Дистанционно обучение за учениците-Teмa 6

• 27 372
  • 767
  •   1
Отговори
# 405
  • Варна
Управряващите видяха, че масовото затваряне е пагубно за икономиката и постъпленията в бюджета. Какво почели държавата от фалирали бизнеси и повече безработни? Именно това беше и причината Швеция да не затвори масово всичко.
По-скоро според мен се надяват на късмета.
Съгласна съм. На какво се надяват и аз не знам, но абсурд да действат с идеята да има бум на болни (съответно претоварване на болниците), че да ни затварят (разсипване на икономиката).
Някакъв слух се пусна, че кпп-тата били готови и от 18 септември щели да затварят градовете. Не разбирам кой има полза от подобни фантасмагории, но бая народ се връзва май... По-скоро ще караме до последно и ще следваме шведския модел, за да няма мрънкащи, че им нарушават свободата

# 406
Ние правим каквото правят в ЕС, може и да няма логика за нас, но това е положението

# 407
  • Майничка
Всъщност сега ще трябва да чакаме училищата да обявят собствените си мерки в контекста на тези от МОН и тогава ли ще станат ясни подробностите от типа на това кой ще плаща ПСР на изолираното дете или другите карантирани му съученици, как ще се пипат общите консумативи в клас (нали по директивата на мОН трябва да избягват да се пипат неща в кл стая, но при изпитване има маркери за дъска, по химия има опити и т.н.)и т.н.?
Училищата със сигурност няма да плащат ПСР тестовете на учениците, а не е и в правомощията им да решават кой ще го прави. Това ще трябва да се реши по линия РЗИ-РЗОК, евентуално след инструкции на МЗ и там на когото е подчинена НЗОК.
Общите неща, ако се пипат в рамките на един клас, би следвало, според мен, да се дезинфекцират в режима на другите елементи в класната стая.
Предполагам, че повечето училища ще предпочетат да минат от кабинетна система на класни стаи, по-ергономично е и не натоварва толкова коридорите като поток.
П.П. До момента никъде не срещнах какъв е пътят за информиране на училището при болен / карантиниран ученик.
Би било логично РЗИ да ги информира официално, както го прави с ЛЛ ( поне в Пловдив, макар и по телефон). Обаче нататък дали те следва да издадат нареждане за карантиниране на класа или това да стане с директорска заповед, на база становище на РЗИ? При всички случаи това не би следвало да е в правомощията на училищата и би следвало да се реши от МЗ или общините.
От друга страна, примерно, дете със симптоми на ковид в училище се изолира и се викат родителите, т.е., предава се топката в тях. Следва ли обаче училището да информира РЗИ / ЛЛ за съмнението и да получи обратна връзка или оставя това на родителите?
Ей такива междуведомствени взаимодействия следва да се уточнят първоначално.

Последна редакция: пт, 28 авг 2020, 10:31 от gargamela

# 408
Размишлявам над написаното от Гаргамела. Викат родители - на всички или само на малките ученици. И после? Ако родителят дойде с кола - ОК. А ако не? Такси, ГТ? А ако е един родител и той не може да дойде на момента?

# 409
Би било логично РЗИ да ги информира официално, както го прави с ЛЛ ( поне в Пловдив, макар и по телефон). Обаче нататък дали те следва да издадат нареждане за карантиниране на класа или това да стане с директорска заповед, на база становище на РЗИ? При всички случаи това не би следвало да е в правомощията на училищата и би следвало да се реши от МЗ или общините.
От друга страна, примерно, дете със симптоми на ковид в училище се изолира и се викат родителите, т.е., предава се топката в тях. Следва ли обаче училището да информира РЗИ / ЛЛ за съмнението и да получи обратна връзка или оставя това на родителите?
Ей такива междуведомствени взаимодействия следва да се уточнят първоначално.
Ще бъде много странно да се информира РЗИ за всеки сопол подкашляне и разстройство в училище, със сигурност най-малкото ще ги държи заети с глупости. Аз не съм съгласна да се слага веднага етикет ковид-подозрителен и то от учител на моето или други деца за някакво неразположение проявено в училище. Ако идеята им е да съберат децата за да ги/ни занимават с глупости особено ако се разболеят няма да мине номера

Последна редакция: пт, 28 авг 2020, 11:34 от Sparkles

# 410
  • Майничка
Е, сюргюнът и сополът, да кажем, са придружаващи симптоми. За симтом, проявен в училище, бих приела температура и суха кашлица (ясно, че ако последната е някакво редовно явление, както при мен се случва от август до ноември, ЛЛ ще е запознат с нея и родителят ще има грижата да се снабди с писменото му становище, най-малкото за да не се разправя всеки път).
Но иначе как училището проследява дали ученикът е консултиран от ЛЛ или друг лекар, в случай, че на другия ден си е пак на училище? Ясно, че един по-отговорен родител ще проследи нещата, но друг, с други приоритети, може да остави нещата на самотек, до сериозно влошаване.

Размишлявам над написаното от Гаргамела. Викат родители - на всички или само на малките ученици. И после? Ако родителят дойде с кола - ОК. А ако не? Такси, ГТ? А ако е един родител и той не може да дойде на момента?
По протокол в училищата е така, независимо от възрастта: уведомява се родител, той евентуално може да разреши ученикът да се придвижи сам, но ако детето видимо не е в добро състояние, тогава медицинското лице настоява родителят да осигури придружител.
Ако състоянието е спешно и се налага викане на бърза помощ или посещение на спешен кабинет, свободен учител, възпитател или зам.директор придружава ученика, като пак веднага се уведомява родителя.

# 411
  • София

Не ми се мисли какво ще става пред лекарските кабинети... Щото ако наистина бъде върнато от училище ще му трябва или извинителна бележка или бележка, че е здраво. Или просто на другия ден си отива, както си е било, понеже родител и (евентуално) телефонен лекар не са преценили, че е нужно физическо посещаване на лекар?
При всяко положение понеже децата карат сравнително леко тестове ще има само когато родител (или баба-дядо) пострадат и то сериозно - т.е. да им се направи тест в болница (щото иначе самият тест е ходене по мъките, за да се плати от ЗК, а някакво особено лечение така или иначе няма - т.е. лекарите ще предписват директно каквото там е дало най-добър резултат за ковид, независимо от причинителя (може и да е грип а, б, с, д, и останалата азбука *greensmile*), за да предпазят, доколкото е възможно - това при симптоми, разбира се, с голяма вероятност - или при сериозни симптоми или при симптоми на възрастните. А децата са просто контактни при всяко положение, те не са болни или носители - не и докато не бъдат тествани, което няма да се случи - т.е. продължават да си ходят свободно и щастливо на училище, без маска в малките помещения. Дори и да бъдат карантинирани заради болен член на семейството е малко вероятно да бъдат тествани, при което класа се явява контакт от 2-ри ред - т.е. няма да бъде карантиниран изобщо.

Гаргамела, ако ученикът е бил изолиран, понеже подозират, че е носител на страшна заразна болест... го пращат да се прибере с ГТ? Понеже това е протокола, ако се е оплакал от главоболие, гърлобол и обща отпадналост в обичайна безковидна година? Това ще е... забавно. От друга страна, дори и да дойде на място родител - той/тя, ако не е шофьор / няма личен автомобил какво ще направи - ами същото.

# 412
  • Майничка
О, чакай има и по-готин момент - все още са в сила "зелените" коридори за работа с деца само във вторник и четвъртък, които се спазват в ДКЦтата...

# 413
  • София

Не, те са за консултации, ваксинации и т.н. Хората - вкл. деца - със симптоми могат да ходят само понеделник, сряда и петък.

# 414

Не ми се мисли какво ще става пред лекарските кабинети... Щото ако наистина бъде върнато от училище ще му трябва или извинителна бележка или бележка, че е здраво. Или просто на другия ден си отива, както си е било, понеже родител и (евентуално) телефонен лекар не са преценили, че е нужно физическо посещаване на лекар?

Не, видях в Насоките, че ще може да се върне на училище само с бележка, че е здраво. Значи трябва задължително да се посети лекар.

# 415
Аз не знам някои как си представят нещата. Детето се разкашля, понеже сопола не е симптом на ковид за сега, и ти звънят да ги прибереш. Ти го прибираш и към ЛЛ. Преглежда го и какво?!? Ако има зачервено гръло или ларигит или фарингит?!? Или ЛЛ ще те прати на тест за да ти даде бележка, че детето може да се върне в клас? Абсурд!
Според мен при по сериозни симптоми, като температура и сериозна кашлица, ще се реагира. И реакцията ще е една седмица вкъщи да се оправи детето. После пак на училище.
Тест в много крайна ситуация, че все пак държавата ги плаща.

# 416
Ами така пише в Насоките. Според мен е правилно, макар и страшно затрудняващо. Все пак не е редно да оставят детето в клас, защото не е ясно тези симптоми на какво са. И за да се върне в клас, училището си иска бележка, че (вече) e здраво. Доколкото си спомням, така беше и преди в детските градини.

За останалото сме оставени да се оправяме с лекарите на детето. Една седмица в къщи ли ще му даде, на тест ли ще го прати, това си е негово решение.

Мисля, че и сополите влизат в картинката.

# 417
  • София

Не, видях в Насоките, че ще може да се върне на училище само с бележка, че е здраво. Значи трябва задължително да се посети лекар.

Аз пък изобщо не видях какво е или не е достатъчно, за да се върне.
Посещение при лекар = километрични опашки пред лекарските кабинети за бележки само. Вероятно в крайна сметка някак ще се разберат сестрите да ги попълват без реален преглед (3 дена ови) и да ги раздават в края на деня по списък, де да знам.

# 418
При наличие на един или повече симптоми при ученик (повишена телесна
температура, кашлица, хрема, задух, болки в гърлото, умора, мускулни болки, гадене,
повръщане, диария и др.):
Първоначално поведение
 Ученикът се изолира незабавно в предназначено за такъв случай помещение, докато
не се прибере у дома.
 На ученика се поставя маска, съобразена с възрастта му.
8
 Незабавно се осъществява връзка с родителите/настойниците и се изисква да вземат
ученика, като се съобразяват с необходимите превантивни мерки (носене на маски за лице,
използване на личен транспорт при възможност).
 На родителите/настойниците се припомнят процедурите, които трябва да следват –
да се избягва физически контакт и да се консултират със семейния лекар на ученика (първо
по телефона) за преценка на здравословното му състояние и последващи действия
съобразно конкретната ситуация, вкл. необходимост от провеждане на тест за нов
коронавирус.
 След като ученикът напусне помещението, се извършва щателна дезинфекция в
кратък срок с биоцид с вирусоцидно действие, при спазване на изискванията за
дезинфекция.
 Стриктно се спазват превантивните и ограничителните мерки.
Ученикът се допуска отново в присъствено обучение в училище само срещу
медицинска бележка от семейния лекар, че е клинично здрав и това е допустимо
.

# 419
Това е преписано от мерките за детските градини. Ама буквално!
Ми моите и двамата ходиха с кашлиза по една седмица. Никой не ми звънна или каа нещо като ги прибирах.
И сега ще е същото. Стига да няма някакви ненормални родители, които седят и разпитва дцзата си кой кашлял и имал сопол и да вдигат после скандали.

Общи условия

Активация на акаунт