Задължителна ли е такса поддръжка в затворен комплекс?

• 7 901
  • 44
  •   1
Отговори
# 15
Къде се намира комплекса?

# 16
  • София
Това е добре, но е закона за етажната собственост на жилищни сгради. Дали е приложим и при сгради с хотелско предназначение?
"Сграда с хотелско предназначение" значи ли, че пред закона е регистрирана като хотел? Ако не, то логически това си е жилищна сграда, чиято ЕС просто се менажира от фирма и апартаменти се отдават под наем от собствениците им. С тази фирма би трябвало да има сключен договор и в него да си пише за вашия случай с неизползвания апартамент. Този, който Ви иска парите трябва да има как да обоснове искането си, най-добре е на него да поставите въпроса, според мен.
Нормално е да се дължи някаква поне минимална сума за поддръжката на общи части, регулярен преглед за техническа изправност на асансьори, охрана и подобни услуги, с които някой се занимава и за Ваше благо (не само на постоянно живущите).

# 17
  • Най-красивата страна
При нас се плаща цялата сума.
Охрана
Градинари
Басейн
Чистачка
Без всичко това затворения комплекс много бързо ще се превърне в кочина.
Да,някой може да дойде за 20 дни само през лятото.
Ама ще дойде в чистия зелен двор,ще плува в чистия басейн и ще е спокоен ,че  няма да му оберат жилището,докато отсъства.
А това струва пари.

# 18
  • Варна
Да,някой може да дойде за 20 дни само през лятото.
Ама ще дойде в чистия зелен двор,ще плува в чистия басейн и ще е спокоен ,че  няма да му оберат жилището,докато отсъства.
А това струва пари.

Така е. Точно по тези причини ние сме гласували на ОС да няма намалени такси дори и за неживущи постоянно във входа. Не сме затворен комплекс, но всичко иска грижи и струва пари.

Има и друг аспект. В един момент собственикът може да пожелае да продава/дава под наем жилището. Как ще си намери клиент, ако всичко наоколо е мърляво и запуснато? Каква цена ще вземе при това положение? Разходите се плащат за да не се руши имота в отсъствие на собственика. А собственикът като е купил жилището трябва да си е направил сметката дали може да му плаща поддръжката.

# 19
  • Най-красивата страна
Има хора,които си дават жилището под наем,докато ги няма и така си  плащат таксата за поддръжка,че даже и отгоре им остава.Поне така казват..

# 20
Къде се намира комплекса?
Св. Константин и Елена

# 21
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Според мен, трябва. Нали искате, когато отидете, тревата да бъде окосена, стъклата и стълбищата измити, покрива поправен...

# 22
Добих представа вече. Благодаря.
Всичко е на добра воля на собственика, и на твърда ръка на поддържащия.

# 23
Не е на добра воля на собственика.Решава се на общо събрание.Близко е до здравия разум ,че сте длъжни да плащата,макар да не живеете там.Нали не искате като дойдете или решите да продавате,да разривате боклук от коридора за да влезете,покрива да тече,всичко да е неподдържана и мърляво? Това би свалило драстично цената на имота.

# 24
И в затворен комплекс важат същите закони като при етажната собственост. Таксите са за по стотици лева на година, на някой места и на месец. По принцип ще те принудят с мутренски способи да се научиш да плащаш както са свикнали от построяването на сградата, но законово не могат да те задължат и именно защото закона не е на тяхна страна, ще те тормозят както могат.

Последна редакция: чт, 13 авг 2020, 22:25 от handsOfTime

# 25
Ще пиша как е при мен. Не живеем в България. Имаме ново жилище в блок(не е затворен комплекс). Регистрирани сме по постоянен адрес в друго жилище. В новото не пребиваваме, нито имаме намерение да даваме под наем.
Каквото и решение да вземе общото събрание на етажната собственост, то не може да прескочи ЗУЕС.
Законът дава право  на пребиващите в сграда с обикновен режим на ЕС по-малко от 30 дни в годината да не плащат режийните, но собственикът е задължен да плаща фонд Ремонт и обновление. Има и условия да се плащат и само 50 процента от режийните. Етажната собственост не искаха да ми кажат колко е ремонт и обновление. В крайна сметка аз също искам да е чисто и подредено и стигнахме до споразумение да плащам половин такса за 1 човек. Така е вече няколко години, плащам за 1 година напред при идването ни в България и засега няма недоволни. Имаше нещо за ремонт и събрахме пари отделно разбира се. Човек от входа има ключ от жилището. Във ВИК е подадено заявление, че жилището е трайно необитаемо и не се начислява вода. За тока от време на време ми се появява сметка от 1 киловат, която плащам без проблем с еpay.bg. Имам и частично намаление на данък смет към местни данъци. Всяка година подавам декларация. Това засега.

# 26
Не е на добра воля на собственика.Решава се на общо събрание.Близко е до здравия разум ,че сте длъжни да плащата,макар да не живеете там.Нали не искате като дойдете или решите да продавате,да разривате боклук от коридора за да влезете,покрива да тече,всичко да е неподдържана и мърляво? Това би свалило драстично цената на имота.
Моля смекчете тона, ако обичате.
Не съм собственик на имотите в комплекса, писах въпроса е хипотетичен и питам с друга цел.
Стана ми ясно, че закона казва, че ако не се живее над 30 дни годишно лицето не може да бъде задължено да плаща.

# 27
https://www.lex.bg/mobile/ldoc/2135614516
Чл. 2, чл. 51

абсолютно съгласна с последния пост на So Lucky

# 28
  • София

Стана ми ясно, че закона казва, че ако не се живее над 30 дни годишно лицето не може да бъде задължено да плаща.
Да, но трябва да е подадена декларация до управителя на ЕС.

# 29
Имам познат с такъв апартамент в Слънчев бряг.Ходи много рядко,защото живее в чужбина.Такси плаща постоянно / за кабелна Тв, поддръжка басейн и тревни площи,чистачка/...Вече доста му идва в повече и се чуди дали да не продаде имота. Аз също имах желание за апартамент в затворен комплекс,но се чудя дали си струва....

Общи условия

Активация на акаунт