Отговори
Здравейте, мами 🌸

Имам едно притеснение и ще съм благодарна да споделите опит.

Дъщеря ми е на 18 месеца и все още не говори много – казва само няколко думи. Разбира всичко, сочи, показва, опитва се да обяснява с жестове, но реално думичките са малко. Според мъжа ми и родата всичко си е добре.

Проблемът е, че почнах да работя по 4 часа на ден и няма кой да я гледа, затова се налага да има около 2 часа екранно време (детски, песнички и т.н.) за денонощието. Честно казано това много ме притеснява дали може да е причина да не проговаря още?

Има ли майки с подобен опит – деца с повече екранно време, които са проговорили нормално?

Според вас трябва ли вече да търся логопед или е още рано?

Или просто търся онези майки които лъжем че детето ни няма екранно време а всъшност има да ми кажат спокойно ние минах ме по този път...

Ще се радвам на всякакви мнения и съвети ❤

# 1
На 18м не може да се очаква от едно дете да говори.
Какъв точно смисъл влагате в това 'проговаряне'?

# 2
На 18 м не трябва да има никакво екранно време! До три години поне, а дори и повече не се препоръчва никакво екранно време! Това е според специалисти ( не съм го измислила аз) . Ужасно вредно е за развитието на детския мозък. Особено на толкова малко дете. Не го казвам с цел да размахвам пръст, а защото не е добре за детето. Намерете друг начин за отглеждане на детето, ако мислите на първо място за него. И да, това определено забавя развитието на говора и на мозъка като цяло.

# 3
Моето дете винаги си е гледало екрани , проговори си нормално, в училище се справя прекрасно и не сме имали проблеми.
Семейната среда и спокойствие са в пъти по-важни за развитието и не виждам как гледането с 30 мин по-малко ще ги направи гений.
Отделно тя и да се опитва не може да гледа 24/7 в един момент й омръзва и започва да си играе, рисува или прави нещо различно.

# 4
Синът ми от бебе се успокояваше с канал "Класика". На 7 месец гледа първото си представление в кукления театър и да, гледа като омагьосан 30 минути. Проговори фразеологично на 12 месеца, на 15 започна да прави прости изречения с пряко допълнение "Мамо, дай бода (вода)", "Отивам купа мако", "Мога гала кучето?". Достатъчно добра артикулация и граматика, за да събира погледите и да ме питат на колко е всъщност. На 18-20 месеца вече се обясняваше. Телевизорът м беше фон, аз бях на работа, той у дома с баба си, канал Класика до две годишен, след това обърна на Бейби тв. Английски не е проговорил от там, научи в училищна възраст от игри в мрежа и общуването с деца в тях. Не заради екран, но към петата му година забелязах тревожни камбанки за дислексия, в училищна възраст се потвърди, но компенсира.
Това, обаче, че на едно дете не е попречило на развитието, не означава, че с всички ще е така. Ако прекалите като времетраене ще развие зависимост. Това е големият риск, да не пропуснете момента е да стане зависимо от екрана детето.

# 5
Вместо да се плашим с черни сценарии, нека приемем, че в родителството не всичко е по учебник. При бебетата рискът не е толкова в "зависимостта", колкото в това да не пропуснат време за игри и нови умения заради превъзбуда. А за проговарянето, нека дадем време на децата. На 18 месеца те тепърва откриват света. Някои са по-бързи, други използват мимики и звуци до 3-годишна възраст. Нека не ги пресираме излишно.

# 6
Според специалисти по ранно детско развитие нормално забавяне на говора е до две години и половина.

# 7
Детето ми от 1.5 годишно гледа телевизия. Само Дора Изследовстелката я успокояваше да не реве нон стоп. Преди да размахате пръст, не сте били в нашето ежедневие и не знаете какво сме преживели... Та, гледала е само телевизия, без телефони, без таблети, лаптопи. Проговори си на 2+ години. Сега е почти на 8, няма проблеми в училище, всичко е точно. НО имам познати деца, които до 4 годишна възраст не можеха да говорят, защото са гледали малоумното Бейби ТВ. Честно казано за мен това е най-нелепия детски канал, който наистина уврежда децата. Там не се говори, само някакви песни, пчелички и картинки и нищо не се случва, тотално зомбиране. Изводът е, че зависи от детето... и не пускайте Бейби ТВ.

# 8
Тъй като имам познания и наблюдения по повода мога да кажа, че екранит  сами по себе  могат в някаква степен да забавят проговарянето, но не важи за всички деца и не във всички ситуации. Ако детето има капацитета и възможностите,  нещата след тяхното ограничение (не е задължително да е напълно спиране. Пиша ограничение и уточнявам - има деца които нон стоп гледат телевизия. Не говоря за. 30 минути ден, дори за 2 часа на ден не говоря. Говоря за екрани във всяка свободна минута, работещи нон стоп на фонов режим) лесно се компенсират. Ако дете обаче има развитийни проблеми и дефицити, екранното време само катастрофално  ще ги задълбочи още повече , а спирането му няма да ги премахне, колкото и да бъде желано и очаквано от родителите.

# 9
Благодаря ви много за мненията! ❤

Да дам малко яснота – детето ми гледа телевизия горе-долу от 10:30 до 12:30, без таблет и телефон. След това спи, аз приключвам работа към 14:00 и в 15:00 излизаме. После няма никакъв екран.

Виждала съм „зомбирани“ деца,при нас не е така. Тя не стои постоянно, играе си, поглежда за малко и продължава да се занимава с друго.

Пускам и понякога уж по-образователни неща песнички в YouTube и „Кака Дени“.

Разбира и изпълнява команди („донеси това“, „какво е това“), има няколко думи, но все още не свързва изречение от две думи.

Честно казано, това малко ме успокоява, защото в момента сме заливани със съдържание за аутизъм в TikTok и Instagram и човек започва да се съмнява във всичко.

# 10

Честно казано, това малко ме успокоява, защото в момента сме заливани със съдържание за аутизъм в TikTok и Instagram и човек започва да се съмнява във всичко.

Значи ограничи твоето екранно време 😉

# 11
Синът ми на 18 месеца казваше точно три думи, без да е имал грам екранно време. Въпреки това аз бих помислила за друг начин за отглеждане на дете - представям си след 2 часа на телевизора колко е превъзбудено. Нещо ясла, някоя баба съседка да я изведе навън или да постои с нея. Ако сега свикне с екрани, не знам към 4-5-годишно по колко ще иска да седи.

# 12
Не мисля, че в момента проговарянето е проблем, но препоръчваното екранно време за деца под 3 г. е 0 часа....
Важно е и през какво гледа. Ако е телефон и гледа на близо, може развие непоправими проблеми със зрението.

# 13
Ако този доход ви е необходим за препитание на семейството и нямате много избор, справяте се и сте намерили начин.
Ако не ви е жизненоважен и можете да си изкарате майчинството докато тръгне на ясла или градина, подредете си приоритетите.

# 14
Това е телевизия за фон доколкото разбирам. Моето поколение е отраснало така. Защо изведнъж се превърна в нещо страшно? Може да не е оптимално, но се приемаше за нормално.

Общи условия

Активация на акаунт