Постваксинална реакция при дете на 15м.?

• 504
  • 7
  •   1
Отговори
Здравейте,
Изключително притеснена съм, миналата сряда сложихме на сина ми, който е на 15м. МПР ваксината - морбили/ паротит/рубеола. Преди 2 дни, тоест седмица след поставянето и вдигна температура около 37,8. Дадох му Нурофен и тя спадна, през нощта пак беше по-топъл, темп: 37,5 но тогава не му дадох нищо, до сутринта си беше спаднала сама и от тогава темп. повече не е вдигал. Това, което ме разтревожи повече е, че напипах уголемени лимфни възли от едната страна на вратлето и още 2 броя точно зад ухото. Заведох го на педиатър, питах дали това може да е реакция след ваксината, тя ми каза: ''Всичко може''. Пуснахме ПКК, ДКК - излязоха с леки отклонения някои показатели като за остра вирусна инфекция, но той сега е добре, само тези лимфни възли ме тревожат. Някой има ли подобен опит след поставянето на точно тази ваксина?

Последна редакция: сб, 07 мар 2026, 13:57 от Smurf15

# 1
Синът ми поду лимфни възли на втория прием на Пентаксим. По стечение на обстоятелствата беше поставена на 9 месечна възраст. За съжаление, при него нещата се развиха в посока отит и скрита пневмония. Следете за болка и неразположение. Опитваха се да ме убедят, че е съвпадение - вирус веднага след ваксината, но и след третия прием отново се разболя, така че при него явно си беше от ваксината. Прочетете листовката, там трябва да са описани и най-рядко срещаните странични ефекти

# 2
  • Варна
Лимфните възли реагират при инфекция. Детето е вдигнало температура, значи организмът се бори с нещо. За мен нищо притеснително не се е случило, и при моя син около годинката напипах уголемени лимфни възелчета като бобчета, доста време си стояха. ЛЛ не се впечатли - погледна дали са подвижни, неболезнени и т.н. и каза да не го мисля.

Последна редакция: сб, 07 мар 2026, 14:54 от Месечинка виторога

# 3
Аз съм чувала, че може да се подуят лимфни възли след ваксина. Една позната точно това ми беше казала, но при нейното детенце беше на слабините. При моите деца не се е случвало точно след ваксина, но съвсем скоро минаха и двамата варицела и в момента имат по 1 доста подут лимфен възел на вратлето.

# 4
Здравейте,
Изключително притеснена съм, миналата сряда сложихме на сина ми, който е на 15м. МПР ваксината - морбили/ паротит/рубеола. Преди 2 дни, тоест седмица след поставянето и вдигна температура около 37,8. Дадох му Нурофен и тя спадна, през нощта пак беше по-топъл, темп: 37,5 но тогава не му дадох нищо, до сутринта си беше спаднала сама и от тогава темп. повече не е вдигал. Това, което ме разтревожи повече е, че напипах уголемени лимфни възли от едната страна на вратлето и още 2 броя точно зад ухото. Заведох го на педиатър, питах дали това може да е реакция след ваксината, тя ми каза: ''Всичко може''. Пуснахме ПКК, ДКК - излязоха с леки отклонения някои показатели като за остра вирусна инфекция, но той сега е добре, само тези лимфни възли ме тревожат. Някой има ли подобен опит след поставянето на точно тази ваксина?

Това е точно реакция на ваксина Морбили-Паротит-Рубеола и по-конкретно на третия фактор във ваксината - този за Рубеола.
Рубеолата е инфекциозно заболяване, което протича с болезнени и уголомени лимфни възли предимно по шията. Така че в момента ваксината е "разболяла" леко детето ви, за да може имунната система да се пребори веднъж с тази инфекция и да изгради доживотен имунитет.
Реакцията се счита за нормална, детето не е болно, просто ваксината действа.
Наблюдавайте в следващите дни,  би трябвало да се подобрява, а лимфните възли ще спаднат постепенно.

# 5
Благодаря Ви, дано минат по-бързо. Аз имам и по-голямо дете и с нея не сме усещали ваксините. Щях да им слагам и тези против менингит, даже ги купих, но сега нещо се наплаших с тази реакция.

# 6
На мен ми звучи като бебето да е хванал някакъв вирус и от това да е била температурата

# 7
На 24.02 бихме същата ваксина. На ден трети вдигна 38,5, няколко дни температура, диария 7 дни.
А ден преди ваксината пуснах ПКК и всички беше Ок.
От ваксината може да се подуят лимфните възли. Четох 10 пъти страничните ефекти.

Общи условия

Активация на акаунт