Сватба, булките на 2020 г. и 2021 г., тема 6

• 52 237
  • 727
  •   1
Отговори
# 540
Кумата ми обаче се видя в приключение, докато намери кой да й направи гола за август месец в Пловдив. Казваха, че ще се разтече и не смеят.

# 541
Нас ни разубедиха да вземем гола торта, защото била много по- суха от другите видове. Понеже нямало какво да я "държи" крема бил по- гъст, блатовете не били пухкави, а тип брауни. Веднъж съм пробвала гола торта на сватба, не беше кой знае какво и си беше леко сухичка, но едва ли щяха да поръчват хората ако бяха толкоз сухи знам ли.

# 542
Аз съм любител-сладкар и имам добра представа относно тортите. Моята я правих сама - 85 парчета.
“Много евтина” от цех/сладкарница означава само едно: кремчета от баки, яйца на прах и други не много красиви съставки. Ако някой ви придава на 2,80-3 торта с фондан, цветя, фигури, не се лъжете,  че има в нея нещо, което става за ядене.
Има торти с фондан, измазани само с маслен крем, полуголи и голи.
Тази торта е само с маслен крем отвън - нашата сватбена.

Тази е полугола (за рожден ден):

Голата торта (особено лека и сочна, и за много гости) е голям риск през лятото. По-добре, че ви го казват, защото може да стане голям фал. Тази е гола (този път не е моя):

Аз много държах на това, чух добри предложения и доста безумия.

# 543
Привет, момичета!
Пиша тук, т. к. единственият подобен на моя въпрос, който открих, е от 2013 и няма отговор. Ще опитам максимално кратко да обясня ситуацията.
С годеника ми решихме да не правим сватба, а да подпишем само двамата със свидетели (кум и кума) в Пловдив. Някой може ли да ми даде някаква информация за такъв случай, каквото и да е, ще ми бъде от полза.

# 544
  • София
Мен в едната сладкарница се предупредиха и за цветята, аз исках с живи, таа жената ми каза, че тя не би яла такава, защото се пръскат с много химикали, за да издържат, не е като да са от градината на баба и това, което отделят после върху тортата не е добре да се яде особено от деца.
Всеки си преценява, де, ние се отказахме, вирус, много малки деца имахме, бременни, само някой да го забили корем и да се притеснят. И без това беше труден период за сватба.
А за цветята на масите, скъпи са си. Повечето агенции не работят с нормални цветя, а с холандски, които са направени да издържат дълго време и без вода. Разбира се, има и агенции, които работят на ниски цени и взимат обикновени цветя, но го има рискът да клюмнат. Винаги обаче може да се измисли и да са във вази с вода примерно, а не на свещници, както сега е модерно. Не, че накрая на вечерта някой гледа цветята толкова. Ние ги подарихме на най-близките приятелки като си тръгва ха от всяка маса. Имахме 24 букета, така че стигнаха.
Вариант за евтина украса е рустик стила, който също е много красив, а в повечето агенции излиза по-евтино. Друг вариант е с повече зеленина или пък да се сложат във вази с вода.

# 545
  • Wonderland
Как 100 лв на маса, шокирате ме. Grinning Работим с агенция и масите ще са ни по 45 лв.?!

ASOS имат склад в ЕС, от който изпращат, няма мита.

Някой има ли наблюдения има ли разлика в цената на стандартна сватбена торта и така популярните "голи" торти? Изобщо не мога да се ориентирам и ми е много странно колко различни цени получавам, от това, което приятели са платили за стандартна фонданена торта... Grinning Тортата ми е крайно неприоритетна, взимам просто "за да има" и се опитвам да мина по-тънко...

Мен ме светнаха за сладкарски цех "Романтика" в Перник. Имат вече и сладкарница в центъра на Перник. Още не сме ходили, но чух, че цените им били много ниски.

Те бяха от първите, които запитах - били сме на пернишки сватби с торти от тях, вкуснички, но не бих казала, че цените бяха кой знае колко по-ниски от тези на сладкарници тип "Лияна" и кварталните в София...

Проверявала съм на 1 място, голите бяха по-евтини с поне 20-30лв., именно защото не изискват материалите и труда за фондана и разни декорации от него и обикновено украсата е само с цветя/клонки.

А моето наблюдение е коренно противоположното! Grinning Даже на едно място си ми го казаха едва ли не "ТЪЙ КАТО искате гола, цената ще е по-висока".

Между другото благодаря и за коментарите за голите торти, никой не ми го е казвал досега...
Обмислям вариант Take a cake къпкейкчета с малка торта за рязане от много време, но реших да тествам и офертите за голи как са. Grinning

# 546
Ние мислехме да сме с гола торта с естествени цветя, докато не откачих по работата на Kalina Cakes. Бяхме и на дегустация и още повече откачихме по вкус солен карамел, та в крайна сметка тортата ще е точно с фондан, който бях отхвърлила още в началото по незнайни причини.

# 547
Как 100 лв на маса, шокирате ме. Grinning Работим с агенция и масите ще са ни по 45 лв.?!

ASOS имат склад в ЕС, от който изпращат, няма мита.

Някой има ли наблюдения има ли разлика в цената на стандартна сватбена торта и така популярните "голи" торти? Изобщо не мога да се ориентирам и ми е много странно колко различни цени получавам, от това, което приятели са платили за стандартна фонданена торта... Grinning Тортата ми е крайно неприоритетна, взимам просто "за да има" и се опитвам да мина по-тънко...

Мен ме светнаха за сладкарски цех "Романтика" в Перник. Имат вече и сладкарница в центъра на Перник. Още не сме ходили, но чух, че цените им били много ниски.

Те бяха от първите, които запитах - били сме на пернишки сватби с торти от тях, вкуснички, но не бих казала, че цените бяха кой знае колко по-ниски от тези на сладкарници тип "Лияна" и кварталните в София...

Проверявала съм на 1 място, голите бяха по-евтини с поне 20-30лв., именно защото не изискват материалите и труда за фондана и разни декорации от него и обикновено украсата е само с цветя/клонки.

А моето наблюдение е коренно противоположното! Grinning Даже на едно място си ми го казаха едва ли не "ТЪЙ КАТО искате гола, цената ще е по-висока".

Между другото благодаря и за коментарите за голите торти, никой не ми го е казвал досега...
Обмислям вариант Take a cake къпкейкчета с малка торта за рязане от много време, но реших да тествам и офертите за голи как са. Grinning

Възможно е да е по-скъпа, само защото е МОДЕРНА. Аз изобщо не придавам важност на тортата и както някой беше казал по-горе ще взема колкото да има Grinning Малка торта на 2 етажа за разрязване за ритуала, а за гостите ще приготвят нормална голяма торта на 1 етаж, която ще се нареже в ресторанта. Не мисля, че някой обръща внимание на тортата - и без това по това време вече половината са подпийнали Grinning

# 548
  • Пловдив
chrissie-d, бяхме кумуве на такава сватба. Младоженците си запазиха дата и процедурата беше много опростена. Предварително си занесоха изследванията, в деня на подписването само личните карти бяха нужни.Можете и направо да позвъните в обредния дом за повече информация.

# 549
Калина прави вълшебни неща! Аз съм очарована.  Бях на дегустация при нея с кумата и вкусовете много ми допаднаха, занесох на скъпия... но той не ги хареса. Беше ми много криво. Но тя определено не може да мине нито за нисък, нито дори за среден бюджет.
При цветята по голите тортите основния проблем е, че някои сладкари са доста смели или доста неграмотни и слагат всякакви цветя дори и такива, които са доказано токсични. Правят го и доста известни сладкарници за съжаление.
Кексчетата са супер идея, имах я и аз, понеже 80 кексчета се правят по-лесно от голяма торта, но стандартните са по-малки от парче торта и ми идват малки. Големите пък ми бяха твърде големи.
Ох, мога да пиша за торти цял ден и цяла нощ.

# 550
  • София
Според мен пък обръщат внимание на тортата много хора, мен поне ме питаха от къде е и си взеха и второ парче. Бяхме оставили на една маса допълнителни. Предимно жени ме питаха, де. Мъжете направо действаха. Разбира се, че тортата е въпрос на вкус, няма как на абсолютно всички да им е любимата торта, каквато и да се избере. За младоженците някоя торта може да е страхотна, пък да не получи такова одобрение, но това е положението. За мен важното беше да сме се постарали да предложим добра храна, пък другото е въпрос на вкус.

# 551
Да, наистина ще е скъпичка тортата от Калина, малко ми се сви сърцето, като обяви цената, но този солен карамел и тези захарни цветя... Heart
И аз съм на мнение, че гостите обръщат внимание на тортата, това е реално последната храна, която им се поднася. Била съм на сватби със страхотно вкусни торти, но съм била и на такива, от които очевидно беше спестено от това перо. Не го казвам с лошо, всеки се съобразява с бюджет и приоритети.

# 552
Така като сме заговорили за торти, сладкарката ми предлага да направим 1 малка торта, която да е украсена за разрязването и отделна торта или пасти за гостите. Каква всъщност е разликата между пасти и торта? Thinking Пастите са торта, която не е украсена или предварително нарязани парчета? Като чуя паста, се сещам за парчетата торта, кото се сервират в целофан, а това по-скоро не ми допада Laughing

# 553
Да не би да има предвид такива малки индивидуални тортички https://100gramasladki.com/torti-i-pasti/pasti/pasta-merenga

# 554
  • София
Ние бяхме така, във всяка сладкарница ни казаха, че правят така или иначе до определен брой парчета, особено за гола както искахме в началото. После става твърде тежка и може да пропадне. Разбира се, има варианти и за конструкции. Останалите парчета са същите, но без украсата. Променено без фондан, което е добре, защото и без това повечето хора не го обичат. Така парчетата стават по-евтини.

Има вариант и за отделни тортички и за такива искахме оферти, но всяка трябва да има украса и излиза доста по-скъпо така.

Бяхме харесала на 100 грама сладки на изложението и бяха много мили, но ни се видяха малко малки самите тортички. Ние сме от хората, които ги е страх, че няма да стигне храната. Че бяхме на такава сватба и затова избрахме от всичко повече, накрая обаче остана доста храна.

Последна редакция: пт, 22 яну 2021, 16:20 от Niya-

Общи условия

Активация на акаунт