Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 35

 • 18 175
 • 742
 •   1
Отговори
 • Sofia
 • Мнения: 556
Добре дошли в новата ни тема!

Да си пожелаем търпение, издържливост, съвестни изпълнители и много реализирани мечти по време на строителството!

Линк към тема 34

# 1
 • Мнения: 730
Благодаря за новата тема!
Аз да си задам въпроса и тук. За покрива кой дървен материал е по-добър - бял бор или смърч?

Последна редакция: чт, 20 авг 2020, 11:23 от nellytan1

# 2
 • Велико Търново
 • Мнения: 4 871
Благодаря за темата!
Днес отивам да гледам врати в порта Нова, да видим какво ще видя Simple Smile
Намерих едни полски интериорни врати, които изглеждат доста стабилни, случайно някоя да има мнение за тях, Ефапел се казват.

# 3
 • Мнения: 1 411
Незнам и как да залагаме батериите на мивките - в стената или върху самата мивка-гледам, че често смесителите са директно върху мивката...

# 4
 • Sofia
 • Мнения: 556
skk007 тъкмо хвърлих един поглед в съседна тема и там tomeva, ако не бъркам, е постнала снимки и е дала препоръка за русенска фирма за врати. Ако искаш погледни, приемали поръчки и от други градове.

Тук можеш да прочетеш.

silvi_7878, дошъл ти е момемнта да обмислиш избора на обзавеждане за банята, иначе как да го решиш този въпрос сега, не знам. Общо взето вариантите са три - смесител върху самата мивка, върху плот(ако мивката е с такъв монтаж и няма отвор за смесителя) и на стената вграден такъв. Изключвам обикновенните стенни, които може би стоят малко по-грубо, но те естествено също са вариант. За първи и втори вариант, дано не бъркам, ти трябва да решиш на каква височина ще се монтира мивката и там ползват меки връзки от стената към плота или мивката. Но пак може да варира, ще има ли плот или мивката ще е със стенен монтаж, по-дълбока ли ще е мивката или пък ще е мивка с шкаф. Без да знаеш отговорите на тези въпроси как ще определиш височината на която искаш да ти пуснат тръбите?! Не знам помогнах или те обърках, но аз бих започната с избор на мивка и според нея майсторите ще си знаят как да действат. Естествено има стандартни височини на които залагат вода и канал, можеш да се водиш по тях, стига да си сигурна, че ще можеш да го скриеш сифона и меките връзки и че тази височина за монтаж на мивката ще е удобна за всички ползващи я. За самата мивка мисля беше на теория 85 см от готов под, на мен това ми е ниско и неудобно.

Ето една примерна схема, която потвърждава споменатите 85 см.

Скрит текст:

Последна редакция: чт, 20 авг 2020, 12:13 от Di.Gi

# 5
 • ГО
 • Мнения: 3 779
Прехвърлям се в новата тема.

Още преди обяд сколасаха нашите майстори. Изляха бетона, сега стяга. Времето е мрачно. Още не е заваляло, та първите няколко часа ни се размина. На места вече побеля, личи си къде съхне.

# 6
 • Лондон
 • Мнения: 845
Di.Gi,благодаря за новата тема!Много хубаво си написала за баните.И на нас 85см ни идва малко.Вчера тъкмо подхванахме третата баня  и гледаме,че плотът ще е на 89см и а ниско (в другите го направихме на 1м) и ММ се чудеше за какъв ръст хора са измислени стандартите.
Беше питала за Вик в основите,но не разбрах само препоръки ли?Най-общо правило е с дебелостенни оранжеви тръби,без колена Simple Smile  и ППР може би 32ка,ако имате хидрофор.

nellytan,незнам кой от двата материала е по-добър,но трябва да е сух,в противен случай лесно се измята.Нашите греди бяха 6метрови и конструкторът посъветва да ги ковем веднага ,след като ни ги бяха избичили и да им слагаме напречните ребра.
kama4e,късмет!
Нашите врати ще са на Пловдивска фирма.Поръчахме Крафт Мастър,мдф пита  с изцяло дървена каса,направиха ни 10%отстъпка.С каса до 20см излезнаха 450лв ,до 30см -500лв.Вратите ни са предимно 90 см и една 1м.Нямаше оскъпяване и затова,че са 215 см.Споделиха,че ламинатните по размер са по-евтини,но не попитах колко.

# 7
 • Мнения: 4 787
За съжаление не съм направила хубави снимки, за да се види как седи на общата фасада, въпреки че няма много смисъл така, пускам ги, пък като отидем тези дни ще снимам.

Скрит текст:Благодаря за темата!

# 8
 • Мнения: 1 172
От прочетеното до тук оставам с впечатение, че изборът на интериорни врати е сложен. Фирмите са малко и шансът да попаднеш на читава е нищожен. За капак /по мое мнение/ е неоправдано скъпо за предлаганото качество ...

# 9
 • Sofia
 • Мнения: 556
Нелина, благодаря за споделеното. Как без колена не си го представям, но ще запомня забележката  Simple Smile Това строителя ще го изпълнява и тази сутрин са го коментирали пак на обекта. Имам поне още седмица, докато му дойде реда, още работят по кофража и армировката на фундамента.
Аз мисля да карам ММ да потърсим изпълнителя на ВиК инсталацията още сега за един бърз преглед на проекта, да си каже, ако има някакви забележки/препоръки. Нещото, което не успяхме да оптимизираме на етап планиране, е баните и кухнята да са близо една до друга и до техническото помещение. Двете на 2ри етаж са в срещуположни краища на къщата. На 1ви пък кухнята е в другия край. Едни километри тръби са в количествената, но при нас всичко е по много. Колкото и да го мисли човек, все има нещо, което не се получава по най-добрия начин.
Да, вратите са цяла одисея обикновено. Аз много искам без первази да са, или поне да не надстърчат, да видим дали ще се получи. И високи до тавана ги искам... Ще видя (само да стигнем до там Rolling Eyes ) мебелиста ни каква цена ще ни направи, надявам се да е поносима и да не се занимавам с фирми.

# 10
 • Мнения: 730
Мъ℘♥Мяɣ много добре се е получило!

Всички споделяте страхотни неща. При нас нещата вървят мноооого бавно и не се очертава скоро да споделя каквото и да било.

# 11
 • Мнения: 4 787
И ние зациклихме, най-вече в частта ток, затова и не бързаме. Сега мислим да сложим ВиК, ел. инсталация, подово, замазка и да я оставим да съхне. Но ще видим.

За вратите сме намерили чрез близки фабрика с дървени врати, на супер цени, за България не произвеждат, само за чужбина,но за 15 врати се навиха. Но първо изолацията на пода и замаьките ни трябват, заради размерите.

# 12
 • Лондон
 • Мнения: 845
Di.Gi без колена за обратната вода ,само с дъги,затова  си платихме  двойно,за да преправят ВИК.
На тръбите за топла и студена вода ППР си се слагат колена.Там ни посъветваха всички тръби  да са за топла вода,че били по-устойчиви,колко е вярно...
 Разположението  ни е подобно-кухня ,над нея баня в съседство с перално  и в другия край на къщата баня върху баня,а къщата е дълга над 13м.
Захранването с вода идва отвън ,там  си се разделя и влиза вътре  в двата срещуположни края на първи етаж.
Изключително мъдро решение е консултацията с ВИК изпълнителя,той ще ви упъти най-добре и за размера на тръбите.
Мър Мяу,най-обичам дървени врати.Благородно ви завиждам. Blush

# 13
 • Мнения: 4 787
Да, видяхме ги при близки и са страхотни вратите, но имаме време докато стигнем до тях.

А много се радвам, че освен, че имахме страшен късмет с фирмата, техническият там е и ВиК специалист, той видя грешка в проекта, прозорец в баня, беше така поставен, че имаше конфликт с ВиК, което изместване щеше да е голяма драма. Затова изместиха прозореца, сега не е симетричен на същия под него, но пък това е задната, северна фасада и махнах с ръка. Иначе на етап строеж се прокараха всички тръби (основните имам предвид), канализационни в и извън къщата. При съседите се оказа, че не са сложили изобщо тръби и сега ще къртят, или ще вдигат нивото,не знам...

# 14
 • Sofia
 • Мнения: 556
Сега проверих, дъгата е с по-голям градус на ъгъла от коляното, правилно ли се ориентирам?

Захранването с вода идва отвън ,там  си се разделя и влиза вътре  в двата срещуположни края на първи етаж.
.....

Това предполагам е за студената вода само? Топлата си има пак трасетата из къщата? Днес съм блондинка изглежда...

Олеле, това със съседите на Мъ℘♥Мяɣ е съвсем лошо.

Общи условия

Активация на акаунт