Живеене няколко поколения

• 9 840
  • 202
  •   1
Отговори
# 120
Явно няма място, щом пише за даване на път и несъобразяване. В чужда къща.

# 121
Боряна, ти си добра жена. Чети добре обаче. Тук не става въпрос за разширяване само, а за "даване път на младите"!

# 122
Не ми се четат всичките и излияния.
Не  е права да гони или свива хората, ако няма условия.
Не са прави, ако има свободни стаи  да ги държат затворени.
Нахална е като поставя така въпроса - да го поставя на мъжа си и заедно да го решат, ако няма условия ,да си саздадат, пристрояват,  купуват.
За мен е права да иска повече, да си насочи искането правилно.

Аз не искам да се свивам, повече не искам да ставам домакиня на голямо семейство, минало е това, не искам да се връщам.Нито да ми мрънка някой, че му е  гадно от нещо в дома ми, вече  е  мой, платила съм го всякак с търпение ,съобразяване ,гледане на възрастни.Втора свекърва не ми трябва и  в това съм на вашето мнение.
Но отчитам, че при нея  явно има нужда от още площ.Да си създаде.Без да трови собствениците.

# 123
Тъкмо завърших висше. Майка ми метеше входове в блока срещу нас (1996-1997) и един ден се заприказвала с едната жена и от дума на дума решили да ме запознават със сина на въпросната жена. Аз да съм била на 25 някъде, той 3-4 години по-голям. И двама единствени деца на мама и тате. Та въпросната кандидат свекърва обещаваше наляво и надясно, че щом се пенсионира си отива на село на вилата и освобождава тристайния на младите. Хич не бях навита на това запознанство - не ми се понрави нито кандидат свекървата, нито кандидат мъжа. Отказах. После той се ожени и разведе. Майка му се пенсионира, но не отиде на село както се гласеше. Снахата имаше жилище, които стоеше празно, но той не искаше да се дали от мама и да ходи на чуждо...
Ситуации и хора разни. Две жени под един покрив и в една къща трудно мелят брашно дори и да са майка и дъщеря. Младата иска да поеме в свои ръце, старата трудно отстъпва позициите си.
И още една история се сещам. Края на 80-те. Младо семейство имат момиче и момче. Децата да са били на 4 и 2 години. Говорим си нещо и моята позната въздиша:"Ох, на какъв ли мъж ще попадне Х. Дали ще е добре, дали ще е я тормозят в чуждата къща..." Поглежда към сина си и:"Ох, каква ли снаха ще ми доведе Y.  Да ми командва момчето, да ми реди в къщата..."

# 124
Аз така и не разбрах какво точно има предвид авторката под тоя път, ама едно е ясно- ако не си доволен с условията, които ти предоставя някой в неговия дом, не се опитваш да му се качиш на главата, а се махаш от там.
Аз на мястото на Клеопатра за 10 години брак примерно (не знам подробности от предишните и теми) ВСЕКИ. БОЖИ. ДЕН щях да дудна на мъжа си да се махаме, защото не ми е комфортно да живея в 2 стаи.  Щях да дудна докато не стане на моето. Ако не стане, чантата, децата под ръчичка и си хващам пътя, а той ако ще да ме последва.
Но не бих се примирила.
Ако ситуацията е, че свекървата НАСТОЯВА младото семейство да е около нея, е повече редно свекървата да се съобразява с тях Все пак нейното желание удоволветворяват, и е нормално да им осигури нужния им комфорт... Не да ги манипулира и върти около себе си и в същото време да им нахлузва чехлите... образно казано. 
Но САМА да настоявам да се бутам с на мъжа ми родата му - абсурд.

# 125
може би не много интелигентна
Е то това е ключът от палатката. Сори, ама...

И другото
Ами казвам го. Гледам в перспектива. Много отговорни, сериозни хора около мен едва направиха по едно дете, а искаха по повече, но така им се стече животът, не отглеждат дете, а ипотека. Други отлагаха до последно, някои ще останат и без деца. Не всеки е кадърен, успешен, но можеше децата им да бъдат. Само че децата ги няма. Тоалетната все някога ще се освободи... исторически погледнато.
Едно е перспектива, друго е да мултиплицираш зависимости и некадърност. По-добре един здрав-прав зрял и самостоятелен човек, отколкото 2-3 кухи лейки и бидони, които не могат сами да се обършат и ще се избият за една наследствена кухня.

# 126
Тъй като съм от поколение, живяло заедно  ине умряло от това, да защитя малко авторката.Ако има възможности за още площ, защо да не получи една стая?Няма да иска ако няма накъде.Освен наистина да е както смята някой тук, да изисква свекървата да се оттегли някъде, я на село  я на вила.Не знам ситуацията, но ако има празен терен, защо не...Не  е отишла сама там, завел я  е мъж, син на хора.Кат не са искали да се стесняват ,да са реагирали.
Нахално е да ги изгони, но в една стая   с бебе  и подрастващо дете няма да е лесно.
Понеже знам как  е, на 22 кв 4 човека.Но с други помещения за общо ползване , иначе е невъзможно.
И свободна стая за гости, дет чака девера два пъти месечно,  че и се разреди  доста след това.И  я превзех, казах, че съм искала да купим, да строим, не са позволили, да са...
Всъщност те не се разбраха, мъжа ми иска право на негово име ,те  искат на тяхно , пък и  за какво да строи.Да купуваме пък  и бяха докладвали на свека какво съм питала, и стана кавга коя съм аз да купувам.
То чинии си купих и  и докладваха , че се отделям.
Та с чиста съвест си взех още една стая.Девера спа дето му постеля после, не на улицата.
Ай малко защита , колкото да е в грешка ,не е сама в тази грешка.Не знам историята ,да надстроява, разширява , да купува ново, каквото може да прави мъжът и с нея заедно.
Но ако има свободни стаи - права е ...
Аз за това все тътна, по всеки повод - всеки у тях, тук  е тяхно като ме няма.

Добре, че са "позволили" на девера да се изнесе, че да има какво да превземаш. Намират се хората. Неслучайно си била с мъжа си, а не с някой с различен манталитет.

# 127
Здравейте явно питането ми не е било разбрано. Няма лошо да живеят възрастни и млади на едно място. Въпросът е в, това че възрастните трябва да дават път на по - младото поколение, а не да живеят както преди 20-30 години, защото идват деца, нови поколения с нови нужди и виждания. Това е мое мнение. Да създава се ново младо семейство и след него деца. Тези деца растат и имат нови потребности , дори от битов характер. Не е питането до това кой е глезен и дали искаш в замък да се разполагаш, а в това да се съобразяваш с новото, с идните поколения и да се съобразяваш с тях. /т.е.  ако детето е малко то е с родителите си, но когато расте, стане ученик има нужда от самостоятелна стая/. За такова разполагане ми беше питането. Дано съм била разбрана
Скрит текст:
, хубав ден на всички и това са моите мисли. Благодаря на включилите се!
Е, аз те разбрах...искаш старите да се наврат в мазето и да рупат от копанката, а младите да се ширят на воля в "панелката".
А защо младите не са помислили за собствен терен, Преди да създават деца, е друга тема, нали?

# 128
Ако девойката беше на 19-20 бих разбрала, че е наивна и иска като при мама, ама хора на по 35-40 години да са толкова нагли...

# 129
Тези войни за изземване на имота от свекърите, са ми много противни. И не е съвсем вярно, че момците водят едва ли не насила горките залюхани девойки при мама - често самите моми се натискат с идеята, че този имот, а и другите, ще бъдат прехвърлени на младото семейство, ако си натискат партакешите достатъчно дълго време и си изиграят добре картите - първото внуче на името на свекъра, второто - на свекървата и т.н.
Малко са тези, които пробват дали този живот е за тях, и правят промяна, като видят, че не е техния семеен формат.

Ако девойката беше на 19-20 бих разбрала, че е наивна и иска като при мама, ама хора на по 35-40 години да са толкова нагли...

По-скоро е някакъв вид дефицит, напред някой го описа като "не много интелигентна". Погледнах 1-2 страници от предишни нейни мнения - въпросите, които задава, са мега озадачаващи за жена над 36 г., веднъж раждала и т.н.

# 130
Като гледам, Клеопатрата пусна фишека и се покри.
Ми, никой не ѝ даде път.
Ако има възможности за още площ, защо да не получи една стая?
Кой определя дали има такава възможност? Ако според Клеопатра има възможност свекърва ѝ да живее в килера под стълбите като Хари Потър, свеккърва ѝ може да не е ОК с тази възможност. Ай сега,намерила мишката дупка и повлякла към нея тиква.

Последна редакция: ср, 12 авг 2020, 13:19 от Анонимен

# 131
Може био много жени от поколението на авторката не са възпитавани в самостоятелност. Не е нейна грешка. Пооправете ме, ако греша, мили дами, все пак аз съм от друго.
Изхождам от факта, че и майка беше един вид навряна при свекъри. Но е фина, деликатна и някак си си отвоюва жилищните площи 😂😂😂
Извади им душицата с памук, обаче, с тропане на крак, вирене на носове и чорбаджийски изяви в млада невеста -не става .

# 132
Моят син е заврян зет в момента. Живее с приятелката си от почти две години вече в къщата на родителите и.

Плащат наем и сметки и двамата. Имат опция да дойдат в нас при същите условия. имат и опция да се изнесат на квартира. Тъй като са студенти, прецениха, със съгасието на родителите и и моето, да живеят с нас, за да съберат пари за собствено жилище, без да страда ученето им.

Не се оплакват, не се опитват да променят реда и са благодарни за възможността. Къщата е голяма, имат собствена стая, кухня, баня и хол. Помагат много.

При мен условията са по-малко. Няма да имат собствена кухня и хол.

За мен, това е допустимо, докато си стъпят на краката. Имат още няколко години сериозно учене и ако рабтят повече от сега, ще им е трудно. Не им и минава през ума да не плащат наем и да изискват да им правят място.

Аз имъжът ми, може би ще заминем за година и тогава ще дойдат да живеят тук, като пак ще плащат сметки и наем, минимален, но все пак няма да очакват да им е наготово.

# 133
Цитат
Ох, на мама! 49% от българите на възраст 25-34 г. живеят с родителите си
Мъжете остават по-дълго в дома на родителите от жените в почти всички страни членки, предаде БНР.

https://www.dnes.bg/obshtestvo/2020/08/12/oh-na-mama-49-ot-bylga … itelite-si.459536

# 134
Може био много жени от поколението на авторката не са възпитавани в самостоятелност. Не е нейна грешка.
Е, аз със сигурност съм по-дърта от авторката (71-ва година съм родена), но никога и за секунда не ми е минавала като възможна мисълта за съвместен живот с чийто и да било родители. Съученичките ми също никога не са живели при свекъри. Но в известна степен си права, че не е САМО нейна грешката, доколкото явно Клеопатра е продукт на една тотално гьонсуратска среда.

Общи условия

Активация на акаунт