Живеем в чужбина, а мъжът ми иска да докара майка си.

• 14 118
  • 295
  •   1
Отговори
# 180
....
Въпросът е, че той мисли така:
Купувам апартамента на наше име. Тя идва, аз гарантирам, че ще я плесвам всеки път, когато мине границата. В противен случай - обратно. Че няма да ме ангажира, нито натрапва.
..................

.......
В общи линии нямам много варианти за действие и това го знам пределно ясно.
Или изчакам да видя как ще се развият нещата и в зависимост от това действам, или поставям ултиматум с всичките последици от това. .............

Някак не вярвам, че разумен професионалист -емигрант, напреднал дотолкова, че да купи 2 къщи може да гледа така нехайно-наивно на целия тон бюрокрация и чисто физическата заетост,  които преместването на човек незнаещ езика в друга държава изискват. Или е вЕрно в облаците, или не е споделил с авторката всички детайли от плана. И двата варанта не са цвете.

Лейди, и изчакването, и ултиматиматумите са грешни стратегии и са по същество РЕ-акция.
Реагираш емоционално, на базата на дълготлеещия конфликт със свекърва ти, но ситуацията има потенциал да се изкофти, дори ако бяхте най-близки дружки. Мъжът ти използва афекта ти и ти сервира емоционални *обяснения*, но ти всъщност не си наясно с детайлите в цялата маневра.  А Дяволът, както се знае, е в детайлите...

Стани активната страна в тая ситуция, за да не си скубеш косата после.  Започни с открити въпроси - кога, как, колко и какво става ако не се случи както е в плана. И не се съгласявай на нищо, което е полу-законно.  Можеш да ползваш сигурността и спокойствието на бабата като аргумент. 
  Не се отдръпвай сега с мантрата *той да се оправя с майка си*, защото като ви дойде сметка за 2000Е данък сгради, още няколко пъти по толкова за  медицинска помощ или полиция да пита защо имате нелегелен квартирант във второто жилище, ще е късно. И за противодействие и за ултиматими.

# 181
  • Terra incognita
То така се купуват апартамнти в чужбина, на килограм 🤪

# 182
  • София
Може да съм мнителна, но да не стане така, че всички яли, пили и се веселили по покана на съпруга, накрая дошла общата сметка за плащане.
Обикновено преди такива сериозни решения, разумният подход изисква и двете страни да се запознаят с пълната разбивка на разходите и кое за чия сметка ще се купува и продава. Не бих се поколебала да се консултирам и с адвокат, преди да се натреса в евентуална ситуация, в която с мои пари да се доплаща чужд имот в чужбина. Пък съпругът нека е прелестен партньор, баща и син...

# 183
В интерес на истината имам позната, която купиха 3 къщи там. Е, вярно, че съпругът е местен, но пък инициативата и основната движеща сила бяха нейни.
Но и тя не прибра майка си, въпреки плановете и обещанията в началото! И майката така си доизживя живота тук болна и самотна. Вярно, че в началото самата баба отказваше да се мести там, и то точно по горните причини - не знае езика, скучно й е, самотно да стои затворена вкъщи, притеснява се да не пречи на зетя. Макар накрая, мисля, че не би се противила, ама нА...
Така че от една страна, адмирации за този мъж, който не иска да зареже майка си да самотува далеч от него и търси варианти, добри за всички! Обаче от друга, авторката трябва добре да уточни нещата и да постави своите си условия, ако има. Най-малкото да обговори същите условия и за своите родители, ако се наложи.

# 184
Моя позната вече над 10 години разчита на помощта на майка си и баща си в гледането на децата, но още от началото тази симбиоза беше на база взаимни компромиси и добра воля. Първо пристигна майка ѝ, живя в апартамента с тях, после и баща ѝ. Не след дълго бабта и дядото си купиха собствено жилище наблизо. Обаче, те са доста оправни и финансово добре подплатени (1. високи доходи, 2.имоти, които продадоха и 3. жилища в София, които отдадоха под наем). Говорят езика и имат собствен автомобил. Не са били на гърба на младото семейство.
Та, първо би трябвало чисто организационната и администравитвна страна на въпроса да се уреди. Пък личните взаимоотношеия са отделен въпрос. А мъжът е започнал отзад напред - първо билет е купил, пък после, ще видим...

# 185
  • някъде в орбита...
Лейди, и изчакването, и ултиматиматумите са грешни стратегии и са по същество РЕ-акция.
Реагираш емоционално, на базата на дълготлеещия конфликт със свекърва ти, но ситуацията има потенциал да се изкофти, дори ако бяхте най-близки дружки. Мъжът ти използва афекта ти и ти сервира емоционални *обяснения*, но ти всъщност не си наясно с детайлите в цялата маневра.  А Дяволът, както се знае, е в детайлите...
Тя няма да бъде активна в ситуацията по никакъв начин, щом дори челен сблъсък с мъжовите планове не я е подтикнал да зададе някакви въпроси. На никой от въпросите ми/ти не може да отговори, и твърди че не иска да дълбае. Тази тенденция към заравяне на главата в пясъка не е присъща на активните хора - тя ще отбягва реалността до колкото може, и после още малко.

# 186
Не може ли свекървата да дойде първо за няколко месеца под наем и тогава да прецените какво да правите?

# 187
... Тази тенденция към заравяне на главата в пясъка не е присъща на активните хора - тя ще отбягва реалността до колкото може, и после още малко.
Може и за добро да е, в крайна сметка. Всичко все още е на етап говорене и планиране - и продажбата, и местенето, и купуването на нов имот за свекървата. Тези неща не стават за ден-два, нито дори за месец-два. Може и нищо да не стане - бабата да се запъне и размисли, мъжът да се откаже, ако види, че парите от апартамента ще са недостатъчно. Защо момичето да се конфронтира още отсега и разваля отношенията в семейството! Тя явно е неконфликтен човек. А и никой не знае, дори и да се осъществи великата мъжова идея, как ще се развиват отношенията снаха-свекърва. Може пък бабата с възрастта да се е кротнала, снахата да се е научила да не се впряга за глупости и да се окаже, че всички да са си полезни един на друг.

# 188

Свекърва ми за сега е самостоятелна.
Хм, свекърва ти е на 70 години, самостоятелна е, но преди години е отишла в старчески дом. Тогава тя е била на 60+ години. Твърдиш, че 60+ годишен самостоятелен човек го вземат в старчески дом? Хм.

# 189
  • София
В старчески дом приемат хора, навършили пенсионна възраст.
Колкото по- млади и здрави, толкова по- желани са.
Авторката написа, че след тежки здравословни проблеми, свекървата е постъпила в дома.
Там са на пълно отглеждане и наблюдение от медицински персонал.
Всъщност, жената така е намерила грижа тип "пансион", за да не се чуди как да се грижи сама за всичко.

# 190
Аха, и с тези тежки здравословни проблеми тя ще пътува напред, назад между старческия дом и чужденеция насред коронавирусна пандемия. Сииигурно.

# 191
  • София
Аз прочетох, че проблемите са отминали и сега тя е жизнена и здрава.
А, за пътуването- не знам, зависи от дома, но доколкото знам, не ги пускат за по месеци да ги няма, защото чакащи за място има много.
За короната пък, съвсем не се знае докога ще има ограничения.

# 192
Обаче интересно, преди време имаше една тема с въпрос, дали ако жената си има наследствено жилище, трябва да обсъжда евентуални сделки с него, и се оказа, че според около 98%, съпругът няма право да се меси в делата на жена си, дори и мнение няма право да изказва. Лични въпроси са си били, и това е.

# 193
Аз не разбрах - свекървата има ли наистина здравословни проблеми? Защото прочетох,че преди няколко години "за малко не си отиде от този свят", което ми звучи като инцидент. Според мен тя просто не иска да остава сама и затова е избрала преместването в старчески дом, а другата алтернатива е да е близо до сина си. Дотук нищо лошо.
Странното е, че синът не се разбира с абсолютно никого, освен с майка си, и да кажем - с жена си. Майка и син са прекъснали взаимоотношения с останалите членове на семейството, което винаги, винаги означава, че нещо не е наред в семейните връзки. Според мен лейди_пиано е наясно с това и точно това я притеснява - че насаме някак контролира демоните на мъжа си, усмирява го, но ако дойде мама, стават 2:1 и отровата, от която е избягало другото дете, бавно, но сигурно ще се просмуче в собственото ѝ семейство.
Много кофти ситуация. Никога не бих подкрепила идеята син да застане срещу майка си (имам двама сина), обаче ако двамата заедно се превръщат в нещо недобро... Не знам...

# 194
Аз пак се върнах да прочета първият пост от авторката. Не мога да си обясня какво значи
Цитат
Сега съпругът ми иска да продаде апартамента, който в на нейно разположение и да купи друг тук, при нас, където тя да идва и да се връща през 3 месеца.

Да ходи през 3 месеца за по месец и половина, а не както досега - на 6 месеца по месец и половина, или 3 месеца да си е в България и 3 - при тях... и въобще каква е тази гимнаситка - хем да се купува жилище, хем да стои Х време празно.Съпругът искал майка си, за да не умре сама, ама ще я връща на всеки 3 месеца за Х време в България... Кой ще гарантира, че тя няма да почине, докато е сама в Беге?

Общи условия

Активация на акаунт