Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - тема 12

• 37 216
  • 763
  •   2
Отговори
# 60
Да,но първо трябва да и се устонови бременноста вътре маточно за да започне терапия с инжекций,защото недай си боже ако е извънматочна и е започнала да бие инжекций може да получи кръвоизлив и да и застраши живота.Аз така бях започнала да бия Клексан от първия ден след +тест и после като отидох на АГ той ми каза,че съм направила голям риск.На добър ехограф плодния сак се вижда на 5-6 дни закъснение.Но на нея и трябва задължителна терапия с тези мутации.

# 61
На твое място бих отишла веднага в аптеката да си взема предписаните ми за терапията медикаменти - фракси/клексан и бих повторила теста. Започване на терапия от + тест, означава да си започнеш терапията веднага (от днес/утре), а не да се чака да се види бременност на ехограф. Аз също съм с ранни загуби и този път наистина започнах веднага след + тест. На преглед бях едва в края на 7 седмица, т. е. около 3 седмици поставях инжекции преди да ме гледа някой. Предишните пъти по това време бременността ми беше вече приключила... И да е биохимична няма да си навредиш с терапията.  Терапията помага много повече за запазване на ранна бременност от лекарския преглед. Естествено ако нещо не се чувстваш добре- силна болка, кървене и т.н тичаш на лекар веднага, но е не просто безсмислено, а и вредно да се чака да се види бременност, за да се почне терапия. Надявам се да ти е казала лекарката каква ти е терапията.

Преценка дали има нормална бременност до някаква степен се прави и на база хормонални изследвания- как нараства ЧхГ в 2 последователни дни. Терапиите ни са много слаби и откровено мисля, че се преувеличава риска от кръвоизливи при подобни профилактични дози нмх. Риск от Кръвоизлив и животозастрашаваща ситуация има при всяка извънматочна бременност без значение от нмх. Тия АГ като почнат да разсъждават по темата с нмх все ме изумяват какви повърхностни знания имат. Ако терапията е точна, изобщо не кървиш повече и т.н - тя прави нивата на коагулацията нормални, а не ни пречи на коагулацията.

Последна редакция: пн, 17 авг 2020, 10:21 от Desii_123

# 62
  • София
Терапията с НМХ се почва веднага след положителен тест, в 6гс (когато се установява вътрематочна бременност) вече може да е късно.

# 63
Момичета, благодаря на всички за бързите и конкретни отговори!  Simple Smile

Нямам назначена терапия при бременност, само знам, че трябва да имам такава. Гинеколожката ми каза, че като имаме две черти, да й се обадя, но понеже вече не съм в София дори и да й звънна, не виждам как може да ми даде рецепта, нито да я посещавам редовно, което ме кара да се чувствам много неудобно да й се обаждам.

Имам терапия за времето преди да забременя - Акард по една таблетка дневно и Неофолик мета - пак по едно. Както и Иногинол, който приключи този месец и вече не го пия.

Записвам си час за лекар, който прочетох, че се занимава с тромбофилии за края на седмицата и ще видим какво се случва, до то тогава си продължавам с Акард и Неофолик. Ще ви държа в течение.

Успех на всички и още веднъж - благодаря! Purple Heart

Последна редакция: пн, 17 авг 2020, 11:42 от colorful_life

# 64
  • София
Я й звънни на лекарката за всеки случай, ако те познава, може и по телефона да ти назначи терапия, да можеш да се задействаш веднага. Flowers Hibiscus

# 65
В бг почти навсякъде продават и без рецепта фракси/клексан. Обади й се да каже каква да ти е дозата и си вземи от аптеката. Аз до преди няколко дена нямах рецепта а съм вече 12 седмица. Назначена ми бе терапия още преди бременност, ама нямах рецепта. Едва сега се сетих да поискам от Паскалева, защото в 1-2 аптеки ме питаха за такава

# 66
На ММ са му искали рецепта 1-2 пъти  и за по-лесно му бях снимала Амбулаторен лист от последен преглед, където е описана терапията и приемани др лекарства (оригинално рецептата ми беше ехе! от минало време и я бях позатрила.. като я намерих вече бях с корем Simple Smile и не са ми отказвали в аптеката)

clorful_life , и аз имах назначена терапия от + тест ( с 4G/5G и  D/D по АСЕ съм). Направих го 2 дни преди мц и веднага почнах фракси вс ден. (тест на 18 дек, първи преглед беше 06 януари)

Паралелно от предишната неуспешна бременност си “самоназначих” с ясното съзнание , че поемам риск (понеже още не знам дали е вътрематочна) - утрогестан ( Simple Smile това да не се приема като съвет Simple Smile ). И Ап по терапия ми беше през ден, аз пак “прегреших” с всеки ден, но в началото на януари преди прегледа минах на през ден.

Последна редакция: пн, 17 авг 2020, 15:07 от fotokod

# 67
Обадете ѝ се непременно. Рецепта може да Ви бъде издадена в ел.вариант. Вайбър, месинджър, имейл или дори смс.

[quote author=colorful_life link=topic=1243944.msg41234754#

Нямам назначена терапия при бременност, само знам, че трябва да имам такава. Гинеколожката ми каза, че като имаме две черти, да й се обадя, но понеже вече не съм в София дори и да й звънна, не виждам как може да ми даде рецепта, нито да я посещавам редовно, което ме кара да се чувствам много неудобно да й се обаждам.

# 68
Здравейте, през колко време се следи анти ха при приемане на фракси, в 7ма г. седмица съм, и тъкмо свършвам втората опаковка.И само това ли се изследва?

# 69
Може да пуснете ЧХГ и да видите дали се удвоява на 48 часа. При 1000 чхг може да се види нещо на ехограф. Щом имате телефон, по-добре да звъннете, а после лл може да ви даде рецепта с това което ви е предписал гинеколога. Но освен терапия е желателно да потърсите и добър АГ в града в който сте в момента, защото това е също толкова важно, колкото и да започнете терапия. Успешна и безпроблемна бременност 🍀

# 70
Назначението на нмх може да е по мейл, вайбър, писмено и на тази база личният или следящо аг може да издаде точната рецепта.

# 71
Момичета, вчера бях на фетална морфология и доктор Стратиева ми каза, че имам повишен риск от прееклампсия. Не знам как се случи това, при положение, че в 20 седмица бях при нея и тогава каза точно обратното. Сега съм 26 и явно нещата са се променили. Ще сложа снимка на показателите от доплера, защото нищо не разбирам, ако може някой на, който са му малко по ясни тези букви и цифри, да ме светне колко точно е сериозно положението.
Благодаря.

# 72
Трябваше да я попиташ на база на какво заключава повишен риск от прееклампсия в тези седмици, ако имаш възможност си я питай и би трябвало да ти е направила някакво назначение по този повод, и най малкото да ти е обяснила кога и как да си мериш кръвното!?
Принципно доплерът в Надежда го правят на друг софтуеър и там по диаграмите се ориентирах, дали точките са в ляво или в дясно, на трите вени към плода, като тези неща ми ги обясняваше феталната. С едната имах проблем, но  с останалите две нямах, и лекарката ми обясни, че останалите две могат безпроблемно да се погрижат за доброто кръвоснабдяване към плода. Тези обяснения ги препредавах и на проф. Паскалева.
Повишеният риск от прееклампсия  , описателно преразказано, може да дава белези при  първото бхс,  отделяне на белтък (начална протеинурия) при събиране на 24 часова урина, при падане на белтъка в кръвта при вдигане на кръвно, при повишаване на инсулин или кръвна захар, и при определено съотношение на някакви кръвни показатели, а също така и при неинвазивното изследване на Пренатест в началните седмици, там се гледаше феталния протеин.

Последна редакция: вт, 18 авг 2020, 14:44 от Анонимен

# 73
Трябваше да я попиташ на база на какво заключава повишен риск от прееклампсия в тези седмици, ако имаш възможност си я питай и би трябвало да ти е направила някакво назначение по този повод, и най малкото да ти е обяснила кога и как да си мериш кръвното!?
Принципно доплера в Надежда го правят на друг софтуеър и там по диаграмите се ориентирах, дали точките са в ляво или в дясно, на трите вени към плода, като тези неща ми ги обясняваше феталната. С едната имах проблем, но  с останалите две нямах, и лекарката ми обясни, че останалите две могат безпроблемно да се погрижат за доброто кръвоснабдяване към плода. Тези обяснения ги препредавах и на проф. Паскалева.
Повишеният риск от прееклампсия  , описателно преразказано, може да дава белези при  първото бхс,  отделяне на белтък (начална протеинурия) при събиране на 24 часова урина, при падане на белтъка в кръвта при вдигане на кръвно, при повишаване на инсулин или кръвна захар, и при определено съотношение на някакви кръвни показатели, а също така и при неинвазивното изследване на Пренатест в началните седмици, там се гледаше феталния протеин.
Трябваше да я питам на място, но като ми го каза това, аз само където не припаднах и  загубих и говор и картина. Сега няма как да се свържа с нея. Не ме е гледала в Надежда, аз съм от Пловдив и се следя в Селена. Тя идва тук веднъж в месеца.
А на мен на БХС-то не са ми правили изследвания за риск от прееклампсия. В Селена не го правят. А Стратиева този извод го направи от повишено налягане на маточните атрерии (поне така мисля). За сега нямам кръвно, урина пускам през 2 седмици, но обикновена и за сега не са ми засичали белтък, но то всъщност още е рано. Аз съм едва 26 седмица. Притеснявам се за понататък. Затова питах тези букви и числа кое какво озанчава, понеже тя не ми каза точно колко е отклонението от нормалните стойности.

# 74
  • София
Аз също правих БХС при Стратиева, в Оскар клиник, там софтуерът е същия като в Надежда. За да има резултат за прееклампсия, трябва да е комбиниран БХС, в обикновения няма.

Иначе за нормите и коефициентите на маточните артерии някой беше пуснал таблици в отчетните теми, потърси.

Със сигурност трябва да ти е назначила терапия при риск от прееклампсия.

Общи условия

Активация на акаунт