Нашите орхидеи – тема 31

• 37 281
  • 738
  •   1
Отговори
# 435
Благодаря ти за пожеланието Phloxx, а дано! За сега имат имат нови листета, дано ме зарадват и с цветонос!
Храня си ги редовно след като ги напоя. Grinning  
Периода е около две - три седмици, за толкова време си поемат водата и остават на сухо. Като се напят доволно, във водата, в която после доливам в съдинката добавям по нещичко, всеки път гледам да е различно.
Правява разтвор от 0,5 л. вода и в нея слакам "храната", като редувам - какпка йод, кристалче калиев перманганат или няколко капки кислородна вода/дезинфекция, за всеки случай Relieved/или една кафена лъжичка тор. Пнякога, като се сетя, салагам само няколко капки лимон. Simple Smile
Спрях да ги пулверизирам с вода, но през седмица им почиствам лисетета с тампон - вода и лимонов сок.

Последна редакция: нд, 15 ное 2020, 17:49 от Sysly

# 436
  • Варна
PhloxxxНе съм от специалистите, затова не мога да дам определен съвет. (Обаче това не ми пречи да се обадя Grinning )
 Виждала съм снимки на висящи цветоноси, но дали не са каскадни.. не знам. Аз ги крепя нагоре, точно за да не се катурва саксията и да се тюхкам после.
Аз прибрах единият от моите на остъклената тераса - с неудоволствие забелязах, че някои от новите прирасти са нарастнали като нови булби, а не като цветоноси. И сега съм в чуденка - дали ако средата не им харесва, трансформират цветоноса в ново растение. Thinking За дендробиумите знаем, че е така, ама за цимбитата има ли такива наблюдения? Признавам, че не торих както възнамерявах това лято(а казват торенето е много сериозен фактор) .... също и с поливането ги обърках (колегата ги беше удавил).... Ще видим какво ще стане.... Другият все още си е на досегашното място, не съм го прибрала засега. При вас как са нещата с цветоноси те? Покажете снимки. Hug

Белината прецъфтя и цветоносът отново започва да съхне, явно не успява да го задържи. Чудя се дали сега не е моментът да я извадя и пресадя - хем да огледам какво става вътре, че май все пак не й е комфортно в тази висяща саксия. Impala имаш белина - и при теб ли режимът е обратен на стандартните фаленопсиси? В смисъл лятото цъфти, зимата почива?

Сега с нетърпение чакам катасетума да цъфне - това ми е предизвикателството. Всъщност са два - винено червен и почти черен. Поне за такива са купувани де.... ама като знам, че с МОя късмет все нещо друго се оказва, може да имам изненада.

Дълго пак стана написаното, ама отдавна не съм писала, та доста имам за отчитане Blush

Последна редакция: нд, 15 ное 2020, 16:33 от BЕЩИЦА

# 437
  • София
аз фаленопсиса във висящата саксия го извадих още лятото. Видимо се умърлуши, и като го изрових имаше сериозни поражения по корените. Ама аз така и не уцелих режима на поливане в тва канче - ту отгоре, ту отдолу, все не беше ок.

# 438
  • Варна
Това с поливането е трудно, наистина. И аз се чудя какво ще заваря като я извадя.... но поне да е ясно - ако нещата са зле, ще местя, то се е видяло.
Твоята възстанови ли се?

# 439
На едното цимби пораснаха цветоноси,  но са жълтозелени. Може би не им достига светлина, но това ми е единственото студено място вкъщи. И листата продължават да пожълтяват и изсъхват едно по едно.

Това малкото връхче май ще става булба. Този цимби няма нито един цветонос...

# 440
  • Варна
Ехаааааа Heart Eyes Ето кой е специалистът по цимбидиумите Hug
Изброих 5 цветоноса Heart Eyes Нямам търпение да покажеш цъфнали

# 441
Вещи, от всички цветя той е най-необгрижен, и се развива най-добре Grinning Цветът ще е изненада, взех го прецъфтял и без етикет.
На северен прозорец е, на неотопляемо стълбище, явно му допадна мястото. И добре че е така, нямам друг вариант Grinning
Поливането го сбърках малко като за първа година. И аз не го торих както трябва, заплеснах се с фаленопсисите, но явно субстрата  му още е добър и го храни достатъчно.

# 442
При вас как са нещата с цветоноси те?
Направо не смея да се похваля,че миналата година тъкмо го направих и открих по орхите трипси.Досега преброих около 20-тина цветоноса,малки са още по 2-3см..Дано да няма неприятни изненади като миналогодишните и ме зарадват началото на следващата година.😊

# 443
  • Бургас
Цимбито налива цветоноса, пу-пу.

Прибрах трите орхидеи от село, в стаята е 14градуса мисля,че им е студено.
Тази красавица е подарък на майка ми, но аз ще я погледам.

# 444
Мая, чуден дебеличък цветонос! А това топчестото долу вляво на снимката нова булба ли е? При мен има нещо подобно, но е по-заострено, първо го мислех за цветонос, но не расте изобщо.

# 445
  • Бургас
Това в ляво мисля е втори цветонос, расте доста по бавно, но той и по късно се показа.

# 446
Да, сега видях и аз, че е цветонос. Чудесно изглежда, личи си, че се чувства добре. Ще чакам и аз да покажеш цвят Grinning

# 447
  • Бургас
Пристигна и новата придобивка Asian Sun

Мисля вече да се кротна с нови орхидеи, място нямам.... добре, че и мъжа ми го няма да види Joy

# 448
maya_76, прекрасна е! Heart Eyes
Като видя жълто или оранжево направо полудявам! Много е красива, много! Честита!

# 449
  • Бургас
Мисия разделяне на Милтония неуспешна. Толкова много заплетени корени

уплаших се, че ще ги начупя, а и самите бубли не искат да помръдват. Реших да я прехвърля в по-голяма саксия.

Определено е имала нужда от субстрат вътре в старата саксия почти нямаше почва само корени.

Общи условия

Активация на акаунт