Живеем в чужбина, а мъжът ми иска да докара майка си.

• 14 518
  • 295
  •   1
Отговори
# 195
Аз прочетох, че проблемите са отминали и сега тя е жизнена и здрава.
А, за пътуването- не знам, зависи от дома, но доколкото знам, не ги пускат за по месеци да ги няма, защото чакащи за място има много.
За короната пък, съвсем не се знае докога ще има ограничения.
Именно, Кой е тоя старчески дом, чийто питомци са "по света и у нас"?

# 196
Пуснаха ни да се пързаляме.

# 197
Аз пак се върнах да прочета първият пост от авторката. Не мога да си обясня какво значи
Цитат
Сега съпругът ми иска да продаде апартамента, който в на нейно разположение и да купи друг тук, при нас, където тя да идва и да се връща през 3 месеца.

Да ходи през 3 месеца за по месец и половина, а не както досега - на 6 месеца по месец и половина, или 3 месеца да си е в България и 3 - при тях... и въобще каква е тази гимнаситка - хем да се купува жилище, хем да стои Х време празно.Съпругът искал майка си, за да не умре сама, ама ще я връща на всеки 3 месеца за Х време в България... Кой ще гарантира, че тя няма да почине, докато е сама в Беге?
Това се прави с цел (предполагам) хитруване на дребно. Ако стои за по- дълъг период от време в чужбината, то ще трябва да я регистрират на адрес, да плаща данъци, застраховки и осигуровки. Обаче Бай Ганьо се опитва да излъже системата и е измислил пъклен план как мама да е при него, без да се налага да бърка дълбоко в джоба. Малко руска рулетка го играят.

Последна редакция: нд, 23 авг 2020, 22:14 от Skye

# 198
Аз прочетох, че проблемите са отминали и сега тя е жизнена и здрава.
А, за пътуването- не знам, зависи от дома, но доколкото знам, не ги пускат за по месеци да ги няма, защото чакащи за място има много.
За короната пък, съвсем не се знае докога ще има ограничения.
Именно, Кой е тоя старчески дом, чийто питомци са "по света и у нас"?
Не само това. Коя 70-год. жена, пиеща лекарства по думи на авторката, колкото и да са евтини самолетните билети в момента, е съгласна да изкара цял ден по летища и самолети с маска на устата по време на пандемия?

PapaSmurf,
Имам съседка пенсионерка, женена за италианец. Двамата живеят в България през лятото и зимата, а пролетта и есента са в Италия. Така им било излизало по-евтино, особено зимата.

# 199
Аз пак се върнах да прочета първият пост от авторката. Не мога да си обясня какво значи
Цитат
Сега съпругът ми иска да продаде апартамента, който в на нейно разположение и да купи друг тук, при нас, където тя да идва и да се връща през 3 месеца.

Да ходи през 3 месеца за по месец и половина, а не както досега - на 6 месеца по месец и половина, или 3 месеца да си е в България и 3 - при тях... и въобще каква е тази гимнаситка - хем да се купува жилище, хем да стои Х време празно.Съпругът искал майка си, за да не умре сама, ама ще я връща на всеки 3 месеца за Х време в България... Кой ще гарантира, че тя няма да почине, докато е сама в Беге?
Това се прави с цел (предполагам) хитруване на дребно. Ако стои за по- дълъг период от време в чужбината, то ще трябва да я регистрират на адрес, да плаща данъци, застраховки и осигуровки. Обаче Бай Ганьо се опитва да излъже системата и е измислил пъклен план как мама да е при него, без да се налага да бърка дълбоко в джоба. Малко руска рулетка го играят.
Много евтино ще им излезне да купят жилище в чужбина, да плащат за старчески дом в България и да се взимат двупосочни билети 4 пъти годишно. Нещо не ми се връзва цялата тая схема.

# 200
Номерът с 3те месеца съм "виждал-чувал" да се прави, когато собсвеникът на жилището не е разрешил лицето Х да се регистрира на адреса - след като е тяхно жилището, този проблем отпада. Странно ми е.

Жената е пенсионерка - не ги знам в коя чужбина са, да изровя утре на работа законите и да видим дали въобще трябва да плаща нещо, след като е релокализирана пенсионерка.

# 201
При такова мятане насам-натам на всеки 3 месеца, билетите общо са 4 Simple Smile
И пенсионерка да е, със сигурно ще им се наложи да докажат финансова възможност да я издържат. И куп други формалности. Никоя страна не иска чужди пенсионери да й увисват на социалната система.
Купуването на жилище в чужбина няма да им излезе евтино, но стига да могат да си го позволят, винаги ще им е от полза.
Най-големият проблем за мен е това размятане на възрастен вече човек по летища, самолети и пътища.
И разбира се, комфорта на снахата.

# 202
птица,
Те не увисват. Повечето европейски държави просто изискват парите за уж безплатните операции и прегледи на българските пенсионери в чужбина от българската НЗОК, а тя ги взима от българския данъкоплатец.

# 203
За мен се гласи преместване на свека за постоянно в другата държава. И това е което притеснява авторката. Иначе тя не се меси в продажбата на апартамента тук. Но реално когато го продадат свекървата няма къде да се върне.
За мен преместването на свекървата е последната капка, която ще прелее чашата на търпението. Щом чак авторката спомена за изнасяне и развод...
Иначе свекървата изглежда навита на преместването. Имам бегъл спомен, че се спомена, че е стегнала куфарите, май авторката го каза. Така, че притесненията как ще пътува май не са от значение.

# 204
  • някъде в орбита...
До колкото знам на непребиваващи в страната граждани на ЕС се оказва само бърза/неотложна помощ, при предоставена карта за здравно осигуряване издадена от друга страна на ЕС. За редовни прегледи и достъп до личен и специалисти, включително изписване на лекарства, се изисква лицето да е постоянно пребиваващо в страната, плюс съответните документи. За това мен ми беше странно как ще въртят бабата, при положение че едно просто преглеждане от личния става не толкова "просто".

# 205
Всъщност, ако не бяха проблемните взаимоотношения, апартамент и баба в него на разположение е добър  вариант за младото семейство. Винаги ще има кой да гледа децата, може и в готвене и домакинство да помага,  родителите могат спокойно да работят и ходят по задачи, а  бабата ще е заета. Няма да е съвсем както вкъщи, но все пак ще е полезна по някакъв начин.
Това е от моя гледна точка. Бих оценила високо нечие рамо в ежедневието, вместо с ММ да правим невъзможни акробатики с работно време, водене-вземане на деца, и т.н.

# 206
  • София
Така, стана ясно:мъжлето и мамчето си имат план тя останала изритана след заслуги нейни от другото дете търси път към отхвърления син преди време(когато я е сложил на мястото й).Той пък иска имота й-ОК,но плановете не спират с това свекито идва живее с тях и няма и да се мести според мен.Авторката,вземете й жилището и парите й това е целта ви добре ама не забравяй, че ти ще заплатиш цялата тая постановка на мъжа и майка му.
Скрит текст:
Пък след време, както твърдиш че ще се грижиш за твоите родители.......тоя филм сме го гледали.Кой ще ти позволи бе. Жена да идеш при тях?Той сега не иска да знае за тях пък после,когато са болни и има разходи?Един ден ще разбереш острия език на баща си сигурна съм-ще е имало за какво.Желая успех в семейството и малко разум за теб!
Ти чете литемата изобщо?
1. Toзи син къде чете да е бил отхвърлен?
2. Авотката писа, че имота не е на бабата, та няма как да й го вземат.
3. Какави пари? Бабата е на 70г., колко пенсия да има, та да й я вземат? Те даже трябва да я издържат като е при тях, колкото и пенсия да взима.
4. За каква постановка да "плащала" авторката, като на нея само й се съобщава ?

# 207
Чудя се колко много хора се примиряват с това да не виждат близките си, заради псевдо-семействата и партньорчетата им. Както и колко много хора дундуркат родителите си като малки деца и жертват семействата си, дори децата си. От такова съжителство полза няма никаква.
Баланс няма, когато едните родители са табу, но другите не са.
Подобно отношение е най-малкото обидно. Освен, ако едните родители не са пълни идиоти, но тогава дори и децата им не биха ги търсили.

# 208
Цялата история е доста объркана.Как планираш второ дете с човек,който не се съобразява с мнението ти по фундаментални за семейството въпроси.Поемането на цялостен ангажимент за възрастен роднина в чужбина не е шега работа.Здравните разходи са непосилни,ако ни си се осигурявал там.На 70 годишна жена никой застраховател няма да направи застраховка,или ще е с ограничени,утежнени условия.
Много по разумно е да се  кани жената за по 1 месец-все ще се изтърпят. В България може много по-евтино да се намери жена да я обгрижва или придружава.
Нека да е ясно за здравните застраховки. Ако "чужбината" е в ЕС, никакъв проблем не е да се прехвърлят в чужбина. Като при това тези в Бг си остават.
Тоест, такъв пенсионер или член на семейство може да се регистрира на адрес в чужбина (със съгласието на собственика на жилището),  след това да си изкара в Бг образец S1 и с тези два документа да се заяви в някоя чужбинска здравна каса. След като го одобрят, ще му извадят чужбинска здравна карта и си става местен с местните - има същите права като тях на лечение в болница, на посещение при личен лекар и специалисти и всичко останало. В чужбина също има доплащания, и съответно те са по-големи от доплащанията тук, но си има всички права на тежка операция без пари, само с доплащане.
И не, тя не "увисва" на чуждата социална система, защото си получава българската пенсийка по някаква карта, която може да ползва и в чужбина, отделно синът я спонсорира, а здравните разходи ги поема българската здравна система, където бабата се е осигурявала цял живот. И не подлежи на данъци в чужбина, а само в Бг. Говорим за ЕС, не знам как е в Арабския халифат.

Ако бабата започне да има нужда от постоянни грижи, елементарно се наема някое полякинче, а може и българка да си наемат, даже от Бг да я закарат там. Ще живее в новия апартамент при бабата и ще я гледа денонощно. Само че за това трябват пак много пари - по всичко изглежда, че синът на бабата ги има. Тоест, няма проблем. Къде ще живее в България, когато се връща, явно е измислено вече, също и парите за новия апартамент явно има план как да се осигурят и дали са достатъчно, и не, няма ние да ги осигуряваме, мъжът на авторката го е измислил вече.

За мен проблемът е за самата баба, че ще остане социално изолирана, без приятелки. Снахата ще си заяви, че приема предложението да не се виждат, освен в неделя примерно, когато бабата да дойде на по кафе (безкофеиново). Така че бабата ще е по цял ден пред телевизора (синът ще й осигури българска ТВ, което е супер лесно). Той може да идва да я вижда понякога след работа и така тя ще е в положението на хилядите милиони баби в Бг, които живеят на село или в друг град и децата идват да ги виждат примерно в неделя, а иначе се чуват по телефона.
Но тези хиляди милиони баби имат комшийки, братовчедки, всякакви познати, имат си магазина на ъгъла, където ги разбират и може да чуят жива българска реч. С нула познания по езика жената няма да се чувства никак добре. Но ако е така, надявам се наистина да има добър план Б, при който тя се връща за постоянно в Бг в някакво малко жилище, идва на гости понякога при сина и снахата, за по месец и половина, да си види ДВЕТЕ внучета, а новия апартамент го дават под наем и печелят кинти.
Хепи енд за всички.

Последна редакция: пн, 24 авг 2020, 10:30 от Uncommon

# 209
Това е само моя фантазия, но допускам, че сина особняк прилича на майка си, която може да е също особнячка в някаква степен. В тази ред на мисли жената може да няма социален кръг тук, приятелки или познати. Авторката каза, че живее само заради сина си. Свекървата ще се чувства супер близо до сина си и явно ще се вкопчи в неговото семейство. Неизбежно е. При положение, че тя няма какво друго да прави освен да виси в дома на сина си.

Общи условия

Активация на акаунт