Дистанционно обучение за учениците-Teмa 6

• 27 279
  • 767
  •   1
Отговори
# 180
  • Бургас

Не ги знам тях, но бих се учудила, ако дават всякакви междинни изрази... не ми звучи смислено - т.е. не зная каква е целевата им аудитория, разбира се, но за човек, който просто има желание да си спести време и да ползва резултата би било доста безсмислено...

Дават междинни изрази, да. Дават цялото решение стъпка по стъпка.

# 181
Студентите са изцяло на ДО до март поне, тази учебна година.

Това за къде става дума, за Нигерия ли?

# 182
  • Варна
Премереният риск означава ДО за всички. Неслучайно в цивилизования свят годината стартира дистационно, хората продължават да работят хоум офис и т.н. Обаче тук си затваряме очите, защото така е по-лесно. ...

В кой цивилизован свят у-щата започвали ДО и хората работели хоум офис предимно?

В САЩ. Не знам за другите щати, но в Калифорния вече започна учебната година.

И във Франция и Германия определени провинции са онлайн, мисля и за Шотландия и Нова Зеландия. Даже в Македония обявиха, че цялата година ще е онлайн.

Колкото до хоум офиса, повечето от познатите ми, включително и аз можем да работим в хоум офис поне следващите  няколко месеца. Две от големите банки, с които работим, както и БНБ - конкретно отдел Статистика - бек офисите са онлайн  от началото на пандемията. Ясно е, че медиците, фризьорите и продавачите и сие няма как да са онлайн, но истината е, че почти всички от познатите ми, които са бели якички бяха, са и ще продължават да са онлайн.

Колкото до студентите, Нотарис, ако надникнеш в отчетната тема, ще видиш, че в Холандия, Германия и Швейцария студентите ще са онлайн. Франция май ще са присъствени. В България със сигурност знам, че АУБ ще има хибридно обучение с опит за превес към онлайн.

# 183
Да се огледаме как процедират на Балканите - образованието в Турция започва дистанционно, в Македония са обявили, че цялата година ще е дистанционна, само ние правим чудеса от храброст. Все едно системите ни на образование и здравеопазване са достатъчно гъвкави, за да понесат евентуални предстоящи вълни на вируса. Не разбирам защо сега се разпускат мерките. След като болните се увеличат, пак ли ще връщат КПП-тата, пак ли ще затварят градовете? Нелогични решения, граничещи с пълен абсурд. В някои части на европейските страни почват присъствено, да, но техните образователни системи са несравними с нашата, могат веднага да преминат в дистанционна среда, могат да пренасочат учебни материали така, че да не се създава стрес на ученици и родители.

Няма какво да се лъжем, страните на Балканите не могат да се сравняват все още със Западна Европа по много критерии, но дори някои от съседките на нашата страна са разбрали, че тази година, поне зимата, която и по думите на премиера ще бъде тежка, трябва да бъде дистанционна. Догодина, живот и здраве, ако ситуацията се подобри, може да се върнем присъствено, но така да се бърза, просто няма смисъл, защото ще излезе, че живяхме половин година в изолация напразно. Нали ни уверяваха, че всичко досега се прави с мисъл за обществото? Нещо почвам да се съмнявам предвид решенията, касаещи формата на обучение. Simple Smile

# 184
в Македония са обявили, че цялата година ще е дистанционна....
В медиите пише, че се подготвят на първи септември да отворят училищата, като ще има варианти и за присъствено, и за дистанционно, и за хибридно обучение. В интерес на истината от няколко дни проверявам страницата на тяхното министерство на образованието, но не намерих нова информация по въпроса.

# 185
  • Варна
в Македония са обявили, че цялата година ще е дистанционна....
В медиите пише, че се подготвят на първи септември да отворят училищата, като ще има варианти и за присъствено, и за дистанционно, и за хибридно обучение. В интерес на истината от няколко дни проверявам страницата на тяхното министерство на образованието, но не намерих нова информация по въпроса.

Дидева, аз четох, че ще са онлайн ето тук:
https://kurir.mk/makedonija/vesti/konechna-odluka-na-mon-eve-kak … d-prvi-septemvri/

# 186
Приятелка на майка ми живее в Македония и каза, че са обявили, че ще е дистанционна годината, затова го написах, освен това Manzhelka също включи преди мен тази информация в поста си и помислих, че щом още един човек е останал с това впечатление, може да е вярно.

Дори да не е категорично обявено, че годината ще е дистанционна в Македония, варианти има, не е като в България - да се отрича веднага ДО, да се чака увеличение на бройките и едва след това евентуално да се мисли нещо по въпроса впоследствие. Проблемът тук е и в недостига на учители. Допреди няколко години заплатите бяха доста ниски, съответно младите хора нямаха мотивацията да учат подобни специалности в университетите. Едва преди няколко години започна увеличението на заплатите и съответно педагогическите специалности започнаха да стават предпочитани /поне според моите наблюдения от наскоро миналата КСК/, затова не може да се усети все още енергията на младото поколение в образователната система. Трябва време, за да завършат настоящите випуски, проявили интерес към тези специалности, но същевременно ситуацията с вируса не търпи отлагане и е редно да се намери някакъв компромисен вариант, който гарантира възможно най-висока защита на уязвимите групи.

# 187
То в България към момента нищо официално няма. Едно и също се повтаря всеки ден в различни медии, като има леки вариации и допълнения. Да видим дали ще спазят обявения срок за оповестяване на двата протокола или ще се влачат до 14. септември. На практика към момента ОЕСР не е нормативно уредено, но не пречи да присъства постоянно в коментарите.
Сещам се нещо, което няма връзка с епидемията, но вчера предложиха за обществено обсъждане учебни програми за предмет, който още не съществува, защото не е приета наредбата, която ще го направи факт. Та и с ДФО, ОЕСР, присъственото, хибридното, първия учебен ден ...ситуацията е подобна.

# 188
То в България към момента нищо официално няма. Едно и също се повтаря всеки ден в различни медии, като има леки вариации и допълнения. Да видим дали ще спазят обявения срок за оповестяване на двата протокола или ще се влачат до 14. септември. На практика към момента ОЕСР не е нормативно уредено, но не пречи да присъства постоянно в коментарите.
Сещам се нещо, което няма връзка с епидемията, но вчера предложиха за обществено обсъждане учебни програми за предмет, който още не съществува, защото не е приета наредбата, която ще го направи факт. Та и с ДФО, ОЕСР, присъственото, хибридното, първия учебен ден ...ситуацията е подобна.

Молко в страни от темата, но се хващам за поста ти. Вчера и аз видях програма за Компютърно моделиране за 6 клас (този клас ме вълнува тази година). Това моделиране от тази година ли ще го въвеждат? Мислех, че ще е за следващия набор. В нашето училище едвам смогват да напаснат часовете по ИТ, незнам къде ще го карат и туй чудо. Иначе лошо няма:)

# 189
  • Варна
То нищо официално няма, но на министърът пришка му излезе на езика да повтаря, че годината ще е присъствена и родителите няма да имат възможност да избират дали да има ДО или присъствено. Надали е резонно да очакваме, че изведнъж ще се вразуми и ще обяви ДО. А можеха да използват юли и август, за да подготвят системата и учителите. И вместо да крадат пари от уж инфраструктурни проекти, да купят хромбици на всички ученици. Със сигурност ще им струва по-евтино от 10 км измислена магистрала.

# 190
От учебната 2021-2022 година за постъпващите в пети клас. Те ще имат честта първи да се запознаят с КМИТ.
Мисълта ми беше, че в системата цари пълен хаос. Това беше просто един малък пример, а има още много такива.
Доста неща трябва да бъдат свършени ( разработени и приети), а сроковете вече изтичат. И се чудят кое по-напред.
На министъра сигурно отдавна му е омръзнало да повтаря едно и също. Факт е, че имаше достатъчно време за анализи, изводи и мерки, но им се натрупаха много задачи едновременно. Няма да е лесно да се справят с всичко в срок.

Последна редакция: пт, 21 авг 2020, 23:27 от Анонимен

# 191
  • Варна
Всъщност има ли държава, която планира учебна година като нашата - напълно 100% присъствено с някакви си превключвания, които на никого не са ясни?

# 192
Изключително съм разочарована и огорчена от случващото се. Излиза, че в България сме най-устойчиви на всичко, най-подготвени за всичко, с най-добри системи на здравеопазване и образование, щом предприемаме такава дръзка стъпка, каквато дори развити страни не предприемат.

Дидева, да, наясно съм, че имат много неща за вършене, но в крайна сметка това им е работата, били са наясно с потенциалните недостатъци и отговорността на поста преди да го заемат, нали така? Смятам, че вече е редно да се обяви ТВЪРДО и регламентирано как, какво и що, а не да се чака до 14-ти септември, по възможност късно вечерта, когато няма да има време за отреагиране. По цял свят решават нещата отрано, за да се избегне стреса сред хората, но явно тук понеже стандартът ни е толкова висок, могат да си позволят да ни сриват психиката с недообмислени решения, взети в последния момент. Simple Smile

# 193
Всъщност има ли държава, която планира учебна година като нашата - напълно 100% присъствено с някакви си превключвания, които на никого не са ясни?
Засега Канада е такава държава.

Просто има хора, които искат децата им да са ДО (уж са за деца със слаба имунна система, но сега много хора просто искат да са на ДО), а други са на домашно обучение, но тези опции винаги са били валидни, от години. Просто аз не съм ги знаела, защото никога не ми се е налагало да ги проучвам, но сега се разчетох и видях, че е имало опции винаги.

# 194
Не се кахъри толкова, гледай малко по-позитивно.  Дъщеря ми е на 19 и не виждам да й е срината психиката. Пък и младите короната я карате леко.

Общи условия

Активация на акаунт