На море в Гърция 2020 - VII

• 54 283
  • 755
  •   1
Отговори
# 540
Сега ще се смеете, но си нося и боб от Гърция, имат много хубав, тука последните години е все един с гадни люспи.

# 541
От тоя род е, има най-различни и стои най-отпред на касите. Казаха хора в темата, че тук се продава в Джъмбо, но в момента Джъмбо си е такава епидемиологична бомба, че не бих отишла Simple Smile
https://www.ofarmakopoiosmou.gr/en/pharmacy/bites/after-bite/rea … a-me-ammonia-25ml

# 542
  • София
Имам въпрос, свързан с пътуването до Кефалония с ферибот от Килини.
Мои приятели трябва да пътуват на 17.09. от Килини до Порос. Има 3 ферибота за деня. Смятате ли, че има опасност да не успеят да се качат с колата, ако нямат предварително закупени билети?
Не искат да рискуват да купуват билетите онлайн преди да са излезли PCR тестовете им.

# 543
Никаква опасност няма. Но все пак да обърнат внимание, че два от курсовете са рано сутрин, а третият - късно вечер, т.е. през деня няма.

# 544
Не е много по темата, но реших да попитам Simple Smile
Заслужава ли си да си взема някакви лекарства от гръцка аптека? Имам предвид без рецепта - обезболяващи например?
Благодаря!
Клацидът в Гърция, миналата година ми се наложи да купя една опаковка и е точно три пъти по-евтин от в България.  Опаковката е голяма, мисля че три блистера беше и като сметнеш на блистер излизаше така.

# 545

Единственото, което винаги купувам, защото го няма тук, е стик с амоняк срещу ухапвания от насекоми, то е нещо съвсем просто и евтино, но ефективно.

В Джъмбо има такива стикове. Открих ги преди 2 години може би. Към лев струва единия. Преди купувах от Гърция или Италия. В момента ми е свършил, иначе бих го снимала, близо до касите се намират.

Много интересен разказ за Патмос на Миленка_д, благодаря. По повод фериботите за там от Турция, миналата година гледах такъв от Бодрум, имаше и до Лерос, Кос, Сими и не помня още къде, но мисля, че тази година с Ковид ситуацията и отношенията между Гърция и Турция - не пътуват. Но според мен има смисъл само, ако човек така или иначе иска да прекара известно време в Турция също. Така сме правили Мармарис и Родос - по 5 дни на всеки. Миналата година мислех разни варианти , вкл. и за Патмос и Лерос, но накрая беше само еднодневен трип до Сими. Да не съм съвсем все без снимки две от Сими :

# 546
Сега ще се смеете, но си нося и боб от Гърция, имат много хубав, тука последните години е все един с гадни люспи.
Всеки си мъкне каквато му е на душата, който се смее не е за тази тема Wink
Аз си мъкна освен редовните зехтин и маслини, какао и тахан с какао. Тази година и сладка донесохме от Кефалония - от череши, портокали и мармалад от лимон.
Налагало ми се е няколко пъти да купувам лекарства в Гърция и в действителност са по-евтини. ДДС то за лекарства там е с по-ниска ставка. Ваксината против варицела си я закупихме от там, когато в България все още не се предлагаше.
Аптека Промахон доставят с Еконт, но почти за всичко искат рецепта. Поне на мен за едно обезболяващо мазило за лазерна епилация ми искаха рецепта. С тях може да комуникираш и по Вайбър.
Аз помня, че пускахте снимки на стиковете с амоняк, обаче така и не ги намерих. Купих някакво кремче от Гърция, но още не сме го ползвали, на Кефалония комари не са ни тормозили.

# 547
Сладка и ние си купуваме, мед, сирена чат-пат (жалко, че любимото ми ксино не е трайно, пък и на топло не държи), зехтин, риган, курабиедес, тон от Алонисо!!!
Но не в количества. При всички боклуци, които мъкна, нямам място в багажника и за тенекия зехтин Simple Smile
Някой път даже направо ни ги подаряват изброените неща, или поне част от тях. Но почти всичко вече го има в гръцките магазини в София. Само морето, което прави всичко много по-вкусно, го няма.

# 548
  • софия
Домашни зехтин и маслини, фета, сирена, желе от всички видове по няколко (много обичаме), по предложение от темата втора година купувам махлеб за сладкишите и козунака. За детето стекче портокалада, за да удължим малко след прибиране гръцкото усещане.
Тази година по предложение на аптекарката купих крем за слънчев обрив. Оказа се много добър и обривът бързо отшумя.

Последна редакция: сб, 12 сеп 2020, 15:58 от zvаnchе

# 549
Да ви питам, някой има ли идея защо гръцките козе и овче сирене не миришат силно на тези животни, докато българските миришат много? Ние зареждаме с много сирена, но все се чудим защо не миришат лошо, дали няма някаква, по-вредна технология за обезмирисяване:) или е от хигиена...
Също тахан, даже биотахана в лидъл е по-евтин от биотахана в бг.
Благодаря за идеята на Звънче за махлеба.

# 550
Какво е махлеб?
Баба ми гледаше кози едно време и правеше сирене, нейното не миришеше. Казваше, че миризмата зависи от това какво пасат козите.

# 551
  • софия
Вероятно и тук има махлеб в арабските и био магазини, но като видя гръцкия надпис и ми е по-хубаво.

# 552
Да, махлебът е арабска подправка и го има около Женския пазар.
Иначе бялото сирене мирише, когато е произведено при нехигиенични условия. Аз си купувам фермерско биволско и овче сирене от тук и не ми миришат на животни.

# 553
Почти всичко има смисъл да се накупи от Гърция, само че не стига мястото. Аз освен обичайните зехтин, маслини , сирене, препарати, си купувам и олио, кухненска хартия, фанта, кола, сокове. Брашно също бих взел, ако нямах. Въобще всичко е с различно качество. Олиото беше последното нещо което открих, че има голяма разлика. Гледам преди време една рецепта за технология на пържени картофи, трябвало да се достигне 190 градуса и да се поддържа. Е да ама от бг марките и най-скъпите нито я достигат какво остава да я поддържат. Защо ли не се учудих, че първото гръцко олио я достигна и я задържа. По този начин и картофите стават по друг начин. Да не говорим, че тук има едни продълговати картофи, не знам какъв сорт са , ама пак нищо общо с нашите.
Не е както беше писал някой, че вкуса имало общо и с обстановката , тоест не е и само това. Има си обективна разлика в продуктите
P.S. Гледам това ми излиза като спомен от преди точно една година. Макриница и Волос отдолу.

Последна редакция: сб, 12 сеп 2020, 18:04 от axxxelll

# 554
Сега на Кефалония, към всяко ястие ни поднасяха гарнитура пържени картофи с риган. Изумих се колко картофи излапахме и колко вкусни ми се видяха. Реших, че може би понеже си е вредна храна и по принцип я избягваме, сме били зажаднели за пържени картофи Joy Сега и аз ще ги подправям с риган! Яд ме е, че не купих от там, продаваха сушен на цели снопове.

Общи условия

Активация на акаунт