Ниска оценка на имот

• 5 584
  • 94
  •   1
Отговори
# 60
Сара, много добре си го планирала, давай си смело. Животът се живее от смелите.
Отсявай ги дребните, дето правят сметка на чуждите пари, пък на парите на банките, а нищо полезно няма да ти кажат.

# 61
  • Бургас
Ако апартамента се оцени за  80 000 евро ,защо да не ми отпуснат 64 000?
Защото вече имаш друг кредит, той също се взема предвид при максимално допустимата сума, която /не само предвид оценката, но и твоите доходи/ биха отпуснали. Дано ти се наредят нещата, де. Консултирай се предварително с твоя банкер, защото схемата, в твоята глава може да е една, а при банката - друга.

# 62
Ако апартамента се оцени за  80 000 евро ,защо да не ми отпуснат 64 000?
Защото вече имаш друг кредит, той също се взема предвид при максимално допустимата сума, която /не само предвид оценката, но и твоите доходи/ биха отпуснали. Дано ти се наредят нещата, де. Консултирай се предварително с твоя банкер, защото схемата, в твоята глава може да е една, а при банката - друга.
Идеята е да се погаси потребителския и да се доплати на строителя .

# 63
Защо така я надъхвате, а после ЧСИ’тата били лоши Grinning.

Сара - да те попитам, защо точно сега се сети да си купуваш апртамент? Къде бля няколко години та не си спести някой друг лев?

Ти банките за големи будали ги вземаш... както и да... ако нямаш някакви космически доходи (което не вярвам) няма да се получат нещата. Хубавото на текущата ситуация е че тя е идеална за хора без пари. Спести си 10-30 бодна идните години и си купи като паднат цените.

# 64
ГогоТрол, престани да правиш сметка на живота на хората.

# 65
  • София
За подробностите ще трябва да питаш банков служител, когато дойде момента. Ипотечният заем се отпуска много тясно целево, само за плащане и парите се превеждат директно на продавача.
Дори да ти бъде високо оценен апартамента, разликата няма да ти я преведат по сметка "да си я харчиш", (или да връщаш потребителския заем).
Единственото изключение (до колкото знам), това е да поискаш сума за "ремонт". И тя да ти бъде отпусната за довършване на апартамента. Тя ще е част от ипотеката.

Ако е така ти си много смела.
Някои са така Simple Smile Няма лошо.
Самоцитирам се. Ей това в червеното е проблемът. И това може да го потвърди само банкерът, който ще ти дава заема.

И аз преди така си мислех "залагам един актив (апартамент)", те го оценят и ти "дават" едни пари.
Но не се случва така. Има типове кредити, типове рискове и тн.
Да ти отпуснат директно да си платиш апартамента е едно. Да ти ги дадат кеш, а ти да си решаваш какво да правиш с тях, това е вече друго.

# 66
Защо така я надъхвате, а после ЧСИ’тата били лоши Grinning.

Сара - да те попитам, защо точно сега се сети да си купуваш апртамент? Къде бля няколко години та не си спести някой друг лев?

Ти банките за големи будали ги вземаш... както и да... ако нямаш някакви космически доходи (което не вярвам) няма да се получат нещата. Хубавото на текущата ситуация е че тя е идеална за хора без пари. Спести си 10-30 бодна идните години и си купи като паднат цените.

Добре, защо мислиш, че при доход от 1500 лв няма да ми ипотечен кредит?

Всички банки искат вноската да е от 50 до 65 % от заплатата.

Та вноската ако ми е 750 лв, защо да не могат да дадат кредит? Просто бих искала да ми обясните.
Парите на банката са ,за да ги дават. Печелят от лихви. Имотът е в един от най-престижните квартали в София.
Търсене там винаги ще има.
Другото ,което е съм с постоянен доход . Работя във фирма от 10 години,която не е засегната от пандемията, дори напротив.

# 67
ГогоТрол, престани да правиш сметка на живота на хората.

Тя не може да си направи сметката сама и идва тук да пита нас. Това че моето мнение е различно от твоето не означава че й се меся. А ти престани да надъхваш млади и наивни момичета да правят глупости и да се загробват. Явно е че момичето няма финансова дисциплина и знания, на голия оптимизъм няма да го изкара. Доводи като “банките са фрашкани с пари”, “имам сигурна работа” не са адекватни. Така че не знам кой е трола, ама ти й правиш меча услуга.

Едит: додо - още ли смяташ че съм трол и че трябва да я надъхваш?

Сара - щом са ти дали потребителски кредит ти вече си се хванала на хорото ако правилно разбирам. Дано имаш и половинка, която да помага с финансите.

Парите на банките не са за да ги раздават, а за да ги умножават, това става по много начин освен от лихви. Това че в момента лихвата е 2.5% не означава ме след 2,3-5 години няма да я променят и да ти вдигнат вноската. А ако не ти особрят за ипотека какво ще правиш?

Последна редакция: ср, 11 ное 2020, 19:01 от Gogo1979

# 68
Тя пита съвсем друго нещо, ама ти я разчекна. Едно е да дадеш отговор на въпрос, друго е да се изживяваш като финансов консултант. Но наистина е наивна, щом ти се връзва да ти разказва живота си.

# 69
Сара - щом са ти дали потребителски кредит ти вече си се хванала на хорото ако правилно разбирам. Дано имаш и половинка, която да помага с финансите.

Парите на банките не са за да ги раздават, а за да ги умножават, това става по много начин освен от лихви. Това че в момента лихвата е 2.5% не означава ме след 2,3-5 години няма да я променят и да ти вдигнат вноската. А ако не ти особрят за ипотека какво ще правиш?
[/quote]

Ако не одобрят ипотеката ще ползвам жокери  Simple Smile
Условията на строителя са следите  - 40 % на акт 14, 60% на акт 16. Също така не се знае този строител кога ще вземе акт 16, следователно аз ще съм погасила част от кредита, дори и минимална.
дори и при наличните 10-15%  пак нямам възможност за 40%.
Говорила съм със служители от две банки + кредитен консултант.
Търся мнения и тук. Искам да имам всякакви сценарии. Ако не стане едно ,то какво друго може да стане и т.н. Събирам мнения и така.
Уважавам мнението на всеки един тук.

Благодаря Ви!

# 70
Трябва да ти остава определена сума пари от заплатата. Ако получаваш 1500 и 750 са за единия кредит, то не е възможно останалите 750 да отидат за ипотека. Трябва да ти остават 300-400 лева. Питай колко точно в банката. Ипотеката колко на месец ще бъде?

# 71
Трябва да ти остава определена сума пари от заплатата. Ако получаваш 1500 и 750 са за единия кредит, то не е възможно останалите 750 да отидат за ипотека. Трябва да ти остават 300-400 лева. Питай колко точно в банката. Ипотеката колко на месец ще бъде?

Не ,не.
Идеята ми е ако взимам 1500лв , 750 лв да отивам общо за кредите мисля,че няма да има проблем.
Остават ми 750 за живот Simple Smile
Искам с ипотека да доплатя 60% на строителя и с останалата част да погася потребителския кредит. Това ми е идеята.
140 000 лв  / 70 000 EUR за 30 години вноската е около 600 лв към този момент

# 72
И аз не съм сигурна, че сценарият, който си измислила, ще проработи. Обсъди го добре с консултантите.

Гого, искам да ми обясниш как с 1500 лв заплата и примерно 500-600 лв. наем се събират пари за самоучастие? Щото просто не се събират.

И с половинката теглихме потребителски + ипотечен, казвам го за пореден път. Но заедно двата кредита са към 25% от месечния ни доход. 50% ми се виждат много.

# 73
  • София
Тя и банката, първата ѝ работа ще бъде, да пита какъв наем плаща и да го извади от дохода.
1500лв е много ниско, за пълна липса на самоучастие.
2 кредита не виждам как ще се вместят в 750лв вноска.
На теория всичко това е възможно, но е по ръба.

Отделно, фактът, че с плащането на наем и разходи не е събрано за самоучастие не говори добре. Тепърва ще трябват ужасно много средства, много повече, отколкото ако е само под наем. И със сегашния разчет е АБСУРД да излязат нещата.

Освен това, потретвам се, с ипотеката от банката НЕ МОЖЕ да се финансира потребителския кредит.

Друго, тоя апартамент ще погълне (ако се предава на шпакловка и замазка), как беше, минимум 20к лева според мен, и минимум 20к Е според други форумни колеги. БАЗОВО!
Тия пари приготвени ли са?

# 74
Да, Максимум 20к лева ще трябват за ремонт,защото ще е на шпакловка и замаска.

Банката може да ми предложи - рефинансиране + ипотека.
Второ защо да ми откаже ипотека? Дори да не ми дадат 80%, ще ми дадат 50%.
Така ще плащам два кредита - ипотечен + потребителски, като не трябва да надхвърлям 800 лв за вноски.

Аз ли някъде бъркам или ...? Затова питах, каква е възможността да не ми дадат ипотечен кредит.

Последна редакция: ср, 11 ное 2020, 22:31 от Sara Peeva 680404

Общи условия

Активация на акаунт