Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 60
 • София
 • Мнения: 771
Maria 56, не е нужно да си "отракана бг мама юзърка", знаеща хватки, за да знае човек, че пари се дават само и единствено срещу нещо (касов бон, фактура и тн).

Именно подържането на такива практики ги прави (все по-) масови.

# 61
 • Мнения: 19 193
О, колко сме солидарни всички с тарикатите..
Скрит текст:
Затова и живеем в превзета и купена на безценица държава. Българина обича винаги да се кланя  на тариката и крадеца, а на  излъгания да се надсмива, укорява  и тъпче още повече. Както и да го изкарва виновен. Конкретно за случая - касае за са обикновенни хорица, необиграни като вас във хватките, хората дори и не знаеха че трябва да изискват документ, аз ги попитах дали са получили такъв. Те просто не знаят че могат да обяват в Olx.Bazar или Imot bg, както и в местните фесйбук групи за имоти. Не са от отраканите БГМама юзърки, които са наясно и в крак с всичко. Такива като тях са огромния процент продаващи и купуващи. Съжденията им са в насока - "да ми е по сигурно" За тях вариант различен от агенция или не съществува или е рисков, и възможност на попаднат в лапите на измамници. Някъде четох че  любимите ви брокери са укрили над 1 милиард лева не внесени данъци.
Изобщо не сме солидарни, но като се обвинява конкретен брокер, ами дайте подробности. Написал някой "тая е мошеничка" и всички сме длъжни да припяваме, нали? Като си излъган, измамен, подаваш сигнал в съответните инстанции, правиш каквото трябва и се решава проблемът. А не ревеш наизуст по форуми, обвинявайки ангро брокери, хората във форума, които са ти дали мнение, все пак са те уважили, щото си пуснал тема и това искаш. Ама не, хайде да обиждам наред, щот най-лесно и не са съгласни с мен. Изобщо, някои не знаят какво искат.

# 62
 • Варна
 • Мнения: 25 625
Значи, като става дума за продажба или купуване на имот, където се налива яка купчина пари и всяко нещо струва 3-4 цифрена сума, не е зле човек да седне, да отдели време и да поразучи въпроса. Поне информация сега има и е на един клик разстояние. Мен лично би ме вълнувало, ако ще плащам десетки хиляди лева, какво, как, защо и т.н. Не е нужно да ставам специалист, но ще се постарая да прочета и да попитам из форумите, има хора врели и кипели, има хора патили, може много полезни неща да изскочат. Ако не ми се занимава, по каквито и да е причини, си наемам брокер. И, да, плащам му комисионна без да мрънкам.

Друг е въпросът, че дори и брокер да тръгна да наемам, пак ще чета, питам и разпитвам. За да избегна кофти капани. Няма гаранция, но по-информираният човек е по-малко вероятно да се набута.

# 63
 • Varna
 • Мнения: 22 277
Конкретно за случая - касае за са обикновенни хорица, необиграни като вас във хватките, хората дори и не знаеха че трябва да изискват документ, аз ги попитах дали са получили такъв. Те просто не знаят че могат да обяват в Olx.Bazar или Imot bg, както и в местните фесйбук групи за имоти. Не са от отраканите БГМама юзърки, които са наясно и в крак с всичко. Такива като тях са огромния процент продаващи и купуващи. Съжденията им са в насока - "да ми е по сигурно" За тях вариант различен от агенция или не съществува или е рисков, и възможност на попаднат в лапите на измамници. Някъде четох че  любимите ви брокери са укрили над 1 милиард лева не внесени данъци.
Кьорав карти не играе.
Oбикновените хорица знаят, че за всяко нещо в магазина дават касово бонче.
Колкото и необигран да си, щом продаваш имот е редно малко да се поинтересуваш как става това.  Ако не ти се плаща за брокер, търсиш начини да си продадеш сам.

Мария, ти защо не станеш и ти брокер, и да лапаш хиляди ей така, от невежи хорица. Виждам, че имаш такива познати (лековерни и наивни).

# 64
 • Мнения: 715
За да продадеш или купиш имот в най общи линии са необходими три - четири неща:
1.Скица ( вади се от Кадастъра и струва 20 лева, става за три дена, елеметарно, в Кадастъра се редиш 10 минути ).С нея се вади данъчната оценка.
2.Данъчна оценка - вади се в съответната Община (инфо център, струва 10 лева и се вади веднага)
3. Удостоверение за наследници и сем. положение. Пак там в общината и струва 5 лева.
4. УВТ в Агенцията по Вписванията за последните 10 години, 30 лева след попълване на молба и плащане на таксата ( отнема 15 минути)
Всичкото това става за ден или два. И трябва да си тъп като галош за да не се оправиш. Много тъп и неоправен. Отделно - брокера ако не е изрично НОТАРИАЛНО упълномощен от вас не може да извади нито един от горепосочените документи. Пак вие ще трябва да обикаляте.
И така или иначе ще си олекнете с няколко хилядарки щото ви мързи да си размърдате задниците или не ви стига мозъка.
Ако продавате или купувате чрез банка е още по лесно, ще бъдете напътствани като първокласник от съответния банков служител - тогава обаче ще трябва и по поръка на банката ако сте продавач да вадите удостоверение от данъчното мисля че беше по чл.87 че не дължите нищо, вкл. здравни осигуровки.
Това е накратко. Нотариуса проверява предварително събраните документи и евентуално дава някакви допълнителни препоръки или насрочва сделката.
Нито нотариуса, още по малко пък брокера носят някаква отговорност при евентуална нередност при сделката. Задачата на брокера е да вземе парите и до тук.
Ако купувате имот който смятате за рисков и се съмнявате в нещо си,  си наемете адвокат. Ще ви излезе в пъти по евтино от брокера, а и е несравнимо по компетентен.
Продали сме и сме купили до сега няколко имота . Без да ползваме услугите на брокери.Спестили сме хиляди левове и сме много доволни. Това е. Останете със здраве и си наемайте не по един а по няколко брокера и си плащайте като араби "за да ви е по сигурно". С безплатните съвети съм до тук.

Последна редакция: нд, 06 сеп 2020, 18:25 от Maria 56

# 65
 • Мнения: 45 118
Съгласна съм с Мария. Някой назад каза "бумащина" - ако не ти се занимавало с нея, ползваш брокер. Ами не е така. Няма бумащина...вадят се наистина 2-3 неща.

Когато ние купувахме, трябваше да е чрез брокер защото имота не беше обявен свободно от с-ка. Нямаше го и по др.агенции. Само чрез тази агенция. Имаха пълномощно. Поисках да говоря със с-ка / не за да ги избегна а имах въпрос/, не разрешиха, не дадоха телефон.
Та в този случай нямаше как да ги избегна.
Ако пък малко по-твърдо и ребром им поставиш въпрос я за фактура за комисионната, я за друго , се сърдят и сделка няма. Просто те отсвирват. Факт. Ако искаш.

Бумаги - никакви не разследваха.
Аз самата си осигурих два документа,  които те не успяха/не искаха.
За това не им платих и цялата договорена сума, а удържах малка част защото аз им свърших част от работата.

Та в моя случай - брокерът свърши само едно - да осигури купувача. Никаква, повтарям никаква друга защита и услуга не получих. Ако искаш. Хич не ме устройваха точно те, но ме устройваше имота. За това си затворих устата и успях само да им намаля хонорара.
Ако бях поискала договор с тях, фактура/бон за комисионната, нямаше да получа апартамента.😉

Последна редакция: нд, 06 сеп 2020, 20:14 от teta75

# 66
 • Мнения: 1 570
В България за съжаление е така.
И повечето брокери само спестяват време за намиране на купувач/имот.
Но понякога и това се цени много от хората...

# 67
 • Varna
 • Мнения: 22 277
Аз понеже съм купувала няколко пъти, мога да кажа че готов актуван имот директно от собственик е рядко срещано явление. Не, че няма. Просто хората си пускат обява и ги налазват фирми и фирмички,и от там на татък е гоненка. Протоколче тук, договор за посредничество там, и така...
Последния си апартамент купих директно от строител и не съм плащала комисионна, но си има и други рискове в това, така че пълно щастие няма.
Сещам се за един мой колега, който висеше денонощно в ОЛХ, докато намери апартамент от собственик.Половин година чака, докато излезе една стара тухла за изтърбушване. Оправи си я, но загуби 1 година. Ако действаше с доверен брокер, можеше по бързо да си намери имот и да се нанесе, но той си спести 3% и е доволен от това. Не се сеща, че беше под наем докато намери мечтания имот от собственик.

# 68
 • Мнения: 715
Намирали сме почти веднага без да се налага да чакаме година или две. През това време не сме плащали наем, така че да не обобщаваме. От това само сме печелили. Съгласна съм обаче с твърдението че брокерите като хищни октоподи, натрапчиво и напористо звънят на всяка нова обява от собственик за да предлагат услугите си.  Всъщност по удачно е да се каже за да докопат комисионната. Зная го от личен опит.

# 69
 • Varna
 • Мнения: 22 277
Не знам какво и къде сте на намирали, но човек ако си има определено търсене, няма да намери 100 обяви от собственик по неговото търсене. От опит.

# 70
 • Мнения: 45 118
Колежка купиха от собственик по обява оставена в Кауфланд. Преди това от агенциите само ги размотаваха. Вкл.номера когато харесаха едно жилище, пък се оказа че още не се продавало...

Купувала съм и чрез съдебен изпълнител.

# 71
 • Мнения: 19 193
Разбира се, че има начини да се купи, има начини да те размотават, има и да те излъжат. Просто авторката на темата излезе с едни обвинения за измамници без никакви доказателства. Може и тя да е спала в случая. Това че нещо не знаеш, не те оневинява, известно е. Просто не стана ясно що за история се е разиграла. Тя не иска да каже, но другите са длъжни да ѝ вярват. Не става с голи обвинения и не стана ясно за какво се пуска темата. За поглаждане по главицата явно. Но пък съфорумки описаха различни случаи, така че пак е полезна темата.

Тази е мошеничка и нищо повече не говоря

# 72
 • Varna
 • Мнения: 22 277
С това подрибно заглавие си е направо реклама на фирмата.Нали лоша реклама няма.

# 73
 • Мнения: 10
Няма никаква реклама тук.Предупреждавам хората да не си губят времето с тези измамници.

# 74
 • Мнения: 1 570
Пак ще се хвана на хорото.
Каква е измамата? Защо не споделиш?

Общи условия

Активация на акаунт