Ръчка срещу автоматик

• 19 642
  • 342
  •   1
Отговори
# 120
Кои кутии са роботизирани? Как да разбера на нашата кола роботизиран ли е автоматика - Форд, 125кс, 1.6, 6 степенна, Powershift.
Не съм сигурен, но доколкото знам роботизираната не може да държи колата на наклон - трябва да държиш спирачка. Нормалният автоматик си стои на място или леко пълзи.

# 121
  • София
Глупости.

Разликата е, че роботизираната кутия е на база на стандартната трансмисия, но с електрическо или хидравлично превключване. Най-просто, при безстепенният автомат не усещаш предавките, докато при нея можеш да различиш кога превключва от една, на друга.

# 122
Ръчкането на скоростите за мен е част от удоволствието при шофиране и докато мога, няма да се разделя с него.

# 123
  • София
Ръчкането на скоростите за мен е част от удоволствието при шофиране и докато мога, няма да се разделя с него.
Ето такова мнение ми пълни душата просто. Без определения, празни теории и препредаванки ЕЖК; знаеш си за себе си и си казваш. Моите уважения, Linofrina!

# 124
  • Варна
И аз в същия кюп!

Тихичко да кажа, че за мен доброто каране с ръчни скорости е изкуство. Сигурно звучи странно и откачено, но така го чувствам.

# 125
JoyТемата става все по сюреалистична
Като я чета оставам с впечатлението, че неврохирурзите са некви смотаняци.

# 126
  • Варна
Изкуството има много измерения 😊

# 127
JoyТемата става все по сюреалистична
Като я чета оставам с впечатлението, че неврохирурзите са некви смотаняци.

Тва щот карат автоматици сигурно.

# 128
  • до най-прекрасния мъж
Първата ми кола беше малък, не много мощен джип автоматик. Подкарах го по неволя 8 години след като взех книжка и не бях шофирала изобщо след слизането от учебната кола. Доста ми помогна да свикна да шофирам, но я карах твърде кратко, едва няколко месеца. От тогава насам шофирам само ръчни. Свикнах много бързо, при все че и първата кола беше огромна за няколко месечния ми опит. Сега карам без проблем ръчна, не ми пречи, не съм екстремен шофьор, не изпреварвам рисково. ММ кара автоматик-типтроник, задно с възможност за 4х4, вкл. бавни, от няколко години. Вкарвал я е в какви ли не терени, включително зимата на Кръстова гора (който е ходил, знае последното изкачване с какъв наклон е). Никога не ни е предавала, но и конете й не са 75 Simple Smile и е обута с хубави гуми. Миналата зима, по време на извънредното положение заради обилен снеговалеж, бяхме се качили на Пампорово, отново никакви ядове. Вярно, не сме се бухали в преспите, които гонеха 1,5 м, но колата си вървеше спокойно без вериги.
Относно предизвикателството на колегата от преди няколко страници - никоя кола 75 коня няма да излезе от 50 см пресен сняг без помощ, ако ще да си най-добрият шофьор и да караш перфектната ръчка. Джип излиза без проблем, даже без да се наложи да включва бавните, автоматик е, 4х4 е on demand, тоест, когато колата реши, че е нужно Simple Smile Даже ММ като я взе, се беше притеснил, че не му работи предното и я забива на какви ли не места, за да сработи.
Ако сега трябва да избирам кола, бих взела автоматик, заради кефа от шофирането без да ръчкаш скорости. Иначе, на всичко се свиква, ръчните не са по-сложни от автоматичните скорости, въпрос на няколко дни е да свикнеш.

Последна редакция: ср, 19 авг 2020, 16:33 от blue.angel

# 129
  • София
Ето от къде идва разликата - за мен смяната на предавки беше просто въпрос на можене и нищо повече. Беше ми някакъв базисен минимум, но не и някакво удоволствие. А и аз познавам лично хора, които се радват точно на смяната на предавките!
Удоволствие ми е да си измислям "лични предизвикателства" от типа на спиране така, че да не се разлее капка кафе на седящия до мен и така, че да има възможност този зад мен да спре по същия начин; взимане на остри завои възможно най-плътно;  паркиране съвсем успоредно и възможно най-близо до бордюра;  да съобразя кой край мен е рисков шофьор и да отрегаирам възможно най-рано по възможно най-добрия начин, за да избегна евентуална негова глупост на пътя (дали ще изпреваря, дали ще се престроя или зад него ще се наредя). Мисълта ми е, че моите "забавления" са съвсем изпълними с автоматика и нито ми е скучно шофирането, нито се чувствам по-малко шофьор - просто мога да се фокусирам в друго вместо в предавките.
Според мен тези малки удоволствия при всеки са различни и затова не можем да кажем едно универсално "ръчка" или едно универсално "автоматик" Simple Smile

П.П. Не мога да си редактирам пост 112, където без да искам съм излъгала за конете на автоматика, който карам. Днес разбрах, че ММ не бил върнал старите настройки на колата, та всъщност е към 300 коня, не е 170. Но при спокойно градско каране, тази разлика така или иначе не се усеща особено (освен в редки ситуации). Въпросът е да не е автомат 60-80 коня, че тогава няма да е чудно защо се мъчи повече отколкото върви.

Последна редакция: ср, 19 авг 2020, 16:42 от ToniShu

# 130
Ето такова мнение ми пълни душата просто. Без определения, празни теории и препредаванки ЕЖК; знаеш си за себе си и си казваш. Моите уважения, Linofrina!

Много се радвам да прочета, че имам и други съмишленици, също и HighSpeed.
Аз обожавам да шофирам, за мен е начин за релакс и удоволствие, а не просто за придвижване. Ако мога да го превърна в професия, ще съм щастлива.
А когато е на 2 колела... кеф цена няма.
Извинявам се за лирическото отклонение Simple Smile

# 131
  • София
Хубу де, аз така и не разбрах, за кво е "войната" Simple Smile
В последните години, кат карам автомат, дай да я сменя, та да не се излагам. Laughing
Ма то, в последно време, от април до октомври се качвам на кола само при належаща нужда и проливен дъжд. Simple Smile

# 132
Ма то, в последно време, от април до октомври се качвам на кола само при належаща нужда и проливен дъжд. Simple Smile
To май повечето сме така тази година. Simple Smile

# 133
Човек като ви слуша ще каже, че е попаднал във форум на състезатели с това ръчкане на лоста.
Удоволствието от шофирането с ръчни скорости е да имаш "път" пред себе си, да изредиш всички предавки, да развърти добре двигателя. Звука на мотора е опияняващ, адреналина скача.
В града от светофар на светофар, от втора на първа и обратно съм "не мерси", къде му е кефа.

# 134
  • София
To май повечето сме така тази година. Simple Smile
Еее, не знаех, че има много. Хубаво, значи. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт