Странно поведение

• 1 214
  • 7
  •   1
Отговори
Здравейте, мами! 👋

Имам нужда от малко съвет. Детето ми е на 3 години и 6 месеца и от 2–3 дни постоянно издава съскащ звук с уста – нещо като „ссс“. Говори си нормално, казва думи, играе, държи се както обикновено, но този звук го повтаря буквално през целия ден, без видима причина.
Чудя се дали това е просто етап от развитието – игра със звуци – или нещо, на което трябва да обърна по-сериозно внимание?
Ще съм много благодарна, ако някой е минал през нещо подобно и сподели!

Последна редакция: вт, 17 юни 2025, 00:07 от Не се сърди, човече

# 1
Ако преди не е можело да го прави, явно е научило ново умение. Ще му отмине модата.

# 2
А през тези 2-3 дни имало ли е някаква промяна в режима на детето или нещо, което може да го смущава?
Нашият сега е на вълнА пърдене с уста, но той е по-голям и със сигурност се забавлява, изпробвайки ново умение. Нещо, като да свириш с уста.

# 3
Период е ,всички деца го правят като научат нещо ново ,след като си говори нормално и всичко друго е наред

# 4
Едно наше приятелче (на4г) непрекъснато ръмжи. Много гадно ръмжене, такова, гърлено. Дъщеря ми, също на 4, се е научила със слюнка да прави балони. Отвратително просто. Надявам се скоро да отмине, че за момиче пък никак не подобава.

# 5
  • В.Търново
Период е ,всички деца го правят като научат нещо ново ,след като си говори нормално и всичко друго е наред
При моите деца не е имало такива странни неща, също и деца на наши познати. За мен не е нормално. Трябва да се обърне внимание какво е предизвикало това нещо и защо продължава.

# 6
Моят син е на 3г4м и също се научи да съска, казва че гасял пожар така. Преди това се беше научил от яслата да прави много гадно с уста като жаба, ужасно беше и много ме дразнеше, за щастие спря. Аз не виждам нищо притеснително в съскането, освен че е досадно.

# 7
  • София
Моя син от малък издава звук подобен на изпъшкване или по точно по-гърлено издишане. Прави го докато е съсредоточен в нещо: като мисли нещо, гледа в телефона, чете, учи, пише тоест в случаите които полага усилие, най-вече умствено. Когато е отпуснат и се забавлява не го прави. Нещо като тик е, но в определени ситуации в които се намира. Нещо може да е отключило подобно действие и при вашето дете, но може и просто да му харесва да го прави защото е новонаучено. Наблюдавайте детето и ако продължи да го прави го заведете при специалист за ваше успокоение.

Последна редакция: ср, 25 юни 2025, 10:31 от Линдичка

Общи условия

Активация на акаунт