Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - тема 12

• 37 258
  • 763
  •   1
Отговори
# 660
pinko, мен лично ме е страх без НМХ заради загуба в късен месец. Ако имаш притеснения говорете с твоя доктор. Пуснете кръвни изследвания след няколко седмици и вземете решение базирано на тях.
Надявам се всичко да е наред!

Последна редакция: вт, 20 окт 2020, 17:02 от Jessito*

# 661
pinko82, прави ли изследвания - АPTT, d-dimer, брой тромбоцити(те са в пълната кръвната картина).Ако взимаш фолиева киселина - задължително си пусни и фолат в серум. Витамините Б12 и Д в твоя случай също са важни да ги изследваш. Б12 се изследва обаче, когато 1 седмица си спряла приема му( ако взимаш). Направи си изследванията и потърси 2ро мнение.Някои прогестеронови препарати сгъстяват допълнително кръвта. Утрогестана ти е сериозна доза, но това трябва да го обсъдиш с лекар. Успех!

# 662
Не. Тези показатели още не съм ги изследвала. Там ми и малко неясно. Ако съм без терапия има ли смисъл? Т.е те ще покажат ли нуждата от терапия. А, фолат в еритроцити пуснах днес, но още не е готов.

pinko82, прави ли изследвания - АPTT, d-dimer, брой тромбоцити(те са в пълната кръвната картина).Ако взимаш фолиева киселина - задължително си пусни и фолат в серум. Витамините Б12 и Д в твоя случай също са важни да ги изследваш. Б12 се изследва обаче, когато 1 седмица си спряла приема му( ако взимаш). Направи си изследванията и потърси 2ро мнение.Някои прогестеронови препарати сгъстяват допълнително кръвта. Утрогестана ти е сериозна доза, но това трябва да го обсъдиш с лекар. Успех!

# 663
  • София
Момичета, моля за съвет - хомозигот съм по PAI 4G/4G и хетерозихот по MTFHR, бих искала да попитам тези допълнителни изследвания за фактор 13 и др.такива, за които споделяте, трябва ли да изследвам? Спомням си за някакъв кумулативен ефект, който се получава от тях, май ако си хетерозигот по PAI, но ако си хомозигот пак ли е така? Тъпото в моя случай е, че правих изследванията в Националната генетична лаборатория и там не ми пуснаха тези другите. Моля да ме посъветвате дали има смисъл да ги пускам и ако да, само в Геника ли ги изследват? Дали можете да ме ориентирате за ценаСъс загуба съм, една, след ин-витро, юни месец т.г. Благодаря предварително за съветите!

# 664
Ninfa, при 4г4г хомозигот според мен няма смисъл да пускаш и тях. Ако ще пускаш нещо виж от другите VEGFA, TAFI , ANXA5
pinko, по принцип това са си кръвни показатели и винаги може да се проверят. За придобита тромбофилия правила ли си изследвания? Щом ти е неспокойно потърси и друго мнение наистина.

# 665
  • София
Ninfa, при 4г4г хомозигот според мен няма смисъл да пускаш и тях. Ако ще пускаш нещо виж от другите VEGFA, TAFI , ANXA5
pinko, по принцип това са си кръвни показатели и винаги може да се проверят. За придобита тромбофилия правила ли си изследвания? Щом ти е неспокойно потърси и друго мнение наистина.

Благодаря ти много, Jessito! А тези, за които споделяш, има ли ги в Геника? Те към  MTHFR-а ли са или са нещо отделно? Извинявам се за глупавите въпроси, но тази материя ми е нова и тепърва все още се ориентирам какво да правя... Благодаря много! 🙏❤️

# 666
Аз съм ги изследвала в Геника. След като загубих бебе в късен месец исках да проверя всичко затова пуснах и препоръчителния панел и ми излязоха 3 от 4 хетерозигота и един нормален.
Скрит текст:
Изследването се препоръчва при повтарящи се спонтанни аборти, прееклампсия и ендометриоза - VEGFA (936C>T, VEGFA (-1154G>A), TAFI (+505A>G) и ANXA5 (M1-M2 хаплотип)

До колкото разбирам ТАФИ хич не е нискорисков фактор. Обиколих няколко специалиста за да ми назначат терапия и всички казаха че тези мутации не са безопасни. Дори проф. Паскалева ми предписа терапия и поиска да се следим изкъсо, въпреки че от основния имам уж нискорисковите.

Поразрови и за придобита тромбофилия ако искаш.

# 667
Нинфа, аз съм същите мутации като теб. По принцип ако имаш назначена терапия, може и да не правиш допълнителните изследвания. Терапията е същата. Ако обаче все още ти се опъват да ти дадат терапия - тогава си струва. За мен хомозигот pai и дори само mthfr са достатъчни да създадат проблем, но ако има и други мутации, те Имат комулативен ефект и рискът се повишава. Рискът при pai+аce+Фактор 13 е съизмерим и дори по-висок от този при фактор 5.
Аз имах терапия при тези 2 мутации , но след последната ми загуба в 13+6 гс си пуснах за всички други споменати - и за tafi и за vegfa. Е излязоха ми мутации във всичките - общо 4 мутации, от които една хомозигот. Направих го с информативна цел и с цел по-сериозно отношение на лекарите, защото се уморих да губя бебе след бебе, да виждам буквално как ми се променя коагулацията незабавно след забременяване, а те да ми се смеят снизходително и да ми обясняват, че не били рискови тези мутации. Е явно при лен поне са очевидно рискови, може би заради натрупването, за което до скоро не знаех. Пуснах ги с Геника.
Прецени си го и от финансова гледна точка, но това поне се изследва веднъж в живота.

Джеси ти, Какво казва Паскалева за tafi? Аз след тези изследвания ходих при Лисичков и той не коментира отделно tafi, a само цялата комбинация.  Той категорично каза, че са рискови за аборти. Има много по-малко информация за тази мутация и за vegfa, в сравнение с тези от основния пакет. Предстои да се видя с Русев и в него ми е надеждата да ми ги разясни, той има специално научни публикации за ефекта от натрупване на много мутации като рисков фактор за загуба на бременноста

# 668
Аз съм хомозигот съм по PAI 4G/4G и по MTFHR, бях пуснала само основния пакет преди консултация при доц.Конова. Тя ми назначи подробна терапия и ми каза, че няма смисъл от разширени пакети, терапията нямало да се промени.

# 669
Деси, Паскалева каза че били нискорискови, но точно Русев ми говори доста за тях. Също така и аз четох за всяка мутация и дълбах много. Оказва се че ТАФИ е високорискова и има дебати дали да я поставят на равно с тези от основния пакет.
При мен всичките са хетерозиготи освен АСЕ което ми е хомозигот, но явно са се отключили подпомогнати от инвитрото.

# 670
На мен точно tafi ми е хомозигот, както и pai. Другите 4 са хетерозигот, но имам пълната комбинация от тройката pai/ace/f 13. Направо съм “уцелила шестицата”

# 671
И моите са шестичка и имам заветните 3 - ПАИ, фактор 13 и АСЕ хах. Май сме горе долу еднакви. Ще го търсим този заветен микс от терапии и все ще се намери начин. Flowers Four Leaf Clover

# 672
Дано я уцелим. Стискам палци този път нещата да се развият до пухкав бебешки финал Simple Smile

# 673
Благодаря! Дано! А теб те чакам в редиците на бременните възможно най-скоро! Flowers Hibiscus

# 674
  • София
Днес отново пусках изследвания за коагулация и аРТТ е 21sec, а д Димера e 242ng/ml. Според референтните на лабораторията първото е ниско, а второто високо
Според това, което беше качето тук съм си в нормите за втори триместър 15+6гс
На лекар съм в четвъртък, но не при хематалог или имунолог. Отивам при др. Чучумишев. Моля, някой от вас с повече опит да ми сподели има ли нещо притеснително и фатално ли ще е ако разчитам само на др. Чучумишев и др. Ташков,  с който ще се видя чак на 04.11?

ПС: Другата седмица ще пускам витамини Д, В6 и В12 в бодимед. Чудя се за тях трябваше ли да се взима кръв на гладно и рано сутрин или може и към обяд? По спомени В6 ходи в Германия. Четвъртък ли беше деня в който пътуваха пробите и кога мога да очаквам резултата ако тръгва в четвъртък наистина?

Последна редакция: ср, 21 окт 2020, 00:21 от Др. Кой

Общи условия

Активация на акаунт