Дистанционно обучение за учениците-Teмa 5

• 23 240
  • 762
  •   1
Отговори
# 645
Ще пуснете ли децата 2020-2021 учебна година на извънкласни занимания - спорт, танци, езици...?

Малкият ми син, на 12 години почти, е всеки ден по 5 часа на тренировки в залата откакто я отвориха в средата на май. Гимнастик е и дори в момента е за две седмици на тренировъчен лагер в София. Изобщо не съм се замисляла дали да го пусна. Спят в апартаменти, които са част на националната база "Раковски", тренират двуразово, вечер се разхождат в парка. Заедно е със съотборниците си, с които и тв нашия град е по цял ден заедно, и на тренировки, и в игрите. Въобще не ми е стояло под въпрос ще тренира ли зимата или не. Ще тренира, има осем години всекидневен труд в залата зад гърба си, който не може да бъде захвърлен просто така.
Притеснява ме вирусът, в някаква степен, но мен и другите болести ме притесняват, и контузии, и рисковете от катастрофи при пътувания. Не можем обаче да спрем живота си заради страхове. Правим каквото зависи от нас, вземаме мерки за безопасност доколкото можем и това е.

# 646
  • София
Ще пуснете ли децата 2020-2021 учебна година на извънкласни занимания - спорт, танци, езици...?

Много се чудя. Също за гимнастика става въпрос. По този тепих се търкалят сума ти групи деца. От козата и батута скачат в едни дунапрени. Като се премята там, косата й винаги изглежда мръсна. Тя не е състезател, тренира за удоволствие, но това й е единствения спорт.

# 647
Те май повечето още не работят и някои ще са онлайн само.
Не зная.

Щерката не иска да продължава с танците, но иска пеене и плуване. А там групи, освен онлайн,  засега няма.
Отделно ще си продължи със скаутите, но те са постоянно по общ. прояви и не зная там как ще се провеждат нещата.

Последна редакция: пн, 17 авг 2020, 21:16 от Анонимен

# 648
При спортовете и пеенето проблемът е, че има дълбоки вдишвания, задъхване при силно натоварване и т.н., при което, ако във въздуха има вирус, той ще отиде директно в дробовете и ще започне да се развива направо там. Ако попадне първо само в горните дихателни пътища, то тогава имунната система започва да произвежда антитела и да се бори с вируса и може да го елиминира, преди да стигне дробовете, т.е. да се мине само с леки симптоми.

# 649
Моето дете има индивидуални занимания със специалист по дислексия и психолог и индивидуално или в малка група (2-3 деца) ментална аритметика. Ходи на салса и иска да продължи с тениса. Брат й също ходи на салса и иска да го запиша на футбол в ДГ, предстоят занимания с музикален педагог. Ако сме присъствено мисля да ги пусна и двамата, ако сме дистанционно и няма сериозни обезщетения за гледане на дете дори и да работят допълнителните занимания няма да има средства за тях, освен салсата, която е безплатна.

# 650
Сега все пак е лято и всички деца са повече време на вън и е много по лесно с оптимистичните прогнози, но........
Зимата, класните стаи, все затворени помещения дали картината ще е същата. След репортажа по нова за учениците и първият учебен ден в БГ, дадоха и репортаж за мерките в други европейски страни  и тяхното затягане.
Във Варна излизаш на улицата и сякаш вирус няма, сега на дневен ред са протестите и политическите интриги. Всичко е толкова фалшиво и много прах в очите на хората е нашият план за контрол на вируса.

# 651
  • Варна
Понеже министърът обяснява, че държавите предприемали два подхода - първият за редуване, разреждане на класовете и т.н , но той бил невъзможен и не знам си какъв, та нашите избрали втория с балончетата някой има ли информация коя друга държава е възприела същия подход? Да не излезе, че сме само ние?

# 652
  • София
Естествено че ще я пусна на училище - мястото на децата е в училище. Пуснах я на тенис веднага като отвориха, на лятна занималня един цял месец, да чукам на дърво нямаше никакви проблеми, не че не се притеснявам, но не можем да се заключим в къщите до догодина.

# 653
В предната тема някой беше публикувал планът за действие на някакъв директор  на
столично училище. Беше доста разумен според мен. Поне на пръв прочит.
За мен това беше разумният старт на учебната година, поне в началото, а след като се поуспокои този вирус да са всички присъствено.

# 654
Иска ми се да видим в класовете на отроците и внуците на факторите как ще е.
Някои от тях изобщо не учат в Бг, затова така смело с нашите деца - нали трябва имунен вал да създават.

# 655
Точно, ДО дава възможност да се разчупи статуквото на пълното, безалтернативно целодневно институционализиране на децата.
Сигурно имате предвид малките ученици. Това е вярно но определено не е по-добро (абстрахирам се от вируса). Тези които са по цял ден на училище при ДО бяха цял ден по компютрите или пред писмени задания за да отговорят на изискванията на титуляра и на възпитател занималня. Когато преди ковид отписах моето дете от занималня не знаех че това ще му даде половин ден свобода от устройства и се радвам че стана така. Тази година предвид възможността за ДО въобще не подадох заяление за занималня. И в нормални обстоятелства нямаше да подам защото да взема детето си в 18 30 задължитлно ми се струва нечовешко. Затова не вярвам в това че ковид е развалил плановете за целодневна институционализация. По-скоро ковид даде възможност за навлизане на немислими практики на образованието и приемането им от обществото. За малките деца ДО е целодневна форма на навлизане на училището чрез електронни способи в семейството.
За големите деца не знам защо се оплаквате. Те са си по половин ден, и при ДО и при присъстена имат време за срещи с приятели. Ако всички които искате ДО сте толкова стресирани от ковид как ще позволите социализация  във вида  коойто се осъществява сега?

# 656
Разбира се, че няма да позволим. Децата контактуват виртуално или най- много с деца, чиито родители също обезпечават дистанция. Именно, за да не се смесят пазените деца (а за това има медицински причини) със "социалните" деца е искането за избор на обучение, различно от присъственото.

Не мога да обобщавам, но на 8- мокласници в сериозна софийска гимназия, не остава много време за запълване по техен избор.

# 657
https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2020/08/17/4103160_decata_ … mogat_da_uchat_ot

Интересно ми е доколко разтегливо понятие е "деца със застрашено здраве" и колко родители ще се опитат да включат децата си в тази категория.

А вторият кометар под статията най-точно описва ситуацията:
"Децата явно са собственост на държавата, защото притесненията за това, че върлува епидемия в цял свят, за която няма лечение и ваксина, се третират като “личен страх” и родителите нямат право да преценяват риска -за децата, за себе си, този риск се налага от Държавата, в частност от з Красимир Вълчев!"

# 658
  • Варна
Понятието, поред мен, е доста разтегливо. Личните лекари ще бъдат подложени на голям тормоз.

# 659
  • София
Моите деца учат в училището до блока. Това, че някой е избрал да ги вози с градския транспорт или с кола по 1 час в посока си е личен избор. Става въпрос за деца в начален етап, за големите е ясно, че пътуват. Точно за това, а и по други причини за тях е по-удачно ДО.
Някой предложи бабите да гледат и обучават първокласниците. Първо и двете ни баби работят, както аз и мъжа ми,. Какво, някой от четиримата трябва да остане без работа? Или пък да намерим друга баба. Да, как ли пък не, не е толкова лесно. За толкоз години не намерихме някоя дето да ни помага за взимането от ДГ, камо ли за цял ден. А и за НЕ желая детето ми да се обучава и отглежда нито нашите баби, нито от чужди. Не е вярно, че в 1 клас повтарят предучилищната, имам пресни наблюдения с дъщеря ми миналата година.
Друг вариант е да работя от вкъщи и едновременно да обучавам/помагам с техническия съпорт на онлайн уроците/пиша домащни с 2 деца (1 и 2 клас). ОК, ама тогава очаквам освен моята заплата да получавам и част от заплатата на учителките (3 месеца им върших доста голяма част от работата).

Общи условия

Активация на акаунт