Нашите орхидеи – тема 31

• 37 201
  • 738
  •   1
Отговори
# 150
По-голяма саксия не е нужна. Бих извадила от корите за да огледам. Сухите корени се режат, май има и гъбички, ползвай фунгицид. Надолу се виждат и здрави корени. Засади я по-високо, розетката да е изцяло над корите.

# 151
По-голяма саксия не е нужна. Бих извадила от корите за да огледам. Сухите корени се режат, май има и гъбички, ползвай фунгицид. Надолу се виждат и здрави корени. Засади я по-високо, розетката да е изцяло над корите.
А как да използвам фунгицида?

# 152
Зависи каквъв препарат имаш. Ако е на прах, се накисват корените в разтвор според указанията. Или се прави кашичка и се намазва, така е по-концентриран.
Ако сега ще го купуваш, ще ти препоръчат в агроаптеката как да се ползва.

# 153
Зависи каквъв препарат имаш. Ако е на прах, се накисват корените в разтвор според указанията. Или се прави кашичка и се намазва, така е по-концентриран.
Ако сега ще го купуваш, ще ти препоръчат в агроаптеката как да се ползва.

Много благодаря

# 154
  • Варна
Здравейте! И аз с моите болни орхидеи. Днес имам време да им обърна внимание и да ги пресадя. Ще взема смес от Хоум макс, че ми е наблизо. Листата са им бледо зелени, често вехнат, но като го напоя се съвземат. Едната има петна по листата, но пък цъфна. Има и зеленясване в саксиите. Купени от Кауфланд и не са пипани повече.
Горе долу разбрах оттук какво и как да изрежа, а от последните постове и за фунгицида. Ще сложа снимки, ако имате съвети, ще съм благодарна.
Ако някой се сеща за клипче със спасяване на подобни, моля!
п.п Моля, не ми се карайте за лошите грижи, ще направя каквото мога.

[/img]

# 155
  • Мадрид / София
stenly, на мен ми изглежда като задържане на влага в субстрара, изгаряне от пряко слънце? и общия проблем - малко на брой читави корени. Ако това е така,  поливай ги по-нарядко за да се позасушат и ги дръпни малко по-навътре от прозореца.
За белезникавите петна не съм много наясно, нека да кажат момичетата, които са по-наясно.
И тук никой не се кара на никого. Условията са толкова различни при всяка една, че става излишно да се налага нечие мнение.

# 156
  • Варна
Правилно предполагаш. На пряко слънце са, изток. Но това е единствения прозорец в дневната и навътре няма къде да ги сложа, без да ми пречат и без да са на тъмно. За зеленясването пробвах да поливам по-рядко, но листата съвсем увехнаха.
Според вас имат ли нужда от фунгицит?

# 157
Не съм специалист, но на първата снимка малките светли петна на дясното листо срещу светлината са прозрачни, нали? Такива прозрачни петна четох някъде, че се дължат на вирусно заболяване.
На лявото листо вдлъбнатите петна ако не са от механично нараняване, може да са гъбички. Гъбичките се лекуват с фунгицид, вирусните заболявания май са безнадежден случай.
Опитай поне да ги засенчиш с тънко перде или щора, или полупрозрачно фолио на стъклото, да не ги пече директно слънцето. От изпечените петна може да тръгне гъбично заболяване също.

# 158
stenly, извади ги от саксиите и махни онова гъбестото под розерката на растението, че с него ще изгният. Направи дупки по саксията да влиза въздух.

# 159
Привет, момичета!
Влизам да се оплача. Ами, не щат при мен орхидеите да виреят в кори след като ги пресадя. След пресаждането на бялата ми орхидея забелязах, че започна да оклюма. Не е суха, нито преполята, не знам къде бъркам. Направо си изглежда дехидратирана.
Днес не издържах и я измъкнах. Оказа се, че половината от корените и са дали фира. Едни изсъхнали, други разложени. В момента е почистена и е на челна стойка, с главата надолу във вода за да се съвземе малко и категорично ще я приводня!
Другите двете минита във вода вече имат по едно ново листо и пускат корени като подивели, а листенцата са им твърди и лъскави.

# 160
Здравейте, може ли мнение защо изглеждат по този начин? Не са ми нови, смея да твърдя че знам уж как се гледат, на по 4-5 години са и цъфтят всяка година. Скоро сменихме жилище и се опасявам да не е от смяната на обстановката или от дограмата. Не ги пече директно слънце.

# 161
  • Варна
Според мен са опечени - как и кога е станало вие си знаете. Може да се възстановят, зависи от степента на изгарянето. Гледайте си ги както досега, просто не мокрете засегнатите учестъци от листата, за да не започне гниене оттам. Торете ги задължително, за да им помогнете да преживеят стреса от изгарянето.

# 162
Според мен са опечени - как и кога е станало вие си знаете. Може да се възстановят, зависи от степента на изгарянето. Гледайте си ги както досега, просто не мокрете засегнатите учестъци от листата, за да не започне гниене оттам. Торете ги задължително, за да им помогнете да преживеят стреса от изгарянето.
Нямам обяснение кога и как са се опекли, дано да оживеят. Иначе пък пускат листа Simple Smile

# 163
Здравейте момичета,понеже нямам опит с тези красиви цветя искам да се допитам до вас-днес се сдобих с тази мини орхидейка,цветовете са малко оклюмали...Как ви се струва на пръв поглед?Съвети някакви,насоки ? Благодаря!

# 164
  • Мадрид / София
За момента я виждам добре и не ми се струват оклюмали цветовете, но може да е от снимката. Сухите въздушни корени може да ги подрежеш до здраво място, но не е задължително, че може да му навредиш ако влезе някоя бактерия или гъбички и да почне гниене.

Общи условия

Активация на акаунт