Нашите орхидеи – тема 31

• 37 185
  • 738
  •   1
Отговори
# 120
Момичета, как ги гледате във вода орхидеите? В смисъл, постоянно ли имат контакт с водата (ако имат контакт с водата- само връхчетата ли?) или мокрите/пръскате с нещо периодично? Или накисвате за някакво време?
Знам, че е писано по въпроса, но заминавам на море и няма да мога да чета назад...

# 121
Гледам две минита, това от предишният ми пост и още едно. За него писах миналата седмица.
Оставям ги на сухо за по едно денонощие, най-много две. Забелязвам, че бързо просъхват.
Много е относително, когато беше  по-хладно навън и валеше, бяха без вода. Тези няколко дни им сипвам по няколко сантиметра, като я сменям през няколко дни и пак ги оставям по едно денонощие на сухо.
Първото вече го торя през седмица, но не и това с двата корена. Него, когато излезе от реанимация и вече е стабилно. Simple Smile
Аз още съм ентусиазирана и ми се занимава, но за зает човек, който често отсъства от вкъщи водното отглеждане мисля, че не е най-удачният вариант.

# 122
Благодаря Blush Т. е. постоянно имат досег с малко вода, а през няколко дни остават "на сухо" за по денонощие?
Заетостта не ми е проблем, има кой да се занимава, ако аз не съм вкъщи. Иска ми се по-нататък и това да пробвам, че да виждам какво става с корените...

# 123
Пак съм аз. Simple Smile
Бялата ми орхидея прецъфтя, отрязах цветоноите, не ми харесва да стърчат като клечки и и направих ревизия. Стори ми се, че в средата има гъба и се оказа вярно. Почистих я от тая гнусотия и 3 - 4 дни я държах гола, като редувах - ден във вода и ден без.
Исках да видя, ако има нещо да гние и да ме съмнява да го махам навреме. Само в две коренчата се усъмних и ги махнах преди да я настаня в новата и къща.

Сега е пресадена и влизам да ме проверите и коригирате, ако нещо не е както трябва да е овреме. Simple Smile
Два цвята отказаха да прецъфтят и са в чашка. Relieved
Скрит текст:

Тук се виждат и жабетата. Relieved

Оставих я да се напие с вода преди да я поставя в субстрата и мисля да не я поливам няколко дни.

Последна редакция: пт, 11 сеп 2020, 15:49 от Sysly

# 124
  • Мадрид / София
На мен ми изглежда добре.

# 125
  • Русе
За да не търся темата постоянно се записвам с най-достойно представящата се този сезон орхидея. Дендито реши, че три цветоноса не са му достатъчни и пусна четвърти.

И други си цъфтят редовно

# 126
  • Бургас
Красота Heart Eyes

Моите всички са марулки, само Милтония се разписа скромно.

Цимбидиума е на село на вън имам чувството, че не е мръднал само едно, две листа изгоряха от силното слънце и го преместих на сянка. Въпроса ми е кога да го прибера? Мисля до края на септември още веднъж да го полея и после драстично да разредя. Ще го оставя и октомври на село на вън на хладно или да го прибера вътре?

# 127
  • Мадрид / София
Това зависи от температурите и влажността където са орхитата. Не бива да са на по-студено от 10 •С

# 128
  • Бургас
Това зависи от температурите и влажността където са орхитата. Не бива да са на по-студено от 10 •С

За цимбидиума съм чела, че издържа и на по ниски температури 8С, но бих желала някой, който отглежда такъв да сподели. Кога се залага цветонос? Моя като го гледам не е мръднал от както го взех март месец беше с 2-3 нови бубли, при мен нови не са излизали сигурно още се адаптира.

# 129
  • Варна
Цимбидиумът издържа на ниски температури - той е планинска орхидея. Чудесно му се отразяват и големите разлики дневна/нощна. Стига да няма цветонос, може да стои дори около 0 градуса - виждала съм със сняг натрупан върху тях. Там вече моментът с поливането е много важен, за да не се стигне до измръзване и увреждане на корените. Затова по принцип зимата не се полива. Ако е на топла остъклена тераса, може и да се наложи поливане, но рядко и по малко. Разбирам, че иска условия като дендробиумите, и също като тях, цъфти когато не се полива.
Моите са си все още навън, но то си е и топло при нас. Май не ги поливах достатъчно в жегата, дано не съм ги объркала .... Смятам да ги оставя доста дълго време тук - поне до октомври.

# 130
  • Бургас
Момичета, не съм разръчкала още камбрията, дето ми е сравнително от скоро (от 8 март), но можете ли да подскажете какво ѝ се "пече"?

Така си бяха клъцнати в горната си част булбичките, но тази от седмица взе да пожълтява и в момента вече стигна до субстракта Sad

# 131
  • Варна
Като гледам си е тръгнала тази булба, дано успее да изхрани младичката..... Причината, ако е слънчево изгаряне, е добре - щом не е заболяване, шансовете са по-големи. Аз бих я оставила до края - като се спаружи и покафенее напълно, се отчупва с въртеливо движение. Дано растението оцелее - ако ли не - идва пак 8 март Grinning
Камбриевите са ми най-капризните видове - или гният, или съхнат, или ... и двете....... Въпреки, че успешно имам две, смятам, че засега отглеждането им се дължи основно на късмет, а по-малко на някакви конкретни знания от страна на моя милост........
Но пък във времето се примирих със ситуацията и съм спряла да се тръшкам за тях.
Дано някое от момичетата с повече опит с камбрия се обади също.

# 132
  • Бургас
Вещи, не е ходила до прозореца, така че слънчево изгаряне не е. Скоро бях намерила паяк, скрил се в нея. Обикновен белезникав един такъв, голям колкото нокът т.е. не ми изглеждаше като вредител, а като домашно-терасен посетител, да кажем. Ама за всеки случай я отделих от другите и е малко на по-тъмно навътре в стаята. До кафе-машината е и не знам дали не ѝ се е отразило това, въпреки че тя се ползва я по веднъж на ден, я на два, за 2-3 минути - пускам да загрее малко, правя кафе и изключвам т.е. няма някакви жеги извънредни, ама знам ли...
Каквото такова, ще я наблюдавам.

# 133
  • София
За рожденият ми ден ММ му купи орхидея Joy
И съм гола и боса в отглеждането на туй цвете. Отговорът на ММ беше "Нали има тема в мамата".

# 134
АнМари, за начало не поливай и  не я  слагай на силно слънце или на студено, например да опира листо в прозореца.  Това са най-лесните начини начини да я повредиш Grinning
За поливането е много специфично според условията в дома ти, ще си намериш верния начин, но по-добре засушена отколкото преполята.
Листото, което се вижда е лъскаво и сочно, точно така трябва да изглеждат. Ако се променят е лош признак. Може би си видяла вече, на първа страница има много полезни съвети.
Няколко пъпчици са засушени и ще паднат, не се притеснявай, това няма да попречи на останалите да си цъфнат. Случва се при преместване или друг стрес.

Последна редакция: ср, 16 сеп 2020, 07:17 от Phloxx

Общи условия

Активация на акаунт