Дистанционно обучение за учениците-Teмa 6

• 27 286
  • 767
  •   1
Отговори
# 225
  • София
За какво ти е камера в ДО, ако искаш само да слушаш как се преподава? Включен микрофон в зуум или мийт е достатъчно.

Разбира се, че е достатъчно. Не се сещам изобщо за причина да искам непременно да гледам физиономията на отсрещния, още по-малко пък - някой да гледа моята.
Смисъл има само в таблетите за рисуване и съответно споделянето на прозорец от тях - но пък не виждам начин да бъдат принудени родителите да закупуват такова скъпо устройство, дори учителите, които действително преподават (частни уроци) онлайн рядко разполагат с такива. И да, има и евтини, но... те пък не вършат много работа.

# 226
  • София
точно, мен чудесно ме устройват функциите, които предлага приложението. На мен ми трябва споделяне на екрана през почти цялото време и да се виждаме през част от времето поради естеството на задачите.

# 227
  • Бургас

Както вече веднъж споменах, няма такова вълшебно "приложение", имащо власт над насрещното устройство. Единственото, над което има власт, са собствените му функции. Евентуално.

Когато си в определена платформа (Teams, Zoom) и си с администраторски акаунт имаш възможност да изключиш микрофон/камера на друг в групата, да спреш запис и други неща. Така че, да, ти нямаш достъп до чужд компютър, но можеш да влияеш на някои функции на чуждия компютър в рамките на платформата.

# 228
  • Майничка
Станахме като развален телефон!😁
Таблетът за рисуване пък какво общо има с ДО, освен за конкретни гимназии или паралелки?

# 229
  • Ямбол
По-лесно се пише на такова устройство при споделен екран, отколкото с мишката.

# 230
  • Майничка
Ясно, не се сетих за този вариант.
Е, има графични таблети под 100лв. (на дъщеря ми беше към 50лв. по време на Черен петък), обаче аз нямам уиндоус и използвам jamboard.

# 231
  • София
точно, мен чудесно ме устройват функциите, които предлага приложението. На мен ми трябва споделяне на екрана през почти цялото време и да се виждаме през част от времето поради естеството на задачите.

Ами чудесно е, че теб те устройва, но мен - не. Устройва ме споделяне на ПРОЗОРЕЦ, НЕ на екран - двете неща са съвършено различни - и виждане на лицето и обстановката през никаква част от времето. Което е напълно в рамките на достъпното с повечето програми от подобен тип - те НЕ изискват непременно камера. Не се сещам за никаква разумна причина някой да има желание да ми гледа детето през нета, намирам го по-скоро за груб опит за вмешателство в личното пространство. Не бих го допуснала. Това е МОЯТ избор на родител, носещ отговорността и последствията, ако има такива, и никой учител не може да абсорбира кое да е от двете (решението или отговорността) ми. Нито има право да го поставя като условие за каквото и да било.

Както вече веднъж споменах, няма такова вълшебно "приложение", имащо власт над насрещното устройство. Единственото, над което има власт, са собствените му функции. Евентуално.

Когато си в определена платформа (Teams, Zoom) и си с администраторски акаунт имаш възможност да изключиш микрофон/камера на друг в групата, да спреш запис и други неща. Така че, да, ти нямаш достъп до чужд компютър, но можеш да влияеш на някои функции на чуждия компютър в рамките на платформата.

Без да съм ги ползвала и подлагала на тест все пак леко ме съмнява да е точно така. По-скоро вероятно е да има "власт" над достъпа към конкретната инстанция на конкретната програма - примерно ако си се включил в две отделни сесии в две различни такива програми по всяка вероятност можеш да ползваш микрофон (примерно) в едната, дори и администраторът да е изключил достъпа му до другата.

Последна редакция: сб, 22 авг 2020, 16:26 от katiABV

# 232
http://epicenter.bg/article/Mangarov--Mezhdu-2000-i-4000-leva-ni … ID-19-/225246/2/0
Мангъров шоу Grinning
Вирус няма, тестове няма нужда, карантиниране на цели класове няма смисъл.

Последна редакция: сб, 22 авг 2020, 16:24 от джуди

# 233
  • Майничка
Кати, Андариел е логопед (доколкото зная), при нея е важно да има видимост към детето при конкретни занимания. Да откаже родителят тази опция при дистанционни занимания е все едно да отидеш на зъболекар и да държиш да си със затворена уста.
Споделеният екран в платформите може да се случва при изключена камера, едното няма връзка с другото.

# 234
  • София
KatiABV,

защо не може синът ти да пуска камера в час? Какво толкова те притеснява?

# 235
  • София
Станахме като развален телефон!😁
Таблетът за рисуване пък какво общо има с ДО, освен за конкретни гимназии или паралелки?

Той не служи непременно само за рисуване. Можеш да пишеш и изравняваш химични уравнения, примерно, можеш да решаваш задачи със свободна ръка, изписвайки всички междинни стъпки в реално време, можеш да чертаеш геометрични задачи и т.н.

# 236
  • София
ок, какво точно те притеснява, че категорично не искаш по време на урок да се виждат учител и дете? Когато детето го изпитват в училище учителят го вижда, нали, не се изпитват през параван.  Правилно назад някой написа хова, което имах предвид - учителят като администратор може да дава и да спира достъп до някои от функциите, примерно да забрани чатовете, записването на звук и картина и т.н. Ако нямаш доверие на учителя то как ще се получат нещата изобщо с ДО? Страх те е, че другите ученици ще записват уроците ли? Ще спреш детето от онлайн урока, защото щяло по някое време да е пред камерата?

Да, в моята работа е добре да се виждаме през част от времето, но нещата ги пиша и изобщо за онлайн обучението. Изключването на камерата едновременно със споделен екран през част от времето разтоварва връзката и техниката, когато се работи върху някакви изображения.

Последна редакция: сб, 22 авг 2020, 17:17 от Andariel

# 237
  • София
Ясно, не се сетих за този вариант.
Е, има графични таблети под 100лв. (на дъщеря ми беше към 50лв. по време на Черен петък), обаче аз нямам уиндоус и използвам jamboard.

Да, това е един (от многото) проблеми с по-евтините такива устройства. Този, който взех за сина ми, е над 100 лв. и пак има проблеми с част от програмите под лининукс - драйверите за него са леко ... да речем, не идеални - не е твърде популярен, затова. Тези, които са по-популярни сред художниците, имат всякакви възможност под всякакви ОЗ, но пък цените им са височки.

Кати, Андариел е логопед (доколкото зная), при нея е важно да има видимост към детето при конкретни занимания. Да откаже родителят тази опция при дистанционни занимания е все едно да отидеш на зъболекар и да държиш да си със затворена уста.
Споделеният екран в платформите може да се случва при изключена камера, едното няма връзка с другото.

Само че посещението на логопед е по-близко до посещаването на лекар по цели и функция, отколкото до присъствието и участието в учебен час. Ако съм честна, за логопед по-скоро бих настоявала при възможност за физическо присъствие. Пациентите им често са малки деца с не само говорни, но и поведенчески и/или психични / емоционални проблеми и личното присъствие е от огромно значение. Съвсем по друг начин стоят нещата, когато говорим просто за ДО. Там камера, снимаща децата, изобщо не е необходимо и неизбежимо обстоятелство.

bazel, аз казах съвсем ясно какво ме притеснява - ако не си го разбрала така, едва ли ще го разбереш, колкото и да го обяснявам. За мен това е от много посоки пробив в киберсигурността, който не бих допуснала доброволно и по прищявката на някой си.

Andariel, нямам нищо против по време на урок да се виждат учител и дете, стига това да не включва необходимостта от споделяне на видеоматериа от дома ми или такъв, включващ детето ми. Т.е. виждането трябва да е... на живо. От там насетне могат да се чуват само. НИКОЙ не може да спира нито чатовете, нито записите, осъществявани на отдалечената машина. Това е смешно. Няма да спра детето от онлайн урока, понеже образованието е задължително и това е двупосочно - достъпът му (пълен) не може да бъде възпрепятстван. И няма по някое или никое време да седи пред камерата, понеже с такава съвсем целенасочено изобщо не разполага и няма и да се сдобие преди пълнолетието си.

Последна редакция: сб, 22 авг 2020, 16:45 от katiABV

# 238
  • София
Ами не разбирам. Отстрани ми изглежда като мания, ще прощаваш. Някакво обсебване на тема "киберсигурност".

# 239
  • Ямбол
Аз мисля, че Кати има основания да се притеснява за камерата и наистина тези, които не разбират, няма смисъл да им се обяснява.
Точно затова и МОН препоръчаха Тиймс уж като по-сигурно приложение на Офис365, но все пак ...

Общи условия

Активация на акаунт