Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 35

• 27 522
  • 742
  •   1
Отговори
# 690
  • Велико Търново
Цокъла ще бъде същия гранитогрес, който ще поставим и по пбиколника н къщата. Нашата къща също ще има по-скоро модерна и минималистична визия.
Единствено пред гаража, където ще има автонатоварване на настилката ще положим различна настилка, която обаче още не сме решили точно каква, но при всякакви положения, ще е в синхрон като текстура и цвят с останалата около къщата.

# 691
Долу с какво сте направили/ще правите цокъла? Предлагат ми камък, ама той на нищо не ми се вписва. Сградата е с модерна визия, ще има HPL панели с дървесна шарка на места, не знам до колко е удачно да се сложат и за цокъл. Ще имаме гранитогрес 2 см върху самонивелиращи се крачета на терасите по цялата обиколка в светло сиво, под него е хидроизолацията. Мазилката я искам и нея бледо сива. Избрали сме Баумит НанопорТоп. Дограмата ще е антрацит от външната страна, но долу дайте идеи какво да сложим...
Като цяло камъкът е най-устойчив на атмосферни влияния. Не бих гледала само да ми е красиво, защото е изключително важно материалът на цокъла да изолира максимално влагата. Ако основите се мокрят има риск след време влагата да започне да се разпространява нагоре по стените. Има и накакви нови изкуствени панели, които може би са по подходащи за модернистичен стил.
 Има и варианти с тип гранитни плочи и гранитогрес но вероятно цените им са по-високи. Някой поставят керамични плочи/пана, но лично на мен не ми харесват.

Относно вашите плоскости, разпитайте производителя дали е удачно да се използват освен за декорация и за цокъл.

# 692
  • София
Ние сме със сива мазилка, мислим основите да закрием с камъчета. Нещо подобно (не баш същото).
Скрит текст:
Не съм питала ММ дали по самия цокъл ще слага нещо, за да изолира и над нещото ще редим камъчетата да го скрият. Добра идея от fatalina да взема да го питам... Simple Smile

# 693
  • Варна
За цокъла в момента има много видове гранитогрес за външно полагане.  По важно е между цокъла и пътеките около къщата добре да се хидроизолира.  Това е критична точка. Има ленти за такива ъгли 10см. и нагоре още минимум 20см. мазана хидроизолация.  Даже тези ленти и хидроизолацията може сами да си направите. Работи се с четка. Матей , Сика -двукомпоненетна хидроизолация.

# 694
  • Sofia
Аз не искам цокълът да е видим май. Принципно мислехме да е с подходяща мазилка, има и такива конкретно за цокъл. Единственото, което ми е ок визуално е някакъв подходящ гранитогрес. Ако е само мазилка, камъчетата,  показани от Тони ги слагат, защото в голяма степен предпазват от пръски и мрасотия. Не че не искат и те някаква поддръжка във времето, за да изглеждат добре. Фани пък е много права за това, че най-уязвимо е ъгълчето и там трябва да се изпълни добре.

Да си повторя питането - някой да има спомен за цените за труд на хидро и топлоизолация на основите?

# 695
И аз се интересувам за цени за труд за хидро и топло изолация на основите.

Тази седмица също може да посетите онлайн изложението на passive house - https://passivehouseconference.expo-ip.com/

# 696
Аз все още се чудя основният смисъл на изолацията на пода върху първата плоча с каква цел е, само за топлоизолация ли? Ако направо се налепи студоустойчив гранитогрес навсякъде вместо фибрани и замазки върху първата плоча, проблем ли ще е?

# 697
drago_2008 , съвременната визия не е в противоречие с камъка 1, 2 и дограма в графитен цвят. Архитекта ви какво ви препоръчва?
silvi_7878, ще си оставите термомост, който в процеса на експлоатация ще води до по-високи разходи за отопление.

# 698
Аз искам фасадата да е бяла, но още се чудя какво да изберем за цокъла. Щеше ми се по някакъв начин да се слее с бялата фасада, но не знам кой материал би свършил тази работа...

# 699
Благодаря много на всички!
Препоръчаха ни камък, но не искам да смесвам много видове материали. Искам изчистена визия. Вече имаме мазилки и HPL панели заложени, само дето са пропуснали, че не е удачно мазилката да стига до долу, а ние сме от всякъде опасани с тераси и трябва да направим нещо. Май ще се спрем на вариант да обърнем гранитогреса от подовете на терасите по фасадата на височина 30 см както повечето от вас предложиха. Имаме вече монтирани ленти и обмазано на около 25-30 см нагоре по стената с хидроизолация.

# 700
  • Варна
Toni Shu предложеният от теб вариант е хубав, но е необходима много добра хидроизолация на основите и перфектен дренаж.  В Германия на доста места е така с камъчета.

# 701
  • София
Логично е, да. При нас дренаж има... ще видим какво ще се окаже напролет - какво и как точно ще изпълним Simple Smile

# 702
  • Пловдив
Di.Gi,ето нашите цени от миналата година.Цената е за материал +труд.Мазана хидроизолация Cerezit CR90 (дано не съм му объркала номера)

Drago,при HPL и мазилка най-удачно ми звучи гранитогрес с цвят на пътеките около къщата.Така ми изглежда най-незабелижимо.
В момента сме с чакъл около цялата къща.Имаме един френски прозорец,който не е под еркер,няма да ви казвам какви кални пръски има по него от капките,рикуширали в камъчетата.Дано като озеленим и павираме да светне прозореца.

Поправка.Сетих се,че Drago,са на последен етаж.За цокъл само на терасата ли става дума?

# 703
Nelina_london, цокъл по цялата обиколка на фасадата по стените. Терасите ще са облечени с HPL панели по проект, в който не искам да се бъркам, от вътрешната страна обаче не знам с какво са предвидени.
Подът на терасите ще е такъв и мисля, че 8обре ще стане ако го обърнем и за цокъл.
https://www.inex-bg.com/plochki-i-nastilki/granitogres/slate-2-sm

Като сте на тема цени, може ли да ме ориентирате какъв стиропор/изолация взехте и цена на кв.м. Nelina, ако може да споделиш, че имате повече опит с такива материали. ММ се чуди на Баумит дали да се спре изцяло.

Последна редакция: чт, 05 ное 2020, 18:49 от drago_2008

# 704
  • Пловдив
Drago,не успявам да си го представя по описание,предполагам имате открити тераси,а на другите места изолацията ви ще надстърча над долния етаж?
Остават ли фуги между тези плочки,като предпоставка за завъждане на гадинки,защото под декинга дори и на тераса е страшно...
С Опън терм на Баумит не сме работили,но бях похвалила Про терм.Имахме колебание между него и Веберския,защото представителят им ни омайваше,и на мостри качеството беше идентично.
Да кажа,че всички марки стиропор имат и криви листове в зависимост от сезона.Сезонът е определящ единствено за търсенето и  бълването на продукция и разрязване на стиропора ,докато е още по-мокър от процеса на слепване на топчетата.
Миналата година по това време купуваме Баумит на цена 80лв/м3,по-късно го вдигнаха на 86лв,в момента нямам идея за цената.
Веберският ни го предлагаха на 75 лв/м3.
Аустротерм също е хубав,но не сме пробвали с дебелина 20см.

Общи условия

Активация на акаунт