Дистанционно обучение за учениците-Teмa 6

• 27 385
  • 767
  •   1
Отговори
# 435
Ама и сега ли ги водят кашлящи като отвориха градините? Аз разбрах, че било преди.

Пред много лекарски кабинети в момента има табели със симптоми на ковид (температура, кашлица) да ходиш в спешното. В някой поликлиники мерт Т и не пускат ако си с повишена.

При нашата лекарка трябва да се обадиш по телефона, както пише и в Насоките там. И после вече какво става, не знам. Или ще каже елате, или платете си тест. Как ще разбере ковид ли е, не е ясно.

Ама това го говорим от март месец, само дето сега всички ще разберат че са в кюпа. Не, че е утеха.

# 436
За мое успокоение педиатрите работят и не ги е страх от деца с ОВИ. Лично се наложи да установя. Засега нямат указания конкретно за учебната година. Наложи се да ни консултират за болки  гърлото, температура и накрая отит на детето, спорд мен нещо лепна от РД на близко дете, уж малко хора, ама имаше и други дребосъци. Педиатърът не отказа преглед в деня на първите оплаквания, но решихме да запишем час 3 дни след това да се изясни накъде ще тръгне вируса. Успокоителното е че засега има кой да преглежда децата.

Пред много лекарски кабинети в момента има табели със симптоми на ковид (температура, кашлица) да ходиш в спешното. В някой поликлиники мерт Т и не пускат ако си с повишена.
Тези кабинети да не са за други болести,  в смисъл кардиологичен, гинекологичен, там е ясно че по-добре да се изчака, а не да се ходи със симптоми на ОВИ?

Последна редакция: пт, 28 авг 2020, 18:06 от Sparkles

# 437
  • София
Скрит текст:
торите на училищата:

"Координацията и подкрепата от общините е от първостепенно значение. Ако липсват медицински сестри, тогава фелдшери или хора с обикновено медицинско образование биха могли да помогнат. Те са хората, които ще връщат безкомпромисно деца, които имат видими симптоми".

Директорът на столичното 119-о училище беше категоричен, че децата не могат да спазват дистанция, но ще бъде задължително в общите помещения на училищата да бъдат с маски:

"Учителите ще имат ангажимент да съблюдават правилното поставяне на маските от децата".

Задължително трябва да има отворен поне по един прозорец във всяка класна стая, а учителите ще бъдат предпазни маски и в час, уточни още Стаматов.

Според него няма как един учител да провежда учебен час едновременно и присъствено, и дистанционно:

"Предложението, което ще обсъдим с колегите, е тези ситуации да са след приключване на основния образователен блок от часове, съобразено със смяната на конкретния ученик, като за това са предвидени допълнителни възнаграждения". По думите му проблем би възникнал, ако учители трябва да бъдат поставени под карантина и "в такава трудна ситуация да търсим кой да ги замести".
https://bnr.bg/play/post/101332466/stamatov

Това е разговор от сутринта с директора на 151-во и един друг директор. Ще сложа резюмето в скрит текст, но е по-добре да се чуе.

# 438
При нас обявиха индивидуалният план на всяко у-ще, ние си получихме документа за избор за ДО или присъствено, 20 страници разпоредби за новото положение и за всички нови процедури.
Доволна съм.

Детето ни тръгва присъствено на у-ще, ще видим как протича процеса в първите месец-два и ако вземат да я връщат постоянно или да не се учи, за сметка на протоколи за безопасност за всичко, ще преосмислим положението дали да не мине на ДО от дома.

Раницата е готова от 2 седмици вече, пълна с материалите, които изискват за 7ми клас.

Ще пратим екстра кутии със салфетки (искат 3-4 на дете годишно принципно), антибакт. кърпички за почистване на чинове и столове (въпреки че ще пръскат с дезинфектанти всеки стол, бюро, дъска и контактни повърхности по 2-3 пъти дневно), закупих и пречиствател и овлажнител за въздуха, който ще занесем лично в у-ще (имаме 2 вечери определени да се посети класната стая и занесат тежките раници за годината) и ще попитаме от какво още имат нужда.

Принципно трябва да се сменят всички системи за парното и охлаждането на у-щата, защото са стари и не са ефективни, но за това ще трябват много време и пари, затова докато решат да сменят нашата (нашето у-ще е старо и е одобрено да се започва строежа на новото на старото място другата година и надали ще сменят нещо в тези 2 години), ще помогнем с каквото можем.

Последна редакция: пт, 28 авг 2020, 20:49 от Анонимен

# 439
  • София
Скрит текст:

Не ми се мисли какво ще става пред лекарските кабинети... Щото ако наистина бъде върнато от училище ще му трябва или извинителна бележка или бележка, че е здраво. Или просто на другия ден си отива, както си е било, понеже родител и (евентуално) телефонен лекар не са преценили, че е нужно физическо посещаване на лекар?

Не, видях в Насоките, че ще може да се върне на училище само с бележка, че е здраво. Значи трябва задължително да се посети лекар.

И досега трябваше да се посети лекар, който да издаде бележка за извиняване на отсъствията и евентуално да назначи лечение + да не забравяме болничен лист за родителя, който се издава първия ден. Но от сега насетне в доста случаи (тези, в които се налага назначаването на лечение, както и болничен лист) ще се ходи два пъти - веднъж за лечение и болничен, и веднъж накрая, когато индивидчето е здраво - за удостоверяване на обстоятелството.
[/quote]

Ама досега никой не ходеше, ако "го боли главичката" (освен, разбира се, ако не става дума за персистиращо и/или мигреноподобно главоболие, или съпроводено от други симптоми) или ако е прегракнал (освен, ако няма сериозни проблеми с ларингити и фарингити и не е някакво развитие на друга болест, не лека настинка). А сега се предполага учителите да пращат дете там по свое (или на самото дете - примерно е неподготвено) усмотрение...

Ха така, в поликлиниките - само здравите!

Скрит текст:
И аз много не разбирам КАТИ

Доколкото четох, само някой да се изкашля, и го затварят някъде изолиран, докато не си го вземе родител.
А, и му нахлузват маска.
Е тъй де, но нали и за градините разпоредбите били същите, което не пречило да се водят спокойно кашлящи деца. Значи и за училищата може да очакваме същото, щото нали материалът да не се пропуска.

Няма да се изолират болните - а само неподготвените. И, евентуално, хронично болните. Няма кой да ходи и да проверява кой е болен и от какво. Човек с астма / алергия кашля много по-често и "дразнещо" от човек с пневмония, впрочем. Учителите какво - ще минат експресен курс по пулмология, може би?

Последна редакция: пт, 28 авг 2020, 21:21 от katiABV

# 440
Това е тръпката. Как немедецински персонал ще поставя диагнози по собствено усмотрение?!? Реално и мед. сестрата няма нужните познания. И кво правим?!?
ПС: Децата ми посещаваха градина с кашлица след ИП т.е. новите мерки бяха в сила. И аз смятам, че като родител мога да преценя кога детето ми е зле и кога кара лека настинка на крак.

# 441
  • София
И по какво ще прецениш, ти си жив писиар ли? Едно време имаше човекът-рентген, сега си имаме майката-писиар. Къде.-къде по-квалифициран меницински персонал е от медицинската сестра.

# 442
  • Варна
Само дето в случая короната за един е "лека настинка на крак", а за друг смъртна присъда. Е как да си пусна детето спокойно като поне половината родители разсъждават по тоя начин - няква кашлица там, кво толкоз. Ми има разпоредби, да му се не види. Ама Ганьо винаги е над нещата.

# 443
Хвалбите как се пращат деца с кашлица, сополи и прочие са меко казано неуместни.
Такива хора провалят всички опити за здравословна и безопасна среда за всички.

# 444
Коя е тая  градина, в която децата кашлят и след ИП?
Звучи невероятно това да се търпи от учителки и ръководството й.

Последна редакция: пт, 28 авг 2020, 21:48 от blueeyes

# 445
Аз не разбирам вие се притеснявате за децата ви или че ще заразят някой рисков роднина?!? Едно здраво дете ще го изкара като "лека настинка на крак". Защо се психясвате?
Не се хваля, че децата ми ходят болни. Идеята ми е, че в единия случай си беше абсолютно обикновена настинка, доказано и във времето, но ако някой разбирач беше решил, че детето е с ковид щеше да ми разкаже играта с ходене по мъките и то за нищо.

# 446
Да бяха хвалби, добре. Отстоявана практика е. Ще се стреснат всички, но цената ще бъде висока.

# 447
Само дето в случая короната за един е "лека настинка на крак", а за друг смъртна присъда. Е как да си пусна детето спокойно като поне половината родители разсъждават по тоя начин - няква кашлица там, кво толкоз. Ми има разпоредби, да му се не види. Ама Ганьо винаги е над нещата.
Аз мисля че сега и учителите ще объщат внимание, преди осъствието заради нещо леко и на тях им изглеждаше като кръшкане. Може даже да се престарават, но всъщност е хубаво да се интресуват как са децата.
На позната са й се обадили че детето и в яслата на 2,5 г. се оплаква от коремче да си го вземе и да го заведе на лекар, можело да го върне само с бележка. А то горкото било на зор заради голяма нужда. Сетих се че на тази възраст и моя син все викаше че го боли корема и ми се изправяше косата и после се оказваше че му се ходи до тоалетната. Така че обръщат повече внимание и връщат деца. Мерят и температура всяка сутрин там.

# 448
  • Майничка
Учителите никого и никъде няма да пращат и няма да се правят на медицински лица. При проява на симптоми само ще привикат родител да си прибере детето, което междувременно ще изчака в отделно помещение. Връщането в училище - след лекарска преценка.
Е, предполага се, че ще направят разлика м/у задавил се с вода и принципно кашлящ.

# 449
  • София
Пънк гърл, това само говори за степента на твоята безотговорност ,подкрепена от безотговорността на медицинската сестра в градината, учителките и директорката. Естествено, ти си в правотата си да си гледаш твоя си интерес - детето трябва да е на градина, защото така искаш, пък дали е сополиво или не - голяма работа.

Общи условия

Активация на акаунт