Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 46

• 36 552
  • 738
  •   1
Отговори
# 330
Има ли хора, които в последните няколко години да са купили апартамент НС на последен етаж (плосък покрив) и да не са съжалили? Как се престрашихте? Голямо ни е притеснението относно не толкова 1 ремонт на 10 години, а да има проблем, който не би се разрешил и след многобройни ремонти.
Леко притеснение беше и при нас последният етаж, но жилището много ни хареса (и все повече ни харесва, сега сме в процес на довършване, вярно, не сме живели в него все още), гледката е 6+, нямаме никого над главите си. Има теч на едно място, при водосточната тръба, видяхме го още при огледа, сега мислим за него, съседите са на място и няма да правят проблеми за плащане на ремонта. Глупавото е, че с изключение на този единствен теч, покривът е в добро състояние (огледа го специалист), а в първите три фирми, в които звъняхме, не искат да се хващат с такова малко нещо, искат да правят цял покрив. Нищо, ще потърсим още. Последното, което ни убеди, беше, че тримата архитекти от фамилията, а и архитектът на новата ни сграда, всички при купуване на жилище са "накацали" по последните етажи.

# 331
Последният етаж си има минуси и определено усещанията са по-различни от всички други етажи. Но плоския покрив и всичко останало може да се приеме като (+), просто си зависи от гледната точка. Някои хора са хиперчувствителни към гравитацията, както и електромагнитните полета и др. Приемете го.

Нарича се Потенциална енергия и Земно ускорение. Сграда с височина 1, 10 или 100 етажа биха се струтили по различен начин. Освен това не всички трусове при земетресения са хоризонтални - има и вертикални (по-точно зависи от близостта до епицентъра). Слягането и пропадането също е резултат от гравитацията и земетресенията. И още куп други неща. Спокойна и безземетръсна вечер.
Значи Станцията винаги на всичко ще удари някаква контра и ще апострофира, тя си го прави само за спорта. Станцията не знам дали е живяла на последен етаж но ние сме живели в два блока. И то на осми и десети етажи ! И пух е много права, но може да я разбере само човек който го е изпитал лично. Няма как да ви го обясня това наистина . Наистина много по различно е усещането на последен етаж, поне за мен, дори и като угася лампата и си легна в леглото в тъмното все си представям къде съм.  Почвам да си мисля за земетресение, почвам да си мисля как ония хухавели на шестия етаж ще запалят блока с пушещата си камина на дърва, и как пожарната ще ме сваля от небесата, как няма да издържа и ще ми се пръсне сърцето от страх. Или пък като отида на терасата и се загледам в небето ме хваща страх че може да полетя към него. Пух е прав и за свръхчувствителността на някои хора и към електромагнитните полета и гравитацията. Просто имах чувство че нещо не е наред. Нямаше сън за мен.Ако искате ми вярвайте - в период от три месеца не съм мигнала.Като си идва в жилището на първия етаж или в къщата на село се чувствам като моето си царство.Едно много комфортно ми е, много земно и уютно.Една потребителка по горе беше написала че някои живеели в небостъргачи и пак били живи. Тяхна си работа викам аз. Да живеят ако искат на луната, аз не бих.Преди няколко поста бях написала че бих живяла на последен етаж при определени обстоятелства. Но явно съм бързала и написаното е било необмислено в дълбочина . Сега вече си мисля че не бих...Реално погледнато , ЕДИНСТВЕНАТА полза от последния етаж е факта че никой няма да ти тропа над главата. Това е много важно, и не е за пренебрегване, макар и че щастието лесно може да бъде помрачено от страничните съседи каквито бяха и нашите случаи и в двата апартамента. В единия имаше веселяк купонджия, а в другия неуравновесена и луда скандалджийка. То не бяха музики и песни, то не бяха викове и караници. Не..не искам да си спомням ужаса !

# 332
Някои хора имат страх от високо - аз съм от тях, след една съвсем безобидна случка като бях тийн, други пък нямат такива фобии. Не съм сигурна, че има общо с полета, гравитации, лъчения и т.н. физични явления. При мен поне обяснението за фобията ми е съвсем прозаично и няма връзка с физиката, а с психиката.

# 333
  • София
Брокерът има близки до 0та позитиви, и близки до максимума негативи. Адвокатът излиза 5-10 ПЪТИ по-евтино. А нивото му на компетентност и мотивираност пред брокера е на светлинни години - Танграта
Simple Smile Лол, това е малко екстремно. Бях го казал конкретно за случая, когато имаш налице острещната страна - строител и сам търсиш брокери-посредници.
Всъщност, аз работя доста с брокери.
Иначе, брокерите дават много, и това е свързването на хората и някаква обработка на клиентите.
Обработка, в смисъл подбиране на клиентите. Нямам предвид, че ги обработват психически Wink
Особено за под наем, и по-малко за продажба, това е доста значимо.
Сега, ако си представим един идеален свят, където отваряш имот.бг и вътре има само обяви от собственици, при това реални, може би няма да е зле. Но, малко или много, брокерите поемат част от "хаоса" (една малка част от който те създават), включително и от неориентирани кандидати.

Maria 56, твоят случай е по-специфичен. Гледната ти точка е продажби, в малък град.
Ако е в голям, и е наеми, нещата стават многозначни.
Simple Smile

# 334
  • София, Bulgaria
Брокерът има близки до 0та позитиви, и близки до максимума негативи. Адвокатът излиза 5-10 ПЪТИ по-евтино. А нивото му на компетентност и мотивираност пред брокера е на светлинни години - Танграта

Сега, ако си представим един идеален свят, където отваряш имот.бг и вътре има само обяви от собственици, при това реални, може би няма да е зле. Но, малко или много, брокерите поемат част от "хаоса" (една малка част от който те създават), включително и от неориентирани кандидати.

Тангра, внимавай, какво си пожелаваш...😂😂😂
Да няма после...."златна рибке, вземам си думите назад"

# 335
Последният етаж си има минуси и определено усещанията са по-различни от всички други етажи. Но плоския покрив и всичко останало може да се приеме като (+), просто си зависи от гледната точка. Някои хора са хиперчувствителни към гравитацията, както и електромагнитните полета и др. Приемете го.

Нарича се Потенциална енергия и Земно ускорение. Сграда с височина 1, 10 или 100 етажа биха се струтили по различен начин. Освен това не всички трусове при земетресения са хоризонтални - има и вертикални (по-точно зависи от близостта до епицентъра). Слягането и пропадането също е резултат от гравитацията и земетресенията. И още куп други неща. Спокойна и безземетръсна вечер.
Значи Станцията винаги на всичко ще удари някаква контра и ще апострофира, тя си го прави само за спорта. Станцията не знам дали е живяла на последен етаж но ние сме живели в два блока. И то на осми и десети етажи ! И пух е много права, но може да я разбере само човек който го е изпитал лично. Няма как да ви го обясня това наистина . Наистина много по различно е усещането на последен етаж, поне за мен, дори и като угася лампата и си легна в леглото в тъмното все си представям къде съм.  Почвам да си мисля за земетресение, почвам да си мисля как ония хухавели на шестия етаж ще запалят блока с пушещата си камина на дърва, и как пожарната ще ме сваля от небесата, как няма да издържа и ще ми се пръсне сърцето от страх. Или пък като отида на терасата и се загледам в небето ме хваща страх че може да полетя към него. Пух е прав и за свръхчувствителността на някои хора и към електромагнитните полета и гравитацията. Просто имах чувство че нещо не е наред. Нямаше сън за мен.Ако искате ми вярвайте - в период от три месеца не съм мигнала.Като си идва в жилището на първия етаж или в къщата на село се чувствам като моето си царство.Едно много комфортно ми е, много земно и уютно.Една потребителка по горе беше написала че някои живеели в небостъргачи и пак били живи. Тяхна си работа викам аз. Да живеят ако искат на луната, аз не бих.Преди няколко поста бях написала че бих живяла на последен етаж при определени обстоятелства. Но явно съм бързала и написаното е било необмислено в дълбочина . Сега вече си мисля че не бих...Реално погледнато , ЕДИНСТВЕНАТА полза от последния етаж е факта че никой няма да ти тропа над главата. Това е много важно, и не е за пренебрегване, макар и че щастието лесно може да бъде помрачено от страничните съседи каквито бяха и нашите случаи и в двата апартамента. В единия имаше веселяк купонджия, а в другия неуравновесена и луда скандалджийка. То не бяха музики и песни, то не бяха викове и караници. Не..не искам да си спомням ужаса !

Ама личното ти усещане няма нищо общо с гравитацията като фундаментална сила във вселената...

# 336
Субективните впечатления, фобиите и т.н. са си лични, не са научни доводи.

# 337
Рано сутринта е тук при мен, ама не беше ли точно Мария, която в предната тема защитаваше последните етажи, колко били хубаво, че и без асансьор даже?

Абе, даже съм сигурна, че беше точно тя! Дето най-харесвала единия си апартамент в панелен блок на последния етаж. Ама незнам защо, била го продала.

А сега обърна нещо становището си, че се мъчи без асансьор, и че не ще да живее на последния етаж. Хм.

# 338
Как старите хора живеели чудесно на последен етаж, без да излизат навън, понеже им е трудно по стълбите? Сетих се...

# 339
  • София
Напомням, зададеният въпрос беше за ново строителство на няколко години с последен етаж, а не стара панелка.
И технологично и амортизационно това са различни неща.
Това е все едно да сравняваме нов кабриолет ферари със стар 30г кабриолет пежо, ръждясал и на който му тече покрива. А механиката не работи. Новото строителство е със съвсем различен клас дограми, изолации на покрива, хидро, топло и всякаква друга.

# 340
Благодаря за напомнянето, но аз не коментирам покрива на старите панелки.

# 341
Последен етаж в нова и добре направена кооперация е най-доброто. Навсякъде по света последните етажи са най-скъпи. Аз ако трябва да избирам между среден и последен етаж винаги ще предпочета второто

# 342
А кое им беше гадното на покривните тераси?
Че гледам и такива апартаменти и все изостават от продажбите в новото строителство.
А те все са последни етажи.

# 343
Често това са големи апартаменти по един на етаж, съответно и цената е голяма като тотал. Съответно има по-малко купувачи за такива апартаменти.
Или се продават първи, още на тъмно зелено, или се продават последни.

# 344
От няколко месеца наблюдавам пазара на имоти ново строителство, оглеждах и на места, сравнявах и т.н. и искам да споделя впчеатления си за някои масови безумия:

1. Нефункционални разпределения - явно е нещо модерно, защото масово ми се струва че стаите са с ширина 318 или 335 см. Нагледах се и на безумия като 335 х 830... като коридор.

2. Нефункционални коридори - буквално квадратно антре малко над 1кв.м., където всяка страна на квадрата е врата към стая, без мястои дори за шкафче за обувки.

3. Нефункционални тераси - тераси по 1-2 кв.м. Тераси по 30-60 см ширина.

4. Тераси със стъклена ограда - няма как да закачиш саксийка.. нищо.

5. Масово общи тераси, където от съседа ви дели някакъв разделител, като в общежитие.

6. Съседа като се покаже на прозореца или терасата, да вижда в спалнятаа ви.

7. Масово след кота корниз сградите да са като Вавилонска кула - апартаменти на едн етаж, мезонети, с големи обши тераси, които са над покрива на съседа от долу. А съседа от долу като си е на терасата (без покрив), съседа от горе се подпира на парапета, и си хвърля фаса над главата му.

8. Външни фасадни елементи на сградата, които скриват голям ъгъл от гледката, която има по принцип.

9. Множество компромиси с фунцкционалността за сметка на външния изглед на сградата.

10. Плащане за 20-30 кв. общи части в затворените комплекси. При маломерни апартаменти се получава, че светлата площ на жилището е колкото стени + общи части.

Започнах да си мисля, че архитектите живеят в своя реалност. Какво мислите вие ?

На мен лично тези безумия ми помогнаха в избора, защото като реших, че това са ми критерии, 80% от изборите отпаднаха. Но се чудя как се живее с тези компромиси, интересно ми е тук сред вас какво бихте споделили за общи тераси, когато терасата ви няма покрив отгоре, когато над хола ви е терасата на съседа, и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт