Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 35

 • 17 000
 • 742
 •   1
Отговори
# 735
 • Мнения: 209
Наскоро вадих РС и ние имаме няколко постройки,стари,каменни.Основната даже се е полусрутила.Дойде жената от общината,каза че можем да си ги възстановим,понеже ги има в скицата,а за основната каза ,че нямаме нужда от други разрешителни,тъй като мъжа ми ще редуцира камъните и ще прави ограда от тях(голяма част от камънаците са дялани,то грехота да ги хвърлиш).Имаме три постройки по 20-30кв.,и са си законни,можем да ги възстановим.

# 736
 • Отвъд алеята зад шкафа
 • Мнения: 4 316
Ето я нашата "постройка", която трябва да се събори и разчисти:

Скрит текст:
Кирпич, камък, тухла и гредоред! Офертата е за 3800 лв, как ви се струва?

А това дърво дали можем да го махнем - старо е доста, мушмул?

Скрит текст:

Чудя се камъните от къщата дали могат да се използват за нещо?

Последна редакция: ср, 11 ное 2020, 16:59 от gadamer

# 737
 • Мнения: 1 026
Със сигурност не хвърляйте камъните. За дървото - попринцип се иска разрешение от общината. Ако е плодно няма да имате проблем.  Ако не вземете разрешение и ви наклевети съсед, подлежите на глоба.
Обърках се нещо. Сигурни ли сте за вида? Мушмулите все още седят по дърветата. Много хубав ствол има, ако е здраво и не ви допада, може да го облагородите. Не ми прилича на мушмула. Ако съдя по приказките на нашата ландшафтна - около 50 годишно. Помислете хубаво дали да го махате.

Последна редакция: ср, 11 ное 2020, 21:40 от dreamingfly

# 738
 • Отвъд алеята зад шкафа
 • Мнения: 4 316
Мушмул е, преди месец бях на място и го огледах, виждаха се мушмулите. Не знам колко е старо дървото, оприличих го на такова, защото ми се стори поизсъхнало. Аз съм върл противник на отсичането на дървета, но в случая не виждам как да остане. Влиза в границите на бъдещата къща, плодово е (аз не искам плодови дървета), не се грижил никой за него и няма здрав вид. Иначе съседът може и да е обрал мушмулите. 

Камъните и аз реших, че е по-добре да ги запазя, може би ще влязат в употреба някъде.

# 739
 • Мнения: 209
Gadamer , не ги хвърляй.Я ограда може да стане,я лятна мивка.Ще ти дойдат различни идеи.

# 740
 • Мнения: 537
Аз мога да споделя при нас как беше процедурата по махането на дърветата.
Точно до очертанията на къщата имахме страхотен смърч. В близост имахме и една ябълка, която не беше в добър вид. Имаме и липа.
Заедно с проекта за къщата, направихме и проект за заснемане на растителността (не знам дали това беше точното име). Там ладшафтния архитект описа дърветата и тяхното състояние.
Внесохме проекта в общината и от там дадоха разрешение за премахване на дърветата в не добро състояние. Също дадоха и разрешение за смърча, защото щеше да застраши строителните дейности. Аз лично много исках да го запазим, но нямаше как.

Относно камъните, ако имате място в двора по-добре ги запазете. Винаги може да ги "изхвърлите", ако прецените, че не ви трябват.
Ако ги махнете сега, а после ви трябват например за вертикалната планировка трябва да доставяте камъни.

# 741
 • Отвъд алеята зад шкафа
 • Мнения: 4 316
Имаме място в двора, той общо взето е празен, няма други дървета, само на трева е, ще ги складираме камъните в единия край, само да не изчезнат Rolling Eyes За това едно дърво няма да искам разрешение, аз още виза за проектиране не съм извадила, далеч сме от проекта, но ще използвам като махат постройката, направо и дървото да го изрежат. Друг вариант е да го оставим да стои, но като започнем да строим, пак ще трябва да се махне и тогава трябва някой да идва специално само за него. От фирмата, която ще събаря постройката и ще разчиства казаха, че ще заравнят терена, там където е била къщата. Иначе ще правим при всички положения подпорна стена в края на парцела към улицата, защото е на по-високо ниво, може би там ще ги наместим камъните.

# 742
 • Sofia
 • Мнения: 466
Нова тема, заповядайте!

Общи условия

Активация на акаунт