Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Местене в България с чужденец и бебе - къде?

 • 5 237
 • 44
 •   1
Отговори
 • MT
 • Мнения: 465
Здравейте на всички,

Надявам се поста да е в правилният подраздел. Ако не е, моля преместете го!

Живея в чужбина от няколко години, достатъчно време, за да създам семейство, като в случая е с чужденец. Имаме си малко детенце, което скоро ще навърши годинка.
След съвместен живот и неуспех с намирането на вътрешно спокойствие и удовлетворение от доста неща в остров Малта, решихме по разни причини да се изместим. Искахме няколко варианта, преди Ковид19 се бяхме спряли окончателно на Италия(мм е от там), но наскоро след голямо обсъждане, променихме приоритетите си в посока България. Спряли сме се на 3 варианта. Ще се радвам, ако може да ми дадете насоки (и линкове към други подобни теми също Simple Smile ) за това кой от тях да изберем. Планираме да се преместим средата на 2021, като разбира се подлежи на забележки точната времева рамка.

Градовете по избор са : Варна, София и Пловдив... на последно място е Бургас, с най-малко точки, защото ММ иска да работи в интернационална компания като начало, а там разбрах, че нямало много такива.

Имаме няколко основни неща, които са приоритет: ясла, работа=пари и лесно придвижване (вкъщи-ясла-работа и обратно), защото аз нямам книжка, а ММ няма да може да кара в началото, защото ще сме без кола, докато купим такава. Разбира се имаме в предвид и други неща като чист въздух, паркове, лесно паркиране, места за посещения(музеи, театри и прочие, защото в Малта е абсурд да отидеш на такова място) и курорти или почивни станции в близост до града. Има и други но няма да навлизам в повече детайли.

На първо място е Варна, на ММ му звучи като зен място, приличащо на родният му град, не много натоварен, както примерно е София. Има места в яслите (поне повече от София), квартирите изглежда са на сносни цени и може да имаш добър лайфстайл. Близо е до родният ми град, близо е до най-добрите ми приятел/ки. Отделно има чужденци, което е плюс за ММ и няма да се чувства толкова изолиран, докато се адаптира. Също ММ работи като фрийланс продуцент и прави понякога(доста рядко вече покрай бебето) изяви като Диджей в свободното си време, та според него е удобно лятото да припечелва допълнително от някой клуб или лятно парти.

Второ място е София, аз лично бих предпочела да сме там пред Варна, защото има много повече възможности за работа в началото. Предпоставка е за по-лесна адаптация с парите, квартирите не са на лоши цени, но пък четох, че има почти 10к деца, които не са приети на ясла, което ме кара да съм леко дръпната към този вариант. Като новодошли по съответната точкова система, детето ни няма да влезе никъде първата година, а нямаме баби/дядовци, на които да разчитаме, защото работят най-малко. Леко съм стресната от фактора, че много хора са настроени лошо към новодошлите от малки градове или връщащи се от чужбина. (Иначе нищо лошо към софиянци - местни или дошли от някъде другаде.) ММ каза, че го е страх от София, не поясни защо, но предпочитал Варна.

И на трето място е Пловдив, ММ не го влече натам изобщо, но заради възможностите за работа и евентуално помощ от чичо ми, който живее там, все още е вариант почти равен с другите два града. Ако трябва да съм честна не съм била там никога, дори на почивка или гости, но знам, че е хубаво от моите роднини и познати. Детските градини и ясли също били по-лесни за влизане от София.

За Бургас не съм сигурна дали да го слагам или не в този лист, но да кажем сега, че присъства. За там тепърва имам да чета и проучвам, така че коментари за Бургас няма да са излишни!

Също ако може да ми отговорите на тези конкретни въпроси:

1. Средна заплата, сума за квартира и сметки за тези градове? С колко може да живее едно тричленно семейство, което наема апартамент с две спални/стаи.
2. Има ли семейства, които са живяли навън и са се върнали - какви са ви впечатленията, за чужденците беше ли лесно да се адаптират, научиха ли поне малко от езика? Колко време отне адаптация?
3. Бихте ли се върнали там, от където сте се "прибрали" - защо да/не?
4. Някой знае ли каква е процедурата и къде да се ходи за издаване на карта за пребиваване, ЕГН и подмяна на шофьорска книжка за чужденци?

Съжалявам за доста объркания и дълъг пост, наистина не знаех как и от къде да започна. Дано сте ме разбрали, ако има нужда от уточнения, ще се включвам след това.

# 1
 • Мнения: 8 611
Глас за Пловдив от мен.

# 2
 • Мнения: 2 889
И аз препоръчвам Пловдив. По-спокоен град е, мисля, че е и по-топло от София и всички много го хвалят.
Мога да ориентирам за цените в София:
Квартира - двустайна 600 (прилична, не в центъра)
Ток - нашия е 60 зимата, 120 лятото (два бойлера, два климатика и всичко обичайно като електроуреди.
Вода - около 30
Частна занималня - мисля, че е около 700 (нямам дете, сестра ми май толкова плащаше)
Храна - зависи от претенциите, но ние сме имали седмици, в които се вписваме в 50-60лв, но влезем ли в някой голям магазин 150лв.
Интернет и телевизия - 20/30лв.
Всичко е приблизително, липсват и много неща като дрехи, забавления, консумативи за дома, кола и сигурно пропускам нещо. С 3000лв може да живеете нормално, ако не плащате за частна детска занималня.

# 3
 • София, London
 • Мнения: 16 808
София има големи възможности, като град, но с малко дете - Пловдив или Варна.
Какви са професионалните ви сфери, а възрастта на детето?
Контактите на мъж чужденец ги прави жената. Първоначално ще бъде трудно.

# 4
 • Варна
 • Мнения: 25 601
Аз живея във Варна и си мисля, че имате някаква идеализирана представа за града ни. Обичам го, но с мъка на сърце признавам, че последните години Бургас ни бие по много показатели. Последните доста на брой години.

# 5
 • София
 • Мнения: 3 903
Пловдив е прекрасен град. В сравнение със София е в пъти по-чист, подреден, уреден, с много зеленина. Имаме близки там и често ходим. Ако животът ни не беше изключително организиран и уреден около дома ни (в София) веднага бихме се преместили да живеем в Пловдив.
Варна не ми е особено позната.

# 6
 • Мнения: 29 820

Второ място е София... Леко съм стресната от фактора, че много хора са настроени лошо към новодошлите от малки градове или връщащи се от чужбина.

градски легенди - в сф никой на никого не обръща внимание, всеки бута своя си живот и липсват безкрайните клюкарски мрежи, които съществуват в по-малките градове
/не го казвам като противопоставяне на столица - голям град - малък град/

# 7
 • Мнения: 2 889

Второ място е София... Леко съм стресната от фактора, че много хора са настроени лошо към новодошлите от малки градове или връщащи се от чужбина.

градски легенди - в сф никой на никого не обръща внимание, всеки бута своя си живот и липсват безкрайните клюкарски мрежи, които съществуват в по-малките градове
/не го казвам като противопоставяне на столица - голям град - малък град/
Около мен даже виждам обратното, имаме един съсед, който е бил в Испания и всички много го уважават. Аз не разбирам де, хора като хора- или ставаш, или не, все ми е тая къде си живял.

# 8
 • София
 • Мнения: 6 246
От гледна точка на намиране на работа, особено за чужденец, невладеещ български, за мен София е мястото. Неуредиците с яслите и пр. са на ниво, така че проучете търсенето на специалисти във вашата сфера какво е.
Ако ми предстоеше релокация от такъв тип, предлагането и намирането на работа би било водещото. В това отношение София и останалите градове се различават съществено, за жалост.

# 9
 • Мнения: 1 907
Пловдив е хубав град, но последните години много се застрои и продължава да се застроява. Градът няма инфраструктура да поеме толкова много хора. Трафикът е ужасен(е може би не толкова, колкото в София). Местата за паркиране са кът, но това предполагам е проблем на всеки голям град.
Квартирите са около 500лв (двустаен). Места в ясли и градини ще се намерят.
Работа има. За заплащане не мога да кажа. Зависи от сферата, позицията и т.н.
Културен живот също има.
Относно климатът. Зимите са меки, а летата са много горещи и задушни. Но като се има предвид, че идвате от Малта, това едва ли ще ви е проблем.

# 10
 • София, London
 • Мнения: 16 808
Пловдив е добре за живеене, ако другаде си вадиш парите. Евтин град, евтини услуги, но и ниски заплати.
 В София услугите са скъпи и "големите" заплати, често недостигат.
Варна е град с монополисти, но за ди джей е подходящо място, близо до курортите.

# 11
 • Мнения: 180
В Пловдив има квартали, където всичко ще ви е наблизо(10 мин пеша)- ясли, градини, спирки. Заплатите не са като в столицата, НО има много чуждестранни фирми, чиито производства са изнесени тук, вкл. има и много италиански такива. Преди време ми беше направило впечатление колко много италианска реч чувам по улиците. За частна ясла в центъра моя приятелка плаща 400лв + 80лв за храна( по спомен) и е супер доволна. Всичко ви е близо- с такси от единия край на Пловдив до другия е към 12лв. Трафикът си е такъв, какъвто са го описали по-нагоре. Хубава квартира ще намерите за 500-600лв.

# 12
 • Мнения: 2 650
Все си мисля, че човек първо си намира работа и после планира всичко останало. Аз обичам София и ако трябва по някаква причина да се върна в България бих живяла отново в София.

# 13
 • Мнения: 1 907
Да, добре е първо да има работа, но от чужбина как да си намери работа...

# 14
 • MT
 • Мнения: 465
Да, добре е първо да има работа, но от чужбина как да си намери работа...

Лесно е, особено в този момент  с технологиите се прави интервю и подписка на договор с два бутона. Работа ще има поне единия в началото.
В момента сме в процес на търсене на повече достоверна и актуална информация, за да се насочим. Другото е лесно(освен яслата май). Simple Smile

Благодаря на всички, ще разгледам отговорите и ще се включа като имам допълнително въпроси. Хубава вечер!

Общи условия

Активация на акаунт