На море в България 2020 г.! - 7

• 49 945
  • 737
  •   1
Отговори
# 480
  • Пловдив
Някой знае ли в коя част на плажа в Слънчев бряг предлагат разходка с парашут теглен от моторна лодка?

Последна редакция: вт, 25 авг 2020, 16:44 от miraluba

# 481
В Гърция спиш в това , а в България в това и не виждаш разликата при положение, че са на една цена. Не случайно казах, че в България е по-евтино.
То в Гърция спиш в това, ама няма непочистено ако в тоалетната и обикновено съседната сграда не е на една ръка разстояние. Да не говорим, че има и много прилични апартаменти за по 50-60 евро.

# 482
Aксел, mоже да се правиш на ударен колкото искаш, един път ще си дам зор да обясня, повече няма.

Носталгия ни най-малко не ме тресе, след максимум 10 дни ми се връща в Германия (изкарвала съм до 12 дни макс преди да ми се довръща тук), връщам се най-вече да видя роднини и приятели, които остават все по-малко - едните се изнасят, другите, за съжаление, изчезват малко по малко по естествен път.

Това, че теб може и да не са те спирали с теглич, нищо не означава. А правенето на ударен от първото изречение беше именно по този повод - ти самия знаеш за въпросния "нормативен акт", ако ти целенасочено решаваш да не го спазваш, това си е твое решение. Аз пък познавам много българи с теглич глобени. Това пак нищо не доказва, освен, че може да ти се случи и ако не ти се олеква с глобата, трябва да го свалиш. Нека не навлизаме и в темата за вероятностите.

Случвала съм на лоша храна в България, да, затова и предварително се информирам къде да пазарувам, за да ми се случва по-рядко. Знам и за каква сума какво мога да очаквам. По отношение на хранителна култура, предпочитам да не навлизам в дискусии, защото има хора, които ме познават и от други теми, и от кулинарни групи, считам го за излишно тук. Аз и никъде не споменах хранителната култура, а това, че в Гърция нямаше избор на различни храни и кухни. Хранителната култура на всеки индивид си е негова работа и не е еднозначно дефинирана величина, но липсата на разнообразие е обективно измерима такава.

За цените, които в Гърция са си баш двойни, отказваш да водим дискусия. Радвам се, защото щяхме да стигнем до извода, че освен едните октоподени пипала (които често са калмари, но как да е), с които се изхранва явно всеки като отиде там и ги дава за светъл пример, друго по-евтино няма да намериш, ако ще и вода.

Само да не отваряме дума пък за гръцката бира... Вярно, че живея в Бавария и пия най-вече баварска и чешка бира, та и тук не знам докъде ми се простира бирената култура, но по-гадна от гръцката съм пила само в Америка...
Рядко се вижда толкова дълъг пост с нищо в него. Аз съм живял три години в Гърция и извън тези три години съм ходил още около 20 пъти. Как не познавам един глобен заради теглич. И ти не познаваш, но манипулираш, че познаваш. И как си личи че манипулираш. В Гърция няма как да те глобят за теглич, освен ако някой не се забие в теглича ти и си разбие цялата кола.
Не трябваше да пишеш че си в кулинарни групи. Тоест се изкарваш някакъв спец. Ти знаеш ли, че в Бг е мисия невъзможна да се намери сладкарница която да прави сладкиши със животинска сметана?  В началото като отидох в Гърция и питах с каква сметана правят сладкишите в пекарните и тези опулиха едни очи..ми не знаеха че можело и с растителна/палмова/ да се прави. Ти знаеш ли че в Бг хляба се прави от фуражно брашно с подобрители? А в Гърция с истинско брашно и затова като минеш покрай някоя пекарна аромата е невероятен. За меса и млечни продукти няма смисъл да говорим въобще. Та на коя база точно да сравняваме цени в Гърция и България? Кое е едно към едно като качество та да вземем да го сравним като цена? Затова и не тръгвам по тая плоскост няма смисъл да тръгваш и ти.
P.S. Относно постната ти информация за 6 те куроррта, че нямало разнообразие на храна, нито стана ясно кои са тия курорти, нито кои хотели, то и там има ниско качество както навсякъде. Но каквото и да кажеш , аз знам че си излъгала за МНОГОТО българи глобени в Гърция, които познаваш така че вяра на теб не може да се има. Не се сещаш май че вече има нет, един българин да има глобен ще опищи всичко в нета, а таква информация няма. А ти познаваш много Simple Smile

# 483
  • München, Deutschland
Миналата година в Созопол от 30.08 (да кажем, че е извън сезон) в студио на първа линия ми беше 65лв. Тази година в сезона във Варна давахме 31,55 евро или 63лв за нощувка в апартамент (даже не студио), на около 200м от плажа, близо до магазини, аптеки и други услуги, които ни трябваха.

В Гърция в сезон за 30 евро в апартамент с готини, чисто нови мебели не съм срещнала. Камо ли с връзка с транспорт, на 20 минути от летище, с денонощен магазин пред апартамента, до парк нз колко декара (залепен за Морската градина), в град с няколко болници (да не се налага!), с денонощни барчета, км дълга крайбрежна алея със заведения, таксита за без пари (ако решиш да мръднеш някъде), голям картинг на (сега ще излъжа, нз точната дистанция до Виница) 15км от града, ботаническа градина - май най-голямата на Балканите на 35км, различни скални образувания, скални манастири, резиденции - също на до 20км радиус...

В кой гръцки град има такива цени на такава локация? Най-вече транспортно-логистична...

Отделно бяха супер любезните и усмихнати хора, на които с кеф оставяхме бакшиши. Е, имаше и едни местни, които се ядосваха, че туристите са им напълнили града, ама... усмихваш се Wink.

П.С. Понеже сме писали едновременно допълвам по въпросите ти: нямам идея с какво брашно и сметана правят печивата в България, тъй като много рядко консумирам купешки и не ме вълнува. Понякога съм търсила сладкарница, но не съм намирала и аз нищо добро (говоря за София). Тортите си правя 99% от случаите вкъщи и слагам каквото аз считам за добро. Единият процент е когато съм купувала в Бг - прав си - не бяха хубави. Но сладкарниците и хлябът не са ми критерий за почивка, сори... Опитвах и 2 сладкиша в Гърция - едното галактобуреки (голямо хвалене и табели в целия квартал бяха), другото не запомних - нищо особено... Бих казала, че французите имат по-добър подход към тези неща. Wink

Но по темата - избираш си местата за почивка по сладкарници и пекарни ли? Няма лошо, де, всеки си знае, за мен не са решаващи.

Последна редакция: вт, 25 авг 2020, 16:47 от chrissy

# 484
  • гр. Варна
Ей, не се спряхте с този спор България-Гърция! Ами и аз не съм някой кулинарен гуру, ама точно заради лошата храна, лоша хигиена и обслужване по нашето море, преместихме преди години лятната си почивка в Гърция, въпреки че ни е далече. Там храната винаги и навсякъде е била добра, прясна, добре приготвена, а пък това че нямат 1000 вида манджи с всякакви странни имена и вкусове е още по-добре. При това не става дума само за риба и морски дарове, месото им е също така винаги с чудесен вкус, защото в Гърция е забранен вноса на трупно месо, доколкото съм запозната. И на мен много ми се иска това да не е така, но фактите засега са такива и не е нужно тука да се препираме. Тази година заради обстоятелствата се принудихме да почиваме у нас и отново видяхме познатата картинка. Естествено има и изключения тук-там, но като цяло положението е зле.

# 485
В Гърция спиш в това , а в България в това и не виждаш разликата при положение, че са на една цена. Не случайно казах, че в България е по-евтино.

Ама как разбра, че са на една цена като това в България струва 200 лв, а това в Гърция 60 евро. И въпреки, че това в България беше по-луксозно, два дена ми се видяха вече много, защото плажа трудно достъпен, Созопол труднодостъпен,  няма какво да се прави. А в това в Гърция можеше да останем и две седмици ако не бяхме ходили и на други места и нямаше да ми омръзне. Плажа на една ръка разстояние пеша, хубави градчета на 5 мин с кола без проблем с паркирането. Ако ми предложат едното и другото място да ида безплатно няма да се колебая и 2 сек кое да избера, въпреки, че едното е два пъти по-скъпо.

# 486
Темата е На море в България и моля да се придържаме към нея. Аз, например, не съм почитател на гръцкото море и не съм се записала в темата за Гърция, така че моля да се коментира по същество.

# 487
Миналата година в Созопол от 30.08 (да кажем, че е извън сезон) в студио на първа линия ми беше 65лв. Тази година в сезона във Варна давахме 31,55 евро или 63лв за нощувка в апартамент (даже не студио), на около 200м от плажа, близо до магазини, аптеки и други услуги, които ни трябваха.

В Гърция в сезон за 30 евро в апартамент с готини, чисто нови мебели не съм срещнала. Камо ли с връзка с транспорт, на 20 минути от летище, с денонощен магазин пред апартамента, до парк нз колко декара (залепен за Морската градина), в град с няколко болници (да не се налага!), с денонощни барчета, км дълга крайбрежна алея със заведения, таксита за без пари (ако решиш да мръднеш някъде), голям картинг на (сега ще излъжа, нз точната дистанция до Виница) 15км от града, ботаническа градина - май най-голямата на Балканите на 35км, различни скални образувания, скални манастири, резиденции - също на до 20км радиус...

В кой гръцки град има такива цени на такава локация? Най-вече транспортно-логистична...

Отделно бяха супер любезните и усмихнати хора, на които с кеф оставяхме бакшиши. Е, имаше и едни местни, които се ядосваха, че туристите са им напълнили града, ама... усмихваш се Wink.

Темата е за споделяне на хубави места по морето. Аз споделих ето този апартамент, в който нощувахме като бяхме във Варна:

https://www.booking.com/hotel/bg/apartament-breeze.bg.html

За нощуване и разглеждане на града е супер, за ходене на плаж -едва ли, не беше близко до морето.
Сподели ни и ти за твоя апартамент да може някой да се възползва щом си толкова доволна от него.
P.S. И аз ще си допълня поста като виждам, че си писала. Писах и по-горе, че почивката има три компонента, спане/хотел/ , храна, море/плаж/, така, че е нормално човек да се съобразява с храната. Дадох пример за определени храни, но това е само пример. Ако дам пример за всички храни, примерно мусака, пълнени чушки и домати и ястия с месо то ще стане кулинарна тема. Може да се включат и натуралните сокове и навсякъде едно и също. Да, проблем ми е храната по нашето море, защото в къщи все някак сме се нагласили, знам от къде да взема качествено, масло, мляко, сирене и кашкавал, правим си хляб от качествено брашно, с месата се оправяме също/имаме си канали от къде и как/ . 

Последна редакция: вт, 25 авг 2020, 17:11 от axxxelll

# 488
  • München, Deutschland

Темата е за споделяне на хубави места по морето. Аз споделих ето този апартамент, в който нощувахме като бяхме във Варна:

https://www.booking.com/hotel/bg/apartament-breeze.bg.html

За нощуване и разглеждане на града е супер, за ходене на плаж -едва ли, не беше близко до морето.
Сподели ни и ти за твоя апартамент да може някой да се възползва щом си толкова доволна от него.

Разбира се, ето тук нощувахме:

https://www.airbnb.com/rooms/43949942?location=varna%20bulgaria& … Q3d5iWAWBEZuD6%2F

Като минус изтъквам, че банята е малка и тип "българска", както често се прави по курортите - душът залива тоалетната, но пък с вентилатора изсъхваше за 10-тина минутки. На мен ми беше малко терсене също и, че няма балкон, пък аз съм свикнала вечер да си седна на балкончето и да си гледам морето. Това не е минус на апартамента, де, просто го споменавам.

Иначе едната от главните улици е на няма 200м, има денонощен супермаркет на площадчето отпред, има Спиди и Еконт (на нас ни трябваха), според обявата има паркинг, но не ни е трябвал на нас, иначе имаше заключващ се двор и подземен гараж за коли, има климатик във всяка стая, даже пералня и сушилня, нямам идея кой ще тръгне баш на почивка за седмица да пере и суши, но... Душ гел и шампоан бяха оставили, както и капсули и машина Неспресо. Хладилникът е 1,5м, т.е. не е мини бар, има голяма маса и ъгъл в кухнята, има и готварски принадлежности (не съм ползвала, качество нз). Имаше и закусвалня наблизо, но не беше върхът, някаква странна мазнина ползваха, поне на вкус и това вътре в баничките не беше сирене. В радиус до 5мин пеша има барче за крафт бира, гироси (намигвам ти тука, нямаше дюнери, само гироси Simple Smile ), всякакви насипни сладоледи (не обичам, не съм опитвала), кафета, заведения, папагали и тукан за снимки Simple Smile , вечерно време излизаха разни гимназисти да свирят, танцуват, жонглират около входа на морската.

Мястото е тихо, защото е на 20м от площадчето, на около 3 блока и една църква от едната главна и на една пресечка от другата главна (нз как да ги опиша, защото главната улица на Варна е с чупки). Сутрин в 9-9:30 започваше лятна детска занималня - не се чуваше при затворен прозорец, а и те бяха часове по рисуване, няма скачане и тичане. На отворено се чуваха говореши си деца, но не е било шумно.

Ако има друго като въпроси, мога да добавя.

Последна редакция: вт, 25 авг 2020, 17:12 от chrissy

# 489
  • гр. Варна
Ние бяхме ето тук:

https://www.booking.com/hotel/bg/cristiani-sozopol.bg.html

Много добро хотелче със сносна храна, но плажовете бяха голямо предизвикателство, както и разходките в претъпкания Созопол. Сутрин тръгвахме рано за плаж с идеята да успеем да се доберем до заветните чадър и шезлонги. Още по-смешното беше, че хем са безплатни, хем са резервирани. Вечер избягвахме разходки, защото нито има къде да паркираш, нито да вървиш спокойно.

# 490
  • Варна
P.S. А иначе не съм пробвал само в 5-6 ресторанта само в Созопол, а и в Приморско пробвах, и в Бургас на новата морска  гара в единия ресторант бяхме и в Бяла също пробвах, така, че не е да не съм пробвал. Но няма прясна риба на Черно Море Simple Smile))) . Ти си късметлия, че не ядеш риба и ти е все тая.
Eстествено че има, но за да си сигурен трябва да отидеш сам на пазара да си я купиш.
Това че се лови количество и се замразява, не значи, че няма почти всеки ден прясна риба. Рибарите са много и всеки излиза за риба почти всеки ден.

# 491
P.S. А иначе не съм пробвал само в 5-6 ресторанта само в Созопол, а и в Приморско пробвах, и в Бургас на новата морска  гара в единия ресторант бяхме и в Бяла също пробвах, така, че не е да не съм пробвал. Но няма прясна риба на Черно Море Simple Smile))) . Ти си късметлия, че не ядеш риба и ти е все тая.
Eстествено че има, но за да си сигурен трябва да отидеш сам на пазара да си я купиш.
Това че се лови количество и се замразява, не значи, че няма почти всеки ден прясна риба. Рибарите са много и всеки излиза за риба почти всеки ден.
Предполагам, че си искала да напишеш от рибарите да купя не от пазара. Защото в българските морски градчета пазар за риба няма. Описал съм по назад в постовете ми, как и от къде съм купувал прясна риба. Описал съм и как се излиза в морето, колко често и колко риба се лови. И все неща от първо лице след среща с главните участници във филма "Риболов в Черно море"

# 492
Здравейте!Някой с мнение за Royal Sun Слънчев бряг?

# 493
  • Варна
Предполагам, че си искала да напишеш от рибарите да купя не от пазара. Защото в българските морски градчета пазар за риба няма. Описал съм по назад в постовете ми, как и от къде съм купувал прясна риба. Описал съм и как се излиза в морето, колко често и колко риба се лови. И все неща от първо лице след среща с главните участници във филма "Риболов в Черно море"
Хм.. във Варна има пазар за риба, предполагам в Бургас също. За Балчик също знам.. Не предполагах, че няма пазари за риба на други места по морето.
И аз съм запозната донякъде с риболова в Черно море и ще кажа, че е почти невъзможно да НЕ намериш прясна риба на пазара посред лято.

# 494
В Несебър  също има място/не е чак пазар/, където продават прясна риба.

Общи условия

Активация на акаунт