Нашите орхидеи – тема 31

• 37 198
  • 738
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Благодаря.

Дъщеря ми търсеше синя за подарък. Не сме купили все още.
После тя си взе едно мини. Май нейната е преполята.

# 136
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
не си заслужават парите. Wink и не вярвайте на продавачите като казват "много е рядка, затова е скъпа!"
сините са боядисани бели.

# 137
  • Бургас
Днес огледах цимбидиума и вижте какво се подава

Предполагам, че е нова бубла. Не знам цветоносите от къде излизат.

# 138
Мая, ето едни прецъфтели цветоноси. И те излизат горе-долу от същото място.

# 139
  • Варна
Булбите и цветоносите ги различавам чак като пораснат малко повече.

# 140
  • Бургас
Мая, ето едни прецъфтели цветоноси. И те излизат горе-долу от същото място.

Да аз виждам и от моята, че излизат цветоносите отстрани, но нали я купих прецъфтяла и не знам какво да очаквам. Ако е цветонос да спра ли да поливам по често или на 2-3 седмици?

# 141
Аз още не съм имала домашен цвят, знам само каквото съм прочела Blush Този с цветоносите и аз го купих прецъфтял, дори не знам какъв цвят е.
Според мен е по-вероятно да е булба, те излизат преди цветоносите. Скоро ще си проличи.
Моите цимбита ги поливам все още, но нищо не се подава. Май не успявам да осигуря достатъчна температурна разлика през нощта.

# 142
  • Пловдив
Здравейте, моля за съвет. В началото на август купих две красавици и вече прецъфтяха. Видях, че на едната и жълтите най-долното листо. Извадих я от саксията, махнах гъбата, измих хубаво корените, почистих ги (нямаше изгнили корени, само един-два изсъхнали), стоя така няколко часа докато се изпари цялата влага и чак тогава я сложих в кори. Положението стана още по-лошо, според вас това някакво заболяване ли е?

Втората не съм я водила от саксията, но мисля че й се случва същото

Напоследък май продават все такива нискокачествени, тези са купени от Homemax. Вие от къде купувате и сте доволни?
Благодаря предварително!

# 143
Такива жълти листа май са признак на гниене. Лекува се трудно и дълго, ако изобщо се излекува. Може да да си били болни още в магазина, а може и да са се разболяли при теб. На първата снимка защо листото излиза от субстрата, твърде дълбоко е засадена.

# 144
Жълтеене откъм стеблото не е добър признак... Обелете листата около стеблото (основата на листото в момента пожълтяла) и огледайте за черни петънца. Обилно намазване в каша фунгицид и да се вдигнат над субстрата, дънцето на стеблото и при двете е отдолу под корите. Първата не знам колко е спасяема, втората има реални шансове за успех Simple Smile

Последна редакция: чт, 17 сеп 2020, 10:08 от peneva_a

# 145
  • София
Здравейте, моля за съвет. Прегледах само тази тема и не намерих да е коментирано. При сестра ми на една от орхидеите, прецъфтял фаленопсис, по листата е избило нещо лепкаво. Има поне 5 листа, все още са зелени, но целите са лепкави. Отделена е от другите засега, има ли начин да се "излекува".

# 146
  • Варна
Може да бъде безобидно, т.нар. "щастлива роса" (за която има спор дали наистина е съвсем безобидна и съвсем щастлива), но може да има и гадинки, което вече със сигурност е притеснително. Ако разполагате със снимка може да сме по-конкретни.

Последна редакция: чт, 17 сеп 2020, 13:09 от BЕЩИЦА

# 147
  • София

Накриво съм я снимала, но се надявам, че се вижда добре.

# 148
  • София
elim,
Най-вероятно има акари. Не се сещам за друга причина, освен вредители, от която да стават такива листата. Можете да ги избършете с тампон със спирт, за да махнете капките и да видите дали ще се появят отново. Също погледнете дали по тампона не остава налеп с цвят на ръжда - ако има, то това е сигурен признак за акари. Ако има акари, то трябва да се третират всички растения с акарицид, а подложката, саксията, плотовете, стената, прозореца и въобще всичко около саксиите да се дезинфекцира. Трудничко се борят, но не е невъзможно.

# 149
Здравейте, тези корени да ги изрежа ли и да пресадя ли орхидеята в по-голяма саксия?

Общи условия

Активация на акаунт