Ваксина морбили – притеснения за аутизъм и опит на други майки

• 2 277
  • 28
  •   1
Отговори
Здравейте, майки!
Много се притеснявам относно ваксината за морбили и възможността за нежелани реакции, особено за връзката с аутизъм. Има ли сред вас майки, които са избрали да не поставят тази ваксина на детето си? Как стоят нещата при вас и какви са наблюденията ви?
Ще съм много благодарна за споделени опит и съвети, защото съм объркана и притеснена.

# 1
  • София
А от морбили и заушка не се ли притесняваш?

# 2
Това с аутизма мисля, че беше някакво много старо изследване и отдавна опровергано, някой го беше изтупал от прахта преди години, вероятно за да припечели някой лев от истерията покрай него. Нежелани реакции винаги може да има, но според мен реалната полза е по-голяма от евентуалната вреда. Има доста информация (на английски и други езици), по-скоро прочети, не разчитай само на “една жена каза”.

# 3
Прочетете/преведете си тази статия
https://publichealth.jhu.edu/2025/vaccines-do-not-cause-autism

После отидете в Google, пишете морбили и вижте изображенията - доста отрезвяващо действа.

# 4
За миг не съм се усъмнила в науката, нито съм повярвала на абсурдните конспиративни теории.
​Аутизмът е генетично състояние, няма как да се "отключи" от една ваксина. Жалко е, че при целия наличен арсенал от информация в интернет, някои хора тотално "причаткват" и избират да вярват на измислици, вместо на факти.

# 5
Аутизъм не се причинява от ваксини. Виж от прекалено много висене в интернет, без да знаеш как да го ползваш...

Ще взема все пак да го напиша тук, че да остане за следващите.

Митът за ваксините и аутизма идва от "изследване" на Андрю Уейкфийлд от 1998. Цялото "изследване" се базира на 12(!) деца. При проверка на "изследването" излизат три притеснителни факта, а именно: "методологията" е пълна с грешки, "доказателствата" са манипулирани, и "случайно" е забравил да каже кой го финансира.

С две думи, някой заинтересован плаща на Уейкфийлд да изфабрикува една лъжа, която до ден днешен е отнела кой знае колко живота, защото един доктор е решил да направи едни бързи пари. Поправка - бивш доктор.

# 6
Аз много се притеснявах в следствие на видеа и прочее в социалните мрежи. Дори отложих ваксината с няколко месеца, тъй като и детето е родено по-рано като педиатъра ме подкрепи в решението /въпреки че лекарите твърдят, че това не е проблем за поставянето навреме на ваксината/. След поставянето 1 месец следях детето като луда, но всичко беше наред. Дори не вдигна темп. Ако имате притеснения аз Ви разбирам от личен опит, затова й го споделям! Поздрави и успех! 🍀

# 7
Писано е достатъчно нагоре, няма да повтарям.
Моето дете се роди недоносено.Започнахме с ваксините по коригирана възраст, но ги сложихме всички навреме. За миг не съм си и помисляла, да пропусна някоя, въпреки факта с недоносеността. Да, много я пазих.Пазих я и още я пазя от вирусите, доколкото мога.

Всъщност, ако през бременността НЯКОЙ ми беше казал за RSV ваксината, щях да си я сложа, може би. Защото сега виждам последствията от този вирус. Близо 10 дни сме в болница и все още не знае колко ще стоим.

Та съвета ми е да сложите всички задължителни ваксини по календара!
Само над тези по желание, може да се колебаете...

# 8
Ваксинирана съм два пъти против морбили.
Първият път в България и вторият път в Германия, защото документите ми бяха изчезнали в България.
Също така ми беше поставена и втора ваксина против тетанус.
Всичко това в зряла възраст.
Не си играйте със здравето на детето си. Ако утре някое дете в градината го зарази и детето ви не изкара заболяването леко кого ще обвинявате?
Аутизъм... влез в интернет и прочети, а не вярвай на комшийките пред блока.
Или както баба ми казваше, (най-сигурният й източник): "Една жена в автобуса ми каза...".
И после край. Всичко се приема за чиста монета и нищо, не се проверява.

# 9
Ваксината против Морбили се поставя два пъти с разлика няколко години.

# 10
Ваксината против Морбили се поставя два пъти с разлика няколко години.

Не й мътете мозъка, че хептен ще се откаже. Аз съм над 40 годишна не знам дали по онова време са били втора доза за "всеки случай". Ама ми биха такава в Германия и то на дърти години. Жива съм, не съм умряла.

# 11
Здравейте, майки!
Много се притеснявам относно ваксината за морбили и възможността за нежелани реакции, особено за връзката с аутизъм. Има ли сред вас майки, които са избрали да не поставят тази ваксина на детето си? Как стоят нещата при вас и какви са наблюденията ви?
Ще съм много благодарна за споделени опит и съвети, защото съм объркана и притеснена.
Мога да споделя обратния опит. Внимавах да не изпусна срока за ваксинация на дъщеря ми. Причината е, че аз съм боледувала от морбили. Бях на около 10 години и имам ясни спомени. За малко да съм приключила житейския си път тогава. Оправих се с 2-3 поражения, които си нося за цял живот като последствия от това боледуване. От фиброза на белия дроб, до отключено автоимунно заболяване, чийто кръст вече трудно се носи, но няма лечение.
Като капак на всичко това нещо е адски заразно. Ако се случат вирусоносители покрай теб, много трудно ще се спасиш. Когато бях дете, живеехме относително затворено. Сега хората се мешат от цял свят и не знаеш на какви контакти ще попаднеш в някое превозно средство например.

# 12
Мисля, че споделеното от хора, преживели заболяване от първа ръка е изключително ценно в такива случаи, защото за много хора тези болести са просто някакви там думи в речника и без да са имали досег или опит не могат да си представят колко е страшно да се бори човек с морбили, туберкулоза, полиомиелит, тетанус и последиците от тях (в случай, че преживее).

# 13
Смъртността от морбили при децата до 5 години е 1-3 на 1000. А епидемии избухват периодично, защото има достатъчно голям брой неваксинирани. Т.е. има ли разпространение на вируса, задължително ще има и починали деца сред неваксинираните.

Иначе това е една от най-леко понасяните от децата ваксини. За аутизма и измамата вече са ви казали.

# 14

Общи условия

Активация на акаунт