Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как се справяте с бълхите..

 • 3 640
 • 13
 •   1
Отговори
 • Мнения: 13
Здравейте, извинявам се ако има вече такава подобна тема, но съм леко разтревожен и реших да попитам при вас как стоят нещата с външното обезпаразитяване, от няколко месеца на моя кучо му слагам капки, но наскоро видях че са го налазили малко бълхички и започнах да си мисля, че ако тези капки ги убиват чак след 8 часа то е достатъчно малкия да ги вкара вкъщи и да стане бълхарник. Говорих с ветеринаря и сега започнахме с таблетки на Симпарика, друго лице ми каза за някакви каишки на Форесто, но тъй като е померан, малък просто не го виждам ежемесечно всеки ден с тази каишка на врата.. Дайте вашият опит със справянето.

# 1
 • София
 • Мнения: 7 308
Нашите кучета са 3 и досега не сме имали бълхи. Гледала съм кучета и котки през целия си живот. Вътрешно и външно обезпаразитяване правим на всеки 2 месеца, а от март-април до септември-октомври навън са винаги с противопаразитни каишки.

# 2
 • Мнения: 13
Аз на моето абсолютно всеки месец му правя външно и вътрешно, но онзи ден се въргаля в една градинка, обитавана често от котки и беше полазен. Не си го представям килограм и половина куче с някаква постоянна каишка на врата..

# 3
 • София
 • Мнения: 7 308
Всеки месец знам от ветеринари, че е много. Може да направи алергична реакция. Каишката е най-щадяща. И е тънка. Не пречи на кучето. Едната от нашите даже сама си търси каишката, ако забравя да сложа. 2 от нашите са съвсем дребни породи (чихуа и йорки) и си ги носят спокойно. Слагаш я преди излизане и я махаш при прибиране. Ние не ги оставяме да се търкалят никъде и да обикалят безконтролно. Водим ги на поводи и така избягваме проблеми, вкл. с по-едри кучета и автомобили. Каишката против паразити пази не само от бълхи. Далеч по-страшни са кърлежите.

# 4
 • Мнения: 13
Да, макар че моят е малък и в момента заради зъбите каквото набара и го е лапнал, затова всеки месец му си давам за обезпаразитяване, поне още 1-2 месеца да навърши 6 и може да се замисля за каишка и това е, доколкото това че съм пуснал кученцето да си играе в градинката и да обикаля двора не мисля че ме прави безотговорен стопанин, в крайна сметка това е животно и иска да бъде свободно, разходката си е разходка, но аз не съм от стопаните които цял живот ще го разхождат на въженце, може би всичко се свежда до това къде се навре кученцето, дори и две каишки да има явно ако се навре в рояк с бълхи, то ще бъде налазено.

# 5
 • София
 • Мнения: 7 308
Никъде не съм те нарекла безотговорен. Ти се определяш сам като такъв. Написах как процедираме в нашето семейство. Възпитанието на едно животинче е като при децата - всеки стопанин/родител има свои разбирания и подход и е свободен да решава как да подходи и после да си носи последиците (добри и/или лоши).

# 6
 • Мнения: 13
Със сигурност не се определям като такъв.. Grinning И повярвай ми със сигурност да пазиш кучето от тревните площи и да го възпитаваш като твоето дете не ми звучи особено приемливо, най-малкото като сложим фактите, че истинктите на животното и човека са коренно различни, животинската кръв си е в него и сравненията са крайно недопустими, но няма смисъл просто да навлизаме в повече подробности защото излизаме от темата.

# 7
 • Мнения: 1 258
Хубавите каишки са наистина най-ефикасни. А и са за период от около 6 месеца.

# 8
 • Мнения: 13
Ясно, да попитам, понеже в момента кученцето ми е на 5 месеца рано ли му е за такава каишка, и още един въпрос, наскоро бях чул че такава каишка ако се маха и слага при всяко излизане нямало да има ефект, защото трябва да стои постоянно на него заради активните съставки които с времето се наслояват в козината на кучето, а отделно това че ще има ли изобщо ефект при положение че кучето е супер окосмено, померански шпиц?

# 9
 • София
 • Мнения: 7 308
Ето описание на каишка от листовката:

"ТЕРАПЕВТИЧНИ ПОКАЗАНИЯ: За лечение на кучета, при опаразитяване с кърлежи (Ixodes ricinus, Rhipicephalus sanguineus) и бълхи (Ctenocephalides canis / felis) и за предпазване от повторно опаразитяване. След поставяне, каишката запазва ефективността си срещу кърлежи и бълхи, най-малко в продължение на 7 месеца.

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ: Да не се използва при кучета с обширни поражения на кожата. Да не се използва при болни животни и при животни в оздравителен период.

НЕЖЕЛАНИ СТРАНИЧНИ РЕАКЦИИ: В редки случаи може да се прояви слаб сърбеж през първите няколко дни след поставянето на каишката. В случай на реакция на свръхчувствителност, каишката трябва да се отстрани незабавно. Ако се проявят признаци на карбаматно отравяне, животните трябва да бъдат лекувани симптоматично, едновременно с интравенозното прилагане на антидот: атропин. Ако забележите някакво сериозно въздействие или други ефекти, вследствие от употребата на този ВМП, които не са описани в тази листовка за употреба, моля незабавно да уведомите Вашия ветеринарен лекар. ВИДОВЕ ЖИВОТНИ, ЗА КОИТО Е ПРЕДНАЗНАЧЕН ВМП: Кучета.

ДОЗИРОВКА ЗА ВСЕКИ ВИД ЖИВОТНО, МЕТОД И НАЧИН НА ПРИЛАГАНЕ: Каишката трябва да се извади от предпазната опаковка, да се развие и да се отстранят остатъците от отливката от вътрешната и страна. Поставя се свободно около врата, излишната част се изтегля през халката. Правилно поставената каишка трябва периодично да се проверява. Преди къпане каишката трябва да се сваля, и да се поставя когато козината на кучето изсъхне. Каишката трябва да се носи постоянно. Ефективна е, независимо от това дали кучето се движи или е в покой.

СЪВЕТ ЗА ПРАВИЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ: Бълхите често инфестират кучешките постелки, килимите и завесите в помещенията, които кучетата обитават. Поради това е необходимо те да бъдат обработвани периодично с инсектициди и да бъдат почиствани с прахосмукачка. Това ще доведе до намаляване на бълхите в заобикалящата среда и ще удължи периода на ефикасност срещу ново опаразитяване. Кучетата с гъста, сплъстена или мазна козина трябва да бъдат изкъпани с шампоан, преди поставяне на каишката. Повтарящо се мокрене (дъжд, плуване, къпане) може да повлияе върху ефективността на каишката. Ефективността и продължителността на действие на каишката зависят както от дължината, плътността и състоянието на космената покривка, така и от степента на опаразитеност. При необходимост каишката може да бъде заменена преждевременно, ако ефективността и е намаляла. В единични случаи е било наблюдавано опаразитяване с кърлежи. Кълежите могат да се прикрепят, но умират най-късно до 3 дни без да кръвосмучат. "

По принцип се носи постоянно. Ние махаме каишките, защото и трите кучета спят с нас в леглата, гушкаме ги. Отделно у дома също обезпаразитяваме профилактично периодично и сме преценили, че е достатъчно да ги носят по няколко часа на ден, но кучетата ни не са прекалено окосмени. Куче ни е правило алергичен пристъп след обезпаразитяване. Кучетата ни в момента са на 15, 8 и 5 г. С изключение на 2-3 зашеметени кърлежи (без захапване) сме хващали по тях, но проблем с паразити не сме имали. Т.е. за мен имат ефект. 5 месеца не е рано.

Ветеринарят на кученцето най-добре може да прецени кой модел, марка и начин на приложение е най-ефикасен за конкретното животно, защото най-добре проследява състоянието му.

# 10
 • Мнения: 1 258
Има немиризливи модели вече, които могат да не се махат, освен при мокрене. Кучетата свикват, а стопанина забравя за ежемесечни външни обезпаразитявания. Хубаво е, все пак, да се оглежда кучето след разходки. То е защитено, но може да внесе нещо.

# 11
 • София
 • Мнения: 7 626
Откакто едното ни куче хвана болест, предавана чрез кърлежи, въпреки капките, ползваме каишки. Слагаме напролет и махаме късна есен.

# 12
 • Мнения: 13
А относно тези хапчета на Симпарика, от всеки чувам различни мнения, някои казват че допринасят необратими усложнения в тялото на кучо, други пък че това е единственият най ефикасен вариант против бълхи и кърлежи, някой запознат да сподели мнение?

# 13
 • Мнения: 1
А относно тези хапчета на Симпарика, от всеки чувам различни мнения, някои казват че допринасят необратими усложнения в тялото на кучо, други пък че това е единственият най ефикасен вариант против бълхи и кърлежи, някой запознат да сподели мнение?
Здравейте, ние имаме мини немски шпиц на 1 год.и половина, тъй като е алергичен към капките за външно обезпаразитяване ,ползваме simparica,но днес открихме забит кърлеж на главата на кученцето ни ,и го намазахме с олио и го въртяхме обратно на часовниковата стрелка и успяхме, успешно да го махнем от него ,без да останат части от кърлежа!Лошото е ,че бяхме спокойни, защото точно преди 8 дни му дадохме simparica и ако днес не се беше наложило да го изкъпем и изсушим ,този кърлеж щеше да е още но него ! Кученцето тежи 2кг .и 300 гр. ние му дадохме половин таблетка от simparica за кучета от 2,50 до 5,00 кг.даже по голяма доза е това ,и бяхме спокойни ,ме няма да го захапят кърлежи ,но явно и това не помага вече...обмисляме да му вземем и каишка, отделно се притесняваме, че и тази simparica може би е вредна за кучето, защото я приема вътрешно,а и с този забит кърлеж днес ,тотално се разочаровахме....беше така брутално забит 5 мин .го въртяхме с олиото докато се пусне.Досега не ни се беше случвало...

Общи условия

Активация на акаунт