На море в Гърция 2020 - VII

• 54 327
  • 755
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Внимавайте, въпреки че и аз днес отново се върнах от Гърция, когато всички пътуваха обратно. На Границата посока Гърция, колоната беше доста километри.

Уелс добави гръцките острови Миконос, Закинтос, Лесбос, Парос, Антипарос и Крит към списъка си, откъдето пътниците ще трябва да бъдат под карантина за 14 дни, от днес/4 септември/.

Шотландия добави цяла Гърция в техния карантинен списък, също от днес.
Предполага се, че Англия може да направи същото.

Един от последните полети на Wizz Air от Ираклион до Лутън, Лондон е кацнал с осем заразени. Издирват се останалите 200 пътници от същия полет.

Гръцката служба за гражданска авиация ще изисква вече отрицателен тест Covid-19 и от пътници пристигащи от Русия/от 7 септември 2020 г./. Плюс това, ограничава броя на пристигащите от Русия до максимум 500.

Последна редакция: пт, 04 сеп 2020, 23:29 от Bled

# 406
Морски, може ли информация от някой летял с Aegean airlines! Simple Smile
Теглят ли ръчния багаж дали е до 8 кг? И наистина ли не дават освен carry on  да имаш дамска чанта на рамо?
]bled пак с черната хроника![/b]
А бе плащат ли ви, колко ви плащат да плашите хората бе?!!
Не се сдържах! Отворете си тема със заглавие "Черна хроника, заповядайте да плачем"
Благодаря на всички смелчаци, които правят темата прекрасна! Бъдете здрави!

# 407
  • София
Mima-Rafa , не теглят ръчния багаж, но ако видят, че е по-голям куфар, го чекират за багажното. И непрекъснато повтарят, че може само по 1 ръчен багаж, но не съм сигурна дали правят проблем за дамски чанти, защото аз бях само с раница, а и повечето от опашката баха с по един.

# 408
  • софия
Най-накрая нещо смислено в тази истерия - Брюксел предложи общи критерии за затваряне на границите заради COVID-19.

Иначе за Гърция остават същите мерки и изисквания за влизане до 15.09. В засегнатите от мерките области, от вчера са отворени седмичните пазари, които бяха спрени последните 10 дни.

Последна редакция: сб, 05 сеп 2020, 08:24 от zvаnchе

# 409
Теглят ли ръчния багаж дали е до 8 кг? И наистина ли не дават освен carry on  да имаш дамска чанта на рамо?
Не се сдържах! Отворете си тема със заглавие "Черна хроника, заповядайте да плачем"
Тази година не съм летяла с тях, не знам дали има промени, но на сайта им помня преди две години пишеше, че може с ръчен багаж + малка чанта. Ние пътувахме преди две години като аз бях само с раница среден размер, за лаптоп 15инча, а съпругът ми с моя ръчен куфар и неговата раница, която е още по-голяма. Всичко ни беше ръчен багаж. Не са ни го теглили. На летището на Санторини два пъти ме питата с ококорени очи, сочейки раницата къде ми е ръчния багаж, аз казвам това и показвам раницата на гърба, тя става от гишето наднича и гледа за друг куфар, там масово всички си бяха с раница + куфар за ръчен багаж. Само провери дали има промени от тази година, защото ние летяхме с тях преди 2 г.

Вчера откарахме кажи речи цял ден на Антисами голям кеф. Не можахме да забием чадъра в камъната и взехме шезлонги с чадър на първа линия /8 евро/. Скъпичко е там, ама не съвсем, защото тая година на Ситония на Тристинка ме оръсиха 5 евро за наливна бира, тука беше 5 евро ама не беше наливна а местната Кефалония ред, така че 5 евро давам за крафт бира без да ме боли сърцето, освен това беше страхотна. Фрапетата са 3,5 евро, панирани калмари 11 евро, порцията е голяма, имат уайфай, но не се хваща на първия ред с чадърите.
Морето беше прекрасно, наистина много риби, някои хора ги хранеха  с хляб. Първите 2 метра са бели камъни, после става дълбоко- камъни са пак но са покрити с мъх, после скалата свършва и става рязко дълбоко. Риби има навсякъде, на плиткото също има почти от всички, които се навъртат там, така че който не е плувец може да зяпа риби и на плиткото. Край скалите имаше зарганчета. До тук най-много от към разнообразие, морски обитатели видяхме на Фоки, а като брой тук. След обяд излязоха вълни и е кофти обръщат камъните на плиткото и замъгляват водата.

В този ден посетихме и винарната, където произвеждат Робола, забравих името. Дегустацията е 4 евро 4 вина, 6 евро 6 вина и 8 евро 8 вина. В магазина може да купиш от всички. Роболата на мен не ми допадна, аз си купих розе, червено и десертно, което хареса съпруга ми. Вината са около 6-7 евро, десертното е 13 евро, Роболата в торбичката е 7,5 евро. Такава реших да взема за подарък, но в магазина до нас пак е 7,5 евро, така че нямаше смисъл да я мъкна от винарната.
От там отидохме уж да се разхождаме в Аргостоли да ама той един ужасен вятър а ние по лятно облекло, разходката пропадна и от там към таверна в съседното село, където ядохме най-вкусно и най-евтино за целия ни престой до тук.
Днес още не сме решили на къде да се отправим, героите са уморени, трябваше да сме на разходка с корабче, ама се прибрахме много късно вчера и ММ предложи да го оставим за следващия ден.

Последна редакция: сб, 05 сеп 2020, 12:57 от anbibian

# 410
  • Бургас
В Архостоли явно си е ветровито. И ние три пъти го посещавахме юли два пъти беше много ветровито дори се налагаше единия път да ходя до колата да си взема шала да се увия за да мога да се насладя на сладоледа и един сладкиш с кадаиф на който му забравих името.

# 411
Ще съм благодарна, ако имате информация за носенето на маски по островите Миконос, Наксос и Санторини - задължително ли е?

# 412
Само на Миконос от изброените.

# 413

Това е Песада, Кефалония. Ако някой ще идва тук с мисълта да шнорхелува, първо паркингът е много малък, а наплива голям. Второ, като слезете стъпалата има плаж, в дясно от него камениста пътека и по нея се върви докато стигнеш плажа от снимката. НО ако има вълни на първия и целта е шнорхелинг, направо се откажете, няма смисъл да се бъхтите по камъните. Имаше вълни, морето мътно, че и боклуци из водата. Поседяхме малко и се изнесохме, а и бая народ има
Все пак пътуването до тук не бе съвсем напразно. На идване спряхме в малка семейна винарна в Песада.
 - Divino. Дегустирахме всички вина и бяха много добри, също и винегрет и оцет от рози. Собственикът беше много любезен и като разбра, че сме от България стана много приказлив. Оказа се, че дядо му бил от Одеса, бабата от Гюргево. Той учил в Румъния и поназнайваше не малко думи на български. Вината от порядъка на 6.50 и 8.50 евро, отлежелите десертни вина по 25 евро. Рицината беше уникална, с много наситен дъх на смола. Взехме рицина, бяло полусладко и отлежал сладък мускат реколта 2015. + по 1 бутилка от двата вида оцет.
Сега да питам 6 бутилки вино трябва ли да ги декларираме на границата?
А се каня да купувам поне още 3 вино за подарък и 1 узо.

Последна редакция: сб, 05 сеп 2020, 13:30 от anbibian

# 414
  • Sofia
Както споменах на по-предните страници, за ветрове, височина на вълните и всякакви други показатели също може да следите и www.windfinder.com/forecast/parga (просто сменяте локацията) – от изключителна полза ми е винаги, при плануване на почивката ми.

# 415

Миналия петък пътувах от Атина до София с Егейските линии  и теглеха доста старателно ръчния багаж. За първи път ми се случва, даже ми направи впечатление - имах чувството че съм на полет на Уиз или Райън. Бяха сложили от онези прегради, в които се слага багажа, за да се види побира ли се или не, и не само го теглеха, но и го мереха дали влиза. На вътрешните полети, които всъщност се осъществяваот от Олимпик, не са мерели и теглели багаж. Не знам дали правят проблем за допълнителна чанта, понеже бях само с една.

# 416
  • София
[/img]
Ние сме на плажа на Коринос. От вчера сме тук и снимките са вчерашни. Почти няма хора, днес има 10-тина човека на плажа, вчера по едно време бяхме само ние. Не зная цяла северна Гърция ли е с малко туристи само, или и на другите места е така.
В хотела храненето е организирано по много странен начин -сервира се в затворени кутии. Няма избор, каквото са приготвили -това. Не се оплаквам, вкусно е. Ние сме тук заради плажа. То и в хотела няма и хора, 5-6 стаи са заети.
ПС: Прикачих снимки, но не се виждат. Не знам защо.

# 417
  • Бургас
Янбибиян, не знам трябва ли да се декларира алкохола, но ние от Кефалония се прибрахме в 10бутилки вино и 2 узо, и сливова ракия от Метеора, а сега от Лимнос с 8бутилки Лимноско узо (имахме поръчки, не всичко е за лична консумация Flushed) 2бр. ципуро и още 2бр. Узо от Лидъл за майка ми и 5л. бяло вино в кашонче. На Маказа никой нищо не ни е питал дори декларация на влизане не попълвахме.
Много ти се радвам за Кефалония и си записвам за следващото ни посещение.

# 418
  • София

Добър вечер от Ханя. Simple Smile

Днес май навсякъде е ветровито. Сутринта вятърът носеше пясъка във въздуха на Фаласарна. Тук морето е бурно, не става за плаж. Толкова по-добре. Simple Smile Прекарахме почти целия ден в Ханя - не съм очаквала, че ще можем да й отделим толкова време.
Красавица е, но в личната ми класация Нафплио е пред нея.
Тук май маските са задължителни и на открито. Много хора ги носят, но 10 пъти повече от тях - не. На влизане в много от магазините и заведенията има табели, които приканват да сложите маска. Но не бих казала, че се следи строго за спазване на това изискване.

Утре трябваше да отидем на юг към Превели и района. Чудя се дали да тръгваме изобщо, ако ще е толкова ветровито и морето - бурно. Собственикът на хотела ни каза, че други гости са ходили на Елафониси днес - казали, че там било като пясъчна буря.

Последна редакция: сб, 05 сеп 2020, 19:54 от Vivi

# 419
Янбибиян, не знам трябва ли да се декларира алкохола, но ние от Кефалония се прибрахме в 10бутилки вино и 2 узо, и сливова ракия от Метеора, а сега от Лимнос с 8бутилки Лимноско узо (имахме поръчки, не всичко е за лична консумация Flushed) 2бр. ципуро и още 2бр. Узо от Лидъл за майка ми и 5л. бяло вино в кашонче. На Маказа никой нищо не ни е питал дори декларация на влизане не попълвахме.
Много ти се радвам за Кефалония и си записвам за следващото ни посещение.
    10 литра спиртни напитки,
    20 литра обогатено с алкохол вино,
    90 литра вино (от които не повече от 60 литра пенливо вино),
    110 литра бира
Това са мисля ограниченията, побирам се в тях, но докато пътувах не можах да ги видя. Проблемът явно е в моя телефон, ММ има мрежа и интернет почти навсякъде и двамата сме на Теленор, а аз по цял ден съм без интернет а много често въобще без мрежа, добре че съм дръпнала офлайн карти да го навигирам по завоите Simple Smile
Нашето BBQ круизче пропадна Sad Явно не ми е било писано да се кача на такова. Не знам защо бях решила, че са всеки ден, а те в определени дни от седмицата и следващото е чак във вторник, когато се прибираме на сама. Хората иначе бяха много любезни и ми дадоха телефона на техен колега, който ще пътува утре, но круиза е малко по-различен и решихме да го оставим за следващото ни идване тук, а такова сигурно ще има, защото много ни хареса, а и на юг почти нищо не видяхме.
Утре прогнозата е добра и може би ще отидем отново до Миртос, бих повторила и Фоки.

Общи условия

Активация на акаунт