Препоръчайте ми книга като ... - тема 3

• 88 645
  • 736
  •   1
Отговори
# 720
Искам да си купя някакви хубави (съвременни) български книги, но ми е много трудно да отсея наистина добрите. Жанрът е без значение, въпреки че до момента най-много ми харесва Бърдаров (Абсолво те, Аз още броя дните) и Виктория Бешлийска (Глина, Нишка). Само Георги Господинов не искам повече да чета. Под хубави имам предвид да има нещо уникално в тях, дали заради език, стил на писане, новаторски похвати или идеи, не е важно.
Сега чета Възвишение, а следваща в списъка ми е Рана. Всичко друго са добре дошли предложения.

На Мария Лалева също са много интересни.

# 721
Аз харесвам Добри Станчов, Даян Шаер, Стефка Станчева - тези на първо четене се сещам.

# 722
Предложете книга, в която се разказва как се тълкуват сънищата. Намирам някои по ключови думи, но дали сюжетът отговаря на това, което търся не знам. Simple Smile

# 723
  • Свети Влас
Препоръчвам този. Всичко много подробно е описано. Обаче не знам дали има от къде да се купи.

# 724
В момента чета „Тайната история“ на Донна Тарт и съм напълно запленена от стила ѝ.  Харесва ми как историята е едновременно толкова увлекателна, че нямаш търпение да разбереш как ще се развият събитията, и в същото време толкова омайваща, че преплита нови знания с фини намеци. Четеш и се колебаеш: да се наслаждаваш на всяка дума и минута, или да погълнеш всичко възможно най-бързо, за да достигнеш кулминацията. Препоръки за подобен стил?

# 725
Препоръчвам ти Айн Ранд, “Изворът”, остави ми подобно усещане като от Дона Тарт.

# 726
Предложете книга, в която се разказва как се тълкуват сънищата.
"Сънища. Тайните на подсъзнанието", Роуз Инсера - събрани са накратко всички подходи към тълкуването на сънищата и съдържа кратък съновник за най-честите сънища.

# 727
Препоръчвам ти Айн Ранд, “Изворът”, остави ми подобно усещане като от Дона Тарт.
Благодаря много за коментара Heart ! Чела съм всичко издавано на Айн Ранд преди време, намирам Дона Тарт за далеч по- виртуозен автор честно казано

# 728
Здравейте, прочетох "Най-хубавото място на света е точно тук".
Иска ми се нещо подобно, за философията на живота, промяна на мирогледа, намиране на вътрешния мир, но да е по-добро от горе посочената книга  Grinning

# 729
Здравейте, съпругът ми много харесва Бърдаров като автор, сега чете новата му книга. Препоръчайте ми нещо подобно ✌️

# 730
Бихте ли препоръчали книга като "Лимонов сладкиш с маково семе" на Кристина Кампос?
 "Сицилианска рецепта за щастие" ми изглежда сходно четиво, ще се радвам, ако някой, който е чел и двете книги, може да даде мнение.
https://www.goodreads.com/book/show/175890735-cannoli-siciliani

# 731
"Лято в Сицилия" и "Клуб Умбрийска вечеря" от Марлена де Балади

# 732
  • Сред мелниците
Искам да си купя някакви хубави (съвременни) български книги, но ми е много трудно да отсея наистина добрите. Жанрът е без значение, въпреки че до момента най-много ми харесва Бърдаров (Абсолво те, Аз още броя дните) и Виктория Бешлийска (Глина, Нишка). Само Георги Господинов не искам повече да чета. Под хубави имам предвид да има нещо уникално в тях, дали заради език, стил на писане, новаторски похвати или идеи, не е важно.
Сега чета Възвишение, а следваща в списъка ми е Рана. Всичко друго са добре дошли предложения.
И аз така. Търся Нещо. Имах няколко разочарования и спрях да купувам бг автори.
От това което си изброила кое е номер 1?
 Да пробвам да счупя каръка.

# 733
Алтъна, Сайбиевата невеста, Тайната на Димана, Сирма. Може нещо на Стефан Цанев - "Мравки и богове" например.

На питането на Нона, бих препоръчала "Парижката книжарница" на Нина Георге. Не съм чела посочената книга, но покрива напълно изискванията за философията на живота, промяна на мирогледа, намиране на вътрешния мир.

Ъъъ... Нали няма някаква лоялна програма, да не помислите, че толкова много пиша за точките. Пиша си за кеф. Но чао засега, отивам на море с продълженията на "Миниатюристът" (благодаря за предложението на една дама тук, целунах някакво намаление и платих двете книги 14лв Joy), както и с продължението на "Разказът на прислужницата" - "Заветите". Не се сдържах и се върнах към любимите ми антиутопии.

Последна редакция: пт, 22 авг 2025, 19:38 от Yst_89

# 734
От това което си изброила кое е номер 1?
 Да пробвам да счупя каръка.
На мен определено най-много ми хареса "Аз още броя дните", но я препоръчах на няколко човека и въпреки че всички бяха положителни, някои не бяха чак толкова уау-нати колкото мен. "Глина" бих сложила на второ място, но много зависи дали ще ти допадне изказа (на мен ми харесва стар български от селото).

Yst_89, благодаря за новите препоръки, Тайната на Димана обмислях и сега определено ще си я сложа първи избор. Другите ще ги погледна утре и може и от тях да харесам още.

Общи условия

Активация на акаунт