Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 35

• 27 582
  • 742
  •   1
Отговори
# 600
  • Отвъд алеята зад шкафа
Да, има време, аз още нямам проект даже. При нас през зимата падаше главният бушон и затова се наложи да увеличаваме мощността. Но ние се топлим изцяло на ток - ел.подово, адакси и климатици. Зимата като работят всички уреди, фурна, индукциони, пералня, миялна, сушилня, абсорбатор...и бушонът падаше. Много ток ни дърпат и индукционните котлони. В къщата ще си планирам котлони на газ, ползвала съм преди години и ги оценявам като най-добрия вариант за мен.

# 601
  • Велико Търново
Gadamer, съвета за контактите е супер полезен! Важно е обаче да имате представа точно какво ще искате. Е, аз и ММ още на етап груб строеж, преди да влязат еладжийте, имах размита идея кое какво и къде искам да бъде. ММ каза - ти решавай... Именно затова нацвъкахме повече от 50 контакта в къщата. Електричаря беше възмутен колко контакта искам, ММ вдигна ръце от мен, а аз му обясних, че предпочитам сега да платим за кабели, труд и контакти, отколкото после да прескачаме кабели и разклонители.
С други думи, моят съвет в допълнение на твоя е, ако не сте наясно кое точно къде ще бъде, слагайте повече контакти Simple Smile!

# 602
  • Отвъд алеята зад шкафа
Дори и без интериорен проект, може да се мине във всяко помещение и да се измери и начертае по стените и пода какво би имало в стаята. Да се помисли какви са навиците на семейството. Примерно много хора нямат нужда от контакти в банята, но при нас е навик на си сушим косите там, както казах ползваме и ел.четки и т.н. В кухнята да се планират контакти за всички уреди, къде ще са разположени, плюс допълнителни контакти за кухненски робот, парти грил, кана за вода и прочие. В стаите - да не се падат контактите зад легла, шкафове. При големи антрета, коридори - къде ще се включва прахосмукачка. В мокро помещение с пералня и сушилня - евентуално възможност да се глади там.

# 603
В момента правим контактите и ел.инсталацията и съветите са добре дошли Simple Smile Ние маркирахме със спрей къде какво искаме. Не слагаме много - например в една детска стая слагаме по един двоен контакт за: нощно шкафче, за отоплителен уред под прозорец, за бюро и един допълнителен там, където наблизо няма, т.е общо 4 броя. Надявам се да са достатъчни и да не съм пропуснала нещо... При нас разпределението е такова, че ще слагаме на няколко места девиаторни ключове. Съветът от мен е, ако се съмнявате дали ще ви трябва или не девиаторен - по-добре сложете!

# 604
  • Отвъд алеята зад шкафа
При нас в детските има следните контакти - двоен до леглото, двоен до бюрото, един на тоалетката, 2 единични на различни места, ниско на стените. В двойката до леглото се включват зарядни за телефон, за слушалки и за ел.часовник, 1 нощна лампа, в единия контакт на стената - адакс, в двойката до бюрото - принтер и лаптоп, там пускаме и 1 лампа за бюро. На тоалетката контактът е за маша, отделно има ключ за 2 лампи, тип гримьорна, които са отстрани на огледалото. Един единичен на стената до вратата е за прахосмукачка. Общо 7 са и ги ползваме.  Надявам се да не досаждам, че споделям. Но е хубаво предварително да се заложат, че после на готови стени...И всеки трябва да си представи ежедневието, какво прави, къде го прави...Не забравяйте и верандите - скари, подвижни тенти, чушкопек 😁

Забравих - вградено осветление в гардеробите е чудесна екстра. Една лед лента върши супер работа.

Последна редакция: ср, 28 окт 2020, 09:04 от gadamer

# 605
Нощните лампи на стената ли ще ги монтирате или предвиждате стоящи на шкафчето? При нас със сигурност на бюрата ще има разклонители - в момента има включени по 4-5 устройства към всеки компютър...

# 606
  • Велико Търново
Супер съм възмутена вече и си позволявам да дам гласност и тук, вече и с имена за бригадата която направи некадърната замазка в дома ни!
Саморазливна подова замазка за водно подово от
Цоньо Цонев, баща му и Момчил Цонев от Варна!  Не стига че не си свършиха работата както трябва, а имат наглостта да разказват в бетоновия център и в града, че сме били доволни от тях и сме се разбрали, което не е така!
Днес попаднах и на тяхна обява в сайтове за безплатни обяви, къде са публикували нашата къща, което вече е съвсем нагло!
Не се доверявайте на тези хора! Ние официално преминаваме към съдебни действия!

Последна редакция: ср, 28 окт 2020, 11:15 от skk007

# 607
skk007, напълно те разбирам и ти съчуствам!
Ние приключихме взаимоотношенията с нашия строител именно заради лошото изпълнение на почти всички етапи. На моменти направо съм бясна! Не разбирам защо сме задължени да ползваме строител с регистрация от камарата, като това нищо не гарантира!

Сега покрива го строи друг строител. За сега всичко е наред. Надявам се така и да си остане!

# 608
skk007, съжалявам за станалото! Включи в коментара си ключови думи от тяхната обява за да излиза написаното от теб при търсене в гугъл  Simple Smile Предполагам, че който иска да ги наеме ще направи един бърз сърч в нета за мнения...

# 609
  • София
Здравейте. Да ви питам как се охранява къщата,докато е в строеж??

# 610
  • Sofia
skk007, ужасно неприятно, много съжалявам, че сте в такава ситуация. Доста нагло поведение, не искам да наливам масло в огъня, но мисля, че правилно сте решили. Такива често се подвизават във ФБ по разни стриотелни групи, аз бих обмислила и там да споделя евентуално.

nellytan, май съм изпуснала някакви снимки, жалко!

Ние сме с точно 80 бр контакти(сигигурна съм, че ще добавям още), 10 от тях са външни по фасадата на ниво терен, като си знам от сега, че проектанта е пропуснал още 2 на лоджиите на ет 2. Аз понеже и за коледната украса мисля, там ги искам основно за това. На покрива ще пуснем също захранване, за украса отново и за нагреватели. И вече по двора, но там все още идея нямам къде и колко. gadamer е дала много добри насоки, аз например в баните също задължително залагам контакти, без ми е направо немислимо. Сега са ми вградени в шкафовете, в бъдещата къща може и да добавя освен тях и допълнителни. Вградени в пода също не съм заложила, но ще сложим - около дивана в дневната и пак там някъде за коледната елха. Иначе в спални и дрешници сме пуснали и изводи за скрито осветление в гардеробите, те са ми фиксирани от сега като разположение и размер. Сигурно съм пропуснала нещо някъде, дано се сетя преди да е късно.

# 611
А къде около диваните слагате тези вградени контакти? Лесно ли се чисти? Не е ли неудобно да има кабел, който да стига до пода? Дали може някой да покаже снимка?

Аз иначе гледам един сайт, който всяка седмица има различни разпродажби и една седмица бяха пуснали табли за легла с вградени захранвания за USB-ta. Според мен е доста удобно, защото телефоните си ги зареждаме предимно с кабели с USB.

Също така искам да имаме и контакти с USB - на Legrad видях, че има такива -хем си имаш контакт хем към него може да включиш допълнително 2 USB-ta.

Признавам си обаче, че се затруднявам да измисля местата за кабелите. А трябва да измислим и разположението на кухнята.

Blum имат много добри идеи за кухнята. Ползвах тях, когато правихме кухнята за апартамента и съм много доволна от резултата, но за къщата не знам дали ще успея. Кухнята ще е подобна на тази от апартамента, но пак ми е голяма чуденка с тези контакти - винаги ме дразнят Simple Smile.

# 612
  • Отвъд алеята зад шкафа
Нямам снимка с новия диван, само със стария, но горе-долу се придобива представа. Новият диван е по-голям и идва плътно до контакта.

Капакът е подвижен и когато не се ползва, се затваря и идва на нивото на пода.

Последна редакция: ср, 28 окт 2020, 13:46 от gadamer

# 613
Понеже и ние сме се насочили към каменна вата, може ли малко повече информация за нея. Казаха ни, че трудно се намира майстор, който да я направи добре, истина ли е и има ли тънкости, които трябва да знаем? Иначе сме далеч още от изолация (още не сме започнали строеж) но архитекта ни я препоръча, тъй като около 60 процента от стените са с огромни прозорци. Благодаря
Да споделя и нашия опит с каменната вата - не открихме никой в нашата област, който да се съгласи да ни сложи вата Sad Едната фирма ни обясни, че най-големия проблем е при шпакловането и има голяма вероятност да не успеят да изравнят добре фасадата, което след мазилката и при директна светлина ще си личи много. Факт е, че е така, след като ни го казаха, отидох до съседен блок, който знам, че санираха с вата, еми, ужасна е фасадата.
Все пак положихме доста усилия да намерим някой, който да се съгласи да я работи, но неуспешно, а времето доста напредна. Така че, сменихме концепцията и сложихме 10 см. графитен стиропор. Доста добре и бързо се справиха момчетата, другата седмица ще направят и мазилката, и този етап също приключва.

# 614
yetty, дали може да споделиш каква система с графитен стиропор ползвахте?

gadamer, много ти благодаря за информацията! Много ми беше полезна!

Последна редакция: ср, 28 окт 2020, 14:20 от nellytan1

Общи условия

Активация на акаунт