На море в Гърция 2020 - VI

• 59 106
  • 770
  •   1
Отговори
# 345
  • София
А за мен до 10 години значи 10 навършени. Иначе би трябвало да пише "под".

# 346
Миленка_Д,
за фериботите специално сме питали изрично, защото обикновените хора в разговор даваха противоречива информация. Разумно е да се пита Външно, но доколкото ги познавам, при тях новините ще стигнат след ден-два.

# 347
  • София
На cnn.gr е написано по друг начин:
"Ο υφυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, και ξεκαθάρισε ότι η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR test) για τους εισερχόμενους στη χώρα δεν ισχύει για τα παιδιά μέχρι της ηλικίας των 10 ετών"
Evana, как го превеждаш това?

Параход, ние имаме още повече от 2 седмици. Предполагам, че дотогава ще се изясни.

# 348
Ами че не се прилагат на деца до възраст под 10 години.
Оф, верно много объркано. Иначе гърците не са по детайлите и подробностите. Не издребняват.

# 349
  • София
Което за мен значи, че няма да правят проблеми за 10-годишните.
Забелязвам, че по-горе μέχρι е използвано за дати и определено значи до с включване на крайната дата.
Пък и таксуването на фериботите също е довод.

# 350
Тъй като аз съм далеч от прилично владеене на гръцки, трябваше друг човек да изгледа видеото от брифинга - според него министърът казва това, което писа и Йованка: "деца, родени през 2011 г. и след това".

# 351
  • София
А какво ще каже за родените след август 2010 г.? Те все оше са на 9 години.

# 352
Малко офтопик по повод гръцкия : на Алея на книгата видях страхотна гръцка граматика, намалена на 3 лева. Ако я бях купила, щях да я наредя до испанския и турския речник, които имам вкъщи за красота  Stuck Out Tongue Winking Eye

# 353
От пресконференцията днес - няма да се искат тестове на деца до 10 години.  https://www.protothema.gr/greece/article/1034112/hardalias/
От кога няма да искат тест за деца до 10год?

Новите мерки влизат в сила от 17.08. Казали са, че важи за родените от 2011 насам.
Благодаря! Мисля да не рискуваме щом от 17.08 влиза в сила, утре ще правим пуул тест в “Писанец” и ако всичко е наред в четвъртък тръгваме за Гърция Simple Smile

# 354
  • sofia
"Писанец" има ли я в списъка на министерството?

# 355
Не. Но хората си пътуват с техни тестове масово.

# 356
  • София
Здравейте Simple Smile другата събота пътуваме за Тасос и имам някои неизвестни. Никой около мен не е ходил тази година в Гърция, та няма и кого да попитам. Декларацията, с която се получава QR код трябва ли да бъде разпечатана на хартия? А самият код, или го отварям на място по мейла? Колебая се и къде да се тестваме, тъй като пътуваме събота рано и ако направим pcr в сряда, не знам ще успеем ли да се вместим в  72 часа, докато минем границата, та трябва да го направим в четвъртък и в петък със сигурност да е готов резултата. Колебая се в коя лаборатория или болница, където със сигурност ще стане за 24 часа. Питах в Рамус, казаха ми че не могат да ми гарантират, срока бил до 36 часа... На сайта на Пирогов гледам, че взимат проби сутрин и на другия ден по обяд са готови, но дали е така?

# 357
  • София
Ние бяхме в "Рамус". Пътувахме в неделя, направихме теста в четвъртък сутринта. Стана готов в същия ден, към 17-18 ч. На следващия ден, трябваше да отидем там, за да ни преведат резултатите. За превода, първо ни казаха да чакаме и точно когато ни дойде реда ни взеха тестчетата и ни казаха да изчакаме отвън. След 2-3 мин. вече бяха готови. Добре е да им се обадите. Не във всяка лаборатория тестват за Covid-19. А на тази на която бяхме решили да отидем първоначално се оказа, че жената излизала в отпуск и нямало назначен заместник.
Чела съм, че QR кода може да бъде представен и дигитално. Нашия документ само се прегледа от полицая и си остана за нас. Мисля, че идеята му е да се види, кой от всички преминаващи ще уцели джакпота да се яви на тест там, в полеви условия. За тази цел, гледат първото число.
Поздрави от Корфу!
И тук, както в БГ маски се носят само в затворени помещения, както и палуби на кораби. Днес бяхме на круизче до Паксос и Анти-Паксос. Маските стояха само за пред полицаите по брега. През останалото време се носят или не се пожелание.

Последна редакция: ср, 12 авг 2020, 02:17 от Mira_X

# 358
  • софия
Не сме разпечатвали декларацията с  qr код, показахме го на телефона.

# 359
  • Варна
QR кода може и на телефона си да го покажете, ние така направихме, просто пътувахме и минахме малко след полунощ, нямаше как да ги разпечатваме по пътя.
За 72-те часа, важното е теста да е до 3 дни, и малко да ги прехвърлите часовете не ги гледат. Реално при нас мног не ги гледаха тестовете, малко проформа беше, но заради лоши QR ни тестваха. Мисля че кодовете зависят основно и от региона в Гърция накъдето сте се насочили, но това не е толкова важно.
Иначе днес положението с вируса в Гърция пак се влошава: https://eody.gov.gr/0811_briefing_covid19/
193 нови случая и 1 починал, като 20 са внесените отвън. Интересно, как има 20 внесени след като пътуващите са минали тестове 3 дни предварително? За гърците все още няма тестове, но те и на границата май много не ги тестват.

Общи условия

Активация на акаунт