На море в Гърция 2020 - VII

• 54 265
  • 755
  •   1
Отговори
# 555
За детето стекче портокалада, за да удължим малко след прибиране гръцкото усещане.
Дъщеря ми много обича синята негазирана фанта портокалада. Не знам какво толкова и харесва, но я оставям да се налива с нея докато сме в Гърция, с утехата, че поне не е газирана Simple Smile

Аз купувам чат-пат храни, които са типични за района, в който сме. Преди повече купувах, но напоследък много неща могат да се намерят и тук, а и обикновено сме със самолет и нямам възможност за много. Само както казва Параход, морето го няма...но все пак ми създават едно такова приятно ваканционно усещане.

# 556
  • софия
За детето стекче портокалада, за да удължим малко след прибиране гръцкото усещане.
Дъщеря ми много обича синята негазирана фанта портокалада. Не знам какво толкова и харесва, но я оставям да се налива с нея докато сме в Гърция, с утехата, че поне не е газирана Simple Smile
Точно. Няколко пъти в годината може. Иначе и аз не знам какво толкова я харесват, но е факт, че е така, като моето пие, ако има, и портокаладата на мястото, на което сме. Забелязала съм, че почти всеки район си има негова.

# 557
  • София
Аз много харесвам тези безалкохолни. Опитвала съм няколко вкуса и имат около 20% сок вътре, затова са вкусни. Но са газирани.

Последна редакция: сб, 12 сеп 2020, 23:55 от миленка_д

# 558
  • София
Тези са ни любими, по-точно портокаладата. Ние купуваме картофи, и според региона местни неща - луканико(наденица) от Пелион, по-специално от една месарница в Аргаласти, кокореци също от там, дълбоко замразени, преди да си тръгнем за София. Винце също си взимаме и ципуро. Ако сме по Ситония и региона екмек кадаиф от сладкарница Тасос в Никити.

# 559
  • София
Фантата в Гърция, за разлика от тази в други страни, съдържа два пъти повече портаколов сок. Доколкото помня има наредба, според която, в името на напитката може да се използва Портокалада, само ако количеството сок е поне 30% (за процента може и да греша)

И за да не е спам.
Тази година на път от Парга за Месиния минахме през Олимпиада с образователна цел (малката ще е 5 клас и и предстои да изучава Антична история). А на края стигнахме и до Атина
Плака

Войдокиля, която посетихме два пъти. Единият ден духаше вятър и беше неприятно. Кърпите ни бяха целите в пясък и не можеше да се седи на брега. Вторият обаче, беше разкошно.

Последна редакция: сб, 12 сеп 2020, 23:18 от rosi_ta

# 560
  • Бургас
Сега на Кефалония, към всяко ястие ни поднасяха гарнитура пържени картофи с риган. Изумих се колко картофи излапахме и колко вкусни ми се видяха. Реших, че може би понеже си е вредна храна и по принцип я избягваме, сме били зажаднели за пържени картофи Joy Сега и аз ще ги подправям с риган! Яд ме е, че не купих от там, продаваха сушен на цели снопове.

Аз от Кефалония си довлякох сноп сушен риган беше 1.50Е в зарзавата и 17л. зехтин и вино иии нямаше свободно място в колата ама .... Днес си хапнахме последните свински каренца направени на шницел уникално крехки, а от тук като взема карета едно твърдо става месото, ама то сигурно защото не е БГ а Испанско, Белгийско..... т.н.

# 561
Аз много харесвам тези безалкохолни. Опитвала съм няколко вкуса и имат около 25% сок вътре, затова са вкусни. Но са газирани.

За да бъдем по-коректни относно газираните напитки, трябва да кажем, че за различните плодове процентите са различни. За портокала например точно тази марка има 20 процента, колкото има и фантата и още куп различни безалкохолни на базата на портокала. Всъщност повече от 20 процента не съм виждал да има никое газирано питие в Гърция. Което обаче не е малко. За сравнение българската фанта има 5 процента сок от портокал. .  За лимона процентите са много по-ниски, за фанта лимон в Гърция говоря, а за България още по-надолу. Това е типичният пример за разликата на храните и напитките в различните страни от еврозоната. Някой е сметнал че ние не обичаме портокали, лимони и т.н.

А ето и таверната в Никити в която посещават основно местните, аз търся основно такива места в Гърция за храна:
https://www.facebook.com/APOVRADOTAVERNAKARALIS/
За мен си оправда високия рейтинг който има и си заслужава посещение.

Последна редакция: сб, 12 сеп 2020, 22:13 от axxxelll

# 562
  • София
axxxelll, прав си! Аз съм сгрешила, наистина е 20% портокаловият сок в тази портокалада. Толкова е и във вишневата напитка, която също е много приятна. Реално в България няма нищо подобно.
Аз от Гърция си купувам и тоалетни сапуни със зехтин. Тази година взех от Самос едни натурални с магарешко мляко и лавандула, но още не съм ги пробвала. Магазинът има и онлайн вариант с доставка до целия свят - https://samoshop.gr/.

# 563
  • София
Пробвайте портокаладата на Лидл. Със същия надпис е като при нас - Фрий..нещо си, но с 20% сок и е страхотна. Довлякохме един стек.
За картофи - да си знаете, че през Илинден е забранено да внасяте картофи в България, не че някой проверява.

# 564
Пробвайте портокаладата на Лидл. Със същия надпис е като при нас - Фрий..нещо си, но с 20% сок и е страхотна. Довлякохме един стек.
За картофи - да си знаете, че през Илинден е забранено да внасяте картофи в България, не че някой проверява.

Като стана въпрос за Илинден , някой знае ли дали е отворен от Гърция за България за туристи?
Относно портокалада на лидл то трябва да има някаква марка, едва ли във всеки лидл е една и съща портокалада. А ако е фрий шугър калории не е добре, защото това е другата разлика между фанта в Гърция и фанта в България-едната е със захар другата с глюкоза, което не е добре.

# 565
  • София

Като стана въпрос за Илинден , някой знае ли дали е отворен от Гърция за България за туристи?
Относно портокалада на лидл то трябва да има някаква марка, едва ли във всеки лидл е една и съща портокалада. А ако е фрий шугър калории не е добре, защото това е другата разлика между фанта в Гърция и фанта в България-едната е със захар другата с глюкоза, което не е добре.
Илинден е затворен за туристи.

Ето я лидълската портокалада. Марката е Фрийуей, както е и в българския Лидл.

Скрит текст:

# 566
Защо не може да се внасят картофи през Илинден Flushed Съвсем са се побъркали...
axxxelll, прав си! Аз съм сгрешила, наистина е 20% портокаловият сок в тази портокалада. Толкова е и във вишневата напитка, която също е много приятна. Реално в България няма нищо подобно.
Аз от Гърция си купувам и тоалетни сапуни със зехтин. Тази година взех от Самос едни натурални с магарешко мляко и лавандула, но още не съм ги пробвала. Магазинът има и онлайн вариант с доставка до целия свят - https://samoshop.gr/.
И аз купувам сапуни редовно, обаче съвсем не скромно ще си кажа, че по-хубави от моите не съм намерила още Grinning Правя по 1-2 пъти в годината по няколко кг за домашна употреба и все мисля, че съм ги прецакала, а те си се получават съвсем читави. Зехтинът го купувам от Гърция, но ползвам от по-евтиния за сапун и обикновено е до 60% от маслата иначе много се разкашкват.

Имам питане за Итака. Видях, че има ферибот от Нидри до Итака, не обърнах внимание на коя компания беше и сега не мога да го намеря. Коя компания пътува от Нидри и до кое населено място там е ферибота?

# 567
http://ionionpelagos.com/en/content/111

Тези също, но пише, че заради Ковид всичките им курсове за лято 2020 са отменени.
http://ferryboatmeganisi.gr/en/homepage/

# 568
  • София

Заради някаква болест по картофите в онзи район.

# 569
Ако някой има информация как се развиват нещата по границата днес в неделя нека пише....по конкретно посока от Гърция към България!
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт