Дистанционно обучение за учениците-Teмa 5

• 23 272
  • 762
  •   1
Отговори
# 525
На мен не ми се седи цяла зима, затворена вкъщи да обучавам отрочето. Предпочитам, ако може въобща да не тестват.
Болен си - лекуват те! Точка!
Казваш хич не те интересува, ако твоето дете зарази някой около теб и той зазлее. Да се оправя, важното е твоето дете е на училище, та да не се занимаваш ти с него. Аз не го разбирам, но всеки си има гледна точка.
Защо да не я интересува. Ако детето има симптоми на разболяване и го остави в къщи и внимава с уязвимите в къщи това е отговорно повдение. Така пази здравите съученици, хората извън смейния кръг и уязвимите в семейството. Просто трябва да сме по отговорни и да не пускаме децата си със симптоми. Така ще сме по-спокойни по отношение на всякви ОВИ.
Трябва това да бъде улеснено чрез възможност да се оставя детето в къщи по преценка на родителя без бележка, да се улесни болничния/отпуска за родителя.
За тестовете - трябва да има достъп до безплатен тест по преценка на ОПЛ. А не да се спускат административно тестове.
При установен случай - да се пуснат всички деца в къщи и да се следят, ако нямат симптоми се връщат без бележка след определен период, ако имат - горния казус.

Само че както пише Дидева това с тестовете го има , но как не е ясно.

# 526
Ами защото аз от нейните постове разбирам, че ако детето й е контактно, т.е. възможно положително, то ще продължава да си ходи на училище. Пък болните да се оправят. А и нали знаете,  че отадвна доказаха, че и безсимптомните заразяват.

# 527
Докато трае карантината на по-малка бройка, единични здрави, но карантинирани деца, те остават без обучение, без никаква алтернатива.
Опитът ми с ходенето на училище общо, по съвкупност 12+5 години е, че присъствено или ДО, няма начин да не обучавам отрочето вкъщи. Без допълнителни обяснения и помощ не става. Други минават на вариант частни уроци. Моята позиция е, че с чужди ръце се ловят само змии, всеки си преценява.

# 528
Ами защото аз от нейните постове разбирам, че ако детето й е контактно, т.е. възможно положително, то ще продължава да си ходи на училище. Пък болните да се оправят. А и нали знаете,  че отадвна доказаха, че и безсимптомните заразяват.
Аз разбирам, че както мен не вярва в особно в 100% истинността на тестовете. А те могат да ни вкарат във въртележка - невзети в подходящ момент, фалшивоположителни, фалшивотрицателни. Никой лекар не поставя диагноза въз основа само на тестове. Оправдано е тестването на симптомни. Дори и от финансова гледна точка. Всичко друго се решава с изолиране на контактните и оттам тестване при симптоми. Освен това никой не може да бъде подлаган на тестване без негово съгласие, как ще стане това със задължитлно обучение и задължително тестване в училище, направо се нарушава конституцията.

# 529
Именно. Ще се образуват групи деца, които няма да могат да се върнат присъствено поради нетестване и трябва да изкарат пълна карантина вкъщи- 2 седмици. За всеки сопол х2 седмици. За карантинирани в малки бройки не се предвижда обучение и по този начин през половината учебна година половината деца ще си стоят вкъщи без никакво обучение. На ръцете на мама и тате, да преподават и обясняват- кеф им вечер, кеф им събота неделя материал от х1 седмица. /на мен не ми пречи/. Да пропускат контролни и изпитвания. И току накрая нямат присъствен хорариум, за да завършат учебната година.

# 530
  • София
Не е така, карантинира се при положителен ПСР на някой съученик или учител, а не при всяко неразположение. По време на карантината се минава на ДО.

# 531
А в училищата има ли изискване да се уведомяват останалите родители за заразни заболявания изобщо? В нашия клас имаше болни от варицела, никой не ме беше уведомил. В ДГ уведомяваха само в групата, другите не, а контактуваха.
Абсолютно НЕ което е потресаващо. Като бях малка и имах я морбили, я варицела, я скарлатина - майка в болнични, на вратата червен кръст, лекарката и сестрата на домашно посещение. Сега е абсолютна липса на всякаква организация. И за варицелата и за скарлатината се чу под сурдинка от уста на ухо. Че даже и за едни въшки е същата. Синът ми като ги завъди в първи клас , се оказа, че имало в класа ама никой на никого не казал. Педиатърката му даде бележка че бил с ОРЗ, въшките НЕ били повод за освобождаване. Помолих класната да съобщи на родителите, тя не го направила - било й неудобно. И това за едни въшки. А с ковид не ми се мисли. Имаше един коментиран случай в групата за ковид в бг мама за човек на когото НЕ МУ Се обади че е положителен и той решил че няма проблем. Да ама след пет ли седем дена ли РЗИ се сетило да му звъни. Той не си бил гледал резултата, очаквал да го уведомят. Еми уведоми ли го като намерили време, че били ангажирани. И с кое? Капацитетът за Пср на ден, с направление, без да си в болницата в Ситилаб в нашия град с 400 хил жители е познайте колко - 30! Смешка...

Последна редакция: пт, 14 авг 2020, 18:00 от _re_ge

# 532
Не е така карантинираните минават на ДО.
Не остават извън обучение.
По конкретни мерки ще се вземат на 25 август.

# 533
По време на карантината се минава на ДО.
Дано да е така, защото ни обясниха, че ДО "е в историята"

# 534
Аз също не съм ОК за всеки сопол да тествам детето и то за моя сметка. Моето е с алертия и зимата и пролетта има периоди на суха кашлица. Направо ме втриса като си помисля за идващата зима как ще доказвам и на себе си и на другите, че е от алергията, а не от короната.
Всеки си гледа от неговата камбанария. Това е ясно. Механизъм, угоден за всички, няма как да се измисли. Винаги ще има доволни и недоволни. Аз лично се надявам за присъствена година с мерки, които да се спазват. Утопично ми е обаче, че може да се случи в БГ.

# 535
  • Варна
Преди две седмици баща ми се събуди с Т над 39 и за 24 часа не се повлияваше освен да падне с половин градус и после да се вдигне пак. Без други оплаквания. Линейка отказа да дойде. Три болници го върнаха, въпреки подготвените документи за хоспитализация от личната. Отказаха и тест да му направят. За нещастие се падна неделя. В понеделник сутринта беше в лабораторията за тест за ковид. Следобед излезе отрицателен. Тогава благоволиха да му направят снимка и се оказа пневмония. Никакъв прием, нямали места в болниците. Щом нямал ковид, да се оправя вкъщи. 

Човек с подозрителни симптоми не може да получи тест, ако не си го плати, а вие си мислите, че в училищата ще тестват?!

# 536
HighSpeed, именно.

От началото на истерията още писах именно за тези последици за здравето, икономиката и невъзможността да те види лекар, да получиш консултация (освен по телефона, без да те видят) и да си изцяло на произовола на съдбата.
Но всички скочиха как не ми пукало, че имало вирус и не съм само аз в тази ситуация и спрях да пиша за това.

Но това изземване на свободите ме притеснява и цялото затваряне, ДО, работа от вкъщи и ограничаване на свободното придвижване, ще водят до все по-абсурдни такива ситуации, които ще застрашват всички.

Последна редакция: пт, 14 авг 2020, 18:09 от Анонимен

# 537
  • Варна
Още повече, че децата го карат безсимптомно. Възрастен със симптоми не тестваха, а деца без такива... Ако искаме тестове, явно ще си ги плащаме сами.

# 538
HighSpeed, именно.

От началото на истерията още писах именно за тези последици за здравето, икономиката и невъзможността да те види лекар, да получих консултация (освен по телефона, без да те видят) и да си изцяло на произовола на съдбата.
Но всички скочиха как не ми пукало, че имало вирус и не съм само аз в тази ситуация и спрях да пиша за това.

Но това изземване на свободите ме притеснява и цялото затваряне, ДО, работа от вкъщи и ограничаване на свободното придвижване, ще водят до все по-абсурдни такива ситуации, които ще застрашват всички.
Така е излиза че вместо да се лекуват всички с повишено внимание за ковид, се отказва лечение под предтекста ковид. А ако тестовете не се точни хора с различни заболявания попадат в ковид отделения където няма специалисти за тях. И тези специалисти контактуват минимално с тях, за да не се заразят. Не им се прилагат инвазивни спасителни процедури по същата причина. Ако здравната система работеше както преди щях да съм по-спокойна за присъственото обучение. А го харесвам.

# 539
Преди две седмици баща ми се събуди с Т над 39 и за 24 часа не се повлияваше освен да падне с половин градус и после да се вдигне пак. Без други оплаквания. Линейка отказа да дойде. Три болници го върнаха, въпреки подготвените документи за хоспитализация от личната. Отказаха и тест да му направят. За нещастие се падна неделя. В понеделник сутринта беше в лабораторията за тест за ковид. Следобед излезе отрицателен. Тогава благоволиха да му направят снимка и се оказа пневмония. Никакъв прием, нямали места в болниците. Щом нямал ковид, да се оправя вкъщи. 

Човек с подозрителни симптоми не може да получи тест, ако не си го плати, а вие си мислите, че в училищата ще тестват?!
Е , нали е пневмония?Как да не се лекува в болница, или в къщи и ако мине?

Общи условия

Активация на акаунт