На море в Гърция 2020 - VI

• 59 114
  • 770
  •   1
Отговори
# 330
Днес се прибрахме от Гърция и ние. Всичко беше супер. Почиващите не носят маски никъде освен в магазини, летища, аптеки и тн. По улици, плажове, ресторанти и други подобни заведения - всички сервитьори са с маски или шлемове, но посетителите нормално не са. Ние бяхме на Цикладите, времето беше горещо и духаше по-малко вятър от обичайното, един облак видях за 8 дена. Има туристи и е пълно, но не препълнено, както често се случва във високия сезон в други години. С тестове, формуляри и тем подобни - проблеми не сме имали никакви. Цените ми се сториха същите за храна и шезлонги, но по-ниски за спане, коли, билети и всичко останало. Никой никъде не се е опитал да ни надписва сметка или да променя цена на артикул на никой остров (помня, че имаше подобни оплаквания преди).

Пиша, за да предупредя пътуващите в следващите дни, че от днес в много острови и региони е въведен вечерен час. Всичко затваря в 00:00 и не отваря преди 7:00. Ние сме от много късно вечерящите - към 23:00 - и снощи в 00:00 бяхме изненадани от новите правила. Спазват ги много строго след няколко фала (неспазване на старите правила от заведения и посетители) на Санторини и Миконос. Освен това два пъти станахме свидетели на случайни проверки от гръцките здравни власти в ресторант/плажно заведение в средата на деня. Не са ни развалили настроението по никакъв начин, но ми се сториха някак по-притеснени цялостно в сравнение с началото на юли в Халкидики, когато цареше висше спокойствие.

# 331
  • sofia
zvanche, благодаря! 🌸

# 332
Извинете за глупавия въпрос, но за нас българите няма промяна в изискванията за влизане в Гърция - остава негативният ковид тест и за влизане със самолет, нали така?
Интересувам се, защото плануваме  Миконос следващата седмица и евентуално Крит края на септември.  За съжаление, Закинтос ни се размина, заради отменените чартъри на БГ ер Sad((

# 333
  • Варна
Elyon, така е, засега си остават старите условия за нас българите: тест + QR код и минаване само през Кулата. Единствената промяна която ни засяга макар и косевно са затегнатите мерки в Гърция и по заведенията, поне на хартия, а реално ще се види.

# 334
  • София
От пресконференцията днес - няма да се искат тестове на деца до 10 години.  https://www.protothema.gr/greece/article/1034112/hardalias/

# 335
  • на последния етаж
Едното ми е на 10... Ще искат ли тест?

# 336
От пресконференцията днес - няма да се искат тестове на деца до 10 години.  https://www.protothema.gr/greece/article/1034112/hardalias/
От кога няма да искат тест за деца до 10год?

# 337
Казва го като уточнение - един вид, винаги е било в сила, но са се правили на луди. Досега сливи ли имаха в устата! Хората бебетата си мъчеха тестове да им правят...

# 338
  • София
От кога няма да искат тест за деца до 10год?

Новите мерки влизат в сила от 17.08. Казали са, че важи за родените от 2011 насам.

# 339
Не става много ясно до 10г включително или под 10 г. Не видях къде пише, че е за родените след 2011.

# 340
Новите мерки влизат в сила от 17.08.
Зависи, някои от тези, които изброява, са от 16-и - например за Албания. Според мен още утре може да се влезе с дете без тест. Предполагам, че мярката е уточнена, защото започват да се налагат задължителни PCR-и на хора от т.нар. "цивилизовани" държави (а и на самите гърци, влизащи през граница), а не само клети българи и румънци Stuck Out Tongue

Последна редакция: вт, 11 авг 2020, 19:10 от Параход

# 341
Щом има ограничение за възраст, включва и годината до. Т.е. до 10 включително и 10. Аз поне така знам. Било за билети, нощувки, забрани и т.н.

# 342
За билети и пр. наистина е до 10.99.
Тук обаче, от прочетеното до момента по медиите, оставам с впечатление, че е до 9.99.

Ето още един източник, който казва същото:
https://www.cnn.gr/ellada/story/230369/xardalias-prostimo-10-000 … -kleinoyn-stis-12

# 343
  • София
Ми нашата госпожица е на 10г. все още и е 2009 г.
Който знае гръцки да каже как се превежда "μέχρι 10 έτων".

# 344
Да, може би сте прави.Blush

Миленка, "до 10 години"

Общи условия

Активация на акаунт