Частни училища-информативно-дискусионна тема 42 - все още ваканционна

• 39 772
  • 777
  •   1
Отговори
# 585
Арогантност?
Моля те ми обясни как е възможно да има ОГРОМНО значение 50 евро месечно. За разход като ЧУ.
За арогантността Мецан е прав, само че е на частните училища.
И  наистина не трябва да сме толкова детайлни и да спорим по- евтино ли е или по-скъпо със 100е  Питагор от СС или Азбуки или дали за някой с  транспорт , а за други не . Гледаме  по- общо и  аз виждам  разочароваща тенденцията  на безпардонно покачване на таксите, само щото им трябвали пари...
А щом 50е са нищо и ако ЧУ са много широко скроени, да не вдигат с 50е/мес ,  че какво са 50 е , те ли ще им спънат бизнеса.
Ама бавно и полека  и  ха, такса е 7100е, която буквално до вчера беше 4500-5000е (за тези без транспорт  минус 1400е от двете суми и още  +-  10-100-200е ) . Всъщност не е изобщо полека...
И това  го правят в  условия на икономическа криза , която ще се задълбава. Може би някои не сте я усетили ,  но ще...  На никой бизнес  с адекватен мениджмънт не му хрумва да вдига цени, такси, хонорари- повечето ще намалят печалбата си ,  ще има и такива на загуба, а някои ще изчезнат... И ако някой от моите клиенти е в такава ситуация(независимо че работата ми е в същия обем),  не само  няма да вдигам, а ще намаля, ако трябва  с много над 50е и така ще понеса моята част от кризата. Очаквам това от всички, с които работя и в частност от ЧУ...Това не означава, че ще мажем пастет или поне се надявам...
Ще напиша отново  това , което написах преди 3 страници:
И изобщо не става дума за 50е на месец, а за морал,ценности, съпричастност от хората в чиито ръце сме поверили децата си.

# 586
Арогантност?
Моля те ми обясни как е възможно да има ОГРОМНО значение 50 евро месечно. За разход като ЧУ.
За арогантността Мецан е прав, само че е на частните училища.
И  наистина не трябва да сме толкова детайлни и да спорим по- евтино ли е или по-скъпо със 100е  Питагор от СС или Азбуки или дали за някой с  транспорт , а за други не . Гледаме  по- общо и  аз виждам  разочароваща тенденцията  на безпардонно покачване на таксите, само щото им трябвали пари...
А щом 50е са нищо и ако ЧУ са много широко скроени, да не вдигат с 50е/мес ,  че какво са 50 е , те ли ще им спънат бизнеса.
Ама бавно и полека  и  ха, такса е 7100е, която буквално до вчера беше 4500-5000е (за тези без транспорт  минус 1400е от двете суми и още  +-  10-100-200е ) . Всъщност не е изобщо полека...
И това  го правят в  условия на икономическа криза , която ще се задълбава. Може би някои не сте я усетили ,  но ще...  На никой бизнес  с адекватен мениджмънт не му хрумва да вдига цени, такси, хонорари- повечето ще намалят печалбата си ,  ще има и такива на загуба, а някои ще изчезнат... И ако някои от моите клиенти е в такава ситуация(независимо че работата ми е в същия обем),  не само  няма да вдигам, а ще намаля, ако трябва  с много над 50е и така ще понеса моята част от кризата. Очаквам това от всички, с които работя и в частност от ЧУ...Това не означава, че ще мажем пастет или поне се надявам...
Ще напиша отново  това , което написах преди 3 страници:
И изобщо не става дума за 50е на месец, а за морал,ценности, съпричастност от хората в чиито ръце сме поверили децата си.

Къде точно в промяната на таксите видяхте липса на морал, ценности и съпричастност?
Това,  че на някой от нас не ни харесва е друг въпрос. И все пак училищата не са благотворителни дружества.
Питагор беше с такса 3000 Евро когато Увекинд бяха с 5000 Евро. Просто вдигнаха таксата след като се доказаха на пазара.

Това е все едно да питаме защо при преглед при професор цената е 100 лева, а в кравталната поликлиника специалиста преглежда за 40 лева.

# 587
  • София
Hope, в случая на Питагор съм съгласна, но принципно почти всички училища вдигнаха таксите за 20/21 г., кои с повече, кои с по-малко, може би само няколко - 3-4 не са ги вдигнали.
Което е странно наистина на фона на кризата, както и на фона на онлайн обучение миналата година и очаквано такова и за тази година, когато немалка част от разходите им не би съществувала - сигурна съм, че битовите разходи например значително намаляват при онлайн обучение /за тези за храна например е ясно, там би трябвало да връщат такса, ако е вкл. в общата такса/.

# 588
  • софия
Прощавайте ама НГДЕК преди няколко години едва си събра деца. Явилите на изпит по история бяха по-малко от бройките за прием....
Айде малко да сме обективни и да не слагаме училища лежащи на стара слава или само защото са единствените, които предлагат нещо си. То само защото са единствени им се получават бройките, а пък дали не трябва нещо драстично да се подобрява откъм работа, цели и условия е съвсем различно нещо.

# 589
  • София
На НГДЕК проблемът е сградата, че ги набутаха на Женския пазар. Навремето с моите деца единствено неподходящите места на старата и на слуховете за местенето в новата сграда ме спряха, иначе съм сигурна, че щяха да са в отлична среда там, също както щяха да са в отлична среда и в НПМГ.
А ако става въпрос за събирането на деца, точно когато едното ми дете кандидатстваше, ПЧМГ не успяха да съберат деца за никаква паралелка осмокласници. Така че историята помни доста неща. Тогава математиците ги събра СМГ и новавата паралелка плюс старите паралелки на НПМГ.

# 590
Всъщност когато става дума за бизнес, а частното образование все пак и въпреки всичко е бизнес, не е добре толкова да се акцентира на тънката струна. По скоро следва да има качествени показатели, които да изхвърлят от пазара подобна тенденция. Но този пазар е много по-различен и особен от всеки друг. Ако се подлъжеш по реклама и обещания и си купиш скапани дамски превръзки (сравнението е съвсем умишлено), ще загубиш едноцифрено число левчета, съвсем малко време и никакъв стрес. Ако избереш грешното училище, губиш поне година, има стрес от търсене на ново училище, стрес от преместване и хиляди левове като цена.
Много амбициозни и безкруполни хора влязоха в този бизнес. И заради това "конкуренцията" за качествен персонал се изостри до там да се наддава като на търг за учители. От друга страна, поради липса на контрол и изисквания от страна на държавата, училище можеш да посместиш във фургон или хотел. Т.е. наемаш изоставена сграда, организираш активна реклама под всякаква форма, обещаваш двойни заплати, финансираш се дори и първоначално от такси(а не от собствени средства) и т.н. И хоп - искаш по-висока такса от утвърдени училища, показали топ резултати във всяко отношение. И какво правят утвърдените училища? За да запазят нивото и особено качествения персонал. Това просто е омагьосан кръг. И ние сме принудени да се въртим в него, заради безумно ниското ниво на основните държавни училища. В криза като настоящата ще отпадат все повече и повече клиенти. Това е лошо за оставащите, защото средата се видоизменя.
И друг път съм казвала, че когато се дава лиценз за училище следва да има ясни изисквания за материална част, като например закрит спортен салон с определена площ, столова(а не мазе Wink ), стаи с определена квадратура за заложената бройка деца в клас, двор с определена квадратура и съоръжения и т.н. Отделно следва да има изисквания за сключени договори с определен брой квалифицирани учители. Освен това следва да се контролира рекламата. В сектора, в който аз работя всяка една реклама се контролира за достоверност на съдържанието и се контролира вероятността съдържанието да подведе купувача.

И накрая 700 евро увеличение, без смислена аргументация е наистина твърде много. Особено, ако това започна да става тенденция всяка година. Конкретно за Питагор е напълно възможно да са им необходими средства заради новата сграда - ремонт или покупка. Ако това ще доведе до качествено изменение на условията за бит и учене, аз бих го адмирирала. От друга страна, за мен това е сериозен риск в комбинация с увеличението на приема, нуждата от значително повече качествени учители и всичко това в условията на криза. И затова казах, че ще ми е интересно да видя как ще се справят.

# 591
  • софия
Да, Анди, но едно да си бил топ позиция училище и да не можеш и  съвсем друго наскоро сформирано. Та историята нека помни, с нея и събраната информация се сформира поне малко по-правилна гледна точка.

# 592
# 593
Къде точно в промяната на таксите видяхте липса на морал, ценности и съпричастност?
Това е все едно да питаме защо при преглед при професор цената е 100 лева, а в кравталната поликлиника специалиста преглежда за 40 лева.
Не е . Това е все едно да ида при професор за 100 лв. и той, като ми види чантата на Фурла да ми каже , че вдига за контролния преглед следващия път на 130лв.
А този с морал и съпричастност  може да ми каже , ако нямате възможност не плащайте ( случи ми се преди 1 месец  с детето  при известен УНГ в МВР болница , чак се стъписах... )

# 594
  • София
Какво им е на децата и на учителите в НГДЕК? Аз продължавам да смятам, че това не е училище за всеки и дори в доста отношения е по-трудно там, отколкото в НЕГ, СМГ или която и да е друга гимназия. За там се искат по-особени качества. Сега отворих сайта на гимназията - внуците някой ден бих ги изпратила от пети клас в това училище.

# 595
Не е . Това е все едно да ида при професор за 100 лв. и той, като ми види чантата на фурла да ми каже , че вдига за контролния преглед следващия път на 130лв.
А този с морал и съпричастност  може да ми каже , ако нямате възможност не плащайте ( случи ми се преди 1 месец  с детето  при известен УНГ в МВР болница , чак се стъписах... )
E,  щом чантата  на Фурла е по-важна от прегледа на детето.....
И аз се чудя защо професора  го е прегледал безплатно...ами..морал бе.

# 596
  • софия
Какво им е на децата и на учителите в НГДЕК? Аз продължавам да смятам, че това не е училище за всеки и дори в доста отношения е по-трудно там, отколкото в НЕГ, СМГ или която и да е друга гимназия. За там се искат по-особени качества. Сега отворих сайта на гимназията - внуците някой ден бих ги изпратила от пети клас в това училище.

Нищо им няма на децата. Чудесни са си. Въпроса беше в поставянето на НГДЕК сред най-успешните. За мен училище, което не може да си запълни бройките на приемен изпит е далеч от конкурентна среда. Иначе е факт, че предлага интересни предмети. За висока летва, извинявам се, имам лични наблюдения и основания да не се съглася. Поне на този етап. В момента, в който конкуренцията се вдигне предполагам и високите критерии ще се върнат.

Последна редакция: нд, 11 окт 2020, 10:53 от Амели

# 597
За съжаление или не  Simple Smile ... онзи строй, в който казваха "на всекиму според потребностите, от всекиму според възможностите" остана назад и в момента се намираме в дивия капитализъм. Частното образование не е включено в екзистенц минимума за съществуване, като хляба и водата. Същoто важи и за услугите на професор вместо обикновено GP.  Може да ви се струва арогантно и несправедливо, но ... C'est la Vie.

Още в момента на избор на частно училище знаете, че се подписва едногодишен договор с всичките съпътстващи от този срок рискове.

Последна редакция: нд, 11 окт 2020, 10:51 от Fancy

# 598
Не е . Това е все едно да ида при професор за 100 лв. и той, като ми види чантата на фурла да ми каже , че вдига за контролния преглед следващия път на 130лв.
А този с морал и съпричастност  може да ми каже , ако нямате възможност не плащайте ( случи ми се преди 1 месец  с детето  при известен УНГ в МВР болница , чак се стъписах... )
E,  щом чантата  на Фурла е по-важна от прегледа на детето.....
И аз се чудя защо професора  го е прегледал безплатно...ами..морал бе.
Разбира се,  че съм си платила и не ми е  точно фурла чантата(щото не им харесвам моделите  Grinning ) .
Казвам, че в момента вдигането на таксите в ЧУ (от примера с професора (щото Питагор и СС  не са лекаря от поликлиниката) от 100 на 130) , не е защото услугата струва толкова, а защото виждат , че можем да платим (чантата на Фурла), а сме и принудени (детето е болно)...

# 599

Разбира се,  че съм си платила и не ми е  точно фурла чантата(щото не им харесвам моделите  Grinning ) .
Казвам, че в момента вдигането на таксите в ЧУ (от примера с професора (щото Питагор и СС  не са лекаря от поликлиниката) от 100 на 130) , не е защото услугата струва толкова, а защото виждат , че можем да платим (чантата на Фурла), а сме и принудени (детето е болно)...

А това от къде се разбира? Защото за СС последните две години е напълно ясно защо се увеличиха таксите. И причините бяха съвсем адекватни. Родители от ПЧМГ могат да кажат за там.

И трябва да разберете, че докато за тези две училища има наплив, ще е така. А за да има наплив, те са длъжни да постигат топ ниво по всички показатели. И да се борят с конкуренцията. Което пък е въпрос на пари.

Последна редакция: нд, 11 окт 2020, 11:00 от Fancy

Общи условия

Активация на акаунт