Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Детето ми не говори..

 • 3 745
 • 26
 •   1
Отговори
 • Мнения: X
Здравейте, моля без упреци. Детето ми е на 3г. и 2м. Но не проявява интерес да говори на български език.Научи английски от детските песнички в уоutube. Знае цветовете, числата, азбуката, някой животни на английски, пее песни дори някой от действията които прави ги казва на английски. Много рядко има думичка на български.Спряла съм всякакъв вид детски филмчета и песнички.Когато иска дадено нещо идва и ни дърпа за ръката и ни води до дадения предмет който иска, повтаряме и какво е и се опитваме да я накараме да го каже, но ефект 0. Малко асоциална е от към контакт с дечица. Посещава ясла и госпожите ми казват , че има някакъв напредък към социализирането и към децата там. Доста е инатлива и когато не получи нещо, което иска започва да крещи да щипе в някой случаи хапе.От няколко месеца е без памперс, като пикае права в банята, като види гърнето и изпада нервна криза ( няколко вида гърнета сменихме и адаптери за тоалетната също) . Постоянно и говорим че трябва да пишка на гърне и т.н. , но полза никаква. Водила съм я на невролог, не е умствено изостанала или аутист. От 2 месеца посещава психолог и логопед и от скоро започнах да давам сироп Брейн Боостер. Моля ви помогнете ми как да стимулираме говора. Моля без упреци!

Последна редакция: пн, 24 авг 2020, 05:26 от Анонимен

# 1
 • Мнения: 5 799
В БГ мама има около 30 теми за трудно проговаряне. Изчитате ги и започвате да работите активно.
Направи ми впечатление, че два пъти пишете моля без упреци което ме навежда на мисълта,  че ясно сте разбрали от къде идва изоставането при детето.

# 2
 • Мнения: 419
Изтървали сте положението с детските. Не може да очаквате да навакса от раз, след като сте ги спряли. Според мен е редно да заведете детето на логопед.

# 3
 • Мнения: 5 613
Е знам от къде сте, но Ви препоръчвам цялостно обследване в детска психиатрия Св. Никола към Александровска болница София.
Може да не е аутист, но има и диагноза ГРР. Някои аутисти говорят на английски или дори на български като влизат избирателно в контакт, т.е понякога може да поискат да участват в разговор, да инициират такъв. Говоренето прилича на ехолалия - може да повтарят например един и същи въпрос.
Има и различни  разстройства на говорното развитие / речта.
Добре е да се направи цялостно (екипно ) обследване от екип от детски психиатър, детски психолог и логопед.

# 4
 • Мнения: 3 801
От колко време сте спрели детските филмчета? До сега по колко часа на ден гледаше? Основно английски филмчета ли гледаше? Ако от скоро сте спрели всичко, нормално е в момента детето да се инати и да не иска да говори на български. Отделно, че ще й трябва време, за да научи думите на български. Също е нормално да е нервна, защото ще се чувства неразбрана. На английски можете ли да проведете разговор? Знае ли достатъчно думи на английски, за да може да каже какво иска и т.н.?

# 5
 • Мнения: 71
Здравейте,
В днешно време това е често срещано състояние. Има много статии по въпроса,за т.нар. телевизионни деца.
Хубаво е,че не са Ви сервирали някаква диагноза,която не е вярна,просто да оправдаят поведението на детето.
На първо място,не сте само вие. Да не започнете едно деструктивно самообвиняване!
На второ,мога да ви препоръчам няколко занимяния- има едни килимчета с българската азбука и думички. Доста е атрактивно за деца,пее и святка и те започват да говорят с него.
Друго,може да започнете с различни приказки,с картинки. Детето с клипчетата е свикнало да гледа картина с много често сменящи се картини. Детският мозък се приспособява към това и после изисква повече,за да му се грабне интереса.
Как му е фината моторика?

# 6
 • Мнения: 605
Двуезичните деца проговарят късно, но добре и двата езика.
Четете й много.Говорете през цялото време спокойно.Нервният тон само ще я изнервя и ще се инати повече.

# 7
 • Мнения: 2 748
Неврологът не е човекът който може да диагностицират аутистичен спектър, а детски психиатър в екип с психолог и то за това трябват няколко посещения. Не мисля че трябва да се успокоявате, а да действате защото не е добре да губите повече време.
Как е със социалните жестове - маха ли за чао, дава ли боц, показва ли с пръсти на колко е години? Проследява ли посочване (Не ръката ви а посоката в която сочите), сочи ли? В двуезично среда ли живеете? Може ли да се проведе елементарен разговор на английски? Пример питате я затворен въпрос и трябва да отговори с да и не. Притеснително е това което описват е и добре че сте започнали работа с психолог, но наистина мисля, че е наложително да я види и добър детски психиатър.

Последна редакция: вт, 25 авг 2020, 22:55 от anie11

# 8
 • Мнения: 1 038
Не сте само вие. Моето дете е на 2 г и 8 месеца. Доста гледаше филмчета на смартфон. Затова вина имаше баща му, защото докато аз работех, той така го е укротявал. Според мен детето ви не е аутист. Аз също бях откачила, но слава богу след като рязко спряхме детските детето дръпна. Още на втората седмица проговори на български 🙂, започна да назовава сам различни предмети, които дори не сме наблягали на тях, " цвете, различни животни, казва кое е чисто, мръсно, на колко годинки ,казва името си и т.н. Сега баща му за наказание взеки ден чете приказки на детето, играят с книжки, картончета, килимчета и картинки, изобщо тези филмчета са голяма глупост, а това да укротяваш дете, посредством тях е безумие. Но аз също имам вина, че допуснах това. Детето ми не е ходило на градина още, тази есен тръгва, на логопед не сме ходили още.

# 9
 • Мнения: 58
Дъщеря ми, не говореше до 2,5. Оказа се че има къса юздичка. Наложи се да я отрежат, с пълна упойка. Оправи се и сега не млъква.
Преди това бяхме на логопед, казвах многократно че ми се струва че юздичката е къса, но никой не ми обърна внимание. До един ден, в който логопедката нещо и имаше и беше заместена от друга, която веднага заяви че е факт че юздичката е къса и как така никой не е забелязал до сега...

# 10
 • Мнения: 5
От много майки чувам, че подобен "проблем" са успели да преодолеят чак след като упорито са повтаряли на детето, че не го разбират. Ние сме в подобна ситуация и по всякакъв начин се опитвам да провокирам разговор или отговор. Напр. когато детето иска нещо да хапне го питам "Какво искаш - бадеми или орехи/супа или кремче?". Когато иска нещо да сваля  от високо (нещо, което ясно знам че иска) отново нарочно питам кое иска (зайчето или кучето...). Първоначално гледах да провокирам кратки отговори с кратки и лесни за произнасяне думи. Не правя забележка и не поправям когато детето грешно назове думата. Важно е да се осмели да каже нещичко.

# 11
 • baile átha cliath
 • Мнения: 1 678
Брех брех как пък решихте по едно описание, че детето няма проблем и не е аутист. За да не говори едно дете на тази възраст има причина и за това си има сертифицирани специалисти, които могат да изкажат мнение след сериозно обследване и направени редица тестове. Като майка, чието дете проговори що годе нормално на 5 /не, не е аутист, но не стана и за 2 седмици, а с много труд и зор/, съветвам авторката да си поеме отговорността като родител и да си обследва детето. От 8 години вися по неволя в темата за трудно проговаряне и съм видяла как подобни съвети и успокоения от некомпетентни хора са изиграли лоша шега на не един и двама родители.

# 12
 • Мнения: 605
Не разбирам злобата в последният коментар.Тук не е медицински сайт и да, некомпетентни сме, но всеки отговаря от свой опит кой каквото е преживял.
И всеки, който пита си отсява информацията, избира си което намери за ценно и отива на лекар.Тук никой некого не лекува,  че да ни държите отговорни и да ни махате пръст!
И на първо място -всички деца се развиват различно!

# 13
 • baile átha cliath
 • Мнения: 1 678
Не разбирам злобата в последният коментар.Тук не е медицински сайт и да, некомпетентни сме, но всеки отговаря от свой опит кой каквото е преживял.
И всеки, който пита си отсява информацията, избира си което намери за ценно и отива на лекар.Тук никой некого не лекува,  че да ни държите отговорни и да ни махате пръст!
И на първо място -всички деца се развиват различно!

Въобще няма злоба в последния коментар. Къде видяхте злоба?!?! Говоря от опит и то не от най-приятните. Познавам не един и двама родители, които загубиха доста ценно време, за да работят за ранното развитие на децата си, именно защото слушаха хора, които си нямат хал-хабер от ранно детско развитие и трудно проговаряне. Митът за детето на съседката на чинка ми на шуринайката, което проговорило на 4 годинки за една нощ, е изиграл лоша шега на доста хора. Съдседите ми в момента са в подобна ситуация, детето им навърши 4 и е го диагностицираха с аутизъм едва сега, защото бащата слушаше подобни съвети. Междувремнно загубиха 2 години за активно терапевтиране. От глупост и невежество.
Аз не твърдя, че детето  не авторката е аутист, но е несериозно да се търсят отговори по този начин, когато на карта е заложен съдбата на собственото ти дете.
Така че, който е разбрал - разбрал. Моето дете проговори и е ОК, но стана, защото взех мерки на време, всеки си носи отговорност за своето собствено. А съвети как на нечие дете нищо му няма заключение от 5 реда описание избягвам да давам, защото не искам да ми тежи на съвестта. Нямам квалификацията да ги дам.

# 14
 • Мнения: 1 038
Това, че детето ви говори вече е чудесно, но не плашете родителите. Смятам, че тук има доста интелигентни хора, които със сигурност ще вземат мерки за децата си. Това, че някой родител си е направил труда да попита първо тук не го прави лош родител. Бъдете здрави, няма смисъл да нищим повече.

Общи условия

Активация на акаунт