За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 84

• 26 770
  • 763
  •   1
Отговори
# 585
Ние по принцип сме слагали ваксините по две наведнъж(когато по календар са предвидени в един и същи срок), но ротавирусна не сме слагали. По принцип няма никакъв проблем да се слагат две наведнъж, защото една ваксина не създава толкова сериозен проблем на имунната система, т.е. не товари кой знае колко бебето. Обикновено се преувеличава, че ваксините са много "тежки" и натоварват сериозно бебешкия организъм. От друга страна, като минат наведнъж, според мен, се създава по-малко стрес за бебето. Разбира се, всеки сам си преценява. Важното е, че няма никакъв проблем да се слагат по две наведнъж. А обичайните странични реакции обикновено са сходни при всички задължителни ваксини, така че не е нужно да се знае с точност коя ваксина е предизвикала реакцията. При моите деца са се проявявали или лека температура до 37.3-4, или обрив или подуване около мястото на убождането. Тези реакции са отминавали за максимум 3 дни.

В случая на потребителката мисля, че е подходящо да се сложат двете задължителни наведнъж, а след известен период и ротавирусната или обратно.

# 586
Две ваксини наведнъж- никога. Много причини имам, повечето от тях са споменати. Ако нямаше проблем, защо не я направят една обща ваксина? Да, сигурно има обяснение, но аз съм от тези, дето си връзват магарето. Разделяме ги винаги и явно е толкова нетипично, че сме запомнени в кабинета като "онези, дето разделят ваксините". Grinning

# 587
  • Бургас
Изобщо не е нетипично. Нашата лекарка е педиатър с дългогодишен опит и сама разделя ваксините - слага по 1 на месец. Тя сама каза, че е много натоварващо за организма им и не е никакъв проблем да се отложат във времето. Аз така или иначе го бях решила и се зарадвах, че сме на едно мнение.
Според мен просто не им се занимава на повечето доктори..

# 588
Не само на лекарите не им се занимава...а да сложа по 1 не е нещо стресиращо за бебето ми,нито за мен да отида още веднъж.Всеки си решава,важното е той да е ок с избора си.

# 589
Детето ми от 5-6 месец помни мястото и става нервна още като наближим кабинета. А като влезем започва и да плаче. Въпреки че и двете(докторката и сестрата) са мили и внимателни. Така че, да стрес е за тях всеки месец да ги боцкат и да са с по- няколко дни неразположения.

# 590
Моят бебок почти не е плакал при слагането на ваксините. Първите 3 ваксини сложихме всяка самостоятелно всеки месец, а останалите 3 през 2-3 седмици. Нито веднъж от първите 6 ваксини + допълнително се наложи и БЦЖ, не е бил нито нервен, нито е вдигал температура. Все едно не е ваксиниран. Ще видим другите ваксини, които са след годинката как ще са.
Педиатърката ми обясни, че е много по-щадящо за организма да се слага по 1 ваксина.

Последна редакция: вт, 15 сеп 2020, 15:31 от toni1189

# 591
  • Бургас
А две ваксини, в двете крачета една след друга по-малко стресиращо ли е?
Освен това лекарския кабинет винаги е плашещ за децата. Дали ще ги боцнат, ще им преглеждат гърла, уши, ще взимат кръв или гърлен секрет... Точно първите ваксини, когато са на месеци ги забравят най-бързо. Тепърва им предстоят неприятни посещения.
Това за мен е несериозно основание, но всеки си решава за детето.

# 592
Не съм казала, че е някакво основание. Но и не е основание, че децата с по една ваксина месечно се стресират по- малко и по- леко минават.
И да всеки е свободен да постъпва, както е редно според него.

# 593
Всичко си зависи от детето.Моето е на 11 месеца и до сега никога не е плакала при лекарката.По 2 ваксини сме поставяли и също не плаче.Напротив-всеки път е толкова щастлива,че вижда нови играчки,с които докторката й дава да си играе.Днес също бяхме на консултация и олета кабинета.Иска всичко да пипне и да види,смее се,вдига ръчички към докторката,за да я вземе.Неразположение никога не е имала след ваксина.Веднъж вдигна температура 38гр и даже нямаше да разберем,ако баба й не беше казала,че е топла-нито беше нервна,нито плачеше,а си играеше и хапваше нормално.

# 594
Здравейте! Дъщеря ми е на 2 г 1 мес и заспива само с мен - не я кърмя вече, но лягам до нея на спалнята. Тя се върти известно време, говори си и в един момент заспива (може да е след 10-15 мин, може да е и след 40-50 мин). Аз само лежа до нея (не й говоря, не й пея и др. подобни, че се разсейва повече), просто лежа, че ако изляза от стаята, тя няма да остане на спалнята (между нас спи), а ще тръгне да ме търси.
Проблемът е, че й предстои тръгване на ясла, където първо спят в креватчета (в такова спа само първите 3 месеца), второ никой няма да лежи до нея и трето тя много говори и то не бебешко бърборене, ами с цели изречения си приказва и съответно ще пречи и на другите деца да заспят, освен че тя докато заспи и ще трябва да става. Та въпросът ми е има ли други в подобна ситуация и какво мога да направя?
Разчитам на това, че като гледа от другите деца и мен като ме няма там (защото вкъщи знае, че съм в съседната стая) ще е по-различно и лесно приспиването, ама дали?
Извинявайте за дългия пост и благодаря за всякакви съвети от вашия опит!

# 595
Какви са симптомите на пиелонефрит при дете на 2.5г?

# 596
  • София
Не знам за дете, но мога да кажа от личен двукратен опит. Много боли и зверска отпадналост- като пребит се чувстваш.

Пусни обикновена и стерилна урина и кръв с CRP (Це реактивен протеин).
Завишени левкоцити в урината със сигурност говорят за инфекция, високо CRP също.
CRP-то ми беше до небето.

# 597
Висока температура и високи стойности на ЦРП. Пуснете ПКК, СУЕ и ЦРП, а за да имате пълна картина и обикновена+стерилна урина. С резултатите при ЛЛ или нефролог.

# 598
Малко да върна темата - на една лекция бяха коментирали, че може до 6 ваксини да се сложат за един ден. Ние само един път слагахме 2 заедно /и един път в един ден - задължителна + ротарикс ваксина/ и от тогава - по желание на ММ - само по една. Последната, която сложихме - за годинката, в крака - малката взе да реве още като я разсъбличах, за да я преслуша ЛЛ. А за самата ваксина пък съвсем. Sad
Рошкова, опит нямам, но кърмещи майки споделят, че децата бързо се адаптират в яслата/ДГ. А пък било и некърмещи.. Ново място, без мама - различно поведение на хранене и спане.. аз имам още около година до тоя момент и хич не ми се ще да я пускам. Като всяка майка и аз сигурно ще се притеснявам за всичко, колкото и някой да ме успокоява. Но тревогите са в нашите глави, децата ще се оправят. Simple Smile

# 599
Скрит текст:
Здравейте! Дъщеря ми е на 2 г 1 мес и заспива само с мен - не я кърмя вече, но лягам до нея на спалнята. Тя се върти известно време, говори си и в един момент заспива (може да е след 10-15 мин, може да е и след 40-50 мин). Аз само лежа до нея (не й говоря, не й пея и др. подобни, че се разсейва повече), просто лежа, че ако изляза от стаята, тя няма да остане на спалнята (между нас спи), а ще тръгне да ме търси.
Проблемът е, че й предстои тръгване на ясла, където първо спят в креватчета (в такова спа само първите 3 месеца), второ никой няма да лежи до нея и трето тя много говори и то не бебешко бърборене, ами с цели изречения си приказва и съответно ще пречи и на другите деца да заспят, освен че тя докато заспи и ще трябва да става. Та въпросът ми е има ли други в подобна ситуация и какво мога да направя?
Разчитам на това, че като гледа от другите деца и мен като ме няма там (защото вкъщи знае, че съм в съседната стая) ще е по-различно и лесно приспиването, ама дали?
Извинявайте за дългия пост и благодаря за всякакви съвети от вашия опит!

Мисля, че излишно се притесняваш. В яслата ще е съвсем друго. Първо, там децата гледат едно от друго и спазват реда. Второ, това е съвсем ново и различно място, и съответно детето няма да го асоциира с домашната обстановка и ритуалите, които се случват там. При смяна на обстановката обикновено децата могат да възприемат нови начини за заспиване. Също имай предвид, че за яслата стават рано и се изморяват много повече, така че би трябвало по-лесно да заспят следобед.

Общи условия

Активация на акаунт