Живеем в чужбина, а мъжът ми иска да докара майка си.

• 14 155
  • 295
  •   1
Отговори
# 45
  • Варна
Работата изглежда зле. Авторке, явно няма как да спреш продажбата на жилището и закупуването на друго, но ако можеш поне да се наложиш да не е толкова близо до вас... Абе, кофти дни те чакат. А мъжа ти, ако наистина вярва в това, че сам възрастен човек, неговорещ езика и без абсолютно никакви познати на това място, няма да се натиска да виси у вас или пък другото - да започне театри за да си осигури нужното внимание, ами значи не е наивен, а направо глупав. Още на първия месец като остане сама между четири стени и няма с кого дума да си каже и ще се започне. Дупе да ти е яко тогава.

# 46
Тя авторката каза още в първият пост, че бабето си мисли, че ще им е от помощ. Така че ще си виси у тях - ама пък кво? Голяма работа. Пълно щастие няма.

А за имота... Може да са 1000 неща. Имотът може да е на бабка,а новото жилище да бъде купено с парите от продажбата и спестяванията на жената на името на съпруга - тогава другият син няма да наследи нищо... И всякакви филми и варианти.

# 47
  • Варна
Тя авторката каза още в първият пост, че бабето си мисли, че ще им е от помощ. Така че ще си виси у тях - ама пък кво? Голяма работа. Пълно щастие няма.

Тук не съм съгласна. Бабата може много неща да си мисли, но това не ги прави истина. А и при наличие на предишни конфликти между тях, и то сериозни, почти напълно сигурно е, че няма да мелят заедно. Мъжът не може постоянно да е на линия и да го играе пъдарин, а някои баби са много изобретателни в ролята на нещастна, невинна жертва, с която манипулират синчето и ето ти ги сериозните проблеми за нула време.

# 48

Тук не съм съгласна. Бабата може много неща да си мисли, но това не ги прави истина. А и при наличие на предишни конфликти между тях, и то сериозни, почти напълно сигурно е, че няма да мелят заедно. Мъжът не може постоянно да е на линия и да го играе пъдарин, а някои баби са много изобретателни в ролята на нещастна, невинна жертва, с която манипулират синчето и ето ти ги сериозните проблеми за нула време.

Па да се оправят. Нас кво ни бърка? Нали не са в нашите домове?! Кво беше - всяко семейство е отделна вселена.

# 49
Аз не бих се съгласила никога и за нищо на света мъжът ми да ми натресе майка си в дома ми, след като е спрял достъпа на моите родители. Да, да, той ще натресе майка си в семейния апартамент, защото е смешно да се помисли даже как една стара жена ще стои по 24 часа затворена сама, при положение, че не знае една дума на местния език и мястото й е напълно непознато И не, тя няма да помага. Идва за да й помагате вие, да я гледате и обгрижвате. Вероятно снахата.

# 50
Аз не бих се съгласила никога и за нищо на света мъжът ми да ми натресе майка си в дома ми, след като е спрял достъпа на моите родители.

Абе, ако родителите ѝ бяха толкова ценни, за авторката, не мисля, че би позволила на когото и да е, да им спре достъпа Wink

# 51
Той затворил вратата за твоите родители и ти се чудиш??
И аз и се чудя как за един мъж от родителите се отказва.

# 52
Piano-lady, прояви разбиране - не е необходимо свекърва ти да е "лепкава", за да предпочете живот близо до сина и внука си пред живота в дом. Правилно са ти казали, че твоето мнение е важно, но не е определящо, въпреки че последствията ще са дългосрочни и за цялото ви семейство.  В обмислянето на  решението трябва да участва и девер ти.
 Струва ми се, че мислите само за близкото бъдеще, а големите проблеми тепърва предстоят. Какво ще стане, ако/ когато свекърва ти има нужда от гледане? Възможно е  това да е по-лесно ако е наблизо, но трябва да си давате сметка за отговорността, която поемате. Вече са те попитали  дали  продаденият имот ще й позволи да се обзаведе със самостоятелно жилище  на новото място. Да не се окаже, че ще се нанесе при вас или пък че ще трябва вие да изплащате ипотека. Зададоха ти и въпрос за здравната застраховка. А ако се наложи операция или дълъг престой в болница? Бихте ли могли  да ѝ осигурите приличен дом за възрастни или гледачка в страната, в която живеете.  Дори в България това е невъзможно само  с пенсия. Ако сте в страна с по-висок стандарт ще можете ли да си позволите разходите? А ако не можете – кой ще поеме грижата. Какви отговорности ще поеме другият син?

# 53
Коя е тази чужбина, в която с парите от продажбата на апартамент у нас, можеш да купиш апартамент там?

Не бих се зарадвала на вариант преместване на свекървата при нас, пък дори и в отделен апартамент.
От друга страна, жената е възрастна и сигурно вече няма много близки и приятели тук, нормално е синът й да се загрижи за нея. Имам такива познати самотни майки на емигранти, ужасно е!

Зависима ли си финансово от него? Ти работиш ли или той ви издържа? Ако не печелиш пари, трудно ще можеш да му попречиш да я вземе.

Не видях, защо твоите родители са отхвърлени?

На мен ми се струва много странно, че той е решил някакви неща - продажби, закупуване, блябля, и ти вместо да го подкрепиш, хленчиш.
Както казах, той продава собствено жилище и ще купува друго - на теб дали ти харесва, няма голямо значение.
Какво значи "няма значение"!? Тя да не му е прислужница случайно! Нали са семейство. Заедно решават и взетите решения трябва и двамата да ги устройват.

# 54
Против съм, защото я познавам. Контактите с нея ще бъдат чести и неизбежни. Когато ни гостува за 5 месеца, имаше два сериозни разрива между нас, след което временно утихна.
За всичко ще и трябва помощ, ще е като малко дете.
Не виждам какво лошо имаше да ни гостува за по месец и половина, а ако иска, може да се върне в апартамента. Никой никога не я е гонил от там, решението беше нейно. Съвсем спокойно може да си живее там и да ни гостува, още повече че е добре и има социален живот, какъвто тук ще и липсва.
За информация - другото и дете също е ценено в чужбина, но от години не я канят.....
Не става въпрос дори за това, че аз не мога да поканя моите родители на гости, а просто за факта, че непрекъснато ще се бърка и в дългосрочен план това няма да доведе до нищо добро.

Предлагам ти авторке да поканиш родителите си. И ако мъжът ти възроптае, му кажи да си гледа работата.
Как въобще си позволила такова отношение да има мъжът ти към хората, които са те родили, отгледали и възпитали?
Главата ми не го побира. Що за човек си.

# 55
Някога, когато ти си свекървата, може да си оставена в старчески дом и да не те искат. Единствения ти син. То колелото се върти, запомни. Ред по ред кара.Моята не е цвете, но е създала мъжа ми. Разбрала съм, че той страда, а не тя. Не съм й кръв.

Последна редакция: сб, 22 авг 2020, 22:40 от janakrasi

# 56
Какво значи "няма значение"!? Тя да не му е прислужница случайно! Нали са семейство. Заедно решават и взетите решения трябва и двамата да ги устройват.

Заедно да си решават семейните въпроси. Това е въпрос не толкова в тяхното семейство, а в общото - дали да се продаде жилище и да се закупи ново на друго място или не. Ако жилището е на свекървата, авторката какво общо има? Би имала общо, ако жилището се продаде и свекървата се нанесе при тях.

Тук има 2 подточки и трябва да се разглеждат отделно - А) продажба и закупуване на жилище и Б) грижата за и гостуването на свекървата.

# 57
Ако тази история изобщо е вярна, то ми се струва много безотговорна. Как ще вземете възрастен човек да пребивава за постоянно при вас, след като тя няма дори и здравна застраховка. Един зъб да я заболи или да си счупи крак няма да можете да ѝ платите болничния престой. Да е жива и здрава бабата, но лошите неща идват доста бързо.
Ако пък разполагате с достатъчно пари, за да си позволите второ жилище в чужбина и да се самоосигурявате, то най- добрият вариант ще е да я настаните в дом или т. нар. Жилище от семеен тип за възрастни хора. Така хем ще е близо до вас, хем ще има кой да се грижи за нея.

А тя докато ви гостува помага ли? За деца, домакинство? Ако не - какво изобщо е правила в това време, докато е бил при вас. А ако да- щом е помагала, сега е твой ред да помагаш. Безплатен обяд няма Wink

# 58
Авторке, а какъв е случаят с твоите родители?

# 59
  • София
В така разказаната ситуация бих оставила мъжа да действа и бих се ограничила с едно дете.
Местенето на възрастен в чужбина, без осигуровки и с неясно какво доплащане за апартамент и здравни услуги, ще е причината да се огранича в броя на децата. Ако планът на съпруга сработи, чудесно, ако не - всеки си хваща пътя.
Разбирам го и него, че е между чука и наковалнята, така че не бих се противопоставяла на идеята. Единствено бих дала отпор, ако тези решения ще ме вкарат в нови задължения, ипотеки и пр.

Общи условия

Активация на акаунт