Дистанционно обучение за учениците-Teмa 6

• 27 273
  • 767
  •   1
Отговори
# 165
  • София
ОК, ще изчакам да кажеш кой софтуер ще ми даде данни, че в Тиймс от един профил може да покаже от колко устройства е логнато.
Иначе няма проблем със споделения екран и подсказващ.
Не разбрах какво искаш да ти доказвам, аз твърдя, че изпитването от разстояние може да се компрометира и затова оценяването на знания е нереално. Какъвто и да е тестът, когато се прави от знаещ и незнаещ ще има два различни резултата. Няма начин да огранича незнаещия да бъде подпомогнат от знаещ.

Аз пък, признавам си, съм подсказвала в училище... *blush*. И да преписват съм давала. Та, видно е, възможно е... и при присъствена форма. Иначе спор няма - и сравнение не може да става в качеството - не само на изпитването, но и на предаването на информацията - при жив контакт. Никой не би твърдял обратното. НО. В случая става дума за намиране на баланс м/у опасност за здравето и живота (и на децата, и на близките им, и на напълно несвързани хора) и качеството на образованието, което може да се получи в условията на... ами, на ненормалност. Да си затворим просто очите за условията и да кажем "ми не ми харесва обстановката, не ми е лесно да се справя с нея и затова ще си карам както си знам и ще се надявам и вирусите да бъдат така добри да си затворят очите" е, меко казано, неинтелигентно. Да разпишем някакви неща на хартия и да се молим вирусите да имат добрината да ги прочетат също не бие рекордите по рационално мислене.

# 166
Ковид също е ОВИ!
                            Може да тествате децата си колкото пъти искате.Плащате си сами и си осигурявате спокойствието.
                            Днес моя приятелка тества децата си,защото си заминават и трябва тест за да влязат в страната,в която живеят.Тестовете отрицателни - въпреки многото контакти /без маски/ и с близки,и с роднини и с деца по паркове и площадки,на почивка в един от най-натоварените курорти.По-точно днес получи резултатите ,защото си заминават след ден.
Знам, че мога да ги тествам. Но ако трябва да отделям за двамата по два теста месечно, за за си  сверя часовника, това са 500 лв. Аз не съм съгласна

# 167
Родителите събираме някаква сума за тестване на съмнителни деца в класа. Малко ли пари се насмукват за ненужни неща в училище! При положителен резултат се праща официално уведомление до директор на училище и РЗИ, пък като им стиска, да накарат останалите на присъствено! Както вече се каза, спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се. МОН и РЗИ видимо абдикират, барабар с главния епидемиолог.

# 168
Добре, как всеки родител може да отделя по толкова пари на месец за тестове собственоръчно? Не всеки разполага с тази възможност, а и не е длъжен. Редно е държавата да поеме финансирането за тестовете, след като праща децата на училище присъствено. Не стигат разходите за всичко останало, ами сега и още един на главата. Разходите се увеличават, а заплатите не растат - абсурдна зависимост.

Някой беше написал, че през зимата прозорците няма как да се отварят толкова, колкото сега, през лятото - абсолютно съм съгласна. Лятото е време, през което помещенията и коридорите могат да бъдат проветрявани редовно, но зимата... при отрицателни температури, леко невъзможно ми се струва. Дезинфекцията на класните стаи също ми е под въпрос, по простата причина, че не във всички училища е осигурено достатъчно време между двете смени. В училището, в което аз учех през изминалите пет години, в някои дни се е случвало да имаме 5 минути разлика между смените, които не са достатъчни на чистачките дори да изметат стаята отгоре-отгоре, а камо ли и за някаква по-обстойна дезинфекция с препарати.

Не забравяйте, че все пак живеем в България. Всички наредби и мерки, които ще бъдат изготвени, ще звучат на пръв поглед прекрасно, но по-нататъшното изпълнение ще бъде коренно различно от предписаното. Бог да ни е на помощ и нека нещата се развият по най-добрия възможен начин и за родители, и за деца! Simple Smile Flowers Four Leaf Clover

# 169
  • София

Това си е загуба на пари - пък и не можеш да накараш някого да си изследва детето, независимо дали си или не готов/а да платиш. Общо взето, при положителна проба възнамеряват да пуснат децата за 2 седмици в домашен отпуск и после отново да ги извикат присъствено в училище. Каква е ползата? Да не споменаваме за учителите, които са преподавали в дадения "заразен" клас и после продължават да преподават в други класове, след 2 седмици (евентуално) отново се връщат... и тях ли ще тестваме? И по какво ще ги определим дали са съмнителни? Повечето симптоматични деца ще са със сезонен грип... а голяма част от преносителите на сарс2 ще са безсимптомни. Ще разследваме какво е моментното здравословно състояние на членовете на семействата им ли? И ще разчитаме на показанията и оценката на, примерно, 7-8 годишни?

Не можеш да накараш трето лице да инсталира софтуер, който му следи и блокира действия на компютъра му.

Нито пък камера. Лично аз не бих се съгласила на нито едното.

Кати, кой изобщо говори за Волфрам в училище!
 Децата ползват Матуей,  Фотомат, Матпикс. ..

Не ги знам тях, но бих се учудила, ако дават всякакви междинни изрази... не ми звучи смислено - т.е. не зная каква е целевата им аудитория, разбира се, но за човек, който просто има желание да си спести време и да ползва резултата би било доста безсмислено...

Последна редакция: пт, 21 авг 2020, 21:04 от katiABV

# 170
  • София
Камера трябва, за да върви часът както трябва, не може само звук, понякога е добре да се виждат учител-ученик, особено когато точно този ученик отговаря на някакъв въпрос. А иначе като може на моменти да се изключват камерите е добре, за да не се натоварват излишно компютрите и интернетът. Нещата не са чак толкова негативни, колкото се изкарват, просто хората не са свикнали, а и това ДО се случи в много стресов момент и период, когато никой за нищо не беше готов, дори още не могат хората да го осмислят, затова толкова се плашат.

# 171
  • София

Не бих се съгласила да има камера в дома ми, още по-малко - да снима детето ми. Не публикувам лични снимки никъде в публичното пространство, нито такива на жилището си, най-малко - на детето си. Това е принцип и не подлежи изобщо на обсъждане и обмисляне. Като правилото за детски столчета в колата или алкохолът и шофирането. Има хора, които са "ама то само..." - но аз просто веднъж въвела някакво правило не го променям, освен, ако съображения, свързани със сигурността не го наложат. Точка. И подозирам, че ще има и други родители като мен - които просто не се съгласяват с камерите.

# 172

Не бих се съгласила да има камера в дома ми, още по-малко - да снима детето ми. Не публикувам лични снимки никъде в публичното пространство, нито такива на жилището си, най-малко - на детето си. Това е принцип и не подлежи изобщо на обсъждане и обмисляне. Като правилото за детски столчета в колата или алкохолът и шофирането. Има хора, които са "ама то само..." - но аз просто веднъж въвела някакво правило не го променям, освен, ако съображения, свързани със сигурността не го наложат. Точка. И подозирам, че ще има и други родители като мен - които просто не се съгласяват с камерите.

Най-накрая да прочета някой който мисли като мен за камерите в къщи. И аз не качвам снимки в социалните мрежи, не изпитвам нужда, те са си за мое ползване.

# 173
  • София
ти нищо с камера ли не ползваш? Нито скайп, нито зуум, нищо?

# 174
  • София
Не искам да навлизам в полемики, казах, че това е лично мое мнение, не желая да го налагам върху никого, нито пък да променям нечии убеждения. В моите очи присъствено обучение в университетите означава рязък скок на заразените. В училищата децата имат класове, в университетите на някои лекции присъства целият поток, който за някои специалности възлиза на над 100 души.

Не ме разбирайте погрешно - не казвам, че студентите ще са най-потърпевшата група от потенциалните заразени, а просто, че могат да бъдат носители на вирус и да заразят всички останали рискови групи, тъй като са постоянно в движение. Да не говорим, че някои от утвърдените преподаватели в университетите вече са на възраст, считана за рискова.

Андреа, първо искам да те поздравя за необичайно (уви) грамотния изказ за възрастта ти. Бях изключително приятно изненадана и силно впечатлена.

Сега по темата - това няма как да се случи. В университетите не се учи от "ето този е учебникът, научаваш го и е достатъчен". Много от специалностите включват лабораторни упражнения - няма как да направиш аутопсия онлайн или да сглобиш схема онлайн... или... или... сещаш се. Останалите пък изискват дълги престои в библиотеката - и да, истинската, физическа библиотека, не уикипедия. Проучвания, изискващи физическото присъствие на човекът, който ги извършва - какво да се прави, вече сте извън ученическата възраст.

# 175
ти нищо с камера ли не ползваш? Нито скайп, нито зуум, нищо?
Ползвам, но не с часове, не по идея на някой друг и не слагам детето пред тях. Поне засега, след време сигурно ще се затваря в стаята да си чати

# 176
Какво общо има пускането на снимки в соц. мрежи с ДО?

При нас доста хора избраха ДО и над 30% от децата са се записали вече в такава форма на обучение за следващият семестър. Ние засега смятаме да се върне щерката присъствено и да видим какво и как ще се процедира.

# 177
  • София
Кати, един уважаващ себе си университет има много електронни ресурси и не е нужно студентите да киснат в библиотеката постоянно. Към всеки курс преподавателите дават в електронната система и електронния ресурс, който е нужен за предмета, има и много други ресурси към самите електронни копия на университета и абонаменти към други библиотеки. Въпрос на пари и организация. Отдавна обучението на студентите не е това, което ние си мислим, аз самата се възползвам от електронните ресурси на университета, така че говоря от личен опит и то без да има епидемия. И в момента библиотеката физически е достъпна, просто трябва да се спазват мерките и хората да са с маски.

Не знам защо смесвате публикуването на снимки в социалните мрежи и това да се ползва камера при обучение. За мен е доста изостанало това да се пазим от камерата при ДО, все едно преди десетилетия да не се ползва телефон или радиостанция заради неистов страх от подслушване, а хората в други държави отдавна са измислили дистанционното обучение, още преди интернета, когато радиостанциите са били единственото достъпно средство.

# 178
Студентите са изцяло на ДО до март поне, тази учебна година.

Последна редакция: пт, 21 авг 2020, 22:02 от Анонимен

# 179
Цитат на: Месечинка виторога

На моя приятелка се бяха обадили след отсъствие на дъщеря ѝ от ДГ изобщо да не я пращат, защото има Ковид в градината. В новините точно тая градина така и не я видях. Дори не я помня коя точно беше, но имаше 3-4 варненски градини, за които бяха съобщили, че са изгърмели и тази не беше сред тях.

Точно за първата дг във Варна с ковид става въпрос.. . Това за жената за която писах. И в медиите публикуваха  че учителките леличките и мс са положителни. Обсъждане се дали персонала е заразил детето или обратно. Оказа се второто. Дори в началото бързите тестове били отрицателни. След няколко дена обаче се появяват и симптомите и пускат ПисИари които вече са положителни.
Но вероятно това с ковид в детските градини във Варна е масова заблуда. Поне точно така изглежда като чета Дидиа, че сме масово зомбирани и заблудени. А всичко е въпрос на късмет, зависи от коя страна на палачинката си. Докато не ти се стовари все ти се струва че е преекспонирано.

Последна редакция: пт, 21 авг 2020, 22:03 от _re_ge

Общи условия

Активация на акаунт