Частни училища-информативно-дискусионна тема 42 - все още ваканционна

• 39 698
  • 777
  •   1
Отговори
# 555
  • Пловдив/София
Няколко пъти вече чета за суми от 90К-120К лв за частно ОСНОВНО образование и съм малко объркана. Основното образование е до 4 клас, това значи, че таксите в повечето ЧУ са от порядъка на 20К-30К на година?!?!? Или моята математика е грешна или някои хора пишат наизуст....
Начално- до 4 клас, основно- до 7ми.
ФЕГ за съжаление се води “наркоманското”, от бивши възпитаници знам, не знам дали е в топ.
Нико, то всеки иска да спести, но като сметнеш 300 лв частна занималня, 100 уроци/школа език и 100 спорт, без закуска включена, дори с идеалното ДУ си с едни 400лв такса, ако искаш сходно качество. До такса на ЧУ остават към 500, но имаш яко развозване и съмнителна среда за детето. За начален етап си заслужава.

# 556
  • София
Ха, мерси, значи математиката ми е грешна 😳😳😳

# 557
  • София
Ех,  с тези слухове...Не обичате нещо да се казва срещу ЧУ на децата Ви, но с лека ръка квалифицирате държавните гимназии без да имате грам опит с тях ( с единични изключения). Някой казал, че ФЕГ е наркоманското... Ами аз съм чувала това определение за 1 АЕГ. И тогава кое е наркоманското?Или пък и двете? За Колежа също се говори, че има  деца, употребяващи дрога. Но то пък няма как да  е наркоманско, знаем, употребата/пласмента на тази  гадост е патент само и единствено на  ученици в държавните.... За СМГ бях чувала преди време изказване от последна инстанция, че всички гимназисти в близката градинка се наливат яко с бира за загрявка и с по-твърд алкохол после.. От НЕГ пък според градските легенди нагло пушат с учители  заедно отпред и са вандали до един, чупят, трошат, загрозяват фасади...Е, къде да учат тези деца тогава? Двама-трима-петима ще имат пари да пратят детето си в  някой boarding school навън, а другите..Да не се окажат утре и вашите деца в наркоманското, вандалското, алкохолизираното и сие, които явно грешно се определят като топ....Wink

Последна редакция: сб, 10 окт 2020, 17:03 от пенсионирана русалка

# 558
  • София
Има и още държавни - НПМГ, НГДЕК, 2АЕГ.

Ех, Пипи, Пипи, в едната се друсат, в другата пия, в третата пушат, в четвъртата сексуват... А после, хоп, и всички искат там да си набутат децата! Wink А покрай случая с катастрофата с Милен Цветков, извършителят тъкмо за две училища беше гаден пример - за 73-тои и НЕГ. И да знаеш, всичките там са такива!

# 559
  • Отвъд алеята зад шкафа
Това е така, но същевременно 80-90 процента от родителите в София въобще нямат избор. А едни 90-120 000 лева хич не са малко. Толкова струват частните основни училища. При две деца сумата става двойна. Честно казано хич не е лошо човек да има алтернатива и да може да спести тези пари. Така или иначе децата от 20-то например и от частните основни в повечето случаи продължават да учат в държавна гимназия от топ 10.
Продължаваш да твърдиш, че хората, записали децата си в ЧУ, на драго сърце биха ги записали в 20-то, ако имаха тази възможност Ill

Аз го разбирам по-скоро като, че много родители, които не могат да запишат децата си в желано ДУ, са принудени да търсят частна алтернатива. А не, че ако първи избор е добро ЧУ, биха го напуснали заради някое ДУ.

# 560
Е, то основното не е кух период, който предшества държавната гимназия. Wink И, който можеш да компенсираш с 2 яки години на частни уроци.
То затова е и основно, щото полага основите. Нещо като първите 7 за възпитанието. И двете взеха все по-често да липсват.
Винаги съм твърдял, че основното е най-важно. Имам личен опит в това отношение. Училището и средата са ми е дали шанс за много добра реализация в живота. Не говоря само за материална, а въобще.

# 561
Няколко пъти вече чета за суми от 90К-120К лв за частно ОСНОВНО образование и съм малко объркана. Основното образование е до 4 клас, това значи, че таксите в повечето ЧУ са от порядъка на 20К-30К на година?!?!? Или моята математика е грешна или някои хора пишат наизуст....

Основното е до осми клас. До четвърти клас е начално образование.

# 562
Някой споделял ли е мнение за Куест Академи, начално училище? Следя не много редовно, не съм срещала.

# 563
  • в страната на чудесата
Някой споделял ли е мнение за Куест Академи, начално училище? Следя не много редовно, не съм срещала.
Куест са протестантска църква някаква, Онна разказваше инфо Мин година

# 564
Мецане, таксата на Питагор е за догодина. Таксата на СС, която цитираш, е за текущата учебната година.

В СС се заплаща малка допълнителна такса за учебници по АЕ.

Ами понеже Спейси написа таксите на Питагор за тази година, а ти два пъти казваш, че бъркам, и Лейка ти приглася, трябва да отбележим, че бъркате вие.

За тази година Спейси каза - 4700 такса и 680 храна (която е задължителна). Става 5380. И 1300 транспорт става 6680.

На СС е 6400. На  Питагор е по- висока и за тази година. Значително. С 280 евро. При значителна разлика и в базите -  Питагор има един гол двор, на който няма нищо. На двора на СС, който е за малките, има катерушки и съоръжения, има двор за големите, има футболно игрище. Има и една тревиста поляна с нещо като беседка. Т.е  дефакто четири двора.

Последна редакция: сб, 10 окт 2020, 21:47 от Татко Мецан

# 565
  • в страната на чудесата
Проблем ли имаш, че си загубил добрия изказ?
Да си мерим таксите Simple Smile
В интерес на пунктуалността да ти признаем правотата Simple Smile Wink Simple Smile

За мен есенцията е съвсем различна и няколко пъти я написах - дали ще е 6500 или 7000 няма значение.  Проблем е ако има значение допълнителни и непланирани 30 -40 евра месечно...
Питагор/Пчмг и СС са в един ценови клас. И предлагат сходни неща с известни разлики, несъществени явно за крайния резултат. Или за края на етапа, както искаш.

Последна редакция: сб, 10 окт 2020, 21:55 от Leika_moja

# 566
Какво ми е на изказа? Има ли обидни думи, има ли лош тон? Просто сметки и чисти констатации. Кое не е наред?

# 567
  • София
За мен таксата транспорт няма значение. Гледам обучение и храна. И мисля, че го написах, но Мецан не го прочете.

Лейка, няма смисъл - наистина са съпоставими ценово и по качество. Дано вървят все така Simple Smile

# 568
Хаха, Лейка, ти се дописа.
Да, в един ценови клас са. Не съм твърдял обратното. Но таксата на Питагор просто е по-висока, факт. Това само посочих. Транспорт в СС ползват 99% от децата поради самото естество на локацията. Това, че някой живее наблизо и не ползва транспорта, е изключение и не променя фактите.

Дали ще е 6500 или 7000 има голямо значение за много хора. Подобни изказвания са чиста арогантност.

И Аш се дописа. Какво няма смисъл? Нима съм твърдял, че не са съпоставими по цена и качество? Да, съпоставими са. Естествено. И все пак, както казал Галилей, тя (Земята) се върти! И все пак, СС е с по-високо качество на по-ниска цена.

Последна редакция: сб, 10 окт 2020, 22:05 от Татко Мецан

# 569
  • в страната на чудесата
Арогантност? Защо?
Моля те ми обясни как е възможно да има ОГРОМНО значение 50 евро месечно. За разход като ЧУ. Аз никога не бих подложила семейството си на подобен риск. Арогантно?
Тук се обсъждаше мазането на пастет с цел учене в ЧУ, което приемам за безотговорност. Но хора всякакви...

Доп.: пиша от тел и редактирам публикувано изречение, защото когато някой звънне може да ми прекъсне сесията. Винаги съм го правила Simple Smile радвам се, че те разсмях Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт