Частни училища-информативно-дискусионна тема 42 - все още ваканционна

• 39 724
  • 777
  •   1
Отговори
# 540
  • Пловдив/София
Никой не знае къде са точно и в каква сграда, доколко ремонтирана, с какъв двор, какви спортни възможности и тн.. Нека дадат официална инфо. За мен сграда на държавно училище е добро начало, но зависи как ше надградят, защото не ми е ок например двор с гол разбит асфалт или стара дограма.
Фенси, доколкото знам е бизнесмен със съвсем друга дейност, то и не очаквам човек с 0 финанси да милее за образование и строи училища. Не съм го проучвала, но колкото по-богат, толковя по-добре, за да не е наистина всяко левче премерено и стиснато.

# 541
Никой не знае къде са точно и в каква сграда, доколко ремонтирана, с какъв двор, какви спортни възможности и тн.. Нека дадат официална инфо. За мен сграда на държавно училище е добро начало, но зависи как ше надградят, защото не ми е ок например двор с гол разбит асфалт или стара дограма.
Фенси, доколкото знам е бизнесмен със съвсем друга дейност, то и не очаквам човек с 0 финанси да милее за образование и строи училища. Не съм го проучвала, но колкото по-богат, толковя по-добре, за да не е наистина всяко левче премерено и стиснато.
Ами много хора знаят, но явно не пишат във форума.

# 542
  • София
Естествено, че ще откриваш "много истини" в това, което говори, обаче тези истини са същите, които хората си говорят помежду си, бляновете на поне половината родители, включително играещи на собственото детство - ах, как не обичах другарката с показалката, исках да играя, искам без зор, искам... Магия и звезден прах. Wink А бизнесът си е бизнес, дори благотворителността е бизнес (навремето изпитах културен шок, когато разбрах тази малка подробност за благотворителността).

# 543
Ох, Пипи, ох!
Милее за образованието, ох!

Директно казвам, че иронизирам, та дано се опиташ да се информираш зад видимото в презентациите на Джонев.

# 544
Собствениците вероятно разчитат на растящите набори и наплива към София, а нови ДУ не се строят.
Не мисля, че разчитат само на това. Има много семейства, които търсят училище, което да е различно от общинското по начин на преподаване, философия и т.н. Пипи не малко е писала в темата именно за тези разминавания. Или искат малка сграда, малки класове, тесен кръг от родители, индивидуално внимание, постоянен контакт с училището. Децата да седят в кръг на пода, вместо на чин, да учат чрез преживяване и т.н. Или да учат от 5-годишни чужд език с нейтив спикъри, така че на 7 да бърборят без притеснение. Не е необходимо всички тези искания да идват вследствие растящи набори и наплив към София. Хората може просто да имат очаквания, които се различават от предлагането в общинските и държавните училища.
С влизането на районирането в 20-то, 135-то и другите няколко училища, които е изброил Мецан е невъзможно (или поне изключително трудно) да се влезе за 80-90 процента от живущите в столицата. Съответно частното образование остава единствена алтернатива.

# 545
  • София
Joy Понеже преди райониране много лесно се влизаше в 20-то.. - връзки, пари в пликче, ходатайстване .... блика едно благородство отвсякъде.

# 546
Joy Понеже преди райониране много лесно се влизаше в 20-то.. - връзки, пари в пликче, ходатайстване .... блика едно благородство отвсякъде.
Така е, но от примерно 2 години положението е съвсем различно.

# 547
  • София
Нищо не разбираш от написаното. Казвам го просто - човек, който е избрал детето му да учи например в Izzi, Прогресивното или Maple Bear, едва ли би се разочаровал, че няма шанс за 20-то. Все-му-е-та-я.

# 548
Това е така, но същевременно 80-90 процента от родителите в София въобще нямат избор. А едни 90-120 000 лева хич не са малко. Толкова струват частните основни училища. При две деца сумата става двойна. Честно казано хич не е лошо човек да има алтернатива и да може да спести тези пари. Така или иначе децата от 20-то например и от частните основни в повечето случаи продължават да учат в държавна гимназия от топ 10.

# 549
За протокола - нямаме 10 топ държавни гимназии.

# 550
Е, то основното не е кух период, който предшества държавната гимназия. Wink И, който можеш да компенсираш с 2 яки години на частни уроци.
То затова е и основно, щото полага основите. Нещо като първите 7 за възпитанието. И двете взеха все по-често да липсват.

# 551
НЕГ, ИГ, СМГ, АЕГ, ФЕГ, 73-то. Верно няма 10 Grinning

# 552
  • София
Това е така, но същевременно 80-90 процента от родителите в София въобще нямат избор. А едни 90-120 000 лева хич не са малко. Толкова струват частните основни училища. При две деца сумата става двойна. Честно казано хич не е лошо човек да има алтернатива и да може да спести тези пари. Така или иначе децата от 20-то например и от частните основни в повечето случаи продължават да учат в държавна гимназия от топ 10.
Продължаваш да твърдиш, че хората, записали децата си в ЧУ, на драго сърце биха ги записали в 20-то, ако имаха тази възможност Ill

# 553
  • София
Няколко пъти вече чета за суми от 90К-120К лв за частно ОСНОВНО образование и съм малко объркана. Основното образование е до 4 клас, това значи, че таксите в повечето ЧУ са от порядъка на 20К-30К на година?!?!? Или моята математика е грешна или някои хора пишат наизуст....

# 554
Питагор са вдигнали таксата с 700е за 21/22? Че нали пролетта я вдигнаха за 20/21 пак с толкова. Чакаме включване и от другите, че да не се минат горките...
Много съм разочарована от алчността на собствениците на повечето частни училища.
То бива, бива , ама в сегашната обстановка, когато всички бизнеси имат спад, а някои са и на загуба, да вдигаш такси пак, и пак,  и пак , граничи с наглост.
Само да доуточня, понеже снощи коментирах  локацията на новата сграда, а изкоментирах таксата отгоре-отгоре без да погледна.. Новата годишна такса на Питагор обявена на сайта е 5000 евро, тоест реалното увеличение за учебната 21/22 е 300 евро( за учебната 20/21, таксата беше 4700 ), а не 700.
Таксата за храна става от 680 на 700 евро.

Общи условия

Активация на акаунт