Как се върнахте на работа след майчинство

• 13 080
  • 191
  •   1
Отговори
# 105
Как ще се чувства едно дете в яслата и за колко време ще свикне, на 99 %  зависи от персонала, според мен. Нашата ясла ни е много далече от вкъщи, но я избрахме заради персонала. Залепено 2-годишно за мен дете, свикна за седмица някъде, яде, играе, спи си там, даже вече не искал да си тръгва. Какво означава фенки на яслите? Как аз да се върна на работа и какво да го правя това дете, аджеба? Или да го гледам задължително до 3 и тогава на градина? Ами не искам, не ми се стои вкъщи, сметките и кредитите и те си вървят..

Последна редакция: нд, 16 авг 2020, 15:55 от *JustMamma*

# 106
  • някъде в орбита...
Встрани наистина от главната тема, но много ми е странно като чуя как децата си търсят яслата/градината и с желание ходят Simple Smile
На две мои приятелки големите са така - егати кефа е сутрин като ги водят, даже чао не казват, направо се мятат през входната врата с усмивка на уста. Определено прави живота по-лесен...

# 107
Встрани наистина от главната тема, но много ми е странно като чуя как децата си търсят яслата/градината и с желание ходят Simple Smile
Моето голямото един ден не ходи с желание от ден първи, до ден последен. Рев, рев и тревога. И до ден днешен я мрази и му става гадно като се сеща. Имаше си приятелчета, но те не бяха достатъчен аргумент да ходи спокоен Simple Smile ако имах вариант баба на разположение, кракът му нямаше да стъпи, освен на задължителните предучилищни разбира се. Хич нищо не може да компенсира бруталните боледувания и постоянната тревога на детето. Че го научиха там да лепи и оцветява? Не, мерси, и ние вкъщи можехме да го научим 🤨

Аз съм от тези, които мразеха детската градина. Повръщала съм там от притеснение. И ми беше много тегаво да дам детето на градина. Той обаче наистина обожава. Направо си има фенклуб там, толкова е социален. Аз бях точно обратното.

# 108
  • София
И в края на краищата пак се стига до извода, че всичко зависи от характера и имунитета на детето, персонала и хигиената в яслата/градината. Sweat Smile Не за всички майки и деца е добър вариант, но не значи, че има достатъчно такива, за които да работи прекрасно.

Моето дете също е от по-социалните и отракани. Дори като идем на пързалките и люлките в квартала, ме зарязва и отива да си говори с децата или дори с други майки и татковци. Като реши, даже си сяда при тях на пейката и въобще забравя, че е дошла с мен... Обожава да се запознава и да се социализира. Вкъщи много си играем, но нуждата ѝ от внимание и хора е голяма и туй то. (От баща си го е наследила Stuck Out Tongue Closed Eyes ) Иначе и на мен другите често не ми вярват като им разказвам как има деца, на които яслата и градината са им полето за изява и ходят с песен. Буквално с песен.

# 109
И моята голямата е такава, тръгна на ясла с усмивка. За няколко дни, свикна. Лелите се чудеха, рядкост било. Само казваше Чао мамо и влизаше. Чудеше се на децата дето реват до нея. После в градината, много щастлива. Сега не е ходила от март месец,доста често ме пита кога ще я пускам. Но си е болнава, макар и на 6, веднага ще лепне нещо сега наесен., а имам и по-малка дъщеря на 1,2 год. Каката е същата, винаги се запознава с някой, говори с родителите, ако децата са малки, поздравява се с разни майки, докато аз чакам за детската кухня. Ще видим малката как ще е на пролет.

# 110
Момичета, здравейте!

Към днешна дата работя от вкъщи и планирам да използвам само 42-дневния болничен след раждането, тъй като по ред причини ще трябва да се върна веднага на работа. Съпругът ми е с гъвкаво работно време и ще може да помага, а и аз мисля, че успешно ще съчетая бебе и работа, но се чудя, имам ли право да променя решението си и да изляза в майчинство, ако се окаже, че не успявам да се справя, а съм подала заявление за отказ от майчинство и съгласие за 50% от обезщетението? Благодаря предварително!

# 111
  • Пловдив
Здравейте,
Аз самата работя от деня на ражднаето и не съм спирала, но това е защото работя за себе си и не се отчитам на работодател.
Аз решавам кога и как да си свърша работата.

Най- приятелски съвет бих ви дала- ако можете поне до годинката да гледате детето без да работите, ще си спестите много изморителни моменти.
Детето сега спи по цял ден и е лесно да се комбинира с работата ви и тази на мъжа ви. Скоро ще будува, ще иска внимание, ще растат зъби и т.н. Ще стане по- сложно и ако нямате помощ ще луднете.
Особено ако трябва да се отчитате и съобразявате с работодател и колеги.

Иначе мисля, че може да промените решението си, но е редно да попитате ТРЗ , защото е по- специфичен казуса.

# 112
Можеш да размислиш по всяко време и да ползваш остатъка от майчинството или част от него.

# 113
Ооо, незабравимо беше моето връщане на работа след второто майчинство! Беше на първи декември преди доста години, синът ми вече караше тежки яслени болести, дъщеря първолаче, мъжът ми два дни преди това ме беше напуснал, защото искаше да е с любовницата си, още първите пет минути на работа любимата ми шефка и приятелка ме сюрпризира, че след нова година отива да работи на друго място и освен това същия този ден до обяд трябва да се изнесем от офиса и да се преместим в главния, защото нашият офис ще бъде ползван от други хора.
Оцелях някак... Grinning

# 114
Ооо, незабравимо беше моето връщане на работа след второто майчинство! Беше на първи декември преди доста години, синът ми вече караше тежки яслени болести, дъщеря първолаче, мъжът ми два дни преди това ме беше напуснал, защото искаше да е с любовницата си, още първите пет минути на работа любимата ми шефка и приятелка ме сюрпризира, че след нова година отива да работи на друго място и освен това същия този ден до обяд трябва да се изнесем от офиса и да се преместим в главния, защото нашият офис ще бъде ползван от други хора.
Оцелях някак... Grinning
От това, ако го прочете някой с талант, може да излезе чудесен, смислен пред Коледен филм. Особено ако към празниците нещата вече са започнали да се нареждат. Сигурно ти е било трудно, наистина, но има голям потенциал за пресъздаване тази история. Дано щастливата развръзка е дошла бързо!

# 115
Благодаря Heart
Съдбата е шегаджийка понякога, но нещата се подреждат рано или късно Grinning

# 116
Здравейте!
Върнах се на работа, когато близнаците ми навършиха 10 месеца. Грижите за тях поеха баби и дядовци, а скоро предстои да ги пускаме на ясла. Общо взето е трудно и най-вече, заради недоспиването, с две бебета няма сън, а на работа те искат концентриран и адекватен. В крайна сметка, човек има неподозирани възможности и може да се справи с всичко. Тръгнеш ли, пътят се отваря пред теб, другото е хленч и мрън ..

# 117
За мен е по трудно гледането след годинка. Тогава вече искат много внимание, вече пълзят/прохождат и трябва да се следят нон стоп.
При нас помага свекървата. До към годината и докато седеше предимно в кошарата ставаше работата. Сега сме с бавачка почасово, която пък отсъства от време на време, трудно може да разчиташ. Случвало се е да се обади сутринта, че днес няма да дойде и отиде с плановете за работа. Сега пък сменяме бавачката и докато свикнеш с новия човек и той с нас...
Вече си мечтая за ясла, но се притеснявам да не боледува много. Мъжът ми каза, че болнични няма за си взима и аз ще работя и ще го гледам болен. Оф... много е трудно за работеща майка. Дано мъжът ти се окаже свестен и си удържи на обещанията.

# 118
Недей да си мечтаеш за ясла. Да не те плаша, ама тогава ще ти се отели вола. 3 дена са на ясла, 3 седмици болни и така цяла година...

# 119
Недей да си мечтаеш за ясла. Да не те плаша, ама тогава ще ти се отели вола. 3 дена са на ясла, 3 седмици болни и така цяла година...
И аз много се притеснявам от това. Но все някога трябва да тръгне. Роден е януари, така че градината ще е чак 2024 септември, няма как да го държа до тогава в къщи.

Общи условия

Активация на акаунт