Нашите орхидеи – тема 31

• 37 182
  • 738
  •   1
Отговори
# 105
Когато орхидеята е почистване от старите изсъхнали и изгнили корени и е пресадена в новия субстрат се полива леко за подхранване на отрязаните части, нали?

# 106
Ама нали след около 2 години вече няма да е "наторен" и следователно на орхидеята може и да не ѝ е добре?
Субстеатът се сменя когато почне да се разлага и така въздухопрпоскливостта  се влошава. А това разлагане става (по собствен опит) след минимум 5-7 години. При мен дори десет. Въобще пресаждането, ръчкането без полза е по-скоро вредно.

Когато орхидеята е почистване от старите изсъхнали и изгнили корени и е пресадена в новия субстрат се полива леко за подхранване на отрязаните части, нали?
Не, не се полива поне три дена, за завехване на наранените при пресаждането корени и техни връхчета. Това нараняване в съчетание с вода би довело до загниване или заболяване.

# 107
  • Бургас
Добро утро Hug

И тук нещо се подава ще видим цветонос ли ще е.

Прави ми впечатление, че орхите в хола трябва да се поливат по рядко, не са поливани 21дена и мисля още една седмица да не поливам, а тия в кухнята на две седмици, но ако стане хладно може и тях да разредя.

# 108
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
върнахме се след морета и планини и открих... памуклийки. пак. Sad Sad Sad

вече не знам с какво да ги боря.

# 109
Днес при нас в Лидл имаше намалени мини орхидейки. Оглеждах ги и повечето имаха мухъл, но определено не успях да видя дали са в гъба или субстрат(късогледа сък, всичко ми е еднообразно и черно). Как по- точно да го различа, без да правя лошо впечатление в магазина?

# 110
mariat сфангума е зеленикав а субстрата е кафяв. Гъбата стои като дунапрен и изглежда цяло.
По-добре е да огледате корените ако изглеждат здрави (зелени или сиви). Ако по тях няма кафеникави петна и не изглеждат меки/кухи значи орхидеята е добре

# 111
Мерси. Утре, ако някоя ме чака ще си я прибера.

# 112
  • Варна
Ако това, което виждаш чернее - кофти, значи е от гадния субстрат. Щом са и преоценени със сигурност са с изгнили корени... Сфагнумът е светъл, жълто-зелен, няма как да го объркаш. И корените през него се виждат ясно.

# 113
Черничко беше, а и аз с тъмни очила и късогледа..... Но всички бяха с бели цветове, а тях най- много ги харесвам.

# 114
върнахме се след морета и планини и открих... памуклийки. пак. Sad Sad Sad

вече не знам с какво да ги боря.

Спазвай стриктно препоръките от материала. Аз съм го писала от прочетено из Интернет и собствен опит.

# 115
  • Велико Търново
Здравейте, имам нужда от инструкции 😁
Според вас мога ли да спася тези двете и какво да правя? Разбрах си грешките и няма да ги допускам пак ☺️

# 116
Nadejda:)))  За първата не мога да дам съвет, защото на снимката не се вижда добре.
 Втората я изчистете от всички меки корени, и тези жълти останки от листа. Добре ще е да отрежете от тук изглежда ми, че е изгнила от там надолу. Мисля че е добре да я накиснете за малко и в топсин, след това я оставете да изсъхне за няколко часа. Вземете по-малка саксийка/чашка, направете и много дупки. Задължително чисти (нови) кори, закрепете я съвсем леко над корите без да заравяте пънчето. Няколко дни на сухо и след това поливайте по съвсем малко.
Скрит текст:
тази орхидейка беше само с 1 коренче преди около месец и половина по горе описания начин сега изглежда така

# 117
Аз май съм на път да уморя новата орхидея. В новия субстрат имаше меки корени отдолу, а отгоре все стояха като наполовина изсъхнали (посбръчкани). Днес я сложих в нов субстрат и накиснах за известно време във вода, че до 15-ти няма да съм вкъщи и със сигурност щях да я заваря суха. Онзи ден изчистих излишните корени...Листата са си зелени, обаче стоят меки на пипане...Ще видя като се върна какво ще е положението. Simple Smile

# 118
  • Варна
Моето мини от 5 листа вече има 2 и никакви наченки на корени. Държа го просто като зеления във ваза, докато се гътне окончателно. Ужасно ме е яд, що за скапан гнусен субстрат е това, в което ги бодат? Какво му имаше на добрия стар сфагнум?

# 119
И моето последно мини - лидълското, преболедува и изгуби почти всички корени.
Гледам го във вода, наблюдавам го през цялото време и каквото ме усъмни махам навреме.
Остана с две здрави коренчета и постепенно изгуби и два долни листа. Не съм ги махала докато не си изсмука всичко от тях и внимателно ги отделих.
Сега живее в пепелник. Само той му е удобен за стойката, която заема. Simple Smile
Скрит текст:

Мисля, че му е добре така и за потвърждение днес ме изненада приятно, има си ново листенце! Heart Eyes Innocent
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт