СЕДМИ клас 2019/2020 - Ваканцията!

• 34 009
  • 755
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Моята е учила английски и има ниво В2. Сега за нея това ще е втори език, което тя съвсем умишлено си пожела.  Винаги съм се чудела, защо например ученици от немската гимназия се явяват на ДЗИ по английски, а не по немски. И е редно да има разлика в трудността на изпита, защото нали измерваме знания придобити в училище по училищна програма уж, а не на школи и частни уроци.

# 211
  • София
Моята е учила английски и има ниво В2. Сега за нея това ще е втори език, което тя съвсем умишлено си пожела.  Винаги съм се чудела, защо например ученици от немската гимназия се явяват на ДЗИ по английски, а не по немски. И е редно да има разлика в трудността на изпита, защото нали измерваме знания придобити в училище по училищна програма уж, а не на школи и частни уроци.
А защо не?  Старата система позволяваше явяване на ДЗИ само по език, който учиш все пак в училище, дори и като втори. Не може първият да ти е немски, вторият английски, а да се явиш примерно на френски. Тоест английският в случая не е просто някакъв език, учен непременно на школа. Затова и примерно от НЕГ имаше винаги много хора и с английски, тъй като за 6 от седемте паралелки на випуск това беше втори език. И отделно не се започваше от АВ, а от В1-В2 в 9 клас.

# 212
  • София
Аз не казвам да не се явяват, но да се явяват на ниво съответстващо на преподаваното в училище. Т.е. би следвало да е по-ниско от гимназиите, в които АЕ е първи.

# 213
  • София, Лагера
Интересно, Русалке, аз изрично питах в темата на НЕГ. Не уточних, че питам за лайстунга. Една мила дама ми отговори, че започват АЕ от нула и аз не знам защо реших, че се отнася за всички паралелки.

Но да, ти си права, че в лайстунга системата е немска и съответно е различно. Виж, за това въобще не се сетих!
Благодаря! Много ценна информация! Ще взема да го запиша на курс по английски първия срок, да не се мотае.

# 214
Нали има изпити и тогава.

Хич не го мисли. В десети клас матурите са, като в четвърти и те не знаят за какво ще ги използват, ама да тормозят децата Grinning
Тази година ще имам десетокласничка и хич не се притеснявам.

# 215
  • София
Аз не казвам да не се явяват, но да се явяват на ниво съответстващо на преподаваното в училище. Т.е. би следвало да е по-ниско от гимназиите, в които АЕ е първи.

Да, разбрах те Simple Smile Но конкретно в 91 НЕГ и 164 ГПИЕ в  12 клас по втория език се учеше по учебници за С1. В случая на дъщеря ми парадоксално даже до С2, по-високо ниво от немския. МОН отряза по новата програма този клон и сега само лайстунг на НЕГ паралелките съвсем законно ще си карат пак до С1. Другите и д аго парвят, ще е скрито-покрито.Така че затова е нямало проблем в годините с нивата на ДЗИ. Матурите винаги досега са били на ниво В2.

# 216
  • София
Тъкмо щях да питам досегашната матура по английски, която е една за всички искащи да се явят, кое ниво е покривала, но Русалката ми изпревари въпроса директно, давайки ми отговор.

# 217
И ние избрахме втори език АЕ (който към момента при нея е ниво В2), заради ДЗИ. Ще продължи да си го учи извънкласно. Първият език го избрахме да е изцяло нов и така се надявам на изхода да има два езика на добро ниво. Дори и ФЕ да ѝ пасне, предполагам пак би се явила на ДЗИ АЕ, защото ще ѝ е далеч по-лесно (все пак и нивото е по-ниско) и ще е доста затвърден.

НВО в десети клас изобщо не го броя. И да не се яви - нищо не следва от това. Няма да се тормозя с притеснения. И на детето съм казала, че това НВО не е важно, та се надявам и то да не се шашка, просто поредното контролно.

# 218
Заложените в Наредба 5 и Наредба 7 нива са минимално изискуемите. Няма никакъв проблем в избираемите модули да се работи за по-високо ниво. Учебната програма се разработва в конкретното училище и се утвърждава от директора, като идеята е да се надгражда и разширява заложеното в задължителните модули.

# 219
  • София
Заложените в Наредба 5 и Наредба 7 нива са минимално изискуемите. Няма никакъв проблем в избираемите модули да се работи за по-високо ниво. Учебната програма се разработва в конкретното училище и се утвърждава от директора, като идеята е да се надгражда и разширява заложеното в задължителните модули.

Да, Дидева, така е, ама  колкото и да се  надгражда/разширява знанието в избираемите модули по  утвърдената от директора  програма, със старт от АВ едва ли по втори език ще се стига пак до С1 за тези 4 години.

# 220
  • София
Имам съмнения, че занижените изисквания за владеене на езици по години, в т. ч. и започването на втория ЧЕ от 0 в IX клас, без значение дали си го учил преди това в прогимназия, имат връзка с недостига на учители по езици. За преподаване на ниво А1-B1 могат да наемат и завършили езикови гимназии. По тази причина не съм оптимист, че на ниво училище ще направят нещо в посока надграждане до по-високо ниво. Опитът показва, че ако е заложено по-ниско ниво, обикновено се постига по-ниско ниво. Дано времето ме опровергае.

# 221
  • София
В първа английска са обявили прием днес от 9 зо 13 ч. и след 14ч. ще обяват резултата.
Във втора обаче ще приемат днес документи и ще обават чак на 6,08 след 12 ч. И пак се чудя защо им е нужно толкова време за по едно -две места на паралелка? Още при приемането на документи вече се знае кое дете е с най-високия бал. Недоумявам!

# 222
  • о`майна лунна нощ е

Ей в тази част още не мога да простя дебелокожието, твърдоглавието и праволинейното мислене на директора на гимназията, в която завърших. Бях с профил български език, респ. имахме допълнителен хорариум с часове по него. Помолихме учителката по български да говори с директора да отделяме от часовете и да наблегнем на езиковата култура. Уж отличници, а допускахме непростими за изпитите по университетите правописни и граматически грешки и имаше нужда да се наблегне на стотиците правила в тази насока. 11 клас все пак, предстоеше кандидатстване. Едно е да зубриш произведения и теми, съвсем друго да ги изпишеш грамотно и да държиш тестовете по езикова култура, на които традиционно между 1/3 и 1/2 оценки бяха Слаб 2 в университета.
Попита жената - онзи каза твърдо "НЕ". Не можело, щото нали така програмата, разпределението .... А познайте дали го послушахме изобщо.

Та за това наистина много зависи от самите учители дали ще надградят, или ще се задоволят с нивото от МОН.

И ПП- което пък ме хвърля и в другата посока и забележка в час по ...език на приятелско дете от езикова гимназия.  В Школо родителите виждат, че го е наказала за това това, че не внимава в часа й, а учи по същия този език, но за сертификата за С1. Детето завърши тази година и е от последния випуск с С1 накрая.

Последна редакция: вт, 04 авг 2020, 14:39 от `ТуиГ

# 223
В 1-ва и 2 АЕГ има свободни места само за момчета, нали?

# 224

Общи условия

Активация на акаунт