Египет /Тема 10/

• 52 820
  • 890
  •   1
Отговори
# 750
Здравейте!
И ние се завърнахме от Египет на 28.04/вероятно с Kaliopa1919 сме били в един самолет🙂

Бяхме с Онекс. Организацията като цяло е добра, но лекооо ни прецакаха /ако може да се каже, че е прецакване/
Имахме планиран обяд в ресторанта до пирамидите, но се оказахме с по 1 торбичка като за училище 😄кроасан и сок 🤷‍♀️
Изключително величествени са пирамидите! За съжаление не можеш да им се изкефиш максимално защото от всякъде те атакуват търговци.
Нашия Гид Хасан /най-добрия/ ни предопредих 10 пъти, да внимаваме!
Идваше ми да фрасна  някой! Само като се разкрещя се махнаха 😄
На входа на пирамидите ни накараха да свалим куфарите, да минем проверка на скенер, да ги мъкнем около 200-300метра по една стръмна пътека.

В музея имаше изключително много народ, снимах каквото ми падне, къде чула, къде не 🤷‍♀️ Забранено е да се снима маската на Тутанкамон, ама..... не и за българи Всички я снимаха Дискретно! 😁

В Хургада ходихме на Сафари. Включваше :каране на Атв, бъги, разходка с джип до бедуинско селище, разходка с камила, среща с бедуини, почерпка с чай. После имаше вечеря /ММ опита, хареса му /и програма.
Препоръчвам го!

За Desert Rose да кажа две думи. 3 басейна/не посетихме нито един / основно бяхме на плажа. Направихме резервация за Ливанския и Рибния.... в първия г/д нещата стават, но в рибния 🤢
Аз съм морско чедо а се отвратих от рибената чорба.
В основния ресторант храната е посредствена да не кажа гадна!
Бюфета със салатите е само един и там става лудница! Чакаш 20 мин за два резена гадна краставица и още по - гадни домати! Два вида маслини г/д ставаха,зеле, айсберг, морков, лайм, разни сосове/гадни/
Постоянно имаше телешко /даже и на закуска 🤢/ картофено пюре, ориз, картофи имаше печени и пържени /ставаха за ядене /разни други бъркочи които директно подминавах. Те основно готвят за руснаците.
Хотела е на 70% пълен с тях.
Сладкишите много добре направени на външен въд, но на вкус 👎
Имаше някакви пастички подобни на червено кадифе, те биваха. Най-много ми допаднаха едни малки жълти тестени с кокос /забравих им името /
Плодовете :банани, портокал, мандарина, ябълка, фурми, пъпеш. Очаквах да са по - вкусни!
Чаках вечерята с нетърпение защото имаше диня. Тя беше страхотна! Тя ми беше основното хранене вечер 🤷‍♀️

На всяка крачка има барче/кафе, може от всякъде да си взимаш каквото искаш.
Предлагат и пуканки и сладолед от машина. До плажа са близо.

Ако някой има въпроси да пита😁

ПП. От Хургада пътувахме за Кайро с нагласата, че на следващия ден ще летим за София... Да ама не! Анулираха полета и ни предопредиха 15 мин преди да слезем от автобуса.
За по - пряко към София минахме през Хургада.
Кайро-Хургада-София.

Каква беш цената на сафарито? В колко часа тръгнахте и в колко се прибрахте?
Благодаря

# 751
# 752
Вчера се върнахме от круиз "Египет от А до Я". Организацията беше перфектна, гидовете любезни, отзивчиви и информирани. Жегата непоносима Simple Smile. Храната, особено на кораба, беше вкусна и разнообразна. В Хургада,( в хотел Самра бей), бяхме на сафари и на лодка с прозрачно дъно с гмуркане в един ден, за по три часа. Перфектна организация. За цените се пазарихме , за двете неща за двама двама общо 120 долара.Сафарито беше доста изморително, 25 км с АТВ в едната посока,и обратно, през пустинята, но за опитни няма проблем. Яздихме камили, пихме бедуински чай, но без вечеря и шоу. Шоу имаше в хотела предната вечер- пищна кючекчийка и един с дервишки танц, много интересно. На кораба е много чисто, персоналът е отзивчив, страхотни гледки по време на пътуването. Пиенето се заплаща допълнително и е доста скъпо.Бира от 90 и 80 египетски лири( 9 и 8 лв съответно), кафе от 35 лири. Който иска. Заплаща се на тръгване, на стаята. Видяхме изключителни египетски храмове, впечатляващо е. Влизахме в три гробници, страхотни рисунки по стените, изключително добре запазени. Пътуването с влак мина без проблеми, само дето закъсня с два часа, но планът не се промени.В купетата беше много студено, някакъв проблем с климатика имаше, но това се преживява.Иначе е чисто, а храната много приятно ме изненада. Във вагон- ресторанта кафето беше хубаво и евтино, 15 лири. Но има към закуската. Тоалетната е обща за вагона, но пък в нея водата от чешмата беше с много силна струя и ставаше за миене. Имаше си течен сапун, хартия за бърсане и тоалетна хартия. Нямаше боклуци по пода и беше чисто (като за влак). Жегата ни измъчи доста, но пък видяхме страхотни неща. Лично аз съм много доволна! Това е накратко.Ако има въпроси, питайте.

# 753
Лодката с прозрачно дъно е $20. Best price за 2ма души със сафари е $110 Wink

# 754
Разбира се, може би трябваше да се пазарим още, но ни беше първи ден и нямахме опит. Все пак свалихме с десет долара. На лодката бяхме само 6 човека, което беше много добре.

# 755
Здравейте!
И ние се завърнахме от Египет на 28.04/вероятно с Kaliopa1919 сме били в един самолет🙂

Бяхме с Онекс. Организацията като цяло е добра, но лекооо ни прецакаха /ако може да се каже, че е прецакване/
Имахме планиран обяд в ресторанта до пирамидите, но се оказахме с по 1 торбичка като за училище 😄кроасан и сок 🤷‍♀️
Изключително величествени са пирамидите! За съжаление не можеш да им се изкефиш максимално защото от всякъде те атакуват търговци.
Нашия Гид Хасан /най-добрия/ ни предопредих 10 пъти, да внимаваме!
Идваше ми да фрасна  някой! Само като се разкрещя се махнаха 😄
На входа на пирамидите ни накараха да свалим куфарите, да минем проверка на скенер, да ги мъкнем около 200-300метра по една стръмна пътека.

В музея имаше изключително много народ, снимах каквото ми падне, къде чула, къде не 🤷‍♀️ Забранено е да се снима маската на Тутанкамон, ама..... не и за българи Всички я снимаха Дискретно! 😁

В Хургада ходихме на Сафари. Включваше :каране на Атв, бъги, разходка с джип до бедуинско селище, разходка с камила, среща с бедуини, почерпка с чай. После имаше вечеря /ММ опита, хареса му /и програма.
Препоръчвам го!

За Desert Rose да кажа две думи. 3 басейна/не посетихме нито един / основно бяхме на плажа. Направихме резервация за Ливанския и Рибния.... в първия г/д нещата стават, но в рибния 🤢
Аз съм морско чедо а се отвратих от рибената чорба.
В основния ресторант храната е посредствена да не кажа гадна!
Бюфета със салатите е само един и там става лудница! Чакаш 20 мин за два резена гадна краставица и още по - гадни домати! Два вида маслини г/д ставаха,зеле, айсберг, морков, лайм, разни сосове/гадни/
Постоянно имаше телешко /даже и на закуска 🤢/ картофено пюре, ориз, картофи имаше печени и пържени /ставаха за ядене /разни други бъркочи които директно подминавах. Те основно готвят за руснаците.
Хотела е на 70% пълен с тях.
Сладкишите много добре направени на външен въд, но на вкус 👎
Имаше някакви пастички подобни на червено кадифе, те биваха. Най-много ми допаднаха едни малки жълти тестени с кокос /забравих им името /
Плодовете :банани, портокал, мандарина, ябълка, фурми, пъпеш. Очаквах да са по - вкусни!
Чаках вечерята с нетърпение защото имаше диня. Тя беше страхотна! Тя ми беше основното хранене вечер 🤷‍♀️

На всяка крачка има барче/кафе, може от всякъде да си взимаш каквото искаш.
Предлагат и пуканки и сладолед от машина. До плажа са близо.

Ако някой има въпроси да пита😁

ПП. От Хургада пътувахме за Кайро с нагласата, че на следващия ден ще летим за София... Да ама не! Анулираха полета и ни предопредиха 15 мин преди да слезем от автобуса.
За по - пряко към София минахме през Хургада.
Кайро-Хургада-София.

Каква беш цената на сафарито? В колко часа тръгнахте и в колко се прибрахте?
Благодаря

Платихме по 25$на човек. Намерихме фирмата в страница във ФБ.
Взеха ни в 11:00 от хотела и се прибрахме към 18/18:30.

Calactic  Voyager, имаше нещо подобно на пица. От питките за дюнер с малко кашкавал, лук и някакви подобия на шунка 😃
Имаше и бургер. В малка питка с кюфте, люспа от домат, тънко парче краставица.
Имаше поне пържени картофи, 🥳

Елфичка, нямаше много туристи.. Човек няма време да се огледа наоколо. Толкова са досадни продавачите 👎

# 756
Мерси, мерси. За пореден път се убеждавам, че екскурзии се запосват с местните.

Един арабин, самонаучил се български, бутна един два долара на един друг и си имахме една площадка само за нас. Всички имаме целувка със сфинкса  и нямахме никакво съприкосновение с други туристи Simple Smile

А местната агенция (към хотела) не са ми искали пари за детето, т.е. автоматично на 50% са ми всички екскурзии с тях.

# 757
  • София
В момента сме в Египет -  в Макади. Много съм доволна от хотела ни - Jaz Makadi Saraya. Обслужването е превъзходно. Ъгрейднаха ни стаята - от фемили руум на Junior suite срещу малко заплащане. Стаята е прекрасна и много удобна, с огромна тераса. Храната е страхотна, особено на вечеря. Обикновено винаги има риба и калмари, а един път ,може би беше тематична рибна вечер - имаше кралски скариди на скара. Единственият много лек недостатък е, че хотелът е на втора линия и до плажа се ходи около 400м., но е приятна разходка, въпреки високите температури.
Един път имаме право да ползваме а ла карт ресторант с предварително записване - изборът е между азиатски, арабски и италиански. Веднъж може да се ползва и аква парк в хотел Jaz Aquaviva. До там има бус през половин час. Още не сме ходили.
А това, което най-много ми харесва е рифът на плажа. Всъщност ние ползваме плажа пред Jaz Makadina и Jaz Iberotel Makadi. Невероятен риф и то на не много дълбоко, с частично живи корали и многообразни цветни риби и то някои от тях доста големи - над метър. Отначало морето е дълбоко и трябва да се преплуват около 50-100м, после става до кръста и започва рифът.
Решихме да проучим и рифовете на съседни хотели с понтони, стигнахме до хотел Stella di Mare. Но не може да става никакво сравнение. Там понтонът е дълъг около 400м и следва риф на голяма дълбочина , който няма нищо общо с нашия като красота и разнообразие и основно като близост на рибките.
Пред хотел Клеопатра, който е съседен, също има понтон, но не ни пуснаха на него. Мисля, че е платено, за да се ползва - май е 5€. Иначе плажът там е плитък и пясъчен.
Ходихме и на дей трип до о-в Гифтън - Ориндж бей. Е, няма такава пренаселеност - идват групи на талази с лодки. Сигурно имаше хиляда човека, наджъчкани като сардини по брега. Правят се фотосесии, чупят се стойки. Иначе като природна даденост плажът е страхотен. Морето е синьо, прозрачно и плитко 200м навътре е до кръста. И навътре няма хора. Но по брега е ужас, то са люлки, то са хамаци във водатта и тълпи, чакащи за снимка пред тях. По време на трипа ни спряха за шнорхелинг в морето - уж имало костенурки, скатове и акули, но аз лично нищо не видях, даже и риф, само ято големи сини риби. И беше адски дълбоко и трудно да се плува, особено навръщане към корабчето имаше течение и беше много изморително.

# 758
Някой знае ли колко струва посещението в залата на мумиите да музея в Кайро?
Прочетох, че там се заплаща само с местна валута и искам да обменя

# 759
Някой знае ли колко струва посещението в залата на мумиите да музея в Кайро?
Прочетох, че там се заплаща само с местна валута и искам да обменя

За втори път поне аз отговарям на този въпрос на последните няколко страници. Да не става въпрос за някой друг музей?
За кой музей питате?
За този в Кайро, историческия, се плаща само централен вход и нищо друго не се плаща допълнително. Мумиите си ги гледахме с общия билет, както и съкровищницата на Тутанкамон. Местна валута изобщо не ни е трябвала, а бяхме на екскурзия, не на почивка. Билетите ни бяха предварително закупени от организатора.

# 760
При нас се плащаше допълнително, но предполагам тези мумии вече са ги изнесли и така или иначе няма какво да видите, за да платите. (За стария музей говоря)

# 761
За залата, в която бяха изложени мумиите на фараоните се заплащаше допълнително преди две години само в египетска валута. Те вече са изнесени от стария музей. Скоро даваха за това по телевизията. Не помня обаче цената.

# 762
В момента имаше мумии в стария музей, които можеха да се видят без допълнителна такса. Колко са били като брой преди две години - не знам, сега бяха 3-4, както и на животни. Новият музей ни казаха местни, че май до края на годината нямало да е готов.

# 763
  • Beyond the Frontiers
Старият музей
Музей на египетската цивилизация - в него са мумиите и отвори в началото на април.
Нов музей на платото Гиза - отваря от Х години, кога и дали не се знае.

П.П. може би като се пуска нова тема да се сложи едно читаво изброяване на музеите в Кайро. То хората дето го работим се объркваме, а какво остава за туристите.

# 764
  • София
Здравейте,
Интересува ме след пристигането в България колко време се чака в Рамус за да ти направят ПСР. Ние се връщаме утре от Хургада всичко беше прекрасно, но ми се ще да се подготвя за утре колко часа ще отвисим пред Рамус.
Предварително благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт