Дистанционно обучение за учениците-Teмa 5

• 23 268
  • 762
  •   1
Отговори
# 465
Диагноза Ковид не може да се пише без да е доказана. А да не дават болничен, защото нямаш тест за Ковид не го вярвам. Просто не вярвам, съжалявам.
Еми Мама Ру го написа вече за себе си, аз знам от близка роднина за колега в нейната фирма с температура, на който с аму казали че не може просто за температура да получи болничен и да остане в къщи с диагноза както преди примерно ОВИ неуточнена. Не е лошо да разучим (включително и аз) какви права имат ОПЛ и как ще ни лекуват децата. На мен проблемът ми ще е как да извиня отсъствието на детето ми с температура, в момента в който го взема в къщи за да не заразява други аз трябва да мога да получа извинитлна бележка и дали ще имам право три дни да чакам да падне температурата за да се отхвърли банален вирус или веднага ще трябва да ходя да го тествам. При съмненията ми за неточни тестове набързо ще ни карантинират че и детето ми може да бъде лекувано неправилно.

Последна редакция: пт, 14 авг 2020, 11:10 от Sparkles

# 466
  • Варна
Точно. Редактирах се по-горе. Ако ми се случи това ще звъня и ще питам ЗОК на какво основание ми се изисква тест, струващ 130 лева, за да ми бъде издаден болничен за 3 дни. Че аз по-добре да си пусна неплатен отпуск, то обезщетението ще отиде за цената на теста.

# 467
Тотално малоумно е това.

Училищата трябва да преосмислят и броя на отсъствията по домашни причини.
Не може за всяко отсъствие да се ходи при лекар.

# 468
Категорично, Дъждец. Това е елементарна и безплатна мярка. При няколко скашляния и болка в гърлото какво ще правим. Не знаем утре как ще е, може нищо да няма. Редим се с всички потенциално заразни при ЛЛ,  PCR, какво? А не е ОК да се пусне на училище, не и сега.

# 469
Като се замисля този проблем го няма за децата в ясли и в градини в момента защото могат да ги спират без извинителна бележка ако не са ПГ, а ПГ лятото също може да не ходят.
Мисля че за Швеция не са се изисквали бележки за спиране от училище поради такива причини и ако детето се върне здраво след мисля 10 дни (не съм сигурна) няма нужда от тест

# 470
  • Варна
Именно. Ама може ли за всяко кашляне или хрема да се редим за ПСР? При положение, че уж твърдят, че деца със симптоми няма да бъдат допускани на училище? От друга страна без ПСР как ще знаят да карантинират ли класа или не? Ако излезе ковид, а те вече са учили още една седмица, щото тест не е пускан в началото? Изобщо неизвестните са прекалено много и аз лично не ги виждам нещата така, както ни ги приказват.

# 471
Ама вие наистина ли с ръка на сърцето вярвате, че може да опазите децата си от вируса?
Аз се надявам да го минем леко, ако не сме го минали вече.

# 472
Защо не отидеш като доброволец в някоя Ковид болница? Ще го минете по-бързо и няма да се занимаваш.

# 473
Според мен затова тестът не трябва да е задължителен в училище. А изпращането на детето в къщи. После докато е в къщи да стои достатъчно време. Ако се усложни, безплатен тест. Ако след 10 дни в къщи е добре, връщане без тест.

# 474
Защо не отидеш като доброволец в някоя Ковид болница? Ще го минете по-бързо и няма да се занимаваш.
За доброволец едва ли ще имам време, но съм посещавала отделения в карантина заради вируса. Не ме мисли, аз не живея в буркан, пък ей на - жива съм още.

Sparkles едва ли някой ще си пусне детето с температура на училище. Но пък сополи и кашлица са друга бира.

# 475
За доброволец едва ли ще имам време, но съм посещавала отделения в карантина заради вируса. Не ме мисли, аз не живея в буркан, пък ей на - жива съм още.

Sparkles едва ли някой ще си пусне детето с температура на училище. Но пък сополи и кашлица са друга бира.
И аз не бих, но как да взема бележка?  Ако лекарят не може да пише просто ОВИ на какво основание ще остане детето в къщи? Ще ме накарат още първия ден да ходя да давам пари за тестове.А и безплатни да са, не е ли по-добре да изчакам три дни да видя накъде върви вируса, може тестът да е по-полезен на някой друг. Не е късно после да се тества детето, недай си боже ако се наложи. А ако не се теств,а достатъчният престой без симптоми в къщи ще минимизира риска за другите когато се върне

# 476
Ако се следва логиката на Мерките за организиране на дейностите в детските градини, няма да е непременно задължителен. Предполагам, че ще има някои заемки от този текст.
Скрит текст:
Протокол при съмнение или случай на COVID-19 в детската градина/ясла
При наличие на един или повече симптоми при дете (кашлица, кихане, задух, болки
в гърлото, умора, гастроинтестинални оплаквания, висока температура и др.):
1. Първоначално поведение
 Детето да се изолира незабавно в предназначено за такъв случай помещение,
докато не се прибере у дома или докато не му се обърне внимание от медицински
специалист. На детето се поставя маска, съобразена с възрастта му.
 Незабавно да се осъществи връзка с родителите/настойниците и да се изиска да
вземат детето, като се съобразяват с необходимите превантивни мерки.
 На родителите/настойниците да се припомнят процедурите, които трябва да
следват – да се избягва физически контакт и да се консултират с лекуващия лекар
на семейството, за да реши дали е необходимо да се направи тест.
 След като детето напусне помещението, да се извърши щателна дезинфекция
няколко часа по-късно.
 Да се спазват превантивните и ограничителните мерки стриктно.
 Да се приеме отново детето в детската градина/ясла срещу медицинска бележка от
семейния лекар, че това е допустимо.
2. В случай на положителен тест на дете
 Да се информира екипът на детската градина/ясла състав, който трябва незабавно
да се свърже със съответната РЗИ.
Мерките за идентифициране на контактните лица и мерките, които да се
предприемат, се съгласуват между РЗИ и директора на съответната детската
градина/ясла.

 В зависимост от характеристиките на сградата и броя на контактните лица
мерките може да включват затваряне на една или няколко групи или на цялата
детска градина/ясла.
 Лицата, които се поставят под задължителна карантина се определя от
съответната регионална здравна инспекция в зависимост от конкретната ситуация.
 Да се почистят и дезинфекцират щателно помещенията и предметите, до които е
имало контакт детето в последните 48 часа.
 Да се информират контактните лица на детето за стъпките, които трябва да
предприемат.
 При необходимост психолози могат да осигурят подкрепа.

# 477

И аз не бих, но как да взема бележка?  Ако лекарят не може да пише просто ОВИ на какво основание ще остане детето в къщи? Ще ме накарат още първия ден да ходя да давам пари за тестове.А и безплатни да са, не е ли по-добре да изчакам три дни да видя накъде върви вируса, може тестът да е по-полезен на някой друг. Не е късно после да се тества детето, недай си боже ако се наложи. А ако не се теств,а достатъчният престой без симптоми в къщи ще минимизира риска за другите когато се върне
Може би зависи от населеното място и ОПЛ.
Моето никога не ми е отказвало бележка или болничен. Каката ми е по-болнава и ми се е налагало по - често. За мен проблемът е, че трябва да отида до кабинета за да си я взема.
Но виж, при мама Ру нещата не са така.

# 478
Да, и аз трябва да отида до кабинета, който е на другия край на града, болницата ми е на две спирки от нас, а кола нямам. При нужда от кола ползвам такси, в останалите случаи - ГТ до личен лекар или пеша до болницата.
Та е и проблем на придвижване на заразено лице и контактните му, в случая, когато става въпрос за дете. В моя случай, както имам две деца в различни ДГ/ училище е аз в трето става още по-сложно, защото ще трябва да сме под карантина и тримата или поне да не посещаваме никъде работа/ училище/ ДГ, за да не пренесем нещо в още два колектива. На практика трудно ще се случи.
В началото на ИП бяха казали на приятелка, която работи в старческия дом, че.в случай на заразен се затваря отделението и персоналът остава вътре 14 дни. След епидемията последния месец със засегнати старци и персонал - здравите / неположителните ходят на работа, а там обличат всичко като космонавти, после като си тръгват се преобличат. Но не са заключени при старците.

# 479
Може би зависи от населеното място и ОПЛ.
Моето никога не ми е отказвало бележка или болничен. Каката ми е по-болнава и ми се е налагало по - често. За мен проблемът е, че трябва да отида до кабинета за да си я взема.
Но виж, при мама Ру нещата не са така.
Това правили ли сте го след м. март? На мен все още не ми се е налагало. За друг град познат ме обори че негов колега е взимал подобен болничен с температура без тест, но за нашия чух обратното. Дали е тълкуване на ОПЛ

Общи условия

Активация на акаунт